Τα τρία βήματα για την αναδιάρθρωση του χρέους.Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τεχνικό επίπεδο.Στη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, το ζήτημα πιθανόν θα συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο. Πως έχουν τα δεδομένα.
Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους αναμένονταν πως θα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ μεταξύ των επικεφαλής του αποκαλούμενου Washington Group, π.χ. Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ κ.τ.λ..
Όμως, γερμανικά δημοσιεύματα έβαλλαν κάποια ερωτηματικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ισχυριζόμενα πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν πλέον στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Πιθανόν, να γνωρίζουν κάτι παραπάνω.
Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε απίθανο να μην γίνει κάποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ακόμη κι αν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Washington Group αφιερώσουν χρόνο στην αξιολόγηση.
Αλλωστε, τα δυο θέματα είναι αλληλένδετα.
[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η επίσημη γραμμή θέλει την ρύθμιση του χρέους να λαμβάνει χώρα μετά την έγκριση της πρώτης αξιολόγησης από το Eurogroup.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος περιμένει πως αυτό θα γίνει μέχρι τις 25 ή 26 Απριλίου. Αν έχει δίκιο ή όχι στις εκτιμήσεις του θα φανεί προσεχώς.
Yπενθυμίζουμε ότι ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να αρχίσουν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι συζητήσεις και διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους γίνονται εδώ και πολύ καιρό.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει ήδη καταθέσει προτάσεις που δεν κρίνονται επαρκείς από άλλους εμπλεκόμενους στην ΕΕ και το ΔΝΤ για διαφορετικούς λόγους.
Η Κομισιόν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν ενστάσεις σε επιμέρους θέματα ενώ αντιτίθενται στην ιδέα να δοθούν όλες οι ελαφρύνσεις εμπροσθοβαρώς.
Το ΔΝΤ είναι υπέρ των εμπροσθοβαρών ρυθμίσεων αλλά θεωρεί ότι οι προτάσεις του ESM δεν διασφαλίζουν την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο υποστηρίζει την μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων που φθάνουν τα 60-70 χρόνια εκτός των άλλων.
Αντίθετα, οι προτάσεις του ESM εμπεριέχουν μια ολιγόχρονη, 5ετή επέκταση της μέσης ωρίμανσης των ευρωπαϊκών δανείων προς την χώρα.
Επιπλέον, το ESM προτείνει την επιβολή ανώτατου πλαφόν για τις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15% του ΑΕΠ εκτός των άλλων.
Να θυμίσουμε εδώ πως ο κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, είχε αναφερθεί για πρώτη φορά πέρυσι τον Αύγουστο στο ανώτατο όριο ακαθάριστων αποπληρωμών χρέους και το είχε προσδιορίσει στο 12% του ΑΕΠ.
Δεν διευκρινίζεται αν τα έντοκα γραμμάτια συνυπολογίζονται στο πλαφόν του 12% ή του 15% του ΑΕΠ. Όμως, μάλλον συνυπολογίζονται κατά την άποψή μας.
Το στόκ των ελληνικών εντόκων ανήλθε σε 15 δισ. ευρώ περίπου ή 5,9% του ΑΕΠ πέρυσι με το τελευταίο στα 170 δισ. ευρώ.
Με βάση όλα αυτά, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από μια πιθανή ανεπίσημη συζήτηση για το ελληνικό χρέος κατά την διάρκεια της εαρινής συνόδου κορυφής του ΔΝΤ;
Μια άτυπη συμφωνία για ορισμένες βασικές παραμέτρους που θα προσδιορισθούν επακριβώς κατά την διάρκεια των επίσημων συζητήσεων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Οι συζητήσει αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Δυστυχώς, η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν επιτρέπει την εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους όπως όλα δείχνουν.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι δανειστές φοβούνται πως η Ελλάδα δεν θα έχει κίνητρα για να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο μέλλον αν τα πάρει όλα μπροστά.
Όμως, θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των ρυθμίσεων σ’ αυτή την περίπτωση.
Υπο αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι ότι το πρώτο μέτρο που οι πιστωτές θα συναποφασίσουν θα είναι η επιβολή του ανώτατου ορίου στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο 12% ή 15% του ΑΕΠ.
Είναι μέτρο που δεν αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους πιστωτές από την στιγμή που οι ετήσιες αποπληρωμές χρέους εκτιμάται πως υπολείπονται του πλαφόν μέχρι το 2023.
Αν οι αποπληρωμές υπερβούν το πλαφόν κάποια χρονιά, το επιπλέον ποσό θα κεφαλοποιείται απ’ όσο κατανοούμε.
Οι επόμενες, συμφωνημένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα αφορούν πιθανόν την επιβολή κάποιου πλαφόν στα επιτόκια ή την μετατροπή κάποιων κυμαινόμενων σε σταθερά και τέλος την επιμήκυνση των δανείων.
Κάθε ρύθμιση θα συνδεθεί με την υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς όπως όλα δείχνουν.
Κάπως έτσι εκτιμάται πως έχει η κατάσταση καθώς έλληνες και ξένοι κυβερνητικοί και άλλοι αξιωματούχοι κατευθύνονται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Πηγή : link [/expander_maker]
Comments ( 0 )