”Φταίει” η ΕΚΤ που δεν επιστρέφονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα;

12
Oct

”Φταίει” η ΕΚΤ που δεν επιστρέφονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα;

”Φταίει” η ΕΚΤ που δεν επιστρέφονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα;Από χθες έχει ξεκινήσει ένα blame game για το ποιος φταίει που δεν έχουν επιστραφεί τα 7.8δις € κέρδη της ΕΚΤ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων.Πόσο δίκαιο είναι κάτι τέτοιο κτλ.

Όσον αφορά τα κέρδη από το πρόγραμμα SMP/ANFA ισχύουν τα εξής:
Η ΕΚΤ διανέμει ενα μέρος των κερδών της στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών.Καθε μεταφορά των κερδών αυτών δεν αφορά την ΕΚΤ αλλά είναι ζήτημα των κυβερνήσεων των χωρών μελών.Είναι δηλαδή καθαρά πολτικό ζήτημα και όχι της ΕΚΤ.

Το Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε τα κέρδη από SMP και ANFAS να περαστούν στην Ελλάδα σε ξεχωριστό λογαριασμό.Η Ελλάδα έλαβε 2δις από τα κέρδη απο το SMP το 2013.Μαζι με το μερίδιο της από την ΕΚΤ και τα ANFAs πήρε : 0.3δις το 2012, 2.7δις το 2013, 0.6δις το 2014, 0.3δις το 2015 , 0,4δις το 2016.

Αλλα μετά το 2014 δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και καθώς το πρόγραμμα έληξε η Ελλάδα έχασε τις μεταφορές των κερδών από το πρόγραμμα SMP.

Το Μάιο του 2016 ο ESM ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για το χρέος με το νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη χρησιμοποιηση των κερδών του SMP από το 2014 και του ANFA και τη μεταφορά τους στον προυπολογισμο του 2017, σε συνάρτηση με ενα DSA της ΕΚΤ.

Ο ESM είπε ότι τα κέρδη από το 2014 από το SMP είναι περίπου 1.8δις ενώ τα κέρδη των εθνικών τραπεζών εκτός της τράπεζας της Ελλάδος θα είναι περίπου 3.5δις το διάστημα 2017-26.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7.7δις από το SMP και ANFA μέχρι το 2018 αν εκπληρωθουν όλες οι συνθήκες.

Από το να συζητάμε λοιπόν ποιος φταίει, κάτι που δηλαδή δεν ισχύει σύμφωνα με τα παραπάνω, καλό θα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας για να πάρουμε και τα 7,7δις€.

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων Guardian Trust S.A

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Comodo SSL