Αμείλικτος ο Ερντογάν: Αν υπάρχει μια πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς, καθώς υποστήριξε πως ηκατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ήταν μια αυτόματη αντίδραση του τουρκικού στρατού, και εκτιμά πως η Ρωσία αντιδρά πολύ συναισθηματικά.
Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία ο Ερντογάν τόνισε πως η χώρα θα συνεχίσει να απαντά με τον ίδιο τρόπο όπως στην περίπτωση του ρωσικού μαχητικού, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Τουρκίας.
«Αν σήμερα υπάρξει μία νέα παραβίαση του εναέριου χώρου μας, τότε είμαστε ικανοί να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Χαρακτήρισε μάλιστα την αντίδραση του Κρεμλίνου «συναισθηματική», που όπως τόνισε δεν αρμόζει σε πολιτικούς, έπειτα από τη σκληρή στάση που έλαβαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους, παρά την παραπάνω εκρηκτική δήλωση, είπε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να πλήξει τη Ρωσία, μία χώρα, όπως τόνισε, με την οποία η Άγκυρα διατηρεί ισχυρές σχέσεις.
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέσουμε στο στόχαστρο την Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς», επισήμανε και εξήγησε πως δεν ήταν γνωστή η ταυτότητα του αεροσκάφους τη στιγμή του περιστατικού.
Την ίδια στιγμή, πάντως, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολογηθεί η Τουρκία στη Ρωσία και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι αν υπάρχει μία πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς. εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μου πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις, απλώς εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο αφορά στην απάντηση των παραβιάσεων των κανόνων. Πιστεύω πως αυτή είναι η ουσία».
Πηγή : link
Comments ( 0 )