HSBC: Περιμένουμε η ΕΚΤ να αρχίσει αγορές ελληνικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες

16
Jun

HSBC: Περιμένουμε η ΕΚΤ να αρχίσει αγορές ελληνικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες

HSBC: Περιμένουμε η ΕΚΤ να αρχίσει αγορές ελληνικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες.Ξεκινώντας με τον διπλό τίτλο: Διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας και Φως στην άκρη του τούνελ, το ενημερωτικό δελτίο της HSBC σημειώνει εισαγωγικά ότι η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup και με το ΔΝΤ αποτρέπει ένα πιστωτικό γεγονός τον Ιούλιο και περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μόλις υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Πρόκειται για μεγάλο βήμα μπροστά μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας, που θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που με τη σειρά του θα πρέπει να ξεκλειδώσει την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα, βάζοντας τη χώρα στο σωστό δρόμο προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018».

«Το ΔΝΤ επέστρεψε» συνεχίζει η ανάλυση της HSBC, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 8.5 δισ. ευρώ δεν ήταν έκπληξη, μετά την εφαρμοφή των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς.

Αυτό που ήταν έκπληξη ήταν ότι ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επί της αρχής, ένα μεγάλο βήμα μπροστά, δεδομένης της ανασφάλειας των τελευταίων εβδομάδων και των χαμηλών προσδοκιών που υπήρχαν, συνεχίζει το κείμενο. Κλειδί για αυτή την εξέλιξη ήταν η αποσαφήνιση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, με περιόδους χάριτος, επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των τίτλων, αν και όπως υπογραμμίζεται αυτά θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018. Σημειώνεται επίσης ότι επιπλέον ελάφρυνση χρέους αποτελεί έμπρακτα η σύνδεση με τους ρυθμούς ανάπτυξης, πρόταση που έφερε στο προσκήνιο η Γαλλία με το νέο υπουργό Οικονομικών της Μπρουνό Λεμέρ.

Ήδη, με βάση τα παραπάνω, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα συστήσει στο Ταμείο τις επόμενες ημέρες την επί της αρχής έγκριση μίας προληπτικής εν αναμονή ρύθμισης για την Ελλάδα, ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων, που προέβλεψε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η εκταμίευση δεν θα γίνει πριν υπάρξει περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς όπως είπε «όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο», αν και τις επόμενες ημέρες το Ταμείο θα παρουσιάσει νέα έκθεση βιωσιμότητας, όπου θα καταγράφεται η έκταση της ελάφρυνσης που θεωρούν απαραίτητη οι αναλυτές του.

Πρόκεται για «Μία νέα αρχή για την Ελλάδα», εκτιμά η HSBC, με την οικονομία της να δείχνει ήδη σημάδια βελτίωσης και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι καθοριστικό για να «αλλάξει ταχύτητα», τόσο με το 1,6 δισ. ευρώ περίπου που θα πέσει στην πραγματική οικονομία, όσο και με την ενίσχυση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες που θα επιτρέψει την πλήρη άρση των capital controls.

Δεδομένης της δηλωμένης πλέον πρόθεσης του ΔΝΤ να συμμετέχει, «θα μας εξέπλητε εάν η ΕΚΤ δεν ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τις επόμενες εβδομάδες, τονίζει η HSBC. Η ποσοτική χαλάρωση δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων προγραμμάτων, αλλά η επόμενη δεν αναμένεται πριν το Φθινόπωρο … η ολοκλήρωσή της και η πιθανή πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές, εκπληρώνοντας τον κυβερνητικό στόχο για επιστροφή στις αγορές το συντομότερο δυνατό, όπως υπογραμμίζεται.

Έτσι, «δεν θα μας εξέπλητε μία τέτοια εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες, πιθανώς με αντικατάσταση των τίτλων που λήγουν το 2019 με άλλους μεταγενέστερης ωρίμανσης, που να τους καθιστούν αποδεκτούς για το QE», προβλέπει η HSBC. Δεδομένου ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές είναι απαραίτητη παράμετρος για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, η χτεσινή συμφωνία βάζει τη χώρα σε ένα πιο υποσχόμενο μονοπάτι.

Σημαντική αναφορά γίνεται και στη σημασία της συμφωνίας για την Ευρώπη, καθώς όπως εκτιμά η τράπεζα, μετά την καθυστέρηση μηνών κυρίων λόγω της επιμονής της Γερμανίας να παραμείνει το ΔΝΤ εντός της διαδικασίας και να μην προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους, η παρέμβαση του νέου Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ήταν καθοριστική. Η εκλογή Μακρόν στην γαλλική προεδρία γέννησε πολλές ελπίδες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, αν και ίσως είναι νωρίς, μοιάζει να υπάρχουν σαφή σημάδια ότι το Παρίσι έχει ανανεωμένη θέληση να παίξει κεντρικότερο ρόλο στην Ευρώπη.

Πηγή: link

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Comodo SSL