13/02/2017

13
Feb

Fitch: Η Ελλάδα πέτυχε τους όρους του προγράμματος

Fitch: Η Ελλάδα πέτυχε τους όρους του προγράμματος.Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης μόνο από την Ευρώπη, χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ, προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πριν από τον Ιούλιο. Σε έκθεσή του, εν όψει και της νέας αξιολόγησής του για το ελληνικό χρέος στις 24 Φεβρουαρίου, ο οίκος τονίζει ότι «η αντιπαράθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη διαφωνία μεταξύ των πιστωτών».

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια

«Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών έχουν μείνει σε σχετικά καλή βάση μετά τη συμφωνία του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Η Ελλάδα έχει επιτύχει γενικά τους όρους τους προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας: «Αυτή η πρόοδος είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασμένοι για να προχωρήσουν με τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν μία ελληνική πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια ενός ήδη γεμάτου εκλογικού έτους στην Ευρώπη».

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα του ESM θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καλύψει τις λήξεις χρέους που έχει τον Ιούλιο, που ανέρχονται σε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Κάνοντάς το αυτό έγκαιρα και αποφεύγοντας την ακραία διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 «θα μείωνε τον κίνδυνο υπονόμευσης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το ελληνικό δημόσιο για να διατηρήσει ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα τονίζουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αδύνατο σημείο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, παρά τις θετικές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ο οίκος τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλώνται ήδη στο ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο είναι στη βαθμίδα CCC ή χαμηλότερα επί σχεδόν μία διετία. «Η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται από την υπόθεσή μας ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότηση», προσθέτει.

Πηγη: link

13
Feb

Ανένδοτη απέναντι στην Ελλάδα η Λαγκάρντ. Κλείνει το μάτι στο Βερολίνο

Ανένδοτη απέναντι στην Ελλάδα η Λαγκάρντ. Κλείνει το μάτι στο Βερολίνο.Καμία κίνηση καλής διάθεσης δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει απέναντι στην Ελλάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που η Αθήνα έχει θέσει ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, να άρει το Ταμείο τις παράλογες απαιτήσεις του. Ταυτόχρονα η κ.Λαγκάρντ καθησυχάζει το Βερολίνο, λέγοντας πως μπορεί να επιτευχθεί μείωση του χρέους χωρίς ουσιαστικό κούρεμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα αυτή, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε σήμερα.

Η ίδια σημείωσε πάντως ότι η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους, ένα ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι επίσημοι πιστωτές της χώρας στην ΕΕ συνεχίζουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες εκταμιεύσεις του δανείου της και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

 

Οι τρεις πλευρές έχουν όμως διαφωνίες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να τεθούν. Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα το οποίο απλά θα διαιωνίζει τον ατέλειωτο κύκλο της υπερχρέωσης της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκρινε το Σαββατοκύριακο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται «σε επισφαλές έδαφος» διότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον ρόλο θα παίξει, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι εγείρει «νέες απαιτήσεις».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Ντουμπάι, η Λαγκάρντ απάντησε στις επικρίσεις αυτές σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια πρόσθεσε: «πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποτραπούν ελλείμματα στο ασφαλιστικό της σύστημα.

Επίσης έχει υποδείξει ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να πρέπει να προχωρήσουν σε «κουρέματα» -μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους– παρότι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο πολλές χώρες, ιδίως η Γερμανία.

Η Λαγκάρντ είπε σήμερα ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο χωρίς «κουρέματα», αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη στρατηγική.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους», πρόσθεσε η ίδια.

Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή : link

13
Feb

Ντομπρόφσκις: Ανοιχτό το Eurogroup σε μέτρα για το χρέος, όχι όμως κούρεμα

Ντομπρόφσκις: Ανοιχτό το Eurogroup σε μέτρα για το χρέος, όχι όμως κούρεμα.Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των δανείων, αλλά οι οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα είναι πολύ απαισιόδοξες, δήλωσε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το ίδιο το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη.

«Αν όλες οι πλευρές – θεσμοί, δανειστές, οι χώρες της ευρωζώνης και η ίδια η Ελλάδα – κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια, θα μπορέσουμε πραγματικά να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση» τόνισε ο Ντομπρόφσκις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η βασική μας υπόθεση είναι ότι θα γίνει σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ».

«Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ προσέρχεται με πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά, όσον αφορά την Ελλάδα. «Επιπλέον, δεν διορθώνει τις προβλέψεις αυτές με βάση τα γεγονότα» προσθέτει.

Το Eurogroup είναι ανοιχτό στη συζήτηση μέτρων για το χρέος, όχι όμως «κούρεμα»

Ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε επίσης πως το Eurogroup είναι ανοιχτό στη συζήτηση μέτρων για το χρέος, όχι όμως «κούρεμα». «Αυτός είναι ένας κύκλος που πρέπει να τετραγωνίσουμε», σχολίασε.

Πάντως, κατά τον ίδιο, το πρόβλημα λύνεται και η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Πηγή:link

13
Feb

Νέα απάντηση Μέρκελ σε Σόιμπλε: Για μας το Grexit δεν είναι επιλογή

Νέα απάντηση Μέρκελ σε Σόιμπλε: Για μας το Grexit δεν είναι επιλογή.Η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ερωτηθείς αν η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί επιλογή.

«Για χρόνια, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν δείξει μια ενεργή αλληλεγγύη στην Ελλάδα με τον στόχο να έρθει η χώρα αυτή σε έναν δρόμο βιώσιμων δημοσιονομικών και οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

Εμμεση απάντηση Μέρκελ σε Σόιμπλε: Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία

«Είναι μια αποστολή που έχει τραβήξει για πολλά χρόνια και την οποία κρατάμε», σημείωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διεθνείς θεσμοί και η Ελλάδα θα μπορέσουν να βρουν έναν «καλό, εποικοδομητικό δρόμο για τη συνέχεια»

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Εφικτή η συμφωνία

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, πρόσθεσε πως «θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, και θα στηρίξουμε οτιδήποτε βοηθάει την Ελλάδα. Γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσει το πρόγραμμα βοήθειας να είναι επιτυχημένο».

Κατά τον Μάρτιν Σέφερ, οι συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή με την Ελλάδα «δίνουν την ελπίδα πως η συμφωνία είναι δυνατή».

Πηγή:link

13
Feb

Αποχώρηση του ΔΝΤ και… δύο σενάρια για την Ελλάδα

Αποχώρηση του ΔΝΤ και… δύο σενάρια για την Ελλάδα.Μία εμπεριστατωμένη ανάλυση επιχειρεί αρθρογράφος των Financial Times, για το ελληνικό πρόγραμμα, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ελάφρυνση του χρέους και τη στάση της Γερμανίας. Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, προβλέπει έξοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δύο σενάρια για την Ελλάδα.

Βιωσιμότητα του χρέους

Λαμβάνοντας ως σοβαρότερη πιθανότητα, η Γερμανία να μην αποδεχθεί την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αρθρογράφος των FT εκτιμά πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα.

Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και καμία χώρα στον κόσμο, δεν είναι δυνατό να επιτυγχάνει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% επ’ αόριστον, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Βόλφγκανγκ Μινχάου.

Ως εκ τούτου, «η βιωσιμότητα του χρέους βασίστηκε σε μια υπόθεση που δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Η χώρα βρίσκεται μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου. Δεν θα τον πετύχει ποτέ»προσθέτει αρθρογράφος της εφημερίδας, δικαιολογώντας γιατί «βλέπει» έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα, του ΔΝΤ.

Στέφοντας την προσοχή του στη γερμανική πολιτική σκηνή, ο Βόλφγκανγκ Μινχάου υποστηρίζει πως αν το γερμανικό Κοινοβούλιο ήθελε να περάσει μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε, εξηγώντας πως ο «μεγάλος συνασπισμός» υπό την Α. Μέρκελ ελέγχει το 80% των εδρών.

Στη συνέχεια της ανάλυσής του, ο αρθρογράφος των FT επισημαίνει πως μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Γερμανία, το FDP και το ακροδεξιό κόμμα της χώρας θα εισέλθουν στη Βουλή έχοντας διατυπώσει ανοιχτά τη θέσης του που είναι: υπέρ ενός Grexit.

Δύο σενάρια

Τέλος, στην υπόθεση πως το ΔΝΤ θα αποσυρθεί τώρα από το πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Μινχάου προκρίνει ένα από τα δυο σενάρια: «Η Αθήνα θα πτωχεύσει το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ ή το Βερολίνο θα δεχθεί μια ανακούφιση χρέους λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Πηγή:link

13
Feb

Απετράπη προσωρινά ο κίνδυνος πλημμύρας στην βόρεια Καλιφόρνια

Απετράπη προσωρινά ο κίνδυνος πλημμύρας στην βόρεια Καλιφόρνια.Σχεδόν 200.000 άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κάτω από το ψηλότερο φράγμα των ΗΠΑ, κοντά στο Όροβιλ της βόρειας Καλιφόρνιας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για ένα διάστημα τις εστίες τους χθες Κυριακή αφού ένας αγωγός υπερχείλισης φάνηκε έτοιμος να καταρρεύσει.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, αν και οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους

Οι αρχές της περιοχής εξέδωσαν την έκτακτη ανακοίνωση για την εκκένωση των περιοχών χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), επισημαίνοντας ότι ένας αγωγός υπερχείλισης στη λίμνη Όροβιλ ενδέχεται να καταρρεύσει έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα οι κοινότητες που βρίσκονται κάτω από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού Φέδερ να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.
«Ζητείται η άμεση εκκένωση των χαμηλών περιοχών του Όροβιλ και των περιοχών κατά μήκος του ποταμού», ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μπιουτ σε ανακοίνωσή του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «ΔΕΝ πρόκειται για άσκηση», τόνιζε η ανακοίνωση.

Η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε στο Twitter περίπου στις 16:30 (τοπική ώρα, 02:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) ότι ο αγωγός υπερχείλισης δίπλα στο ποτάμι «αναμένεται να καταρρεύσει μέσα στην επόμενη ώρα».

Όμως αρκετές ώρες αργότερα η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται και τελικά ο αγωγός άντεξε τον όγκο των υδάτων.

Η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων επεσήμανε ότι ομάδες της με τη βοήθεια ελικοπτέρων θα ρίξουν πέτρες για να κλείσουν μια τεράστια τρύπα στον αγωγό. Επίσης οι αρχές αφήνουν να ρεύσει νερό στο χαμηλότερο επίπεδο της λίμνης.

Περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι προσπάθειές τους είχαν αποτέλεσμα και πλέον δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του αγωγού υπερχείλισης. Παρόλα αυτά προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.

Οι 188.000 κάτοικοι των περιοχών Όροβιλ, της κομητείας Γιούμπα και Μπιουτ, του Μέρισβιλ και των γύρω περιοχών έχουν λάβει εντολή να μην επιστρέψουν ακόμη στις εστίες τους.

Πηγή:link

13
Feb

«Φλερτάρουν» τις καταθέσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες

«Φλερτάρουν» τις καταθέσεις οι ασφαλιστικές εκταιρείες.Όσο η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα εντείνεται, τόσο περισσότερο έρχονται στις μνήμες των Ελλήνων πολιτών το κλίμα και οι πρακτικές του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Και μπορεί βέβαια, σήμερα να υπάρχουν σε ισχύ τα capital controls, ωστόσο είναι η δυνατή η χρήση των καταθέσεων προκειμένου να αποκτηθούν περιουσιακά στοιχεία, αρκεί το αντίτιμο να μην βγει εκτός των ελληνικών συνόρων.

Μέσα λοιπόν στο υπάρχον κλίμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να ωφεληθούν, προσπαθώντας να πείσουν τους πελάτες τους να μετατρέψουν τμήμα των καταθέσεών τους σε μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα.

Το βασικότερο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τα ασφαλιστικά αυτά προϊόντα δεν θα κινδυνεύσουν με «κούρεμα», σε αντίθεση με ένα αντίστοιχο θεωρητικό ενδεχόμενο για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν το 2018 να καλύψουν πιθανή ανάγκη για νέα επανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι λόγοι για τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής είναι -θεωρητικά- περισσότερο φερέγγυες εστιάζονται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών είτε έχουν τοποθετήσει τα αποθεματικά τους κεφάλαια σε τίτλους του εξωτερικού, είτε αποτελούν θυγατρικές ισχυρών, πολυεθνικών ομίλων, είτε παρατηρείται ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Έτσι, λανσάρονται σήμερα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα μακροπρόθεσμης διάρκειας (συνήθως δεκαετίας) που προσφέρουν ελάχιστη ετήσια εγγυημένη απόδοση, η οποία μπορεί να φτάνει στο 1,5% ή ακόμη και να υπερβαίνει ελαφρά το 2%.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τέτοια προϊόντα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τους κατόχους τους ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (αποφυγή μεγάλων συναλλαγματικών ζημιών).

Για παράδειγμα, γνωστή, ξένη ασφαλιστική εταιρεία, που προσφέρει από το 2015 προϊόν το οποίο προστατεύει τους πελάτες απέναντι σε κινδύνους όπως το Grexit και το κούρεμα των καταθέσεων, μπαίνει πιο δυναμικά στην εγχώρια αγορά μέσα στο 2017.

Ενώ λοιπόν από το 2015 προσέφερε προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη, όπου οι πελάτες κατέβαλαν μηνιαίως ένα ποσό (ανώτατο όριο γύρω στα 700 ευρώ) το οποίο ετοποθετείτο σε επενδυτικό πρόγραμμα του εξωτερικού, τώρα πηγαίνει… δύο βήματα παραπέρα.

Ο πελάτης επενδύει ουσιαστικά στο εξωτερικό

Πρώτον, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προχωρήσουν -πέρα από τις μηνιαίες τοποθετήσεις- και σε «έκτακτη καταβολή» που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20.000 ευρώ και

δεύτερον, έχει λανσάρει νέο αντίστοιχο ασφαλιστικό-επενδυτικό προϊόν, εφ’ άπαξ καταβολής (έως και 100.000 ευρώ), όπου ο πελάτης επενδύει ουσιαστικά στο εξωτερικό και έχει εξασφαλισμένο στη λήξη του, τουλάχιστον το 80% του κεφαλαίου του.

Η ουσία είναι πως η ζήτηση για τέτοια προϊόντα αναμένεται να οξυνθεί, όσο (και φυσικά εάν) κλιμακώνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την μελλοντική πορεία της χώρας, ενώ αντίθετα θα διατηρηθεί σε «κανονικά επίπεδα» στην περίπτωση που σύντομα δούμε να προχωρά με θετικό τρόπο η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους εκπροσώπους των πιστωτών της («θεσμοί»).

Πηγή : link

Comodo SSL