The blog.

16
Jul

Τι είπαν 25 funds σε Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Τσάκωνα στις HΠΑ

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα από τις επαφές που είχαν με Αμερικανούς επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας, οι οποίοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη. Το roadshow έγινε σε μια στιγμή όπου τα ελληνικά ομόλογα είχαν ήδη μπει στην οδό της βελτίωσης έχοντας μηδενίσει τις ζημίες από την αναταραχή που προκάλεσε η πολιτική κρίση στην Ιταλία τον Μάιο και που απέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά στις εξωτερικές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις one on one συναντήσεις που είχαν με 25 ισχυρά funds και επενδυτικές τράπεζες, το κλίμα ήταν πολύ θετικότερο σε σχέση με αυτό που είχε αντιμετωπίσει ο κ. Χουλιαράκης κατά το ταξίδι του στο Λονδίνο στα τέλη Ιουνίου, όπου ο προβληματισμός και η επιφυλακτικότητα κυριαρχούσαν στο περιβάλλον των επενδυτών κυρίως σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Οι Αμερικανοί επενδυτές εμφανίστηκαν δεκτικοί σε ενδεχόμενη νέα έκδοση ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά με τη σωστή τιμολόγηση και με την προτίμηση να γέρνει ξεκάθαρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς την έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου ομολόγου. «Η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου φαίνεται ότι θα ήταν ανάρπαστη λόγω του “μαξιλαριού” ρευστότητας, καθώς ουσιαστικά είναι collateralized (εγγυημένο)», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» τραπεζική πηγή. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις επαφές αυτές είναι πως, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα, όσον αφορά τη σχέση της με τις αγορές, το 2020.

Τα σχόλια των funds για την απόφαση του Eurogroup για το χρέος ήταν επίσης θετικά, με τις ερωτήσεις να εστιάζονται στις τεχνικές παραμέτρους της συμφωνίας, ενώ αρκετά φαίνεται να απασχολούν τους Αμερικανούς επενδυτές και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ώθηση των επενδύσεων για να εδραιωθεί η ανάπτυξη στη χώρα.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι επενδυτές δεν εμφανίστηκαν να έχουν έντονες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων. Η λογική πίσω από αυτήν τους τη στάση είναι πως είναι πολύ πιο ανησυχητικό όταν μία χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1% και πρέπει να πάει στο 3,5% από το εάν είναι στο 3,5% και καλείται απλώς να το επαναλάβει. Σε αυτήν την περίπτωση, η ενίσχυση της ανάπτυξης δημιουργεί και δεν αφαιρεί δημοσιονομικό χώρο και επιτρέπει τη μείωση της φορολογίας, και αυτό είναι κάτι που οι επενδυτές το βλέπουν θετικά.

Ερωτήματα πάντως τέθηκαν από τους επενδυτές και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσομακροπρόθεσμα και πέραν της περιόδου που «διασφαλίζει» η συμφωνία για το χρέος, τη στιγμή που δεν συμφωνήθηκε ο γαλλικός μηχανισμός, ο οποίος θα έστελνε ένα πιο ισχυρό σήμα στην αγορά.

Το θέμα της Ιταλίας και των σχέσεών της με την Ευρώπη αυτή τη στιγμή φαίνεται επίσης να απασχολεί τους επενδυτές, όπως έδειξαν οι συναντήσεις, αφού κραδασμοί που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τον Μάιο «μεταδόθηκαν» με μεγάλη ταχύτητα και στα ελληνικά assets, βάζοντας φρένο, όπως φάνηκε, στις όποιες σκέψεις για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Την «ευαισθησία» αυτή της Ελλάδας τόνισε, άλλωστε, και η Κομισιόν στο σχέδιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που δημοσιεύθηκε ενώ το roadshow ήταν σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες δανεισμού της χώρας παραμένουν «εύθραυστες» λόγω εξωτερικών οικονομικών κινδύνων. Επίσης, ανέφερε πως, λόγω της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Πηγή: kathimerini.gr

16
Jul

Le Monde: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αρχίζει να αποδίδει καρπούς

Στην “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αναφέρεται με δημοσίευμά της η Le Monde, σημειώνοντα πως “τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς”. “Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς ο ΦΠΑ απέδωσε έσοδα ανεβασμένα κατά 200%” γράφει η εφημερίδα.
Από το 2016 και τη δημιουργία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων οι ελεγκτές του φορέα επιχειρούν ελέγχους στα νησιά. «Όχι χωρίς αποτέλεσμα: τα έσοδα του ΦΠΑ σε κάποιους τουριστικού προορισμούς, όπως η Μύκονος, έχουν αυξηθεί κατά 200%!», αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

Γενικότερα, τους πέντε πρώτους μήνες του 2018, τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 393 εκ. €. Από το 2011 σειρά μέτρων έχουν ληφθεί κατά της φοροδιαφυγής που εμφανίζει για το ελληνικό κράτος έλλειμμα σε ετήσιες εισπράξεις ύψους 11 -16 δισ. €. Ανάμεσα στα άλλα ηλεκτρονικές δηλώσεις, αύξηση των έλεγχων, διασταύρωση πληροφοριών για τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος, αυστηροποίηση προστίμων.

H γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι πίσω από την μεταρρύθμιση αυτή βρίσκει κανείς την σφραγίδα της Γαλλίας, η οποία από το 2011, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας, ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα. «Έχει διανυθεί απόσταση αναφορικά με την κάλυψη των φόρων. Προχωράμε επίσης στην εκπαίδευση των στελεχών καθώς πολλοί ελεγκτές έχουν σταλεί στην Γαλλία για προγράμματα επιμόρφωσης και μία Σχολή Δημόσιας Οικονομικής Διαχείρισης θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα το 2019. Παραμένουν βέβαια πολλά να γίνουν ακόμα», αναφέρει Γάλλος ειδικός, που προτιμά την ανωνυμία.

Η Άννα Δαμάσκου, της Transparency International της Ελλάδας, τονίζει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι του 2015 βοήθησαν να περιοριστεί η φοροδιαφυγή καθώς «η μόνη θετική όψη του μέτρου ήταν η επιβολή με τραπεζικές κάρτες και με ηλεκτρονικές συναλλαγές». Κατά τον ίδιο τρόπο επιβλήθηκαν θεωρητικά παρόμοιες διαδικασίες σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των τερματικών ταμειακών μηχανών. Σύμφωνα με τη κατάταξη του Οργανισμού και τον δείκτης διαφθοράς, η Ελλάδα πέρασε από την 69 θέση στην κατάταξη το 2016 στην 59 φέτος.

«Είναι μια προσπάθεια, κρατικών φορέων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, να φύγει η Ελλάδα από αυτή την σκοτεινή κατάσταση» αναφέρει η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας. Παραμένει όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της διαφθοράς. Ανάμεσα στα άλλα παραμένει ζητούμενη η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αναφέρει το άρθρο. Φοροδιαφυγή και διαφθορά συνδέονται στην Ελλάδα, αναφέρει ο Π. Καρκατσούλης, πρώην στέλεχος του Ποταμιού. Για την Μ. Παπασπύρου, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, το άλλο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

 

Πηγή: newsit.gr

16
Jul

FITCH: GREEK COVERED BONDS REBOUND SINCE END-2016

FITCH: GREEK COVERED BONDS REBOUND SINCE END-2016

Fitch Ratings-Milan/London-16 July 2018: The issuance of Greek covered bonds has gained substantial momentum on the back of improved market confidence and the proven strength of the country’s covered bonds legal framework, Fitch Ratings says.

Total outstanding balance of Fitch-rated Greek mortgage covered bonds has increased to EUR8 billion from EUR2.2 billion since end-2016, with public and privately placed series representing about 27% of new issuance. At the same time, the aggregate cover pools’ size has increased to EUR11 billion in May 2018 from around EUR3.5 billion in December 2016.

Covered bonds’ exclusion from capital controls, present in Greece since 2015, has played a key role in ensuring the timely payment of interest and principal to all existing covered bonds so far. Additionally, the Greek covered bonds’ legal framework includes the exemption from bail-in of fully collateralised covered bonds in an issuer resolution scenario.

Greek covered bonds are rated at the ‘BB-‘ sovereign Country Ceiling, supported by two notches of Issuer Default Rating (IDR) uplift and Fitch’s expectation of recoveries in the event of default. The programmes’ ‘BB-‘ breakeven OC mirrors the cover pools’ stressed credit losses at the covered bonds rating and reflects the characteristics of the residential mortgage loans included in the portfolios.

A complete set of credit metrics and statistics for the Greek covered bonds is illustrated in the Greek Covered Bonds Peer Review, available at www.fitchratings.com or by clicking the link below.

Source: link

16
Jul

Με τεχνική βοήθεια από τον ESM το σχέδιο επιστροφής στις αγορές

Επενδυτική στρατηγική για το 2019 με ανά τρίμηνο στόχους σε πλήρη συνέργεια με τον ESM θα εκπονήσει σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ. Στόχος η προσεκτική σχεδίαση “επιλεκτικών” εξόδων (χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται εκπλήξεις αν πληρούνται οι προϋποθέσεις) και, κυρίως, ο σχεδιασμός της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε πλήρη συνεργασία με τον ESM για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε δύο άξονες:

– Για τη λειτουργική και την οργανική αναβάθμιση του Οργανισμού
– Για την εκπόνηση του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου το οποίο θα οργανώσει τις κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες/χρόνια με στόχο ένα συνεκτικό και πολυετές σχέδιο.

Σημείο-“κλειδί” θα είναι η ανάδειξη των πολύ μεγάλων διαθεσίμων, που επιτρέπουν θεωρητικά στην Ελλάδα να παραμείνει “εκτός” αγορών ακόμα και για 5 χρόνια (39,1 δισ. ευρώ, έναντι 15 δισ. ευρώ που είχε η Πορτογαλία).

Επίσης έγινε σαφές ότι οι επενδυτές περιμένουν και αυτοί τον “έλεγχο” που θα γίνει στην οικονομία με την Ενισχυμένη Εποπτεία ούτως ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων.

Επιλεγμένες κινήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που συστήνεται στις επαφές που γίνονται με επενδυτές είναι μια στρατηγική επιλεγμένων κινήσεων, 2-4 σε αριθμό, τα επόμενα χρόνια, στο πρότυπο της Πορτογαλίας. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να αποκλείει και άμεση κίνηση όταν και αν υπάρξει η ευκαιρία.

Στα σχέδια είναι νέος γύρος επαφών με επενδυτές όχι μόνο στην Ασία, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και η προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης για την πορεία της οικονομίας και των προοπτικών της.

Το κλίμα, πάντως, στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με στελέχη του ΟΔΔΗΧ ήταν θετικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε θετική αντιμετώπιση της συμφωνίας για το χρέος, με μόνες ενστάσεις τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της ευμάρειας των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πηγές των επενδυτών, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα της περιόδου 2010-2018 και η πρόοδος που έγινε όλα τα χρόνια του Μνημονίου από όλες τις κυβερνήσεις. Δόθηκαν, επίσης, διαβεβαιώσεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο ώστε να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων.

Πηγή: capital.gr

13
Jul

Δώδεκα Ρώσοι πράκτορες παραπέμπονται για χάκινγκ πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Δώδεκα πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές  του 2016, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων παρέπεμψε σήμερα τους δώδεκα Ρώσους, κατόπιν αιτήματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές αυτές.

Οι κατηγορούμενοι είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας και φέρονται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Χίλαρι Κλίντον και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η παραπομπή τους γίνεται τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνσκι της Φινλανδίας. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν διευκρίνισε ότι είχε ενημερώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα τον Τραμπ, ο οποίος γνώριζε ότι σήμερα θα ανακοινώνονταν οι παραπομπές.

Σύμφωνα με τον Ροζενστάιν, οι 12 Ρώσοι που κατονομάζονται κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές λογισμικό για να κατασκοπεύουν τους χρήστες και να διαβάζουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Στη συνέχεια δημιουργήσαν εικονικά διαδικτυακά προφίλ για να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είχαν κλέψει, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016.

Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι έκλεψαν προσωπικές πληροφορίες 500.000 ψηφοφόρων.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και εκείνη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.

Ο Ροζενστάιν σχολίασε και τις διαρροές στον Τύπο, λέγοντας ότι εκείνοι οι οποίοι κάνουν διάφορες εικασίες για τις ομοσπονδιακές έρευνες συνήθως δεν γνωρίζουν τα γεγονότα και τόνισε ότι οι περισσότερες διαρροές δεν προέρχονται από εκείνους που διεξάγουν τις έρευνες.

Πηγή: cnn.gr

 

13
Jul

Ανάκαμψη στο Χ.Α.- θετικό το κλίμα και για τα ομόλογα

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην δείχνουν να πτοούνται από την πρωτοβουλία του Βερολίνου να καθυστερήσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, επικαλούμενο την μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Με τον ESM να δίνει σήμερα επί της αρχής την έγκριση  στην εκταμίευση, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει με ισοδύναμα το κενό των 28 εκατ ευρώ, που αφήνει o ΦΠΑ, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σήμερα 1,3%.

Έντονο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να παρουσιάζει άνοδο 1,4%. παρά το γεγονός ότι ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έβαλε χθες φρένο στις προσδοκίες για διατήτηση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Παρά τις επισημάνσεις Κερέ, το κλίμα είναι θετικό και στην αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί σήμερα περίπου 0,4% στο 3,85%. Από τις αρχές του έτους η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά περίπου 145 μονάδες βάσης. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 6,3%.

 

Οι ευρωπαϊκές αγορές 

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα ανά την Ευρώπη,  με τους δείκτες των χρηματιστηρίων σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη και Μιλάνο να ενισχύονται κάτα  0,3% με 0,4%. Στο μέτωπο των ομολόγων έχουμε πτώση της απόδοσης κατά 4 μονάδες για το δεκατές ιταλικό ομόλογο και κατά τρεις μονάδες για τα ομόλογα Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

Στην αγορά συναλλάγματος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 0,4% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στα 1,1624 δολάρια ανά ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr 

13
Jul

Κόκκινα δάνεια: Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η νέα απόφαση της ΕΚΤ

Να λειτουργήσει επί το θετικότερον για τις ελληνικές τράπεζες η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα «κόκκινα» δάνεια προσβλέπουν και ευελπιστούν Έλληνες τραπεζικοί παράγοντες. Ο κίνδυνος να καταδικαζόταν σε αρνητικό πρόσημο η πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών ήταν υπαρκτός πριν από την απόφαση της ΕΚΤ. Τώρα, ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, τονίζουν Έλληνες τραπεζίτες. Οι αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες τα NPLs τους θα ληφθεί μαζί με τα αποτελέσματα του εποπτικού ελέγχου αξιολόγησης, με τον οποίο ο επόπτης μετρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αυτή η διαδικασία, το γνωστό και ως SREP (Supervisory Review and Evaluation Process), θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα νέα δεδομένα

Εν προκειμένω, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες ήταν και παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία στην παρούσα φάση και με βάση στοιχεία του α’ τριμήνου του 2018 έχουν διαμορφωθεί σε 92,4 δισ. ευρώ από 106 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 48% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2019 είναι αυτά να φθάσουν στα 64 δισ. ευρώ. Στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός, ο οποίος μάλιστα είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο.

Το ερώτημα, με βάση τη νέα απόφαση που έχει ληφθεί από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια, είναι αν και κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν αυξημένες προβλέψεις και πόσο, και αν θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια για να καλύψουν τις επισφάλειες. Ερώτημα, επίσης, παραμένει κατά πόσον ο στόχος των 64 δισ. ευρώ δεν θα μεταβληθεί και δεν θα γίνει ακόμη πιο φιλόδοξος. Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως με τα νέα δεδομένα οι τράπεζες μπορούν να παλέψουν κάπως καλύτερα την κατάσταση.

Το ύψος, όμως, των «κόκκινων» δανείων συναντά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις από τον επόπτη. Επομένως η εκτίμηση είναι πως οι αλλαγές που θα τις αφορούν θα τις ανακουφίσουν χωρίς να είναι δραματικές και πάντως θα τους επιτρέψουν εξωστρέφεια και νέες χορηγήσεις σε ένα εύρος χρόνου. Η ΕΚΤ προχώρησε τελικώς σε μία συμβιβαστική λύση για το πρόβλημα δανεισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα δώσει μεγαλύτερο χρόνο στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα των επισφαλών απαιτήσεών τους μέσω κεφαλαίων, ιδιαίτερα αν η συσσώρευση των «κόκκινων» δανείων τους είναι εξαιρετικά μεγάλη, όπως αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε με μεγάλη καθυστέρηση τις κατευθυντήριες γραμμές της, που στόχο έχουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ύψους 721 δισ. ευρώ, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο διάστημα 2008-12 σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιταλία. Οι κατευθυντήριες γραμμές ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ εποπτικών αρχών έπειτα από προηγούμενη πρόταση για τον καθορισμό ενός κοινού χρονοδιαγράμματος αντιμετώπισης του θέματος από όλες τις τράπεζες. Για το χρονοδιάγραμμα αυτό υπήρξε σθεναρή αντίσταση τόσο από τους τραπεζίτες, τις κυβερνήσεις, αλλά ακόμη και από κάποια στελέχη της ΕΚΤ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους νέους κανόνες, ο SSM θα ορίσει «εποπτικές προσδοκίες – στόχους» για κάθε τράπεζα χωριστά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θα οριστούν κριτήρια αναφοράς για τη διασφάλιση της συνέπειας.

Οι εποπτικές προσδοκίες για τις τράπεζες θα οριστούν με βάση συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ ομοειδών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα καθοδηγούνται από τον τρέχοντα δείκτη «κόκκινων» δανείων προς το σύνολο του χαρτοφυλακίου, αλλά και από τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά κάθε τράπεζας. Ο στόχος της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα είναι να επιτευχθεί η ίδια κάλυψη με προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως συμβαίνει με τα νέα, για τα οποία οι τράπεζες πρέπει να τα καλύπτουν στο ακέραιο μέσω των προβλέψεών τους. Οι συμβιβαστικές αποφάσεις που έλαβε ο επόπτης αποτελούν το τελευταίο βήμα μιας τριετούς προσπάθειας. Η ΕΚΤ, προσπαθώντας να συμβιβάσει τα θέματα τα οποία είχε εγείρει κυρίως η Ιταλία, καθυστέρησε τις κατευθυντήριες γραμμές της που ήταν προγραμματισμένες να εκδοθούν τον Μάρτιο.

Ο SSM έχει ήδη εισαγάγει κανόνες για τα δάνεια που δεν πληρώνονται, παρέχοντας στις τράπεζες επτά χρόνια για να τα εξασφαλίσουν εάν έχουν ενέχυρα και δύο εάν δεν έχουν. Αρχικά είχε προβλέψει την εφαρμογή αυτών των κανόνων στο αποθεματικό των παλαιών δανείων. Ωστόσο, μια μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων από το προσωπικό της ομάδας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, διότι ορισμένες τράπεζες θα αναγκαστούν να δεσμεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουν την πιστωτική τους επέκταση. Αυτό σημαίνει πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει εξαιρετικά περιορισμένη, καταδικάζοντας κατά κάποιον τρόπο την ανάπτυξη. Ο SSM έχει καταλήξει σε ένα πιο καλοπροαίρετο αποτέλεσμα, υποθέτοντας ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν το απόθεμα των επισφαλών δανείων, όπως έπραξαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το SREP θα καταγράψει αν τελικώς το 2019 οι ελληνικές τράπεζες ή κάποιες από αυτές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και τι κεφάλαια θα χρειαστεί η κάθε μία από αυτές.

Μείωση ELA κατά 0,6 δισ.

Στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ όρισε η ΕΚΤ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες έως και τις 26 Ιουλίου, ποσό μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA συρρικνώθηκε κατά 23,5% ή κατά 2,24 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 7,32 δισ. από 9,56 δισ. στο τέλος Μαΐου.

Πηγή: naftemporiki.gr

13
Jul

Γραφείο Προϋπολογισμού: Αυξημένο κατά 834 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 5μηνο – Η πορεία των φορολογικών εσόδων

Κατά 834 εκατ. ευρώ αυξημένο παρουσιάζεται το ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 239 εκατ. σε ετήσια βάση. Στην πλευρά των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 393 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 355 εκατ. ευρώ.

Μειωμένα είναι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων στα 221 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 από 963 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τέλος, οι επιστροφές φόρων είναι σημαντικά αυξημένες κατά 336 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στην πλευρά των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού παρατηρείται μείωση κατά 689 εκατ. ευρώ.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 318 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 574 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματός τους κατά 257 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 344 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο φέτος, ενώ πέρυσι είχαν αυξηθεί κατά 248 εκατ. ευρώ.

Πηγή: enoikonomia.gr
12
Jul

Σεντένο: Τελευταία συνεδρίαση Eurogroup με την Ελλάδα σε πρόγραμμα

Η Κομισιόν ενέκρινε χθες το πλαίσιο της «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας»

«Αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

«Το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση όπου, όπως είπε, θα εξηγήσει το πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης για τη χώρα.

Η Κομισιόν ενέκρινε χθες το πλαίσιο της «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα παρακολουθείται με τριμηνιαίες αξιολογήσεις των Ευρωπαίων δανειστών, σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα, καθώς δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις, αλλά έχει στόχο την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

«Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της».Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους».

Επιπλέον, σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2018-2019, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: news.gr

12
Jul

ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ποσοτικής χαλάρωσης

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνουν εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,5 τρισ. ευρώ κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής τα οποία αποτυπώνουν την ανησυχία τους πως οι διεθνείς συγκρούσεις για το εμπόριο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα πρακτικά υπογραμμίζουν την προσεκτική προσπάθεια εξισορρόπησης που αντιμετωπίζει η Νο 2 Κεντρική Τράπεζα του κόσμου, η οποία αρχίζει να αποσύρει το χαλαρό χρήμα που διοχέτευε στην οικονομία εδώ κα χρόνια την ώρα που η οικονομία φρενάρει και αντιμετωπίζει αντιξοότητες από τις εμπορικές εντάσεις και τις ευέξαπτες αγορές.

Μαζί με την πολυαναμενόμενη κίνηση τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ ανέφερε ότι “αναμένει” να τερματίσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων, γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση, έως το Δεκέμβριο -ένα σημαντικό βήμα στο μονοπάτι προς τα υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, η ΕΚΤ σημείωσε πως δεν περιμένει να αρχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, που τώρα βρίσκονται στο -0,4% στην Ευρωζώνη πριν το καλοκαίρι του 2019 -μια κίνηση που συγκράτησε την αντίδραση των αγορών στον επικείμενο τερματισμό του τεράστιου προγράμματος στήριξης της ρευστότητας.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Ιουνίου δείχνουν πως παρότι αποφάσισαν να τερματίσουν το QE, οι αξιωματούχοι ανησυχούν για τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στη νομισματική ένωση των 19 χωρών και τις απειλές από τον αυξημένο προστατευτισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους ανανεωμένους κινδύνους στις αγορές.

“Δεδομένη της επικρατούσας αβεβαιότητας, θεωρήθηκε συνετό να εξαοκουθήσει το τέλος των αγορών παγίων να εξαρτάται από τα εισερχόμενα στοιχεία”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Πηγή: capital.gr

Comodo SSL