20/04/2017

20
Apr

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος.H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε, ανερχόταν το 2009 στο 15% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου και αυτό θα κάνουν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. «Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά. Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν, ακόμη, είπε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισεκ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.

Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση πόρων του τρίτου προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Πηγή:link

20
Apr

Σόιμπλε: Ο ESM μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Σόιμπλε: Ο ESM μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Πηγή:link

20
Apr

Και οι “πτωχευμένοι” θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Continue Reading..

20
Apr

«Τέλος» βάζει η Μέι στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από ΕΕ

«Τέλος» βάζει η Μέι στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από ΕΕ.Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από την ΕΕ προς την Βρετανία φαίνεται να είναι μια από τις δεσμεύσεις της Τερέζα Μέι, ενόψει των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές του Συντηρητικού Κόμματος χωρίς να τις κατονομάζει, αναφέρει πως η πρωθυπουργός θα δεσμευτεί επίσης ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όσον αφορά για το τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες εργαζομένους και φοιτητές στην Βρετανία, αρχικά το Brexit ενδέχεται να τους μετατρέψει σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα όπως για παράδειγμα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ., ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια

Οι ίδιοι οι Έλληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα.

Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους.

Για τους φοιτητές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, αλλά και πιθανόν αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια αφού οι Έλληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι.

Πηγή:link

20
Apr

Bloomberg: Πλεόνασμα κοντά στο 4% το 2016, αλλά δεν πείθεται το ΔΝΤ

Bloomberg: Πλεόνασμα κοντά στο 4% το 2016, αλλά δεν πείθεται το ΔΝΤ.Για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή σχεδόν επτά φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο, κάνει λόγο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, κι ενώ τα επίσημα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, η συγκεκριμένη επίδοση δεν φαίνεται πως «πείθει το ΔΝΤ» το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο μετά το 2018, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3%, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή έκθεση του «Fiscal Monitor», αλλά και στις σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Βασική «ένσταση» του Ταμείου αποτελεί η θέση ότι το πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόρροια, ως επί το πλείστον, επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο, εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει και «κλειδί» για το θέμα του χρέους, καθορίζοντας τα μέτρα μιας ενδεχόμενης ελάφρυνσης, μιας και, όσο υψηλότερο καταγραφεί, τόσο μικρότερη θα είναι η αναγκαία παρέμβαση.

Πηγή : link

20
Apr

Λαγκάρντ: Δεν ικανοποιήθηκαν ακόμη οι όροι του ΔΝΤ για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Δεν ικανοποιήθηκαν ακόμη οι όροι του ΔΝΤ για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα.Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Ακόμα, επισήμανε πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Επίσης, ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Βίτορ Γάσπαρ, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση.

«Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016», ανέφερε.

Ο ίδιος προσέθεσε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%) Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα.

Για το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη ο ίδιος αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%.

Ο Γκασπάρ κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και πως ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comodo SSL