17/07/2016

17
Jul

Τι έδωσε ο Ερντογάν και απέφυγε το πραξικόπημα;

Τι έδωσε ο Ερντογάν και απέφυγε το πραξικόπημα;

Η πλειοψηφία των Ελλήνων αναλυτών εκτιμά ότι ο Ερντογάν εξήλθε ενισχυμένος της απόπειρας πραξικοπήματος αλλά προϊόντος του χρόνου θα γίνει σαφές πως ο Τούρκος πρόεδρος διεσώθη από την παρέμβαση του αρχηγού της 1ης Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Και η παρέμβαση αυτή έγινε αφού επί αρκετό διάστημα ο στρατηγός συνδιαλεγόταν με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Το πραξικόπημα άρχισε να εκφυλίζεται από τη στιγμή που παρενέβη δημοσίως ο Ντουντάρ και ετάχθη κατά των πραξικοπηματιών.

umit dundar

Το τι συζήτησε ο Ντουντάρ με τον Τούρκο πρωθυπουργό και, ενδεχομένως, με τον ίδιο τον Ερντογάν παραμένει άγνωστο αλλά, η ερμηνεία των εξελίξεων οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπήρξε παρασκηνιακή συνεννόηση.

Ποια ήταν η άλλη πλευρά που συνομιλούσε με τον Ερντογάν με τη διαμεσολάβηση του Τούρκου αρχηγού στρατιάς; Κατά την ανάλυση αυτή, οι Αμερικανοί.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Εικάζεται, λοιπόν, ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν και πήραν από τον Ερντογάν αυτό που τους ενδιαφέρει την περίοδο αυτή στη Μέση Ανατολή: την αποδοχή δημιουργίας κουρδικής οντότητας εντός των συριακών συνόρων. Άνθρωποι που είναι σε θέση να ερμηνεύουν ανάλογα γεγονότα εκτιμούν πως οι εκκαθαρίσεις που γίνονται στον τουρκικό στρατό αποβλέπουν στην εξασθένησή του ώστε να μην μπορέσει να αντιδράσει στη συμφωνία του Ερντογάν.

pkk

Ο Τούρκος πρόεδρος απώλεσε την ισχύ που είχε αφού, με την απόπειρα πραξικοπήματος, έλαβε την «κίτρινη κάρτα» του. Οι κινήσεις και οι υποσχέσεις του παρακολουθούνται και τα συμφωνημένα θα αρχίσουν να γίνονται απτά το επόμενο διάστημα.

Στο «παιχνίδι» σίγουρα η Γερμανία, η οποία αρνήθηκε να παράσχει άσυλο σε εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη που καταδιώκετο από πραξικοπηματίες αλλά και άλλες χώρες από τις οποίες ο Ερντογάν ζητούσε άσυλο και δεν του το παρείχαν.

Εις επίρρωσιν των παραπάνω αξίζει να επισημανθούν οι επίσημες θέσεις που πήραν Ουάσιγκτον και Βερολίνο κατά την εξέλιξη του πραξικοπήματος. Αμφίσημες στην αρχή, όσο το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη, σαφείς υπέρ του Ερντογάν, μετά τη συμφωνία που σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, επήλθε.

Η Τουρκία, είναι, πλέον, μια βαθιά διχασμένη και σε επίπεδο κοινωνίας αλλά, για πρώτη φορά τόσο έντονα, και σε επίπεδο στρατού χώρα.

turkish soldiers

Οι εικόνες λιντσαρίσματος Τούρκων στρατιωτών που παρακολουθούμε στους δρόμους και ο εξευτελισμός στελεχών του που παραδόθηκαν γυμνοί, καταγράφονται στο υποσυνείδητο των στρατιωτικών ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για στρατιώτες που υπηρετούσαν τη θητεία τους σε μονάδες που πήραν μέρος στο πραξικόπημα. Αν θελήσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να το κάνει πρώτα στο εσωτερικό του, αποτρέποντας τέτοια συμπεριφορά πολιτικών και πολιτών εναντίον του. Με τέτοιες εικόνες, οι εντυπώσεις στο στράτευμα κατά των πραξικοπηματιών μπορεί να αμβλυνθούν .

Η εικόνα και η αποτελεσματικότητα του τουρκικού στρατού αποδομούνται και αυτή είναι μια μόνιμη επιδίωξη Δυτικών δυνάμεων οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων έχουν ενοχληθεί από τη συμπεριφορά όχι μόνο του Ερντογάν αλλά της Τουρκίας γενικότερα ως μέλους μιας δυτικής συμμαχίας. Η αποδυνάμωση, ως ενός σημείου, της Τουρκίας ευνοεί νέες ισορροπίες στην περιοχή. Ο χάρτης στη Μέση Ανατολή αλλάζει και σ αυτήν την αλλαγή υπεισέρχεται και η Κύπρος, δυστυχώς ή ευτυχώς, θα το δούμε αναλόγως της λύσης που θα δοθεί.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

17
Jul

Τη Δευτέρα η απόφαση για την υπόθεση του «Noor 1»

Τη Δευτέρα η απόφαση για την υπόθεση του «Noor 1».Στο ειδώλιο βρίσκονται 32 άτομα μεταξύ των οποίων έξι Έλληνες, αλλά και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

H εισαγγελέας έχει ζητήσει την ενοχή των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης τους οποίους περιέγραψε ως αρχηγικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης διεθνούς εμβέλειας.

Το πλοίο «Noor 1» εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα από άνδρες της ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Η υπόθεση έχει συνδεθεί με μυστηριώδεις θανάτους, ενώ υπάρχει συνεχή συνεργασία των ελληνικών αρχών με αρχές ξένων χωρών για την υπόθεση.

Ο κύκλος των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου και το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινωθεί η απόφαση.

Οι 2,1 τόνοι ηρωίνης καταστράφηκαν παρουσία εισαγγελέα και στελέχους του Γενικού Χημείου του Κράτους σε υψικάμινο εκτός Αθηνών.

 

Πηγή:link

17
Jul

Τα επτά λάθη που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Τα επτά λάθη που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε εσωτερική του έκθεση, που αξιολογεί το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα, αλλά και τα προγράμματα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, καταλήγει σε μία πολύ αυστηρή κριτική.

Η έκθεση που έχει σε αποκλειστικότητα και φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ» είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ομάδας ανεξάρτητων από το Ταμείο οικονομολόγων και ειδικών που μελέτησαν σε βάθος το πρόγραμμα μέσα από σειρά συνεντεύξεων και εσωτερικών εγγράφων του Ταμείου, καταλήγοντας στα εξής λάθη:

1. Η Χαλαρή «αφετηρία»
Πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους, το ΔΝΤ δεν παρακολουθούσε πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει ότι το Ταμείο πολύ γρήγορα επαινούσε τη χώρα για τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να αξιολογεί αν έχουν εφαρμοσθεί. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 2007, η έκθεση του ΔΝΤ μιλούσε θετικά για τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και για τα μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή, ενώ στην πραγματικότητα από το 2004 έως το 2009 η ελληνική κυβέρνηση έθετε μέσω νομοθετημάτων εμπόδια στην αγορά προϊόντων. Ακόμα και όταν η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το Ταμείο χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική ικανότητα της χώρας ήταν πολύ αδύναμη και ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου δημιουργούσαν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Συγχρόνως είχε επικρατήσει η λογική στο Ταμείο πως η «Ευρώπη αντιμετωπίζεται διαφορετικά», όπως αναφέρεται στην έκθεση. Επειδή το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δανείσει ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης ήταν απίθανο, ποτέ δεν χρειάστηκε να σχεδιαστεί η προετοιμασία ενός προγράμματος στην Ευρωζώνη, με όρους και προϋποθέσεις, και το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο.

Αν η διοίκηση του ΔΝΤ είχε έξι μήνες στη διάθεσή του, πριν ζητήσει η Ελλάδα πρόγραμμα, να σχεδιάσει μία προληπτική σχέση με ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, τότε, σύμφωνα με την έκθεση, το προσωπικό του Ταμείου θα είχε καλύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων περιορισμών που υπάρχουν σε μία χώρα του ευρώ και θα μπορούσαν να αποφασίσουν πιο εμπεριστατωμένα αν θα συμμετάσχουν ή όχι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

2. Η Αναδιάρθρωση του χρέους
Η άρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματος, παρά τη μεγάλη πιθανότητα το χρέος να μην αποδειχθεί βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το Ταμείο αποφάσισε το 2010 να τη χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε («exceptional access»), θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η αναδιάρθρωση χρέους.

Η έκθεση αναφέρει πως αρχικά, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και μερικά κράτη-μέλη ήταν αντίθετα με την αναδιάρθρωση του χρέους για οικονομικούς, τεχνικούς ή πολιτικούς λόγους, οι ελληνικές αρχές συντάχθηκαν γιατί χρειάζονταν την ευρωπαϊκή βοήθεια. Το ΔΝΤ είχε απομονωθεί στις συζητήσεις για την Ευρώπη και όταν κλήθηκε τον Μάιο του 2010 το θέμα της αναδιάρθρωσης ήταν εκτός ατζέντας. «Το τρένο είχε φύγει ήδη από τον σταθμό», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης υπήρχε έντονη διαφωνία και στους κόλπους του ΔΝΤ για το κατά πόσον χρειάζεται η Ελλάδα αναδιάρθρωση του χρέους. Με τη μία ομάδα να υποστηρίζει την ανάγκη γενναίας και άμεσης αναδιάρθρωσης, και την άλλη να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση χρέους. Μία τρίτη ομάδα, ενώ συμφωνούσε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θεωρούσε ότι δεν ήταν εφικτή η μείωσή του λόγω των χρονικών περιορισμών και των κινδύνων, ελλείψει μηχανισμού προστασίας στην Ε.Ε. την εποχή εκείνη.

Μία κριτική που επίσης ασκείται έχει να κάνει με το γεγονός ότι, αφού δεν ακολουθήθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, τότε όφειλε το Ταμείο να έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οσον αφορά τις διαδικασίες που τηρήθηκαν, η έκθεση αναφέρει κριτικά πως «δεν υπήρχε ανοιχτή και από την αρχή συζήτηση όλων των διαθέσιμων επιλογών». Μπορεί «το ρίσκο της μετάδοσης της κρίσης» να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Ταμείου, αλλά την ίδια στιγμή οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης, ειδικά αν δεν γινόταν η αναδιάρθρωση του χρέους, «δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου».

Ενώ οι κανονισμοί του Ταμείου θέλουν ανάμειξη του διοικητικού του συμβουλίου από την αρχή, όταν ο δανεισμός της χώρας ξεπερνά τα κανονικά χρηματικά όρια –όπως ήταν στην περίπτωση της Ελλάδας–, η συμμετοχή έγινε «με απρόσεκτο τρόπο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση. Συγχρόνως εγείρει ερωτηματικά νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, καθώς, όπως αναφέρει, αν υπήρχε η ανάμειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου από την αρχή, όπως υπαγορεύει ο κανονισμός, μπορεί να μην είχε οδηγήσει σε διαφορετική απόφαση για το χρέος αλλά «αλλά θα είχε ενισχύσει τη νομιμότητα οποιασδήποτε απόφασης».

3. Μη λειτουργική στρατηγική
Ακολουθήθηκε μία ολοένα και περισσότερο μη λειτουργική στρατηγική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ αρχικά και οι οποίες στην πράξη δεν έβγαιναν αληθινές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων. Επίσης, σε Ελλάδα και Πορτογαλία οι προβλέψεις ήταν ιδιαίτερα θετικές ως προς την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν δύσκολες πολιτικά μεταρρυθμίσεις. Συγχρόνως γίνεται αναφορά και στην υπεραισιόδοξη, όπως αποδείχθηκε, εκτίμηση του ΔΝΤ ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ από τα 12,5 δισ. που αρχικά είχαν υπολογιστεί, ενώ οι επίσης αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν μόνον όταν είχαν περάσει περισσότεροι από 18 μήνες από την αρχή του προγράμματος.

4. Ελλειψη ευελιξίας
Μία σημαντική παράμετρος, στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος μίας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική. Αρα χρειαζόταν ένα πρόγραμμα που λάμβανε υπ’ όψιν αυτούς τους περιορισμούς, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα προγράμματα του ΔΝΤ σε χώρες εκτός νομισματικής ένωσης.

5. Σχέσεις με Ευρωπαίους
Στη συνεργασία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους η έκθεση αναφέρει πως το Ταμείο βρέθηκε «απροετοίμαστο». Η έκθεση περιγράφει ότι, παρόλο που η Τρόικα αποδείχθηκε «αποτελεσματικός μηχανισμός» στο να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το Ταμείο «έχασε τη χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων». Αναφέρεται στην έκθεση πως επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν εξ ονόματος του Eurogroup, οι τεχνικές επισημάνσεις του προσωπικού του Ταμείου βρίσκονταν υπό πολιτική πίεση από την αρχή. Γι’ αυτό και μία από τις συστάσεις της έκθεσης προς το Συμβούλιο είναι να προωθήσουν διαδικασίες που θα ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε πολιτική παρεμβολή στην τεχνική ανάλυση του ΔΝΤ.

6. Η Τεχνική βοήθεια
Οσον αφορά την τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, λόγω της ανάγκης συντονισμού με την Task Force (ομάδα δράσης της Ε.Ε.), η οποία βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη. Η τεχνική βοήθεια παρουσίαζε το σοβαρό μειονέκτημα να μην έχει σαφείς προτεραιότητες αλλά να λειτουργεί με πρωτοβουλίες ad hoc, με στόχους που συνεχώς άλλαζαν και δεν λάμβαναν υπ’ όψιν τη δυσκολία αφομοίωσης από την Ελλάδα.

7. Η Απόδοση του προσωπικού
Οσον αφορά το προσωπικό που συμμετείχε στα προγράμματα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, η έκθεση αναφέρει ότι η απόδοση του προσωπικού ήταν άνιση. Υπήρχαν περιστάσεις που «οι τεχνικές γνώσεις του προσωπικού έλαμψαν», όπως στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματος στην Ιρλανδία, όπου η έκθεση τη χαρακτηρίζει «σχεδόν υποδειγματική», αλλά δεν έγινε το ίδιο στην Ελλάδα. Η δουλειά που έγινε στον τραπεζικό τομέα ήταν «πρώτης τάξεως στην Ισπανία» αλλά όχι αρκετά καλή στην Πορτογαλία. «Η αποσπασματική διαθεσιμότητα του προσωπικού, παρότι είχε εμπειρία και τεχνογνωσία, μπορεί να ήταν μεταξύ των λόγων γι’ αυτήν την άνιση απόδοση» αναφέρει η έκθεση.

Τα μαθήματα και οι συστάσεις

Στο τέλος της έκθεσης παρατίθενται τα μαθήματα που μπορεί να πάρει το προσωπικό του Ταμείου από τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Μερικά από αυτά είναι:

• Η αναδιάρθρωση του χρέους πολλές φορές είναι πολύ μικρή και πολύ αργοπορημένη, αποτυγχάνοντας να κάνει το χρέος βιώσιμο με σταθερό τρόπο.

• Η εκτεταμένη αναφορά στη σημασία αναδιάρθρωσης του χρέους σε ολόκληρη την έκθεση είναι πολύ ενδεικτική για το τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

• Η βιωσιμότητα του χρέους είναι απόλυτης προτεραιότητας όρος για το Ταμείο και η έκθεση αυτή αναμένεται να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο Συμβούλιο του ΔΝΤ να μην ενεργήσει με πολιτικούς όρους και να μη συμφωνήσει σε μια ήπια ελάφρυνση, προς την οποία προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Οσον αφορά την Ελλάδα, οι συστάσεις του ανεξάρτητου γραφείου αξιολόγησης του ΔΝΤ είναι να υπάρχει καλύτερη προσαρμογή των πολιτικών δανεισμού του Ταμείου σε περιπτώσεις νομισματικής ένωσης, όπως είναι η Ευρωζώνη. Να αποφεύγονται «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους», να δίνεται περισσότερη προσοχή στην πολιτική οικονομία της προσαρμογής, να υπάρχει περισσότερη φειδώ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τέλος περισσότερος ορθολογισμός της διαδικασίας που ακολουθεί η τρόικα, έτσι ώστε να μειώνεται το βάρος που πέφτει στις Αρχές.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

17
Jul

Δωρεάν φάρμακα για τους ανασφάλιστους από την 1η Αυγούστου!

Δωρεάν φάρμακα για τους ανασφάλιστους από την 1η Αυγούστου!Δωρεάν, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοιχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι, από την 1η Αυγούστου. Καταργείται το 1ευρώ/ συνταγή για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής.

Την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας για τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, η σημαντικότερη αλλαγή που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό θα διασφαλίζεται με τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ).

Επιπλέον, οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 (ΦΕΚ Β 908) και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ, δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ/ συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα. Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς. Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή:link

17
Jul

Χάθηκαν 3 εκατ. ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής, αυξήθηκαν τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου, λέει η Τράπεζα της Ελλάδος!

Χάθηκαν 3 εκατ. ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής, αυξήθηκαν τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου, λέει η Τράπεζα της Ελλάδος!Πάνω από 1,5 εκατ. νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια προστέθηκαν το 2015 στην ελληνική ασφαλιστική αγορά γενικών ασφαλίσεων αν και χάθηκαν πάνω από 140 εκατ. ευρώ σε παραγωγή σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αύξηση του αριθμού των συμβολαίων παρατηρήθηκε κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου, νομικής προστασίας και οδικής βοηθείας. Ειδικά στο κλάδο αστική ευθύνης οχημάτων σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στα 5.296.253, έναντι 5.001.349 το 2014.

Η παραγωγή ασφαλίστρων στις γενικές ασφαλίσεις ανήλθε το 2015 στα 2.017.945.987,14 ευρώ έναντι 2.164.845.257,98 ευρώ το 2014.

Στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε το 2015 στα 887.438.494,78 ευρώ έναντι 1.038.475.421,85 ευρώ το 2014.

Στον κλάδο ζωής «χάθηκαν» τρία εκατομμύρια ασφαλισμένοι, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 1,799 δις. ευρώ, με το πλήθος συμβολαίων να ανέρχεται στα 1.754.748 και τον αριθμό των ασφαλισμένωνστους 5.755.461, ενώ το 2014 η παραγωγή ασφαλίστρων ήταν 1.884.269.879,38 ευρώ, το πλήθοςσυμβολαίων ήταν 1.816.640 και οι ασφαλισμένοι 8.885.069.

 

Βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους τα:

 

Πηγή:link

17
Jul

Τι αλλάζει σε τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία!

Τι αλλάζει σε τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία!Σειρά νομοθετικών αλλαγών που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, επιφέρουν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων που κατατέθηκε στη Βουλή (δείτε εδώ το σχέδιο νόμου).

Αναλυτικά, οι αλλαγές, όπως περιγράφονται στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους (δείτε εδώ), έχουν ως εξής:

  • Τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 4174/2013) και μεταξύ άλλων:

α. Θεσπίζονται απευθείας από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) οι κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στη Φορολογική Διοίκηση. Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους που υποχρεούνται κατά το άρθρο 17 του ίδιου νόμου να το τηρούν επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από χίλια έως εκατό χιλιάδες (1.000 – 100.000) ευρώ, ενώ για την παραβίαση από τους υπαλλήλους ή τους διοικούντες τις αναδόχους εταιρείες, που αναλαμβάνουν έργα του Υπουργείου Οικονομικών, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ ανά παράβαση στην εταιρεία.

β. Προστίθενται (στο άρθρο 54) νέες περιπτώσεις διαδικαστικών παραβάσεων και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για κάθε μία από αυτές.

γ. Επαναπροσδιορίζεται, από 1.1.2016, η αφετηρία επιβολής τόκων στις περιπτώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή ανακριβή τέτοια δήλωση (ορίζεται, εφεξής, η επομένη της ημερομηνίας της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου για το οικείο έτος, αντί της επομένης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους που ισχύει σήμερα)(άρθρο 40).

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Στο άρθρο 9 του ν. 3943/2011, σχετικά με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, περιλαμβάνονται πλέον και οι ασφαλιστικές εισφορές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Παράλληλα, μειώνεται στους 3 μήνες (από ένα έτος) το ελάχιστο χρονικό διάστημα καθυστέρησης καταβολής που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοσιοποίηση, και διευρύνονται οι κατηγορίες των οφειλών που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του εν λόγω άρθρου.

  • Παρατείνονται, έως 30.10.2016, οι προθεσμίες για την υποβολή από τους φορολογουμένους της ανέκκλητης δήλωσης αποδοχής των παραβάσεών τους, προκειμένου να εφαρμοστούν για τις εκκρεμείς (κατά τη δημοσίευση του ν. 4337/2015) υποθέσεις οι ευνοϊκότερες διατάξεις του ίδιου νόμου. Παράλληλα, ρυθμίζεται ο χρόνος καταβολής του συνόλου της οφειλής που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευνοϊκότερων για τους φορολογουμένους διατάξεων.
  • Τροποποιούνται οι διατάξεις για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το έτος 2017 και τα επόμενα. Ειδικότερα, κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών των οχημάτων με βάση τους ισχύοντες και σήμερα πίνακες θα είναι πλέον ο χρόνος πρώτης ταξινόμησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρα της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Με αυτόν τον τρόπο, αυτοκίνητα που, πριν την πρώτη ταξινόμησή τους στην Ελλάδα, είχαν ταξινομηθεί σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ θα αποτελούν πλέον παλαιότερα αυτοκίνητα για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας.
  • Τροποποιούνται, από 1.1.2017, οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), σχετικά με το ειδικό καθεστώς αγροτών (ισχύει για τους αγρότες με ακαθάριστα έσοδα κάτω των 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ) κυρίως στα εξής:

α. Για παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και για παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς άλλους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ή προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η αξία που αναγράφεται επί του ειδικού στοιχείου λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων (προκειμένου να υπαχθούν ή μη στο ειδικό καθεστώς).

β. Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. [Μέχρι σήμερα η ανωτέρω κατηγορία αγροτών υπαγόταν στο ειδικό καθεστώς (ακόμα και εάν ασκούσαν και άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση να τηρούν βιβλία) και δικαιούνταν επιστροφή φόρου με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 3%.]

γ. Η προαιρετική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο τριετίας αντί πενταετίας που ίσχυε.

  • Τροποποιούνται και συμπληρώνονται (από 1.1.2016) διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), στα εξής σημεία:

α. Ορίζεται ότι, στις περιπτώσεις που υπόχρεος για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων είναι ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, ο εκτελεστής διαθήκης ή ο εκκαθαριστής κληρονομιάς, ο σύνδικος της πτώχευσης και ο μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας, η περιουσία αυτή δηλώνεται διαχωρισμένη από την ατομική τους περιουσία. Όμοια αντιμετώπιση προβλέπεται και κατά την υποχρέωση των παραπάνω προσώπων σε καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

β. Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται, εφεξής, επί του ΕΝΦΙΑ η έκπτωση 50% (άρθρο 7 παρ.1 ν. 4223/2013) και 100% (άρθρο 7 παρ.2 ν. 4223/2013) σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα.

  • Διευρύνονται οι περιπτώσεις ειδικών απαλλαγών από τον ΦΠΑ με την προσθήκη νέας, η οποία αφορά στην παράδοση αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς εγχώριους ή άλλων χωρών, καθώς και σε πρεσβείες κρατών, με σκοπό να διατεθούν περαιτέρω, άνευ ανταλλάγματος, σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, σε ΟΤΑ, σε ΝΠΔΔ, σε Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα, καθώς και σε ΝΠΙΔ ή σε οντότητες που εποπτεύονται από τους ανωτέρω φορείς, για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Η ισχύς της εν λόγω ρύθμισης αρχίζει από την 1.1.2015. (άρθρο 50)

 

Πηγή:link[/expander_maker]

17
Jul

Αλλαγή του κατηγορητηρίου για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Αλλαγή του κατηγορητηρίου για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.Με τροποποίηση του κατηγορητηρίου συνεχίζεται η διαδικασία για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Τελικά τους αποδόθηκε η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και όχι η απόπειρα διατάραξης των Διεθνών Σχέσεων.

θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή αύριο στις 12 το μεσημέρι ωστόσο είναι πιθανό να κάνουν χρήση της τριήμερης προθεσμίας και να απολογηθούν την Πέμπτη.

Οι οκτώ Tούρκοι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, επειδή φοβούνται την εκτέλεση της ποινής, αναφέρει σε δήλωσή της στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η δικηγόρος Λία Μαρινάκη που έχει αναλάβει την υπόθεση των αξιωματικών.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι «μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση».

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η δικηγόρος, μιλώντας σήμερα σε άλλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στο DHA είπε ότι οι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα της κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και την πρόκληση κινδύνου διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι κατά τις καταθέσεις τους είπαν πως «κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα» ότι «καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, ότι «επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο», πως «αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα» και πως «συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι αξιωματικοί, στο μεταξύ, επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους μέσω κινητού τηλεφώνου και εκεί πληροφορήθηκαν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους, αλλά τόνισε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους επειδή κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ότι για το λόγο αυτό ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Η κ. Μαρινάκη λέει επίσης ότι οι οκτώ αξιωματικοί πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικών τμήμα Φερών, επειδή λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν από ένα μήνα, δεν είναι επαρκές το κρατητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Μαρινάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των οκτώ αξιωματικών κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, λέει «τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες», αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου δεν ισχύει στην Τουρκία, αν και η πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ερωτηθείς χθες σχετικά, είχε πει ότι η ποινή δεν ισχύει στην Τουρκία, αλλά αν τεθεί θέμα «νομικών ρυθμίσεων, αυτό μπορεί να συζητηθεί με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς ηγέτες στην Εθνοσυνέλευση».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς απευθυνόταν χθες σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη και ενώ οι οπαδοί φώναζαν το σύνθημα «θέλουμε εκτέλεση», είπε «θα γίνει αυτό που πρέπει».

 

Πηγή:link[/expander_maker]

17
Jul

Πρακτικές εκκαθαρίσεων στην Τουρκία – Περισσότερες από 6.000 συλλήψεις και 2.700 απολύσεις δικαστών

Πρακτικές εκκαθαρίσεων στην Τουρκία – Περισσότερες από 6.000 συλλήψεις και 2.700 απολύσεις δικαστών.Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να συλλαμβάνουν κατά δεκάδες, στρατιωτικούς, ανάμεσά τους πολλοί υψηλόβαθμοι για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής συνελήφθη διοικητής μιας ταξιαρχίας και δεκάδες στρατιώτες στη δυτική επαρχία του Ντενιζλί, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.

Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες και κρατούνται και, περίπου 2.700 δικαστές έχουν απολυθεί.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 265 άτομα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο κοινοβούλιο, είπε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να σκεφτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα, την ώρα που κατηγόρησε τον κληρικό Γκιουλέν ότι είναι πίσω από το σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ήδη πολλά ΜΜΕ στον κόσμο έχουν αρχίσει να γράφουν ότι ο Ερντογάν θα αξιοποιήσει την ευκαιρία του πραξικοπήματος για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του.

 

Πηγή:link

17
Jul

Τσίπρας σε Ερντογάν: Θα τηρηθεί το διεθνές δίκαιο για τους οκτώ

Τσίπρας σε Ερντογάν: Θα τηρηθεί το διεθνές δίκαιο για τους οκτώ.Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Ερντογάν εξέφρασε στον πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου κατά την εκδήλωση της χθεσινής απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της Δημοκρατίας και της Συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Σχετικά με τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε στον κ.Ερντογάν ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός σε όσα προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δύσκολο το παζλ

Μέσα από δύο παράλληλες διαδικασίες θα κριθεί η «τύχη» των οκτώ Τούρκων που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Η πρώτη αφορά τη γνωστή οδό που ακολουθείται για όλους τους πρόσφυγες μέσω της Επιτροπής Ασύλου. Η δεύτερη είναι η δικαστική οδός, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει επισήμως την έκδοσή τους με την κατηγορία ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες.

«Θα τηρηθούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», διαβεβαιώνει η Αθήνα, επισημαίνοντας ότι:

* Θα υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών.

* Δεν κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι πρόκειται για στρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία, απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και συμμετοχή στους πυροβολισμούς εναντίον πολιτών.

* Οι διεθνείς Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση σε χώρες όπου υπάρχει η θανατική ποινή. Εν προκειμένω, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στον Ελληνα ομόλογό του (με τον οποίον επικοινώνησαν ειδικά για το θέμα αυτό) ότι στη χώρα του δεν ισχύει η θανατική ποινή.

 

Πηγή:link

Comodo SSL