Επιστρέφουν οι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα

6
Mar

Επιστρέφουν οι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα

H βελτίωση στα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας ευνοεί και τους ελληνικούς τίτλους που βλέπουν σήμερα τις αποδόσεις τους να υποχωρούν, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) έχει ανεβάσει ρυθμούς με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι.

Η αλλαγή της εικόνας στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, τα οποία χθες βρέθηκαν στο επίκεντρο του sell-off που χτύπησε τα ιταλικά assets μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, οδηγεί σε ράλι τόσο τα ισπανικά ομόλογα όσο και τα πορτογαλικά, με το yield των 10ετών τίτλων των δύο χωρών να υποχωρεί κοντά στο 3,5% από τα χθεσινά επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί στο 2,042% με πτώση της τάξης του 1,92% από χθες, με το spread έναντι των γερμανικών να υποχωρεί στις 137 μονάδες βάσης μετά την απότομη εκτόξευσή του χθες.

Οι αναλυτές εμφανίζονται έκπληκτοι από την σχετικά υποτονική αντίδραση της αγοράς ομολόγων στο αποτέλεσμα της κάλπης και στην αύξηση της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, εκτιμώντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη χώρα, θα χτυπήσει τα ιταλικά ομόλογα το αμέσως επόμενο διάστημα.

“Ο κίνδυνος μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν από το Σαββατοκύριακο, οπότε θα περίμενε κανείς πολύ μεγαλύτερη αδυναμία στα περιφερειακά spreads” σημειώνει η ABN AMRO η οποία ωστόσο εκτιμά ότι τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες οι πιέσεις θα ενταθούν λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Πέραν τις περιφέρειας, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξάνονται σήμερα κατά 2 μ.β και στο 0,65%, μετά τα χαμηλά πέντε εβδομάδων που άγγιξαν την Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο υποχωρούν οδηγώντας σε ριμπάουντ τις διεθνείς μετοχές, ενώ η αγορά στρέφει το βλέμμα της στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Οι ελληνικοί τίτλοι έχουν επωφεληθεί τις τελευταίες ήμερες από το διεθνές κλίμα,τόσο από την υποχώρηση των διεθνών μετοχών την Παρασκευή που ευνόησε τις αγορές κρατικών τίτλων, όσο και από και από τη βελτίωση στην ευρωπεριφέρεια σήμερα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τζίρος στην ΗΔΑΤ έχει ανεβάσει ρυθμούς αυτόν τον μήνα,καθώς χθες διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή στα 30 εκατ. ευρώ που ήταν και τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.

Μετά από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις και έντονες πιέσεις, οι αγοραστές φαίνεται να έχουν επανέλθει στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας τις τιμές και βελτιώνοντας τις αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπροθέσμων τίτλων οι οποίες ωστόσο κινούνται μακριά από τα χαμηλά ρεκόρ που άγγιξαν τον Ιανουάριο.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,584% με πτώση της τάξης του 2,08% από χθες, ενώ από την Παρασκευή η βελτίωση του yield ξεπερνά το 4,5%.

Η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,93% από 4,06% χθες, δηλαδή σημειώνει πτώση της τάξης του 3,2%.

Βελτίωση καταγράφεται και στο 10ετές ομόλογο με το yield του να διαμορφώνεται στο 4,286% με πτώση της τάξης του 1,83% από χθες, ενώ από το κλείσιμο της Πέμπτης έχει υποχωρήσει 4,5%.

Πηγή: Capital.gr

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Comodo SSL