30/05/2017

30
May

Κομισιόν: Στα σκαριά πρόταση για κοινό ΥΠΟΙΚ και ευρωομόλογα

Κομισιόν: Στα σκαριά πρόταση για κοινό ΥΠΟΙΚ και ευρωομόλογα.Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχυριστεί την Τετάρτη πως η ευρωζώνη μπορεί να χρειάζεται ευρωομόλογα και έναν κοινό προϋπολογισμό, σε προτάσεις που θα καταθέσει για την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος.

Πηγές του Reuters δήλωσαν πως οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται εδώ και μήνες το σενάριο ενός υπουργού Οικονομικών που θα διαχειρίζεται κοινά έσοδα και δαπάνες, αλλά μετά τη νίκη Μακρόν φαίνεται μια πολύ πιο πιθανή επιλογή.

Η έκθεση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη εξετάζει πιθανές μεταρρυθμίσεις για την ευρωζώνη, μετά την κρατική κρίση χρέους την περίοδο 2010-12.

Η Κομισιόν αναμένεται να υποστηρίξει πως ενώ κάποια προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για την καλύτερη λειτουργία της νομισματικής ένωσης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το έγγραφο δεν θα παίρνει σαφή θέση για την πορεία που θα ακολουθήσει η ευρωζώνη, αφήνοντας στις κυβέρνησης της Ε.Ε. ποιες ιδέες θα υποστηρίξουν.

Αλλά θα αναφέρει ότι στα τελευταία στάδια της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης, επειδή θα απαιτούνται πολιτικά δύσκολες αποφάσεις και χρονοβόρες αλλαγές σε συνθήκες, το μπλοκ θα μπορούσε να θεσπίσει ένα υπουργείο Οικονομικών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup θα μπορούσε να είναι επικεφαλής του νέου οργάνου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν. Τονίζεται ωστόσο πως ο ρόλος του προέδρου του Eurogroup θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην Κομισιόν.

Το υπουργείο θα διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό που θα έχει σαν στόχο τον περιορισμό των οικονομικών σοκ.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν ο προϋπολογισμός αυτός να λειτουργεί ως ένα ταμείο αντασφάλισης για τα εθνικά ταμεία ανεργίας σε περιόδους οικονομικής κάμψης.

Η χρηματοδότηση του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης θα μπορούσε να προέλθει από τον ESM ή από διαφορετικές πηγές, μεταξύ των οποίων η συνεισφορά ενός μέρος του ΑΕΠ από κάθε χώρα και ο απευθείας δανεισμός από τις αγορές.  Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε επίσης να δανειστεί από ένα ασφαλές ευρωπαϊκό στοιχείο ενεργητικού, ένα ομόλογο που θα αποτιμάται σε ευρώ. Ωστόσο, όπως θα υπογραμμίζει το έγγραφο, το ευρωπαϊκό ασφαλές στοιχείο ενεργητικού μπορεί να περιλαμβάνει πλήρη, μερική ή και καθόλου αμοιβαιοποίηση χρέους.

Μια άλλη ιδέα που δεν περιλαμβάνει αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι μία ιδιωτική τράπεζα να αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και να προχωρήσει στην έκδοση δικών της ομολόγων τα οποία θα «στηρίζονται» στο χαρτοφυλάκιο.

Ένα τέτοιο χρεόγραφο εγγυημένο με κρατικό χρέος θα είχε δέσμες χαμηλότερης και υψηλότερης εξασφάλισης.

Μια άλλη ιδέα που θα προτείνει η Κομισιόν είναι να μπει τέλος στο καθεστώς μηδενικού ρίσκου που ισχύει για τα κρατικά στο τρέχον ρυθμιστικό τραπεζικό πλαίσιο.

Πηγή: link

30
May

Σόιμπλε κατά ΔΝΤ: Να γιατί ήταν μάταια τα ελληνικά προγράμματα…

Σόιμπλε κατά ΔΝΤ: Να γιατί ήταν μάταια τα ελληνικά προγράμματα…Σκληρή επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προβλέψεις του όσον αφορά την Ελλάδα έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ σχετικά με τα όσα προβλέπει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε με σαρκασμό ο υπουργός Οικονομικών πως «να γιατί όλα τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας αποδείχθηκαν μάταια. Με ανάπτυξη 1%, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει το κενό με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».

Πηγή : link

30
May

Economist: Η «επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» – Στη Φρανκφούρτη ο Τσακαλώτος

Economist: Η «επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» – Στη Φρανκφούρτη ο Τσακαλώτος.Στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου αύριο (9.30 τοπική ώρα) θα είναι ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets?» (Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο συνέδριο θα μετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody’s Κόλιν Έλλις.

Πηγή : link

30
May

Focus: Πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο βοήθειας

Focus: Πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο βοήθειας.Συγκεκριμένα, το γερμανικό περιοδικό Focus, αναφέρει σχετικά με το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα τα εξής: «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, έπειτα από ακριβώς τρία χρόνια (σ.σ. από την έναρξη του προγράμματος το 2015). Ενώ διανύουμε το δεύτερο μισό της συνολικής διάρκειας, δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά χρήματα. Κατά τους εναπομείναντες 14 μήνες οι πληρωμές προς την Αθήνα δεν πρόκειται να αυξηθούν».

Πιθανότατα, σύμφωνα με κύκλους του ESM που επικαλείται το Focus Online, «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας. Ασαφές παραμένει μόνον πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο τέλος».

Σύμφωνα με το Focus, «ούτε από τα δυο πρώτα πακέτα βοήθειας είχε εκταμιευτεί το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν. Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δισ. ευρώ είχαν εκταμιευτεί μόλις 73 δισ. ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δισ. δόθηκαν τελικά τα 142,7 δισ. ευρώ».

Πηγή:link
30
May

Μαξιμου: ‘Oχι ‘σε αυτή τη φάση’ στο συμβούλιο αρχηγών

Μαξιμου: ‘Oχι ‘σε αυτή τη φάση’ στο συμβούλιο αρχηγών.Δύο ταχυτήτων ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στις δηλώσεις Παπαδημούλη στο Ραδιόφωνο 24/7 , με τις οποίες κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικοινωνήσει με ην γερμανική ηγεσία για να μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις για το χρέος – μία κίνηση, που όπως είπε, θα ανοιγε το δρόμο για εθνική συνεννόηση και σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7, στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι η υπόθεση της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα, για να προσθέσουν αμέσως ότι «σε αυτή τη φάση» δεν υπάρχει πρόθεση για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Είναι προφανές από τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη – και ειδιότερα η αναφορά «σε αυτή τη φάση» – επιδιώκουν να μείνει η σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών ως χαρτί στα χέρια του κ. Αλέξη Τσίπρα, αναλόγως της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Πηγή:link

30
May

Η Ευρωζώνη θα πληρώσει το κόστος της αναβολής αν δεν υπάρξει καθαρή λύση για το χρέος

Η Ευρωζώνη θα πληρώσει το κόστος της αναβολής αν δεν υπάρξει καθαρή λύση για το χρέος.Υποχωρούμε κι άλλο για να βρεθεί λύση για το χρέος ή η Ευρωζώνη θα πληρώσει ξανά κόστος μιας νέας αναβολής είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών στους ξένους ανταποκριτές δίνοντας έτσι και το στίγμα που θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το Eurogroup του Ιουνίου.

Ήδη από το συνεδρίαση της 22ας Μαΐου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε ότι μπορούσε να δεχθεί κάποιο από τα σενάρια του ESM φτάνει να συμφωνούνταν από τώρα για να εφαρμοστούν από το 2018 και μετά.

Αυτή θα ήταν η «καλή λύση» που αναζητούσε η ελληνική πλευρά αφού θα εξασφάλιζε εκτός από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την πιστοποίηση βιωσιμότητας του χρέους και της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αντίθετα η λύση της αναβολής για μετά τις Γερμανικές εκλογές θα αύξανε τον κίνδυνο της αποτυχίας της Ελλάδας και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Μάλιστα για πρώτη φορά το βάρος αυτό δεν θα έχει η Ελλάδα αφού έχει κάνει όλα όσα δεσμεύτηκε ψηφίζοντας εκ των προτέρων ακόμη και τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ.

Τούτο διότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν «προαπαιτούμενο» κυρίως της Γερμανίας αλλά και της Ολλανδίας για να συνεχίσουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε αυτήν κατεύθυνση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει υποστήριξη από Γαλλία και Ιταλία που ήταν υποστηρικτικές της καθαρής λύσης για το χρέος και στο Eurogroup του Μαΐου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους ξένους ανταποκριτές τόνισε ότι κάνεις δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και πολύ περισσότερο ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βολφγκανγκ Σόϊμπλε είναι αυτός που πρωτοστατεί για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόγραμμα « παρόλα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου» όπως είπε χαρακτηριστικά .

Το επιχείρημα έχει βάση με δεδομένο ότι αν στο Eurogroup του Ιουνίου έχει μια αναβολή λύσης θα βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς το ΔΝΤ.

ΕΚΤ μόνο με λύση στο QE

Χθες η ΕΚΤ δια στόματος του Προέδρου της κ. Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε χθες ότι παρότι ανεξάρτητη δεν μπορεί να δεχθεί αυτό που αρνείται να δεχθεί το ΔΝΤ . Να πιστοποιήσει δηλαδή βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χωρίς να έχει την απαραίτητη ανάλυση των μέτρων που θα οδηγήσουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Συνεπώς χωρίς λύση για το χρέος δεν θα έχουμε απόφαση της ΕΚΤ και για την ένταξη της Ελλάδας στο QE . Δεν θα έχουμε όμως επι της ουσίας ούτε και το ΔΝΤ καθώς η μεσοβέζικη λύση της συμμετοχής του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση μέχρι να υπάρξει η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμών μέτρων απλώς θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Χωρίς κάποιο επίσημο «πιστοποιητικό» για την βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς λύση για το χρέος η εικόνα της Ελλάδας προς της αγορές δεν θα είναι πολύ καλύτερη από είναι σήμερα ή ένα χρόνο πριν όταν έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση . Θα έχει μεν χρηματοδότηση για να καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους της για τον Ιούλιο αλλά οι πόρτες των αγορών θα παραμείνουν κλειστές περίπου ένα χρόνο πριν λήξει το πρόγραμμα.

Αν υποτεθεί ότι η λύση για το χρέος θα αναλυθεί όπως θέλει το ΔΝΤ κοντά στο τέλος του χρόνου αφού γίνουν οι γερμανικές εκλογές και σχηματιστεί Κυβέρνηση που μπορεί να διαπραγματευτεί το θέμα δεν θα υπάρχει πλέον προετοιμασία για την επάνοδο στον δανεισμό από τις αγορές.

Συνεπώς , πριν τα μέσα του 2018 η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ( το οποίο θα έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα ) θα καταγράψουν το τρίτο αποτυχημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά με δική τους ευθύνη Αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν την συζήτηση για ένα τέταρτο πρόγραμμα ή το πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα είχε η κατάρρευση μιας χώρας της Ευρωζώνης που «διέσωζαν» για 8 συναπτά έτη.

Πηγή : link

Comodo SSL