17/01/2018

17
Jan

Πρόταση Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων για μεταρρύθμιση ευρωζώνης

Πρόταση Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων για μεταρρύθμιση ευρωζώνης.Κορυφαίοι Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι απηύθυναν έκκληση για μια μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, προτείνοντας μεταξύ άλλων ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και ένα πανευρωπαϊκό «ασφαλές στοιχείο ενεργητικού» ως εναλλακτική στα κρατικά ομόλογα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde και στη FAZ, η ομάδα των οικονομολόγων παρουσίασε μια ατζέντα έξι σημείων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος του ευρώ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πολλά από τα σημεία απηχούν τις ιδέες που είχε υποστηρίξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις γερμανικές ανησυχίες για την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου.

«Η κρίση αποκάλυψε ταυτόχρονα την αδυναμία της αρχικής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, την ισχύ της δέσμευσης των κρατών μελών και των πολιτών τους στην ακεραιότητα του και το βάθος των διαφωνιών για την μεταρρύθμιση του» γράφουν οι οικονομολόγοι.

Οι έξι προτάσεις είναι:

α)ο περιορισμός της ποσότητας του χρέους μιας χώρας που μπορεί να κατέχει μια τράπεζα και η παροχή πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων.

β)η εστίαση περισσότερο σε μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης του χρέους και λιγότερο σε στόχους για τα διαρθρωτικά ελλείμματα.

γ)να επιτραπεί στα κράτη να αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους.

δ)η δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ε.Ε. που θα βοηθάει τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη.

ε)η δημιουργία «ασφαλών στοιχείων ενεργητικού» που θα καλύπτονται από εθνικό κρατικό χρέος από όλη την ευρωζώνη.

στ)η εγκαθίδρυση ενός δημοσιονομικού επόπτη ανεξάρτητου από πολιτικούς.

Μεταξύ των 14 ακαδημαϊκών που υπογράφουν το άρθρο είναι ο Kλέμεν Φούεστ, διευθυντής του Ifo και Ζαν Πιζανί-Φερί του ινστιτούτου Bruegel.

Πηγή: link

17
Jan

Reuters: Ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα

Reuters: Ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα.Οι διαγωνισμοί για την εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, έχουν προσελκύσει “ισχυρό ενδιαφέρον” από εταιρείες που διενεργούν στη Μεσόγειο, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης πόρων πετρελαίου και αερίου.

Η Ελλάδα εκκίνησε τους διαγωνισμούς μετά από την έκφραση ενδιαφέροντος από μια κοινοπραξία των Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ για δύο τοποθεσίες ανοιχτά της Κρήτης και από την Energean για μια τοποθεσία στο Ιόνιο.

Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (HHRM).

“Η Εταιρεία είναι ικανοποιημένη επειδή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξερεύνηση στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον ή έχουν επισκεφθεί αίθουσες δεδομένων”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπασιάς στο Reuters.

Εκτός από την Exxon και την Total, η ισραηλινή Delek, η ιταλική Eni και η αμερικανική Noble Energy διεξάγουν έρευνες ανοιχτά του Ισραήλ ή της Αιγύπτου.

Η Delek Group και η θυγατρική της Delek Drilling αρνήθηκαν να σχολιάσουν, η Noble δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό. Η Eni δήλωσε ότι αγόρασε πακέτα δεδομένων για να δει εάν η Κρήτη “έχει ενδιαφέρον”.

Οι επενδυτές έχουν προθεσμία μέχρι τις αρχές Μαρτίου για να υποβάλλουν προσφορές και ο Μπασιάς αναμένει οι προτιμώμενοι υποψήφιοι να ανακοινωθούν μέχρι το Μάιο.

Ο προτιμώμενος πλειοδότης πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το υπουργείο Ενέργειας και η σύμβαση να κυρωθεί από το κοινοβούλιο.

Πηγή: link

17
Jan

Σε χαμηλό 3,5 μηνών η απόδοση του 5ετούς, προσεγγίζει χαμηλό 9 ετίας

Σε χαμηλό 3,5 μηνών η απόδοση του 5ετούς, προσεγγίζει χαμηλό 9 ετίας.Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο υποχωρούσε η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου την Τετάρτη, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2009, εν μέσω ευφορίας ότι η χώρα θα εξέλθει του μνημονίου το καλοκαίρι.

Η απόδοση του 5ετούς διαμορφώνονταν σε χαμηλό 3,5 μηνών στο 2,878%, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της
συνεδρίασης. Στις 13:52 υποχωρούσε περαιτέρω στο 2,82% προσεγγίζοντας επίπεδα αποδόσεων του 2009.
Οι αποδόσεις των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων υποχωρούσαν 2-5 μονάδες βάσης.

Κυβερνητικές πηγές είπαν την Τρίτη ότι η Αθήνα θέλει να δημιουργήσει κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους έως 19 δις ευρώ. Το ποσό
θα λειτουργήσει ως απόθεμα ασφαλείας και “εγγύηση” αποπληρωμής των λήξεων χρέους, για διάστημα 1,5 ετών, μετά την λήξη του
μνημονίου.

Η απόδοση του 10ετούς  διαμορφώνονταν στο 3,784%.

 

Πηγή: link

Comodo SSL