29/01/2019

29
Jan

Πάνω από τα 8,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο – Πού διαμορφώνεται το επιτόκιο

Άνοιξε γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδας το βιβλίο προσφορών για την νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, όπως αναμενόταν ευρέως, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Συγκεκριμένα, δυόμισι μόλις ώρες μετά από το άνοιγμα του βιβλίου και στις 12:30, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι προσφορές ξεπερνούσαν τα 8,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 505 εκατ. ευρώ των αναδόχων – Joint Lead Managers), με την απόδοση του πενταετούς ομολόγου να τοποθετείται στο 3,6%-3,7%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι : BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

“Έχει λογική (μια έκδοση) δεδομένης της πρόσφατης μείωσης της γενικότερης μεταβλητότητας της αγοράς”, ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της Merian Global Investors, Nicholas Wall.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσουν ομολογιούχους ή για να επαναγοράσουν δάνεια του ΔΝΤ ή ακόμη και ως collateral για να δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού, ώστε να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών.

Η έκδοση του ομολόγου έρχεται μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής των πιστωτών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα για να συζητηθεί η πρόοδος της μετά το πρόγραμμα εποχής για την Ελλάδα.

“Δεν είναι άσχημη στιγμή να τεστάρουμε τις αγορές με μια μικρή έκδοση. Θεωρώ ότι μια απόδοση της τάξης του 3,5% ή και υψηλότερα θα μπορούσε να προσελκύσει επαρκή ζήτηση ώστε το deal να αποδειχθεί επιτυχημένο”, αναφέρει ο Δημήτρης Δαλίπης της Alpha Trust Mutual Fund Management στο Bloomberg.

Πηγή: capital.gr

29
Jan

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το 5ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, με την αρχική καθοδήγηση (guidance) για την απόδοση να τοποθετείται στο 3,75% με 3,875%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale.

Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και στις 11:45 οι προσφορές είχαν φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ. Οι πρώτες πρόσφορες ξεκίνησαν με απόδοση 3.78% και αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,6%.

Δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος και του υψηλού ποσού που συγκεντρώθηκε, το βιβλίο αναμένεται να κλείσει το απόγευμα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κοινοπρακτική έκδοση έχει στόχο την άντληση μικρού ποσού το οποίο τοποθετείται στα 2 δισ. ευρώ, λίγο μικρότερη από τα 3 δισ. ευρώ ποy αντλήθηκαν στην τελευταία έκδοση ομολόγου, αυτήν του 7ετούς τον Φεβρουάριο του 2018.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αποτελεί «ασφαλές στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ, ενώ ισχυρό σήμα για την αγορά θα αποτελέσει η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με την προσέλκυση περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυμένων αντί hedge funds που τείνουν να κυριαρχούν στην ζήτηση των ελληνικών εκδόσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

Comodo SSL