Μήπως πλησιάζει η ώρα για έκδοση ευρωομολόγου ;

2
Feb

Μήπως πλησιάζει η ώρα για έκδοση ευρωομολόγου ;

Μήπως πλησιάζει η ώρα για έκδοση ευρωομολόγου ;Ένα ομόλογο το οποίο θα υποστηρίζεται από κυβερνητικό χρέος δηλαδή από ομόλογα που έχει αγοράσει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στο τελευταίο της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να ξεδιπλώσει αυτές τις αγορές ομολόγων που έχει κάνει.

Η ιδέα ενός υπερεθνικού ομολόγου

Η ιδέα ενός υπερεθνικού ομολόγου, την οποία ανέθεσε η ευρωπαϊκή ένωση σε μία ομάδα το περασμένο μήνα διαφαίνεται ως μία λύση για το πολλά ειπωμένο ευρωομόλογο στο οποίο βέβαια αντιστέκεται εδώ και πολύ καιρό η Γερμανία . Λέγεται λοιπόν ότι όλα αυτά τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να αποτελούν ενέχυρο για ένα νέο ομόλογο το λεγόμενο ασφαλές ομόλογο το οποίο θα μπορούσε να εκδοθεί από την κεντρική τράπεζα ή από κάποιο άλλο οργανισμό.

Η διαδικασία της πώλησης αυτού του ομολόγου θα μπορούσε να ακυρώσει το αμέτρητο τύπωμα χρημάτων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας για τις αγορές ομολόγων και να βοηθήσει έτσι στο σφίξιμο των οικονομικών συνθηκών όσο η οικονομία της Ευρώπης βελτιώνεται.

Αν θα έπρεπε να ξεδιπλώσει η ΕΚΤ το QE σε κάποιο ποσοστό αυτός θα ήταν ένας τρόπος λέει ο καθηγητής Brunnermeier του πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Κανένα σχόλιο από το Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό αλλά το Σεπτέμβριο είχε κάποιο ραντεβού με τον διοικητή της τράπεζας της Ιρλανδίας ο όποιος έχει γράψει μία πρόταση όσον αφορά το ασφαλές ομόλογο και του ζήτησε να φτιάξει μία ομάδα και να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Ένα από τα σημεία που θα πρέπει να εξεταστεί είναι αν ο εκδότης θα είναι κάποιο νομικό πρόσωπο ή όχι δηλαδή να είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός.

Η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι κάτι καινούργιο, αναμασάται στην ουσία από το 2011 που ξεκίνησε  η κρίση του χρέους με διάφορους τρόπους προσπαθώντας να βρεθεί κάποια λύση πάνω σε αυτό.

Η άρνηση της Γερμανίας

Οι πιο πολλές ιδέες είχαν να κάνουν με μία εγγύηση από τα μέλη που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή ένωση ,όμως όλες αυτές οι ιδέες είχαν την άρνηση της Γερμανίας η οποία είναι η πιο μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη και η οποία πιστεύει ότι στο τέλος θα πληρώσει  το λογαριασμό.

Η ιδέα του ευρωομολόγου έχει ξαναγεννηθεί λόγω των πολιτικών πιέσεων  των ελεγκτικών φορέων στην Ευρώπη καθώς υπάρχει ένα risk free status στα κρατικά ομόλογα, το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν χρειάζεται να δεσμεύουν κάποιο κεφάλαιο για να διακρατούν όσα ομόλογα θέλουνε από μία και μόνο χώρα.
Μία πηγή λέει ότι η ιδέα αυτή αρέσει πιο πολύ στη Γερμανία, ένα ομόλογο δηλαδή το οποίο θα απαρτίζεται από όλες τις χώρες-μέλη (ευρωομόλογο) ,δε θα χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εγγύηση για νέες πωλήσεις χρέους και παράλληλα δε θα είχε κάποιο κίνδυνο πείθοντας τους ελεγκτικούς φορείς για την έκδοση του.

Παρόλα αυτά θα μπορούσαν οι μικρότερες χώρες να κάνουν πίσω σε αυτό το σχέδιο γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας στις αγορές ομολόγων προκαλώντας έτσι αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων  τους.

Μία πολιτική απόφαση δεν είναι πολύ μακριά

Μία δεύτερη πηγή είπε ότι αφού την πρόταση την διαχειρίζεται μία συγκεκριμένη task force σημαίνει ότι το βλέπουν πολύ σοβαρά και ότι μία πολιτική απόφαση δεν είναι πολύ μακριά.

Ο Brunnermeier λεει στην εργασία του ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είναι ο εκδότης αυτό του ομολόγου και ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τους κανονισμούς που ισχύουν τώρα στο QE για την κάθε χώρα αλλά αυτό επαφίεται καθαρά στο σχέδιο στην ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Ποια είναι τα προβλήματα

Προβλήματα: πρώτα από όλα Η ΕΚΤ έχει αγοράσει μόνο ομόλογα από τις 19 χώρες σε σύνολο 28 χωρών που απαρτίζουν την ευρωζώνη και δε σχεδιάζει να αγοράζει ομόλογα για πάντα ενώ το λεγόμενο σχέδιο χρειάζεται μία δεξαμενή από ενέχυρα τα οποία πρέπει να διακρατούνται για πάντα ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια τους για την έκδοση του ευρωομολόγου.

Το νέο αυτό προϊόν θα αποτελείται από δύο εκδόσεις: μια senior η οποία θα απευθύνεται σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και μια πιο υψηλού ρίσκου junior  που θα απευθύνεται σε Hedge Funds.

Ο κίνδυνος για την ΕΚΤ θα ήτανε αν για την έκδοση του ομολόγου υψηλού ρίσκου δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση και κατέληγε να διακατέχει πιο πολύ από αυτό το χρέος από τι θα ήθελε.

Μία λύση για αυτό θα μπορούσε να ήταν μία διαφορετική οντότητα να μπορούσε να δημιουργηθεί για να αγοράσει το χρέος της ecb και μετά να εκδώσει το ασφαλές ομόλογο.

Χωρίς να σταματήσει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ και να δει με βάση το απόθεμα που έχει πως θα βάλει το όλο project σε εφαρμογή θα μπορούσε να της πάρει περισσότερο χρόνο και να κοστίσει παραπάνω αν οι επενδυτές δεν ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν τα ομόλογά τους σε αυτή το νέο οργανισμό.

Όπως και να χει το συμπέρασμα είναι ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για την έκδοση του ευρωομολόγου, επιτέλους!

 

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Head of Derivatives Guardian Trust S.A[/sociallocker]

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Comodo SSL