Ρεκόρ τζίρου στα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζεται η “επίθεση” των αγοραστών

12
Mar

Ρεκόρ τζίρου στα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζεται η “επίθεση” των αγοραστών

Νέα βελτίωση σημειώνεται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, επιβεβαιώνοντας έτσι για μία ακόμη ημέρα ότι οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στους ελληνικούς τίτλους μετά τη φουρτούνα και το sell-off του προηγουμένου διαστήματος, δίνοντας εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, μετά και την είδηση για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 4,144% με πτώση κατά 1,7% από τα επίπεδα της Παρασκευής, επιστρέφοντας στα  επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από έναν μήνα, ενώ από τις αρχές του Μαρτίου το yield του έχει υποχωρήσει κατά 8%.

Η απόδοση του 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,437% με πτώση 1,80% από τα επίπεδα της Παρασκευής και 8,5% από τις αρχές του μήνα. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται σήμερα στο 3,84% από 3,86% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Μέσα σε μόλις επτά συνεδριάσεις ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων (ΗΔΑΤ) αγγίζει τα 273 εκατ. ευρώ και βρίσκεται μόλις στα… μισά ολόκληρου του τζίρου που σημειώθηκε στην αγορά το 2017 συνολικά, ο οποίος είχε φτάσει τα 555 εκατ. ευρώ, ενώ ξεπερνά τον τζίρο που σημειώθηκε το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017, το διάστημα δηλαδή που ακολούθησε την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και το swap των ομολόγων του PSI που έδωσε νέο αέρα στην ρευστότητα τη αγοράς.

Πιο αναλυτικά, από τις 2 έως τις 6 Μαρτίου ο τζίρος στην ΗΔΑΤ κινήθηκε γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, την περασμένη Τετάρτη 7 Μαρτίου ενισχύθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή εκτινάχθηκε στα 86 και τα 59 εκατ. ευρώ, που αποτελούν και τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα στο τελευταίο 12άμηνο, μετά και την είδηση ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην έκδοση 12μηνου έντοκου γραμματίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η βελτίωση δεν περιορίζεται μόνο στους ελληνικούς τίτλους το τελευταίο διάστημα, αλλά σε ολόκληρη την ευρω-περιφέρεια με τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι καθώς οι αποδόσεις τους κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και τέσσερις μήνες. Ακόμη και στα ιταλικά ομόλογα η εικόνα ήταν θετική παρά το εκλογικό αποτέλεσμα με το spread τους έναντι των γερμανικών να έχει υποχωρήσει στις 134 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης παίρνουν ένα νέο θετικό σήμα σήμερα από τον Μπενουά Κερέ, ο οποίος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν “σε πολύ χαμηλά επίπεδα” πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των αγορών περιουσιακών στοιχείων, τονίζοντας ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέτασαν σενάριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα μέσα του 2019.

Πηγή: link

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Comodo SSL