Ποιο θετικό συμπέρασμα προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της ανεργίας;

10
Jan

Ποιο θετικό συμπέρασμα προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της ανεργίας;

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό σε σχέση με το Σεπτέμβριο στο 18,6% σημειώνοντας ωστόσο πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι όπου βρισκόταν στo 21%.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 875.997 άτομα και μειώθηκε κατά 122.090 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2017 (μείωση 12,2%) και κατά 11.374 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018 (μείωση 1,3%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.843.979 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 78.040 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2017 (αύξηση 2,1%) και μειώθηκαν κατά 30.283 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (μείωση 0,8%).

Με μια πρώτη ματιά το ότι η ανεργία έμεινε αμετάβλητη μπορεί να πει κανείς ότι δε σημαίνει κάτι, αν όμως κοιτάξουμε αντίστοιχα την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο για τα δύο προηγούμενα έτη (2016-2017) όπου η οικονομία της  χώρας άρχισε να  επιστρέφει στην  στην κανονικότητα, θα διαπιστώσουμε ότι και για τα δύο χρόνια το ποσοστό ανεργίας ανέβαινε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά 0,2% λόγω της επίδρασης από την εποχιακή εργασία από τον τουρισμό. Αυτό δε συνέβη φέτος και αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: πλέον η οικονομία της χώρας και αντίστοιχα και η απασχόληση δε βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στον τουρισμό όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά στηρίζεται και σε άλλους κάδους της οικονομίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες και ενώ θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια περιστασιακή αύξηση κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά, το αντίθετο μάλιστα.

Μένει να δούμε  και τους επόμενους δύο μήνες για να βγάλουμε και πιο ασφαλή συμπεράσματα ωστόσο έχουμε ένα πολύ καλό νέο θετικό δεδομένο

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Comodo SSL