06/01/2019

6
Jan

Eurobank: Θετικό σερί 19 μηνών τρέχει η ελληνική μεταποίηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 53,8 μονάδες δείκτη (ΜΔ) τον Δεκέμβριο 2018 οριακά μειωμένος σε σύγκριση με την τιμή του Νοεμβρίου 2018, θυμίζει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.

Παρόμοιο ποιοτικό αποτέλεσμα εξήχθη και για τις τριμηνιαίες παρατηρήσεις, με τον δείκτη PMI το 4ο τρίμηνο 2018 να διαμορφώνεται σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 3ου τριμήνου 2018.
Βάσει του σχετικού δελτίου τύπου της IHS Markit, τα κυριότερα ευρήματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του Δεκεμβρίου 2018 έχουν ως ακολούθως:

• 1ον ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα παρέμεινε σε επίπεδα άνω του ορίου μηδενικής μεταβολής των 50 ΜΔ για 19ο μήνα στη σειρά τον Δεκέμβριο 2018. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιούνιο 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2018 οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης – όπως αυτές διαμορφώνονται από τα επίπεδα των νέων παραγγελιών, της παραγωγής, της απασχόλησης, του χρόνου παράδοσης προμηθειών και των αποθεμάτων προμηθειών – παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση.

• 2ον ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής, μολονότι ασθενέστερος σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2018, ήταν έντονος και αρκετά υψηλότερος σε σχέση με την μακροχρόνια τάση του.

• 3ον ο αριθμός των νέων παραγγελιών παρουσίασε αύξηση με τον 2ο υψηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο 2018. Επιπροσθέτως, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ενισχύθηκαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 3 μηνών.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των μελών που συμμετείχαν στην έρευνα του Δεκεμβρίου 2018, η αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό προήλθε όχι μόνο από υπάρχοντες πελάτες αλλά και από νέους.

• 4ον ανταποκρινόμενες στην αύξηση των νέων εργασιών, οι επιχειρήσεις προέβησαν σε ενίσχυση των επιπέδων απασχόλησης. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας παρόλο ότι ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι μηνών παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

• 5ον τα αποθέματα προμηθειών, μέσω της κατανάλωσής τους κατά τη διαδικασία της παραγωγής, εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό συρρίκνωσης από τον Ιούλιο 2017.

• 6ον η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε σε υψηλό τριών μηνών τον Δεκέμβριο 2018. Τα μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα συνέδεσαν την αισιοδοξία τους με τη συνεχή αύξηση της ζήτησης και την ενίσχυση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.

Πηγή: businessnews.gr

6
Jan

Παναγιώτης Μελαχρινός: Η χώρα δίνει ισχυρό επενδυτικό κίνητρο

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2018 με την ψήφιση του Ν 4487/2017 είχαμε την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να προσελκύσει ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές στη χώρα μας μέσω ενός ισχυρού επενδυτικού κινήτρου. Οι ρυθμίσεις του νόμου προέβλεπαν επιστροφή μετρητών cash rebate 25% για επιλέξιμες δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν εντός της επικράτειας κατά τη δημιουργία του οπτικοακουστικού έργου.

Πράγματι η κυβέρνηση με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ετών αποφάσισε να λανσάρει τη χώρα μας ως ελκυστικό προορισμό για ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές.

ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ αρθρογραφία μου εκείνης της περιόδου είχα τονίσει ότι όσο σημαντική είναι η ψήφιση του επενδυτικού κινήτρου άλλο τόσο σημαντική θα είναι και η γρήγορη εξειδίκευσή του σε μια απλή λειτουργική σύγχρονη διαδικασία που θα παράγει πολλαπλά και μετρήσιμα αποτελέσματα για τη χώρα. Αυτό θα αποτελέσει τον δείκτη επιτυχίας του μέτρου για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά και για τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης τότε και υφυπουργό πλέον Λευτέρη Κρέτσο.

ΕΧΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ σημασία να δούμε τελικά τι έχει συντελεστεί τους πρώτους 16 μήνες από την ψήφιση του κινήτρου ως συνοπτικό απολογισμό του:

• Συνολικά 35 παραγωγές έχουν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για τη χρηματοδότησή τους.

• Για 22 από αυτές έχει εγκριθεί η ένταξη τους στο κίνητρο 13 ελληνικές και 9 ξένες παραγωγές.

• Σε 5 από τις 22 έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα.

• 17 εκατ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των 22 παραγωγών.

•  4,5 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα λάβουν ως cash rebate για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν στη χώρα μας.

•  75 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για την προσέλκυση παραγωγών και την τόνωση του οπτικοακουστικού κλάδου τα επόμενα χρόνια.

• 5.500 θέσεις εργασίας ηθοποιοί βοηθητικό προσωπικό συνεργεία έχουν δημιουργηθεί ή προβλέπεται να δημιουργηθούν για την προετοιμασία και τις ανάγκες των γυρισμάτων των 22 σειρών/ταινιών.

 

Οι λάτρεις του παλαιού που ειρωνεύονται κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει την απασχόληση και την προστιθέμενη αξία από τον κλάδο των οπτικοακουστικών παραγωγών αισθάνονταν καλύτερα με την απραξία του παρελθόντος;

ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Μάλλον όχι αν κρίνουμε από τις περαιτέρω ενέργειες που έχει προβεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Τους τελευταίους μήνες είχαμε τις παρακάτω θετικές εξελίξεις που βελτιώνουν τη δυναμική του βασικού κινήτρου ειδικότερα:

• Επιχορήγηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ ύψους 25 εκατ ευρώ του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ Α.Ε για την εγγυοδοσία δανείων επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και αυτού των videogames.

• Αύξηση του κινήτρου cash rebate από 25% σε 35% επί των επιλέξιμων δαπανών με απαλοιφή της οροφής των 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο ανοίγοντας πλέον την ελληνική αγορά και στις πολύ μεγάλες διεθνείς παραγωγές.

• Ανάπτυξη του δικτύου τοπικών γραφείων διευκόλυνσης οπτικοακουστικών παραγωγών σε περιφέρειες και δήμους film offices δράση επιχορήγηση του ΕΚΟΜΕ με 5 εκατ ευρώ μέσω του ΠΔΕ.

• Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιταχύνει τον κύκλο διαδικασιών σε σχέση με το επενδυτικό κίνητρο προς όφελος των επιχειρήσεων με απλούστευση των διαδικασιών.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε μερικά βασικά στοιχεία της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2014 που προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει τις επιδράσεις στους κλάδους της οπτικοακουστικής παραγωγής στην ελληνική οικονομία.

• 20 ελληνικά οπτικοακουστικά έργα με μέσο προϋπολογισμό ανά έργο 450.000 ευρώ μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 14,2 εκατ ευρώ Επίσης δημιουργούνται 272 θέσεις εργασίας και 3 εκατ ευρώ φορολογικά έσοδα.

• Μια ξένη οπτικοακουστική παραγωγή προϋπολογισμού 25 εκατ ευρώ μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 39 εκατ ευρώ Δημιουργούνται 755 θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 223 στους κλάδους που συμμετέχουν άμεσα στην παραγωγή.

•Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο κλάδος των οπτικοακουστικών παραγωγών από 4.300 εργαζόμενους το 2010 απασχολούσε μόλις 2.000 εργαζόμενους το 2013

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ αυτή τη συνοπτική παρουσίαση που μπορεί κάλλιστα να παρουσιαστεί ως βέλτιστη πρακτική διεθνώς best practice θα επιθυμούσα να κάνω ένα σχόλιο για τους λάτρεις του παλαιού οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να ειρωνευτούν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, μικρότερη ή μεγαλύτερη να αυξήσει την απασχόληση και την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται στη χώρα.

Διερωτώμαι αν αισθάνονταν καλύτερα με την απραξία που υπήρχε στον κλάδο των οπτικοακουστικών παραγωγών κατά το παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Παναγιώτης Μελαχρινός

Οικονομολόγος Μ Sc Διευθυντής του Πολιτικού
Γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής
Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

 

Πηγή: neaselida.gr

Comodo SSL