October 2020

25
Oct

Συνεχίζει η ΕΚΤ την απαγόρευσης επιστροφής κεφαλαίων των τραπεζών στους μετόχους τους λόγω της πανδημίας ;

Οι ευρωπαίοι ρυθμιστικοί φορείς των τραπεζών, οι οποίοι πλησίαζαν πιο κοντά στην άρση της de-facto απαγόρευσης των μερισμάτων, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής και τον αντίκτυπό της στους ισολογισμούς των δανειστών λόγω του επανεμφανιζόμενου κοροναϊού.

Καθώς οι τράπεζες πιέζουν τις ρυθμιστικές αρχές να αποκαταστήσουν τη διανομή μερισμάτων, μια συμβιβαστική επιλογή που εξετάζεται από τους αξιωματούχους είναι ότι οι ισχυρότερες τράπεζες μπορούν να πληρώνουν μέρισμα, αλλά να περιορίζουν το ποσό του ετήσιου κέρδους που μπορούν να πληρώσουν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι αβέβαιες προοπτικές που προκαλούνται από την πανδημία θα μπορούσαν ακόμη να επηρεάσουν τους αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επέκταση της απαγόρευσης, ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. 

Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο περιλαμβάνει εθνικές ρυθμιστικές αρχές καθώς και αξιωματούχους της ΕΚΤ, παραμένει διχασμένο παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέλη άλλαξαν προηγουμένως τη θέση τους στο να υποστηρίξουν την άρση της απαγόρευσης στις αρχές του νέου έτους. Τώρα που έφτασε το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, ανησυχούν για την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να δανείζουν την πληγείσα οικονομία.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν να κρατήσουν το αίτημα για αναστολή πληρωμών για τουλάχιστον αρκετούς μήνες περισσότερο, άλλοι θέλουν να επιτρέψουν στις τράπεζες να αποφασίσουν για τις πληρωμές εάν έχουν επαρκή κεφαλαιακή δύναμη. Ένα τρίτο σενάριο περιλαμβάνει τον περιορισμό των τραπεζών να πληρώνουν ένα περιορισμένο ποσοστό ετήσιου κέρδους.

Ένας αυξανόμενος αριθμός δανειστών από τη σκανδιναβική περιοχή έως την Ιβηρική χερσόνησο πιέζει την ΕΚΤ για να δώσει άδεια να συνεχίσει τη διανομή μερισμάτων αφού η απαγόρευση σφυρηλάτησε ήδη τις υποτιμημένες τιμές των μετοχών. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η αναστολή πληρωμών μερισμάτων αποτελεί μέρος της ανταλλαγής με τις δημόσιες αρχές αφού έλαβαν πρωτοφανή κρατική στήριξη και ρυθμιστικές ελαφρύνσεις.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι το αίτημά της έχει διατηρήσει κεφάλαια περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (35,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τραπεζικό σύστημα.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση για αυτό το θέμα», χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα λάβει απόφαση για μερίσματα τον Δεκέμβριο. Ένας βασικός παράγοντας θα είναι οι οικονομικές προβολές από το προσωπικό της ΕΚΤ που πρόκειται να δημοσιευθούν στις 10 Δεκεμβρίου, ανέφεραν τα άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιεί μια συνεδρίαση πολιτικής εκείνη την ημέρα, με τους περισσότερους οικονομολόγους να αναμένουν ότι θα προσθέσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα για τη στήριξη της σημαίας οικονομίας.

Το βασικό σημείο τώρα είναι πόσο άσχημα θα επηρεάσει το δεύτερο κύμα την οικονομία και εάν οι τράπεζες έχουν επαρκή αποθέματα για να καταπιούν ζημίες από δάνεια χωρίς να χρειάζονται διάσωση. Οι υποστηρικτές των μερισμάτων υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να χάσουν την πίστη τους στις τράπεζες, ενώ όσοι θέλουν να την επεκτείνουν λένε ότι οι μέτοχοι πρέπει να παραμείνουν υπομονετικοί για να προστατεύσουν την επιβίωσή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει ουσιαστικά να εγκρίνει οποιαδήποτε απόφαση του βραχίονα εποπτείας των τραπεζών της ΕΚΤ να επιτρέψει την επανάληψη των πληρωμών μερισμάτων και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα. Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων συνδέεται ειδικά με τη διάρκεια της «φάσης κρίσης» της πανδημίας και ορισμένοι αξιωματούχοι ενδέχεται να αντιταχθούν στο να επιτρέψουν πληρωμές σε τράπεζες ενώ η κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επεκτείνουν τα όρια στις διανομές κεφαλαίων των τραπεζών για να βοηθήσουν στην προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί αργή, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ένα τμήμα έκθεσης που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Ο Andrea Enria, ο οποίος είναι επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου, τόνισε ότι η απαγόρευση είναι ένα εξαιρετικό μέτρο για την αντιμετώπιση της επιρροής από την πανδημία και ότι δεν θα γίνει τακτικό εργαλείο για την ΕΚΤ.

«Θα είμαι τόσο χαρούμενος όσο όλοι οι άλλοι όταν μπορούμε να επιστρέψουμε στην τυπική μας πρακτική, δηλαδή να παρέμβουμε και να περιορίσουμε μόνο τη διανομή μερισμάτων για πιο αδύναμες τράπεζες», δήλωσε η Enria σε συνέντευξή της στο Handelsblatt που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα. «Πριν όμως καταργήσουμε την απαγόρευση των μερισμάτων, πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι για το πού πηγαίνει η οικονομία. Θα πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε πόσο αξιόπιστος και στιβαρός είναι ο προγραμματισμός κεφαλαίων των τραπεζών και πάλι. “

Πηγή: link

24
Oct

(Economist Intelligence Unit)– Current weakness of industrial output is not just related to the fallout from Covid-19

Event Oct. 22 (Economist Intelligence Unit) — Working-day adjusted industrial output fell by 3.8% year on year in August, a significant acceleration from the 0.2% drop in the previous month. In the first eight months of the year overall, industrial production contracted by 3.9%.

Analysis Industrial output in Greece has fallen in year-on-year terms in 16 of the past 18 months, indicating that the current weakness is not just related to the fallout from Covid-19. However, the pandemic has clearly had a negative impact on both supply and demand in industry, and production collapsed by 10.7% year on year in April and by a further 8.1% in May, two of the months when global supply chains were worst affected.

While this supply shock has been mostly unwound since, the negative demand effect of the pandemic remains significant. Although output was almost flat in year-on-year terms in July, the August data provide a reminder that operating conditions for Greek manufacturers remain extremely challenging.

The brunt of the fallout so far this year has been suffered by consumer durable goods output, which contracted by 11.2% year on year in January-August. Over the same period energy output was down by 6.9% and intermediate goods production by 3.4%.

Output of capital goods and consumer non-durables has held up somewhat better, falling by 1% and 1.3% respectively over the period.

Although the trough of the current downturn is likely to have been in Q2 2020, there are few reasons to think that a swift recovery is on the cards. Latest data from across Europe suggest that a second wave of infections is already under way, and governments in many countries have started to retighten lockdown measures.

This, in turn, will reduce demand for many industrial goods. The latest IHS Markit manufacturing purchasing managers’ index (PMI) for Greece provided, if not grounds for optimism, then at least reason not to be too despondent about near-term prospects for the country’s industry.

The headline reading was 50 in September, exactly on the level separating expansion from contraction but the first reading at or above 50 since February. However, the survey data contained plenty of reasons for caution, not least a further squeeze on firms’ margins and a rising reported level of uncertainty about the near-term economic outlook.

Impact on the forecast Assuming the introduction of tighter public restrictions in the fourth quarter, and taking account of the eight-month data, we will revise down slightly our industrial production estimate of -3.8%

18
Oct

Μια απάντηση στον κύριο Σταϊκούρα

Την Παρασκευή (16.10.20) η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση του ΑΕΠ των προηγούμενων ετών (2010-20170 και ο κύριος Σταϊκούρας άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τελικά όπως προκύπτει με τα νέα στοιχεία, η αύξηση του ΑΕΠ μας ήταν μικρότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Μάλιστα είπε ότι παρέδωσε ανάπτυξη η ΝΔ το 2014 και ο ΣΥΡΙΖΑ το γύρισε σε ύφεση παραθέτοντας τον παρακάτω πίνακα:

 

 

Αυτό που δεν είπε όμως είναι ο λόγος που έγινε αυτή η αναθεώρηση , ο οποίος είναι η αλλαγή του έτους  ΒΑΣΗΣ που υπολογίζεται το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο άλλαξε από το 2010 που ήταν στο 2015. Άρα δεν πρόκειται για μια αναθεώρηση ΑΕΠ που γίνεται π.χ ανά τρίμηνο, αλλά λόγω της αλλαγής του έτους αναφοράς, κάτι που συμβαίνει ανά 5ετια. Επιπλέον: 

Eίπε ο κος  Σταϊκούρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ανάπτυξη από τη ΝΔ. Για να δούμε λοιπόν τι ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ γιατί προφανώς για τη ΝΔ δεν υπήρξε οικονομία πριν το 2014. Όπως φαίνεται στο γράφημα της ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι : -10,1% το 2011, -7,1% το 2012, -2,7% το 2013 και 0,7% το 2014

Καυχιούνται δηλαδή για μία αύξηση του ΑΕΠ 0,7% μετά από μια σωρευτική πτώση του ΑΕΠ 19,9%. Για να τελειώνουμε με τα αστεία η ελληνική οικονομία βρίσκετε αυτή τη στιγμή σε επίπεδα ΑΕΠ 1997 με αποπληθωρισμό 2% ο οποίος είναι και ο χειρότερος στην ευρωζώνη  και να τονίσουμε ότι είναι και ο χειρότερος εφιάλτης της ΕΚΤ :

Παράλληλα όμως με την ανάπτυξη 0,7% η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε το 2014 και ένα έλλειμμα 3,6%; Για να δούμε και πόσο ήταν αυτό και τα προηγούμενα χρόνια;

Επίσης ξεχνάει η ΝΔ τη παγίδα χρέους που είχε στήσει με αυτήν την καταπληκτική ρύθμιση του μέσω του PSI. Πως θα γινόταν αποπληρωμή χρέους 28,3δις € μόνο για το 2015, με άδεια ταμεία και όντας αποκλεισμένοι από τις αγορές;

Τέλος υπάρχει και η πρόσφατη ανάλυση του Economist, που αναφέρει ότι η ύφεση στην Ελλάδα είχε έρθει πολύ πριν την πανδημία, λόγω των δύο συνεχόμενων αρνητικών τριμήνων (4ο του 2019 και πρώτο του 2020), το οποίο είναι ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης.

Καλό είναι λοιπόν ο κύριος Σταϊκούρας αντί να χάνει χρόνο προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις για το αν τα πήγε συγκριτικά καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια όπου είχαμε ανάπτυξη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, να συνειδητοποιήσει πόσα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η χώρα μας και τι μπορεί να κάνει για να στηρίξει την οικονομία.

Ένα είναι σίγουρο. Το να αρπάζει την περιουσία και το εισόδημα του ελληνικού λαού μετά από μνημόνια και εν μέσω πανδημίας δεν είναι λύση. Εκτός και αν το μόνο που έχει στο μυαλό της η Νέα Δημοκρατία είναι να εξυπηρετεί τις τράπεζες και τα funds.

Αλήθεια αυτοί σας ψήφισαν; 

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close