10/01/2019

10
Jan

Ποιο θετικό συμπέρασμα προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της ανεργίας;

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό σε σχέση με το Σεπτέμβριο στο 18,6% σημειώνοντας ωστόσο πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι όπου βρισκόταν στo 21%.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 875.997 άτομα και μειώθηκε κατά 122.090 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2017 (μείωση 12,2%) και κατά 11.374 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018 (μείωση 1,3%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.843.979 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 78.040 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2017 (αύξηση 2,1%) και μειώθηκαν κατά 30.283 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (μείωση 0,8%).

Με μια πρώτη ματιά το ότι η ανεργία έμεινε αμετάβλητη μπορεί να πει κανείς ότι δε σημαίνει κάτι, αν όμως κοιτάξουμε αντίστοιχα την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο για τα δύο προηγούμενα έτη (2016-2017) όπου η οικονομία της  χώρας άρχισε να  επιστρέφει στην  στην κανονικότητα, θα διαπιστώσουμε ότι και για τα δύο χρόνια το ποσοστό ανεργίας ανέβαινε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά 0,2% λόγω της επίδρασης από την εποχιακή εργασία από τον τουρισμό. Αυτό δε συνέβη φέτος και αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: πλέον η οικονομία της χώρας και αντίστοιχα και η απασχόληση δε βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στον τουρισμό όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά στηρίζεται και σε άλλους κάδους της οικονομίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες και ενώ θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια περιστασιακή αύξηση κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά, το αντίθετο μάλιστα.

Μένει να δούμε  και τους επόμενους δύο μήνες για να βγάλουμε και πιο ασφαλή συμπεράσματα ωστόσο έχουμε ένα πολύ καλό νέο θετικό δεδομένο

10
Jan

«Κούρεμα» έως και 70% στα χρέη 958.000 οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία

Με αυτοματοποιημένες και τυποποιημένες διαδικασίες (Fast Track) θα μπορούν από τον Μάρτιο να διευθετούν, με αρκετές μηνιαίες δόσεις, τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον 958.000 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία δημιούργησαν μέχρι στα τέλη του 2016 και στη συνέχεια έβαλαν «λουκέτο» ή έκλεισαν τα μπλοκάκια τους…

Το «πράσινο» φως, για τη νομοθέτηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να λάβει τον Ιανουάριο το υπουργείο Εργασίας μετά από διαβουλεύσεις που θα έχει στις 21 Ιανουαρίου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η ρύθμιση, που θα ισχύσει για ένα εξάμηνο, θα προβλέπει κατά πρώτον «κούρεμα» έως και 50% της αρχικής οφειλής (λόγω του αναπροσδιορισμού των παλαιών οφειλόμενων εισφορών – σύστημα ασφαλιστικών κλάσεων) με τις χαμηλές εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου) και κατά δεύτερον μείωση των προσαυξήσεων έως και 85%, όπως ισχύει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο καταφεύγουν για τη διευθέτηση των οφειλών τους οι επιχειρήσεις.

Συνολικά, όπως μάλιστα σημείωσε πρόσφατα και η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της μια ληξιπρόθεσμη οφειλή (βασική και προσαυξήσεις) θα έχει μέση μείωση, του οφειλόμενου ποσού εξόφλησης, της τάξεως έως 70%.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση ληξιπρόθεσμου χρέους μέχρι σε 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως 3.000 ευρώ και μέχρι σε 120 μηνιαίες δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές.

Στόχος της ρύθμισης είναι να απεγκλωβιστούν από το βάρος των ληξιπρόθεσμων χρεών εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως περίπου 80.000 αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι ενώ έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών, από πρώην ταμεία όπως τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

Πηγή: newpost.gr

Comodo SSL