Οι ελληνικές τράπεζες είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα για διάφορους λόγους. Ένας από τους βασικούς είναι ότι έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν κέρδη στο εννεάμηνο του 2022, 3,87 δισ. ευρώ (έσοδα από τόκους) , γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση στα κέρδη τους και αντίστοιχα αρνητικό αντίκτυπο στον ελληνικό λαό, καθώς είναι αυτός που πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτών των κερδών.
Σε αυτά τα κέρδη προσθέστε και περί τα 500 εκατ. ευρώ που τους έχουν δοθεί από το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ, λόγω δανεισμού από την ΕΚΤ 51,8δις€ με αρνητικό επιτόκιο -1%, με σκοπό να δοθούν δάνεια στης μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλό επιτόκιο λόγω της πανδημίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Ωστόσο, οι τράπεζες δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό, καθώς κατάφεραν να επωφεληθούν και από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα αυτό επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να κερδίσουν 2,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων, μέσω των swaps που έγιναν με τον ΟΔΔΗΧ.
Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση κατ’ εξαίρεση έχει δώσει στις ελληνικές τράπεζες προς διαχείριση 12,8 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δάνεια τα οποία έχει χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο και έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο 0,7%.
Ένας από τους κύριους λόγους για τη μεγάλη αύξηση των κερδών των τραπεζών, είναι το γεγονός ότι έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό spread μεταξύ καταθέσεων-δανείων σε όλη την Ε.Ε.
To τελευταίο τρίμηνο το spread (η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο χορηγήσεων και καταθέσεων) καταγράφει ανοδική πορεία, από 4,81% τον Οκτώβριο σε 4,83% τον Νοέμβριο και 4,96% τον Δεκέμβριο.
Αυτό απεικονίζεται στο διπλάσιο ποσοστό ROE ((κέρδη ως ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου) από τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ, απόρροια της πολύ μεγάλης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση του ελληνικού λαού σε δάνεια και προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο, καθώς πρέπει να καταβάλλουν ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις των δανείων τους, συμβάλλοντας έτσι στα κέρδη των τραπεζών.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να δώσουν μέρισμα στους μετόχους τους και bonus στα στελέχη τους, μολονότι τα περισσότερα από τα κέρδη δεν ανήκουν σε αυτούς.
Πέρα από την αύξηση των κερδών τους, οι ελληνικές τράπεζες απαλλάχτηκαν από το μεγαλύτερο ποσοστό των κόκκινων δανείων τους με το μέσο όρο αυτών να κυμαίνεται στο 7%, πάλι με τη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου που έχει δώσει εγγυήσεις στο σχέδιο Ηρακλής 18,7δις€. Παρόλα αυτά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους υπάρχει και συνεχώς αυξάνεται.
Συμπερασματικά, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει τα πάντα στις τράπεζες και δεν έχει πάρει τίποτε από αυτές, όπως είναι η μείωση των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και των προμηθειών που χρεώνουν.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικότερα όλα τα παραπάνω και να εργαστεί για την προστασία των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.
Οι τράπεζες αντίστοιχα θα πρέπει να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις τους στους δανειολήπτες και να εργαστούν για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση με πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.
Comments ( 0 )