August 2018

31
Aug

Κίνηση – “σταθμός” η τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs από τη Eurobank

Στην πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα θα προχωρήσει η Eurobank, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές ξένων οίκων, επιβεβαιώνοντας πλήρως την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr στις 13 Ιουλίου ότι η Eurobank θα προχωρήσει και στην τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η τράπεζα, η συναλλαγή θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του α΄ εξαμήνου 2019. Ερωτώμενη σχετικά με την τιμολόγηση της τιτλοποίησης, η διοίκηση της Eurobank είπε ότι αυτή θα γίνει προς το τέλος του έτους και υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές, καθώς πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στην Ελλάδα και μάλιστα, δανείων με εξασφαλίσεις.

Η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι τα στεγαστικά δάνεια που θα τιτλοποιήσει θα αποτελέσουν το κάλυμμα για την έκδοση τριών ομολόγων (senior, medium, junior). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από τα ομόλογα που θα εκδοθούν, η Τράπεζα θα κρατήσει το 50%, εισπράττοντας έτσι και τις αποδόσεις των ομολόγων, πέραν των εσόδων που θα έχει από την πώληση των ομολόγων που θα αγοραστούν από επενδυτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ακινήτων: μικρά, με αξία από 30.000 έως 60.000 ευρώ και μεγαλύτερα, αξίας από 60.000 έως 100.000 ευρώ.

Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. δάνειο που εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, θα συνεχίσει να απολαμβάνει την προστασία του νόμου. Παράλληλα, δάνειο που θα έχει τιτλοποιηθεί, θα μπορεί ενδεχομένως αργότερα να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται επίσης ότι ο οφειλέτης δανείου που θα τιτλοποιηθεί, θα μπορεί να απευθυνθεί στην Τράπεζα για τη ρύθμισή του. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, – δεδομένου ότι οι επενδυτές αλλά και η Τράπεζα που θα αγοράσουν τα ομόλογα της τιτλοποίησης, θα θέλουν να έχουν σταθερές χρηματοροές – οι μελλοντικές ρυθμίσεις να είναι ακόμη πιο γενναιόδωρες.

Η τιτλοποίηση των στεγαστικών NPLs της Eurobank για την οποία εξασφάλισε την έγκριση του επόπτη είναι ιδιαιτέρως σημαντική κίνηση από πολλαπλή σκοπιά. Καταρχάς, αντανακλά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Τράπεζα, λαμβανομένου υπόψιν ότι η τιτλοποίηση στεγαστικών χαρτοφυλακίων προϋποθέτει investment grade, κάτι που ακόμη δεν έχει η χώρα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η επικείμενη τιτλοποίηση της Eurobank είναι από τις πρώτες που πραγματοποιούνται πανευρωπαϊκά.

Περαιτέρω, η κίνηση αυτή από τη Eurobank ανοίγει τον δρόμο για τις πωλήσεις στεγαστικών δανείων, χωρίς τις οποίες οι τράπεζες δεν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Την προοπτική αυτή είχε αναδείξει η εφημερίδα Κεφάλαιο στις 7 Ιουλίου (“Προ των πυλών οι πωλήσεις “κόκκινων” στεγαστικών δανείων”), οριοθετώντας τις πρώτες πωλήσεις στις αρχές του 2019 και αναφέροντας ότι οι τράπεζες έχουν μία σημαντική αρχική “δεξαμενή” μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων προς πώληση και παράλληλα, έχουν καταναλωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, τα λεγόμενα home equity, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν “προπομπό” των πωλήσεων στεγαστικών χαρτοφυλακίων.

Η τιτλοποίηση στεγαστικών στην οποία προχωρεί η Eurobank και που σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εξετάζει και η Alpha Bank, αποτελεί μία ηπιότερη μορφή πώλησης στεγαστικών, ως προπομπός των αμιγών πωλήσεων που θα ακολουθήσουν.

Περαιτέρω, μέσω της τιτλοποίησης η Τράπεζα θα μπορέσει να μειώσει ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της. Συνεχώς από το β΄ τρίμηνο του 2017, η Eurobank υπερβαίνει τους στόχους για τη μείωση των NPEs, ωστόσο, εφεξής θα ακολουθήσει ακόμη επιθετικότερη στρατηγική μείωσης. Στο β΄ εξάμηνο 2018, έναντι στόχου για NPEs στα 17,8 δις. ευρώ, η Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στα 17,3 δις. ευρώ. Στόχος για το τέλος του 2018 είναι τα NPEs να μειωθούν στα 15,6 δις. ευρώ (η διαφορά του 1,7 δις. ευρώ φαίνεται ότι θα υπερκαλυφθεί, αφού η Τράπεζα έκανε λόγο χθες για μείωση των NPEs κατά 2 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, η οποία θα προέλθει εξ ημισείας από την πώληση χαρτοφυλακίου NPLs και από ρυθμίσεις – ρευστοποιήσεις – διαγραφές), ενώ για το 2019 ο στόχος είναι για μείωση των NPEs στα 12,1 δις. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2018, οι αναθεωρημένοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποβληθούν στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου και στόχος είναι, το 2021, αυτά να έχουν μειωθεί γύρω στο 15% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, με χρήση όλων των εργαλείων και χωρίς να υπάρξει αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή της βάση.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο τιτλοποίησης και άλλων χαρτοφυλακίων, πέραν των στεγαστικών. Σε ρεπορτάζ του στις 9 Ιουνίου, το Capital.gr είχε αναφέρει ότι η Eurobank σχεδιάζει πρόγραμμα τιτλοποιήσεων, ύψους 4 δις. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

31
Aug

Greek Banks’ Covered Debt Outshines Bonds Sold by European Peers

Greek Banks’ Covered Debt Outshines Bonds Sold by European Peers

 • Covered bonds sold by Greek lenders outperform benchmark
 • Notes may see upgrades, fueling demand, Commerzbank says
By Irene García Pérez(Bloomberg) —

One corner of Greece’s debt market is showing signs of life as the nation’s battered lenders inch toward recovery.Covered bonds issued by Greek banks have outpaced a Bloomberg Barclays euro-denominated benchmark for the debt this year, according to data compiled by Bloomberg.


Greece turned a page on the sovereign debt crisis that exploded eight years ago, exiting a bailout on Aug. 20. Earlier in the month, Fitch Ratings upgraded the country one step to BB- citing improved “general government debt sustainability” and noting that confidence in the banking sector is rising.

Upgrades may follow of Greek covered bonds, which are backed by assets including home loans and considered lower risk, according to Michael Weigerding, an analyst at Commerzbank AG based in Frankfurt. Promotion to investment grade would make them eligible for inclusion in indexes of high-quality debt, thereby fueling demand from a broader base of investors.

They “could benefit from investment mandates that can only invest in investment grade-rated bonds,” Weigerding said.

In July, S&P global Ratings gave a ‘BBB-’ investment grade score to National Bank of Greece’s covered bond program. NBG issued 750 million euros of covered securities in October 2017 and it’s now targeting further ratings hikes.

“We are focusing our efforts on getting another investment-grade rating,” said Vassilis Kotsiras, head of funding solutions and structured finance at NBG. “That could potentially make our covered bonds eligible for the Iboxx index.”

Moody’s Investors Service rates the covered bonds of both National Bank of Greece and Alpha Bank SA at Ba2, two steps into junk but with a positive outlook, which indicates that there could be an upgrade in the next 12 months to 18 months.

“A lot of things will play out in the next few months,” said Nondas Nicolaides, an analyst at Moody’s Investors Service in Limassol, Cyprus.

“It will take some time to see how the government is able to cope with its finances outside the support program, and whether we have any potential political development that could affect the capacity and the ability of the government to raise funds in the international capital markets.”

While Greek covered bonds are coming back onto the radar for pension funds and other investors who can only allocate to lower-risk assets, the banks are unlikely to start issuing unsecured debt soon.

“I think the rational way would be to see the sovereign come to the market with a benchmark transaction, let’s say a 10-year bond, and that be followed by the banks issuing debt, probably secured first and then unsecured,” said Dimitris Nikolos, head of investor relations at Eurobank Ergasias SA.

–With assistance from Thomas Beardsworth and Katie Linsell.

 

31
Aug

Επίδομα €360 αντί σύνταξης σε υπερήλικες που χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα της τάξης των 360 ευρώ το μήνα αντί για σύνταξη μπορούν να λάβουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες που παραμένουν “εγκλωβισμένοι” εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης λόγω οφειλών.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, τη δυνατότητα λήψης του συγκεκριμένου επιδόματος σε ασφαλισμένους που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη γήρατος λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ, δίνει εγκύκλιος που υπεγράφη χθες, από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο.

Πρόκειται στην ουσία για ασφαλισμένους, κυρίως επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, που ενώ πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης, έχουν δηλαδή συμπληρώσει το προβλεπόμενο κάθε φορά όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, βρίσκονται εγκλωβισμένοι λόγω οφειλών.

Η εγκύκλιος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, εντάσσει στις προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα την ύπαρξη χρεών, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος έστω για τη λήψη 360 ευρώ το μήνα.

Πηγή: Capital.gr

31
Aug

Les Echos: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με έκδοση ομολόγων το Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με προβλέψεις της Natixis, η νέα έκδοση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αναφέρει η γαλλική Les Echos. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, το Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά τη λήξη του προγράμματος η χώρα μας θα βγει στις αγορές, προχωρώντας στην έκδοση ομολόγων, συνολικού ύψους τριών δισ. ευρώ.

«Η χώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια πρώτη έκδοση 3 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας στις 19 Αυγούστου, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί μόνο στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Η Natixis υπολογίζει σε 8 δισ. την έκδοση των ελληνικών ομολόγων για εφέτος. Η τράπεζα προβλέπει μια νέα έκδοση, ύψους 3 δισ. ευρώ, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή θα είναι η πρώτη της φορά που θα βγει ως δανειολήπτης στις αγορές, όπως και οι άλλες χώρες» αναφέρεται σε άρθρο της Les Echos.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να πραγματοποιήσουν το 30% έως 50% του προγράμματος έκδοσης ομολόγων τους μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν από το 2019 που θα χαρακτηρίζεται από το τέλος των αγορών τίτλων από την ΕΚΤ (QE).

Συνολικά η Ευρωζώνη αναμένεται ότι θα δανειστεί 860 δισ. δολάρια από τις αγορές το επόμενο έτος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

30
Aug

Greek Banks a Buy Again Showing More Light Than Shade, HSBC Says

Greek Banks a Buy Again Showing More Light Than Shade, HSBC Says

Thursday, August 30, 2018 10:38 AM

HSBC analyst Jason Kepaptsoglousees more light than shade at Greek banks, and recommends buying all four major lenders, albeit with reduced price targets.

 • Country is on the right path; trends in asset quality are improving in line with expectations, NPL sales pipeline and large corporate restructurings “appear to be strong”
  • NOTE: Aug. 28, Greek Bank Chiefs Say They Can Handle Loss of ECB Waiver
 • Cautions that operational profitability is under more pressure than thought, prompting analyst to cut profit estimates
 • Still, despite top-line pressures, Greek banks should deliver healthy capital-adjusted returns post-restructuring
 • Valuation now more appealing with market value down 30% since April highs
 • Upgrades Eurobank (PT EU1.25), NBG (PT EU0.29) and Piraeus (PT EU3.20) to buy from hold
 • Reiterates buy for Alpha bank (PT EU2.43)
29
Aug

Greek Bond Yield Premium Over Italy the Lowest Since 2009: Chart

The spread between Greek and Italian benchmark bonds narrowed below 100 basis points for the first time since 2009 as continued tensions ahead of Italy’s budget and forthcoming credit ratings updates keep its bonds in focus.

Italy, which has the highest debt load in Europe, faces a likely confrontation between the ruling populist coalition and the European Union on its first budget next month and a possible Moody’s downgrade at the end of October.

Greece, with Europe’s highest debt-to-GDP ratio, came out of its bailout this month.

Source: Bloomberg

28
Aug

Ελληνες τραπεζίτες: Non event η άρση του waiver

Την πεποίθηση ότι η άρση του waiver είναι αντιμετωπίσιμη καταθέτουν στο Bloomberg οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης στην κορύφωση της κρίσης με δανεισμό από τις αγορές», τονίζει ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank. «Αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές δεν περιμένουμε δυσκολίες στη χρήση των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων για παρόμοιες χρηματοοικονομικές συναλλαγές».

Το αντίκτυπο από το ότι δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ελληνικό χρέος θα είναι ελάχιστο, εκτιμά ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς πηγαίνει ακόμα παραπέρα περιγράφοντας την άρση του waiver ως πρακτικά «μη γεγονός» (non event). Η τράπεζα έχει πάρει μέτρα για μεταφέρει περίπου 1 δισεκατομμύριο χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στη διατραπεζική αγορά repos.

Από την πλευρά της, η Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,29% έχει διατηρήσει γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ αντικαθιστώντας ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα με άλλο ενεργητικό που γίνεται αποδεκτό από την ΕΚΤ, υποστηρίζει ο Δημήτριος Ματζούνης. Η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα έχει επίσης αυξήσει τις συναλλαγές στην αγορά repos με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους.

Καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου οι επικεφαλής τους δηλώνουν ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις. Για τις ίδιες η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν σχέδια ώστε το ποσοστό τους από κοντά στο 50% να μειωθεί γύρω στο 15% (σ.σ. mid-teens) ως τα τέλη του 2021.

«Επιπλέον βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης για να προσελκυστούν εγχώριες και ξένες επενδύσεις απαιτεί σταθερή υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και αναμόρφωση του φορολογικού βάρους», δηλώνει ο Π. Μυλωνάς. «Τα βασικά ρίσκα, πέρα από τη μεταρρυθμιστική κόπωση προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες», με τους δυο γείτονες (Τουρκία, Ιταλία) να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προσέθεσε.

Πηγή: euro2day.gr

28
Aug

Italy Bond Yields Spike as Rome’s Budget Clash Stirs Echoes of EU Debt Crisis

Italy’s benchmark borrowing costs hit a four-and-a-half year high Tuesday as investors continued to trim government bond holdings amid concern that the country’s populist administration is on a collision course with EU officials in Brussels that echoes the worst of the region’s 2012 debt crisis.

By Martin Baccardax

Italy’s benchmark borrowing costs hit a four-and-a-half year high Tuesday as investors continued to trim government bond holdings amid concern that the country’s populist administration is on a collision course with EU officials in Brussels that echoes the worst of the region’s 2012 debt crisis.

Italy’s Deputy Prime Minister Luigi Di Maio told the Il Fatto Quotidiano newspaper Tuesday that his government could breach the EU’s 3% deficit target next year as it spends billions more than anticipated in order to meet various election commitments. The outlay is also expected to include billions more for improvements in Italy’s road and transport infrastructure following the deadly collapse of a busy commuter bridge earlier this month that killed 43 people in the northern city of Genoa.

Rome has also clashed with Brussels over the handling of migrants, mostly from Africa, landing on Italian shores as part of an overall crackdown on immigration by the right-of-center Interior Minister Matteo Salvini, who has accused the EU of shirking its responsibilities.

The clashes suggest the government, a coalition of the leftist Five Star Movement and the anti-EU League Party, could draft a 2019 budget plan that would add around €100 billion ($116 billion) to the country’s staggering €2.3 trillion debt pile and create a budget deficit that’s as high as 5% of GDP for the coming year, a figure that would be more than six times the previous target agreed with Brussels.

Capital flight from Italy accelerated in August. The morning the yield on 10 year govt bonds reached a new peak since the current administration was formed, hitting a 4.5 year high. All happening as Rome-Brussels relations deteriorating and ECB moves to wind down bond purchases.

The debate has pushed benchmark 10-year Italian government bond yields to 3.209% in early European trading Tuesday, the highest since March 2014, while Italy’s FTSE MIB stock index fell 0.85% to extend its decline since the new government was first established in late May to around 15%.

In fact, the extra yield, or spread, that investors demand to hold Italian government debt instead of paper issued by Spain, has risen to 1.76%, the highest since the peak of the region’s 2012 debt crisis. The spread to triple-A rated German bunds was quoted at 2.82% Tuesday, an astonishing gap in borrowing costs between the region’s first and third-largest economies

.
Italy’s swelling budget deficit — as well as its dangerously high debt-to-GDP ratio of 132% — suggest its 2018 growth rate of 1.2% could be difficult to achieve should investors dump domestic assets amid the ongoing tension between Brussels and Rome. Business sentiment in the manufacturing sector, for example, hit a 20-month low of 104.8 this month, according to ISTAT, Italy’s national statistics office, ISTAT, in data published earlier Tuesday.

Italy’s banks are also lumbered with more than €383 billion in government bonds, according to European Central Bank data published today, after having increased their holdings for each of the past seven months. Foreign investors, meanwhile, have dumped more than €58 billion in June and July.

Italy’s sovereign debt pile is more than €2.3 trillion, all of it denominated in a currency that it has to earn or borrow. That has made the pile nearly impossible to reduce, given the country’s poor productivity, which has contributed to three recessions since the global financial crisis in 2008.

However, for a host of reasons, global investors have either been insulated from Italy’s political and economic failings either by the European Central Bank’s myriad liquidity efforts or its vow to do “whatever it takes” to save the euro from an existential attack in foreign exchange markets.

That said, should contagion take hold and Italy’s bond yields rise to the 7.3% peak reached during the height of the region’s sovereign debt crisis in late 2011, European officials could be forced to deploy one — or both — of their most powerful backstops: the European Stability Mechanism (ESM) or the the ECB’s Outright Monetary Transactions (OMT).

The ESM, a centrally controlled rescue fund backed by around €700 billion in paid-in capital from Eurozone member states, has around €400 billion left over from previous loans to Greece, Portugal, Ireland and Cyprus and would likely fail to stablize markets should Italy’s $2.5 trillion economy require a significant bailout.

That could leave European Central Bank President Mario Draghi as Italy’s lender-of-last-resort.
Draghi is the principal architect of the Outright Market Transactions, or OMT program, an untested “bazooka” of central bank firepower that can buy unlimited amounts of government bonds in the secondary market in order to prevent an “unwarranted” tightening of any country’s fiscal mechanics.

This article was originally published by TheStreet

28
Aug

Greek Bank Chiefs Say They Can Easily Handle Loss of ECB Waiver

Greek Bank Chiefs Say They Can Easily Handle Loss of ECB Waiver

 • Heads of lenders say Greece needs investment, bad-loan cleanup
 • CEOs of four systemic bank speak about the challenges ahead
By Sotiris Nikas and Marcus Bensasson

(Bloomberg) — 

Greek bank bosses brushed off concerns that the end of a special rule giving them access to the European Central Bank’s cheap money will spell trouble.

The expiry of Greece’s bailout program last week came with a catch. It ended outside control of Greece’s economic policy, but forced the country’s banks to stand on their own two feet again, even though they still have the worst bad loan problem in Europe. While the program ran, the ECB waived a rule stopping it from accepting the country’s junk-rated sovereign bonds as collateral. As such it was able to supply vital liquidity.

That waiver is now over.

At the peak of the debt crisis, Greece’s banks needed over 150 billion euros ($175 billion) of liquidity from the ECB, having lost almost all interbank funding and much of their deposit base. That need has now fallen to only 13 billion euros, as of the end of July. Of that, only around 3.5 billion is backed by Greek government collateral that is now ineligible for ECB operations.

As such, all four chief executive officers of Greece’s systemic lenders told Bloomberg News they’re confident they can get by.

“Greek banks have already substituted the bulk of the emergency liquidity at peak crisis with market funding,” said Fokion Karavias, chief executive officer of Eurobank Ergasias. “Bar a significant further deterioration of market conditions, we expect no difficulty in using the remaining Greek government bonds for similar market transactions.”

The impact from not being able to use Greek government debt will be “minimal,” said National Bank of Greece chief executive Paul Mylonas.

Christos Megalou, chief executive of Piraeus Bank, went further, describing the removal of the waiver as “practically a non-event.” His bank, the country’s biggest by assets, has taken measures to shift about 1 billion euros of ECB funding onto the interbank repo market, he said.

Read More: Why Greek Banks’ New Loans Are Not Enough for Cratered Economy

Alpha Bank has maintained funding lines from the ECB by substituting Greek government bonds and treasury bills with other ECB-eligible assets, according to its chief executive, Demetrios Mantzounis. Greece’s fourth-biggest lender has also increased its open market repo transactions with international counterparties, he said.

Attracting Investment

As the Greek banks prepare to report their financial results for the first half of the year this week, the banks’ bosses said that what Greece needs most is to follow through with the reforms that will attract investment.

The major challenge ahead for the banks will be managing the stocks of non-performing exposures, which at close to half of all loans are the most in the euro area, according to Eurobank’s Karavias. In the following months, they will be presenting regulators with plans to reduce the ratio to the mid-teens by the end of 2021, he said.

 

Greece remains Europe’s most indebted country as a proportion of gross domestic product, and the economy is still struggling to recover from the loss of more than a quarter of its output during the crisis. The unemployment rate is still almost 20 percent, making it hard for people to repay their bank loans.

“Additional improvement in confidence to attract both domestic and foreign investment requires the steady implementation of structural reforms, and a rebalancing of the tax burden,” said National Bank’s Mylonas. “The main risks other than implementation fatigue arise from external factors,” with the country’s two largest neighbors — Turkey and Italy — both experiencing economic difficulties, he said.

 

27
Aug

Dijsselbloem: Greece is freer now to implement some more social type of policy

Aug. 27 (ANA-MPA) — Greece now has “the flexibility to apply a more social type of policy,” Jeroen Dijsselbloem, former president of the Eurogroup, told private ANT1 television in an interview on Monday night, warning however that “it must not repeat the mistakes of the past.”

The former Dutch minister expressed optimism for the Greek economy’s future and said it would take time for Greece to restore its credibility and overcome the great issues its population is facing.

Among other comments, he noted that the European Union had made mistakes in the management of the Greek economic crisis and said the fiscal adjustment programs for Greece were very strict and their implementation very difficult. He said that Greek politicians were also responsible for many mistakes even before the crisis, as was Germany for its delayed reaction to agreeing to a unified EU plan in order to contain the widespread economic crisis.

He also described the handling of the crisis by then Finance Minister Yanis Varoufakis as “catastrophic” and said that negotiations were held directly with Prime Minister Alexis Tsipras to find solutions which however were constantly being undermined by Varoufakis.

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close