06/03/2018

6
Mar

Σεντένο: ‘Η Ελλάδα παίρνει το τιμόνι

«Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα σήμερα»: αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προχωρεί συγχρόνως σε σειρά άλλων διαπιστώσεων, όπως ότι «η Ελλάδα παίρνει το τιμόνι» και «σχεδόν κάθε τομέας της οικονομίας μεταρρυθμίστηκε, εκσυγρονίσθηκε και έγινε βιώσιμος», με τη χώρα μας μα επιτυγχάνει επιτεύγματα-ορόσημα, που «πολλές χώρες θα θαύμαζαν». Σύμφωνα με όσα λέει στο Πρακτορείο και στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ο Μ. Σεντένο, με το τέλος του προγράμματος «η Ελλάδα θα επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών της και, εν κατακλείδι, βλέπει «τεράστια προοπτική για την Ελλάδα».

Αναλυτικά, στο ερώτημα για την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων απαντά ως εξής: «Η Ελλάδα μπήκε στον όγδοο χρόνο προσαρμογής. Τόσο μακρά περίοδος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κούρασης που άφησε το σημάδι της στην οικονομία. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία κυρίως για τον ελληνικό λαό. Αλλά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα σήμερα. Από δομική άποψη, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις που θα βοηθήσουν στο μέλλον. Σχεδόν κάθε τομέας της οικονομίας μεταρρυθμίστηκε, εκσυγχρονίσθηκε και έγινε βιώσιμος. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε από 15% το 2009, σε πλεόνασμα τώρα. Αυτά είναι επιτεύγματα-ορόσημα που πολλές χώρες θα θαύμαζαν. Αλλά οκτώ χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για αυτή τη διαδικασία. Εάν η Ελλάδα είχε πιο ισχυρή κυριότητα αυτής της διαδικασίας προσαρμογής, θα είχε φέρει πολύ νωρίτερα κάποια από τα καλά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Η κυριότητα, όμως, αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των Ευρωπαίων εταίρων τα τελευταία χρόνια. Βοηθάει επίσης στο να εξηγήσουμε την επιστροφή της ανάπτυξης. Ελπίζω ότι αυτή η τάση για υγιείς πολιτικές θα παραμείνει γιατί θέλω να συνεχίσει η Ελλάδα να ευημερεί. Βλέπω τεράστια προοπτική για την Ελλάδα», αναφέρει ο Μάριο Σεντένο στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Και προσθέτει αναφορικά με το ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει η Ελλάδα να συνεχίζει να εφαρμόζει μετά το τέλος του προγράμματος: «Εργαζόμαστε μαζί με την Ελλάδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η συζήτηση για την επόμενη μέρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Σε αυτό το σημείο, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Το μεταμνημονιακό πλαίσιο θα συζητηθεί αργότερα, μαζί με τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Περιμένω να δω τη συνολική, μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε. Η Ελλάδα παίρνει το τιμόνι», λέει χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται να σταθεί στα πόδια της», επισημαίνει ακόμη ο κ. Σεντένο στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο ερώτημα για το ορόσημο του προσεχούς Αυγούστου. Και συνεχίζει μιλώντας για τη χώρα μας: «Πλέον ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας στην Ευρώπη. Εφαρμόζει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί χωρίς καθυστερήσεις. Χτίζει ένα σημαντικό “μαξιλάρι” για να προστατευθεί για περισσότερο από ένα χρόνο απέναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να ανακύψουν στις αγορές. Ανασυγκροτεί το όνομά της στην πιστωτική αγορά, εκδίδοντας ξανά ομόλογα. Χαιρετίζουμε επίσης την αίσθηση της πειθαρχίας και της σαφήνειας στην επικοινωνία με τις αγορές που συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας. Αλλά αυτή είναι μια σταδιακή και όχι αυτόματη διαδικασία. Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ. Ωστόσο, τώρα κάνει το σωστό, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι θα διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα. Εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, το Eurogroup, όπως έχει συμφωνηθεί ομόφωνα, είναι έτοιμο να βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία. Στο τέλος του προγράμματος θα κοιτάξουμε προσεκτικά τη στρατηγική εξόδου της Ελλάδας. Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Η Ελλάδα ήταν πάντα μοναδική περίπτωση στην ευρωζώνη. Ένα κοινό νήμα, πάντως, για όλα τα επιτυχημένα προγράμματα είναι η κυριότητα. Η Πορτογαλία είναι πράγματι ένα παράδειγμα σε αυτό. Μετά το πρόγραμμα, συνέχισε να εφαρμόζει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες δεν είχαν καλυφθεί επαρκώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

Αναφερόμενος στο τέλος του προγράμματος, ο κ. Σεντένο εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «θα αποτελέσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Όποιο και να είναι το πλαίσιο της εποπτείας που θα συμφωνήσουμε, η Ελλάδα θα επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών της. Όπως και με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τέτοιες πολιτικές πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα έχει περισσότερη ευελιξία και αυτό θα αντανακλά περισσότερες επιλογές για τα κόμματα και για τον ελληνικό λαό. Θα είναι καλό για τη δημοκρατία. Το λέω αυτό», προσθέτει, «έχοντας στο μυαλό μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Εμείς ήμασταν σε θέση να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά, το σημαντικό είναι ότι το καταφέραμε τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις μας και σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες. Δεν με ενδιαφέρει να προβλέψω το αποτέλεσμα των όποιων εκλογών. Απλώς συστήνω στην Ελλάδα να συνεχίσει με τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Στο θέμα, εξάλλου, του χρέους και τις συνομιλίες για τα μέτρα ελάφρυνσής του, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει στο Πρακτορείο, ότι «η διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους “τρέχει” παράλληλα με την οικονομική βοήθεια λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων δανεισμού. Επίσης, η Ελλάδα έχει λάβει ήδη διάφορες δέσμες μέτρων επίσημης ελάφρυνσης του χρέους που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές εξοικονομήσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Το χρέος ευνοήθηκε επίσης από ένα κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Αυτό έκανε το χρέος πιο βιώσιμο, κάτι που είναι επίσης θετικό για όλους του Ευρωπαίους δανειστές. Τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει υπερβολικό χρέος, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα έχει σημαντικές ανάγκες αποπληρωμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε ξανά το ζήτημα του χρέους. Αποφασίσαμε τον Ιανουάριο να ξεκινήσουμε την τεχνική εργασία για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συγκεκριμένα για το μηχανισμό σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Ο λεγόμενος γαλλικός μηχανισμός θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει την αποπληρωμή του χρέους, εάν η απόδοση της οικονομίας είναι χαμηλή. Όλα τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να αναλυθούν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο. Θα υιοθετηθούν μόνο εάν οι δύο προϋποθέσεις εκπληρωθούν: το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι απαραίτητη προκειμένου να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Για αυτό χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ανάλυση από τα θεσμικά όργανα. Αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα».

Πηγή: link

6
Mar

Επιστρέφουν οι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα

H βελτίωση στα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας ευνοεί και τους ελληνικούς τίτλους που βλέπουν σήμερα τις αποδόσεις τους να υποχωρούν, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) έχει ανεβάσει ρυθμούς με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι.

Η αλλαγή της εικόνας στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, τα οποία χθες βρέθηκαν στο επίκεντρο του sell-off που χτύπησε τα ιταλικά assets μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, οδηγεί σε ράλι τόσο τα ισπανικά ομόλογα όσο και τα πορτογαλικά, με το yield των 10ετών τίτλων των δύο χωρών να υποχωρεί κοντά στο 3,5% από τα χθεσινά επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί στο 2,042% με πτώση της τάξης του 1,92% από χθες, με το spread έναντι των γερμανικών να υποχωρεί στις 137 μονάδες βάσης μετά την απότομη εκτόξευσή του χθες.

Οι αναλυτές εμφανίζονται έκπληκτοι από την σχετικά υποτονική αντίδραση της αγοράς ομολόγων στο αποτέλεσμα της κάλπης και στην αύξηση της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, εκτιμώντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη χώρα, θα χτυπήσει τα ιταλικά ομόλογα το αμέσως επόμενο διάστημα.

“Ο κίνδυνος μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν από το Σαββατοκύριακο, οπότε θα περίμενε κανείς πολύ μεγαλύτερη αδυναμία στα περιφερειακά spreads” σημειώνει η ABN AMRO η οποία ωστόσο εκτιμά ότι τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες οι πιέσεις θα ενταθούν λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Πέραν τις περιφέρειας, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξάνονται σήμερα κατά 2 μ.β και στο 0,65%, μετά τα χαμηλά πέντε εβδομάδων που άγγιξαν την Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο υποχωρούν οδηγώντας σε ριμπάουντ τις διεθνείς μετοχές, ενώ η αγορά στρέφει το βλέμμα της στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Οι ελληνικοί τίτλοι έχουν επωφεληθεί τις τελευταίες ήμερες από το διεθνές κλίμα,τόσο από την υποχώρηση των διεθνών μετοχών την Παρασκευή που ευνόησε τις αγορές κρατικών τίτλων, όσο και από και από τη βελτίωση στην ευρωπεριφέρεια σήμερα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τζίρος στην ΗΔΑΤ έχει ανεβάσει ρυθμούς αυτόν τον μήνα,καθώς χθες διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή στα 30 εκατ. ευρώ που ήταν και τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.

Μετά από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις και έντονες πιέσεις, οι αγοραστές φαίνεται να έχουν επανέλθει στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας τις τιμές και βελτιώνοντας τις αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπροθέσμων τίτλων οι οποίες ωστόσο κινούνται μακριά από τα χαμηλά ρεκόρ που άγγιξαν τον Ιανουάριο.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,584% με πτώση της τάξης του 2,08% από χθες, ενώ από την Παρασκευή η βελτίωση του yield ξεπερνά το 4,5%.

Η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,93% από 4,06% χθες, δηλαδή σημειώνει πτώση της τάξης του 3,2%.

Βελτίωση καταγράφεται και στο 10ετές ομόλογο με το yield του να διαμορφώνεται στο 4,286% με πτώση της τάξης του 1,83% από χθες, ενώ από το κλείσιμο της Πέμπτης έχει υποχωρήσει 4,5%.

Πηγή: Capital.gr

6
Mar

Ν. Παππάς: Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης του Τύπου

Για τη μήτρα ενός διαρκούς σκανδάλου, για το οποίο η κοινή γνώμη έχει κατασταλάξει, μίλησε στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σχετικά με την υπόθεση της NOVARTIS.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έκανε λόγο για άγαρμπους χειρισμούς εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί να εφεύρει σκάνδαλα για την τωρινή κυβέρνηση, με μια συνειδητή ακροδεξιά προσέγγιση στα πράγματα και με συζητήσεις ακόμα για το περιβόητο “success story”. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές της συντηρητικής παράταξης της χώρας, πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός δημιουργεί ευθύνες και δυνατότητες στην αριστερή, δημοκρατική παράταξη του τόπου.

Aνέφερε ότι μετά την αρχηγία Μητσοτάκη στη ΝΔ, το διαρκές αίτημα για εκλογές έχει πια ξεφτίσει και υποβαθμιστεί, για να προσθέσει ότι η ζωή έχει ξεπεράσει αυτή τη ρητορική, η οποία υποβαθμίστηκε σε επίπεδο πολιτικών εκτιμήσεων από το βάρος της πολιτικής πραγματικότητας, χαρακτηρίζοντας ανέκδοτο τα λεγόμενα περί “αριστερής παρένθεσης”.

Μιλώντας για μια ενδεχόμενη προληπτική γραμμή στήριξης της χώρας σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Παππάς εντόπισε πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από αυτές τις συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε, η χώρα να έχει το ευρωπαϊκό “μαξιλάρι” που θα της επιτρέψει την ασφαλή έξοδο στις αγορές. Είπε, επίσης, ότι φαίνεται πλέον η επιθυμία εταίρων και θεσμών για μια αυτόνομη πορεία, όπου η χώρα θα αναχρηματοδοτείται με την εγγύηση αυτού του ευρωπαϊκού κουμπαρά. Φυσικά προκύπτουν υποχρεώσεις από το σύμφωνο σταθερότητας που η χώρα θα πρέπει να τηρήσει συμπλήρωσε ο κ. Παππάς και διερωτήθηκε: “Ο κ. Σημίτης ο οποίος πέρυσι από το Φόρουμ των Δελφών μίλαγε για έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά και άλλοι, δεν θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους τώρα;”.

Σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα της “Καθημερινής” περί χαμηλής ανάπτυξης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε για αντεστραμμένη πραγματικότητα, καθώς η χώρα διαθέτει μετρήσιμα και συμπαγή αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη, με την αύξηση των εξαγωγών, τη μείωση της ανεργίας κλπ. Σημείωσε ότι πρόκειται για καλά στοιχεία που παίρνουν πλέον επίμονα χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, και τέτοιες φωνές οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναρωτηθούν γιατί η πολιτική αυτής της κυβέρνησης τα καταφέρνει και με μέτρα δημοσιονομικά και με στήριξη των αδυνάτων.

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης του Τύπου, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για το barcode, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι ανεπτυγμένο στις κεντρικές αρτηρίες διανομής με προοπτική την πλήρη εξέλιξή του. Ακόμα, τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης του Τύπου για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, τόνισε ο Ν. Παππάς, όπως και με τη ρητή μας δέσμευση για τη στήριξη του Ταμείου των δημοσιογράφων. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, ο οποίος σύντομα θα ανακοινωθεί.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συμβουλίου περί Τύπου, σαν το ΕΣΡ πχ, ο κ. Παππάς είπε ότι θα πρέπει να μιλάμε για μια αυτορρύθμιση της δημοσιογραφικής κοινότητας, η οποία διαθέτει δημοκρατικά αντανακλαστικά, τασσόμενος κατά κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τομέα, αλλά και ταυτόχρονα τήρησης του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας.

Για το ψηφιακό ραδιόφωνο ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη φάση δρομολόγησης του διαγωνισμού για τους παρόχους δικτύου και στη συνέχεια για τους παρόχους περιεχομένου, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς θα υπάρχουν μεγάλες χωρητικότητες στο φάσμα.

Τέλος, για τις εξελίξεις σχετικά με το MEGA, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι δεν έχει λεπτομερή ενημέρωση για όσα διημείφθησαν χθες στο ΕΣΡ, ωστόσο ο νόμος είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος και δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comodo SSL