Νέος γύρος για τρεις στην Εθνική Ασφαλιστική

11
Apr

Νέος γύρος για τρεις στην Εθνική Ασφαλιστική

Ανοικτή σε όλους τους διεκδικητές, που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα είναι η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως γράφει η “Καθημερινή”, στην έντυπη έκδοσή της. Εκτός από τον κινεζικό όμιλο Fosun, προσφορά είχαν καταθέσει άλλες δύο κινεζικές εταιρείες, η Gongbao και η Wintime.

Η επιλογή αυτή αποσκοπεί στο να αποτραπούν τυχόν αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με τη νομιμότητα της διαδικασίας, που θα μπορούσαν να ανακύψουν εάν, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Exin, η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με τη Fosun.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η “Καθημερινή”, στην άποψη αυτή επιμένει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας και αρμόδιο να παρακολουθεί και να αξιολογεί τον βαθμό συμμόρφωσης των τραπεζών, που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη, με τα σχέδια αναδιάρθωσής τους.

Σύμφωνα με την άποψη του ΤΧΣ, το άνοιγμα της διαδικασίας για το σύνολο των ενδιαφερομένων θα διασφαλίσει τη διαφάνεια, μη επιτρέποντας αμφισβητήσεις από τους άλλους διεκδικητές, και επιπλέον θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα.

Έτσι η διαδικασία θα ανοίξει για το σύνολο όσων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής υποβάλλοντας δεσμευτικές προσφορές. Εκτός από τη Fosun και την Gongbao, στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού είχε συμμετάσχει και η επίσης κινεζική Wintime, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί για το κατά πόσον διατηρεί το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική. Το ποιοι τελικά από τους υποψήφιους επενδυτές θα προσέλθουν αναμένεται να επισημοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες με το άνοιγμα των data rooms. Μέχρι σήμερα, επίσημα το ενδιαφέρον της έχει εκφράσει η Fosun, μέσω των δηλώσεων που πρόσφατα έκανε στο Bloomberg η εκτελεστική διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος του κινεζικού ομίλου, Κανγκ Λαν, κάνοντας σαφές ότι η “Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής”. Όπως έχει δηλώσει η κ. Λαν, ο κινεζικός όμιλος “θα χρειαστεί να επαναξιολογήσει τα οικονομικά της εταιρείας πριν προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά”. Η επίσης κινεζική Gongbao, δεν έχει δημοσιοποιήσει επισήμως το ενδιαφέρον της, πρόσφατο ωστόσο δημοσίευμα του Reuters την ήθελε να επανέρχεται στη διεκδίκηση από κοινού με την κινεζική εταιρεία real estate Rongfeng Holding. Άγνωστες, τέλος, είναι μέχρι στιγμής οι προθέσεις της Wintime, που είχε μειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να ανοίξει τα data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του 2017, τα οποία είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με αυτά του 2016. Αν και το ποσό των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε θεωρηθεί από την αγορά εξαιρετικά υψηλό, η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ προσδοκά να πετύχει τη βελτίωση του τιμήματος σε σχέση με τα 620 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει ο δεύτερος διεκδικητής, δηλαδή η Fosun.

Πηγή: link

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Comodo SSL