July 2018

31
Jul

Αυξήθηκαν 5,3% οι λιανικές πωλήσεις το Μάιο

Αυξημένα μεγέθη στο λιανεμπόριο, τόσο από πλευράς αξίας όσο και όγκου πωλήσεων κατέγραψε για τον Ιούνιο η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τους Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, με έτος βάσης 2010=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάιο 2018, η εξέλιξη των οποίων, σύμφωνα με στοιχεία προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών τυπικού μήνα ίσης χρονικής διάρκειας, έχει ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Μάιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2017, παρουσίασε αύξηση 5,3% και, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2018, μείωση 4,3%.

Ο Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Μάιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2017, παρουσίασε αύξηση 4,6% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2018, μείωση 3,2%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Μάιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,1%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Μάιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,9%.

Πηγή: euro2day.gr

30
Jul

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων

Ξεκινάει από αύριο η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Για τους πληγέντες οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους σύμφωνα με το κατωτέρω πρόγραμμα, θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης των αιτημάτων των πολιτών.

Οι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις ανάλογα με το επίθετο τους και συγκεκριμένα:

Από 31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου οι αιτούντες τα επίθετα των οποίων αρχίζουν από Α έως Ι

Από 2 Αυγούστου έως 3 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Κ έως Μ

Από 4 Αυγούστου έως 5 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ν έως Π

Και τέλος από 6 Αυγούστου έως 7 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ρ έως Ω.

Για την υποβολή των αιτήσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα μετην ώρα προσέλευσης των πληγέντων.

Οι αιτήσεις, οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοινωση του υπουργείου Υποδομών, θα υποβάλλονται σε τέσσερα γραφεία του υπουργείου που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, καθημερινά από 8:00-20:00, ανεξάρτητα της περιοχής κατοικίας του πληγέντος:

Τα γραφεία βρίσκονται:

  •  Στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας
  •  Στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα
  •  Στο ΚΑΠΗ Κινέτας
  •  Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Οι πληγέντες πολίτες συμπληρώνουν τυποποιημένο έντυπο αίτησης διπλής όψης, με ενσωματωμένη τυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση των στοιχείων τους.

Σημειώνεται ότι οι πληγέντες, πέραν του έκτακτου επιδόματος των 5.000 ή 6.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, για τις κατοικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν πρόσθετα για τις ζημιές που υπέστησαν τα κτήρια, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

30
Jul

Moody’s: Αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές των τραπεζών

Με την απόφασή τoυ να αναβαθμίσει τις προοπτικές για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών σε «θετικές» από «ουδέτερες» επιβεβαίωσε ο οίκος Moody’s τα όσα θετικά είχε επισημάνει στο πρωινό του δελτίο για τη βελτίωση στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η απόφαση σηματοδοτεί τις προσδοκίες για βελτίωση της χρηματοδότησης και της αποτίμησης ρίσκου τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Αντανακλά δε όχι μόνο την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τράπεζες σε θέματα, όπως ο περιορισμός της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA, η αισθητή ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και τις εν γένει θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% φέτος, ανεβάζοντας ταχύτητα στο 2,2% το 2019 χάρη στις εξαγωγές και τον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία διατηρεί τη θετική δυναμική της, η οποία ωστόσο εξαρτάται από την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προειδοποιεί ο οίκος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων» σχολίασε ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου. Ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα πιάσουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στις ρυθμιστικές αρχές μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) στο 35% έως το τέλος του 2019.

Χτυπάει πάντως καμπανάκι για την έκταση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs), που εξακολουθούν όπως λέει να υπονομεύουν την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον Moody’s οι περισσότερες τράπεζες θα διατηρήσουν οριακά την κερδοφορία μέσα στο 2019, καθώς τα λειτουργικά και πιστωτικά κόστη παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο το καθαρό περιθώριο κέρδους παραμένει υπό πίεση καθώς συνεχίζουν την απομόχλευση, τις διαγραφές ενεργητικού και τις πωλήσεις κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι αναλυτές του οίκου είχαν χαρακτηρίσει credit positive την σημαντικά μειωμένη εξάρτηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από τον ELA, ενώ για το θέμα της πιθανής άρσης του waiver εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι διαχειρίσιμη. Σημείωναν ωστόσο ότι η περαιτέρω βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα σε ένα μήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

30
Jul

Δωρεά ύψους 25 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Πυροσβεστική

Εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη του για τον ανείπωτο πόνο τόσων οικογενειών και ανθρώπων που επλήγησαν απάνθρωπα και ανεπανόρθωτα στις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας, η Διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να στηρίξει εκ νέου το πολυσήμαντο, εθνικής εμβέλειας έργο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος (ΠΣ) με δωρεά ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος της δωρεάς είναι να συμβάλλει στο δύσκολο έργο των ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των κατοίκων της χώρας και του φυσικού πλούτου της. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύαμτος, η δωρεά θα διατεθεί πρωτίστως για τη συντήρηση και ενδεχόμενη αγορά εξοπλισμού για την Πυροσβεστική, καθώς και για δράσεις εκπαίδευσης, με σκοπό να συμβάλλει στην πρόληψη και άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η νέα δωρεά που ανακοινώνεται, δυστυχώς, στον απόηχο των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ημερών δεν είναι «εν κενώ», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Ιδρυμα και προσθέτει:

«Από την έναρξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων του, το 1996, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει διαχρονικά στηρίξει σειρά έργων υποδομών στη χώρα, με αποδέκτη το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία 20 χρόνια μέσω δωρεών που ξεπερνούν ήδη στο σύνολό τους τα €19 εκατομμύρια, το ΙΣΝ έχει δωρίσει ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, έχει αγοράσει 15 πυροσβεστικά οχήματα για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος (ενώ, αντίστοιχα, με εξοπλισμό έχει ενισχύσει και εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και τη Σάμο), έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση του κέντρου εκπαίδευσης της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

Ακόμη, το ΙΣΝ έχει στηρίξει με δωρεές του στο παρελθόν την εκπαίδευση των πυροσβεστών, χρηματοδοτώντας πολυετές πρόγραμμα εκπαίδευσης των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα δασοπυρόσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Με την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα εκπαίδευσαν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

Η εθνική τραγωδία που παρέσυρε στο βίαιο πέρασμά της τόσες ανθρώπινες ζωές και τόσα νοικοκυριά απαιτεί να κοιτάξουμε όλοι μαζί ως κοινωνία πώς θα βοηθήσουμε στην επούλωση των πληγών αλλά, ίσως ακόμη πιο σημαντικό, πώς θα κατορθώσουμε να προετοιμαστούμε ώστε στο μέλλον να μην αναβιώσουμε τις τραγικές αυτές στιγμές και τον απόηχό τους που σημάδεψε ανεπιστρεπτί τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.

Το ΙΣΝ ελπίζει ότι, μέσα από αυτή τη νέα πρωτοβουλία θα συμβάλλει επιπρόσθετα και στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας, εθνικού ζητήματος που υπερβαίνει πολιτικές, με τρόπο που να ενώνει τις δυνάμεις της χώρας κόντρα στην επικρατούσα και γενικευμένη πόλωση.

Με γνώμονα τη δέσμευση του ΙΣΝ να διέπει τις κοινωφελείς δράσεις του διαφάνεια, ακολουθεί ενημέρωση αναφορικά με τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της απόφασης του Ιδρύματος να διαθέσει τη συγκεκριμένη δωρεά:

Την επομένη των καταστροφικών πυρκαγιών, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, προτείνοντάς του να αναλάβει το ΙΣΝ την επισκευή και συντήρηση των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής για περίοδο πέντε ετών.  Ο κ. Δρακόπουλος συμφώνησε επί της αρχής με την ιδέα υποστήριξης του σημαντικού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδίως δεδομένης της διαχρονικής στήριξης του έργου του ΠΣ από το ΙΣΝ, και πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, τη συγκεκριμένη ιδέα και, εφόσον από κοινού συμφωνήσουν ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πολιτεία το εν λόγω έργο, τότε το ΙΣΝ θα αναλάβει πρόθυμα να βοηθήσει.

Παράλληλα, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, επικοινώνησε με τον κ. Δρακόπουλο, προτείνοντάς του να συμμετάσχει το ΙΣΝ στην κρατική προσπάθεια χρηματοδότησης έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, έργο στο οποίο με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι μετέχουν ήδη άλλα κοινωφελή ιδρύματα. Ο κ. Δρακόπουλος συναντήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Υπουργό και στη συνέχεια με τον κ. Πρόεδρο της Κυβέρνησης.

. Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκαν διεξοδικά οι ανάγκες της Πολιτείας στον τομέα της πυρόσβεσης τόσο σε οικονομικό όσο και τεχνικό επίπεδο, της πρόληψης, και της αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν. Από κοινού συμφωνήθηκε ότι, το ΙΣΝ θα συνεργαστεί κυρίως με το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διερευνηθούν οι ακριβείς τρόποι με τους οποίους το ΙΣΝ θα συμβάλλει αποτελεσματικά στο έργο τους.

Η δέσμευση του ΙΣΝ να διαθέσει δωρεά ύψους €25 εκατομμυρίων πρωτίστως προς ενίσχυση του έργου της Πυροσβεστικής είναι σαφής και στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, που θα αποκρυσταλλώσουν το πλαίσιο παροχής της υποστήριξης. Όπως πάντοτε, όλα τα νέα και οι εξελίξεις που αφορούν στις δωρεές και πρωτοβουλίες του ΙΣΝ, θα ανακοινώνονται αναλυτικά μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος.

Ως κοινωφελής οργανισμός, το ΙΣΝ δεν μπορεί, ούτε επιδιώκει, να υποκαταστήσει το έργο της Πολιτείας, παρά προσπαθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συμβάλλει σε αυτό. Η μεθοδολογία που ακολουθούμε στην υλοποίηση και παρακολούθηση των δωρεών μας, μας επιτρέπει να είμαστε –όσο γίνεται- βέβαιοι ότι τα έργα που θα αναλάβει το ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει, θα υλοποιηθούν σύμφωνα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα και με πλήρη διαφάνεια, όπως πιστοποιεί άλλωστε και η μεθοδολογία δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και, πιο πρόσφατα, η Πρωτοβουλία για την Υγεία, αλλά και η προ λίγων μηνών αγορά 143 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, που αποτελούν, ενδεικτικά, τρεις άλλες μεγάλες δωρεές του ΙΣΝ με αποδέκτη την Ελληνική Πολιτεία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, “Η απόφασή μας να ενισχύσουμε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής στο σπουδαίο έργο τους έρχεται μετά από μια εθνική τραγωδία που ευχόμαστε να μην ξαναζήσει η χώρα. Η νέα δωρεά έρχεται σε συνέχεια πολλών παλαιότερων δωρεών μας προς το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και προς άλλους κοινωφελείς οργανισμούς που δρουν με γνώμονα τη σπουδαιότητα της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Το ουσιαστικό αλλά και συμβολικό γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή και η νέα δωρεά του ΙΣΝ βασίζονται σε πολιτική και κοινωνική συναίνεση, έχει επίσης τη δική του σημασία για όλους μας ως πολίτες. Οι καταστροφές θεριεύουν στην πόλωση, η ελπίδα μας, η όποια ελπίδα μας, επαφίεται στον ανθρωπισμό μας”.»

Πηγή: kathimerini.gr

30
Jul

Moody’s: Greek banking system outlook changed to positive on improving funding and asset risk

Moody’s: Greek banking system outlook changed to positive on improving funding and asset risk

Limassol, July 30, 2018 — Moody’s Investors Service has changed its outlook on the Greek banking system to positive from stable on expectations that banks’ funding and asset risk will improve over the next 12 to 18 months, amid an improving but still challenging operating environment.

The report, “Banking System Outlook — Greece: Improving funding and asset risk, along with easing of bad loans, drive positive outlook,” is now available on www.moodys.com. Moody’s subscribers can access this report via the link at the end of this press release. The research is an update to the markets and does not constitute a rating action.

Moody’s expects the Greek economy to maintain its positive momentum over the outlook period, contingent on the government remaining committed to structural reforms in order to attract more foreign investment.

The rating agency projects GDP growth of 2% this year and 2.2% in 2019, supported by a strong increase in exports and services including tourism.
“Problem loans will gradually decline from very high levels as Greek banks benefit from improved loan recovery laws,” said Nondas Nicolaides, a Vice President and Senior Credit Officer at Moody’s. Moody’s expects problem loans to remain elevated, but banks will likely meet the targets committed to the regulator reducing their non-performing exposures (NPEs) to around 35% of gross loans by the end of 2019.

The rating agency said that Greek banks have comfortable regulatory capital levels, with a common equity Tier 1 (CET1) ratio for the system of around 15.8% in March 2018, although sizeable Deferred Tax Assets (DTAs) continue to undermine the quality of such capital.

Greek banks’ dependence on central bank funding and emergency liquidity assistance (ELA) is declining, with ELA likely to be fully eliminated in coming months, as banks regain access to the interbank repo and covered bond markets and deposits gradually increase.

Most Greek banks are likely to remain marginally profitable through 2019, as credit and operating costs remain low. However, net interest margins will remain pressured as banks continue to deleverage and run down their loan balances through write offs and sales of NPEs.

Source: Bloomberg.com

 

29
Jul

Greece’s Plan to Return to Markets While Viable Faces Risks

(Bloomberg) – Greece is planning a return to the markets in a bid to regain its status as a “normal” country.

If the government can announce by the end of the year its program for tapping the markets in 2019, and repeat this exercise each year for the following 12 months, the plan will have worked, an official familiar with the matter said.After losing more than a quarter of its economic output during the past decade, Europe’s most indebted country is now trying to stand on its own feet again. The target is for the country to issue no more debt than what matures each year, the official said, requesting anonymity as discussions are still ongoing.

For 2019, debt maturities are around 10 billion euros to 11 billion euros ($11.7 billion to $12.9 billion), while for the following two years the amount falls to 5 billion euros, according to Public Debt Management Agency data. This also means that Greece will not have to issue more than two or three notes a year, and if there is a need for more, then the nation can re-open a previous issuance, the official said.

“There is still work to be done in order to regain investor confidence and full access to the markets,” said Dimitris Dalipis, head of fixed income at Alpha Trust Mutual Fund Management SA in Athens. “However, progress has been made and the market is appreciating this as is evident by price movements following the June 21 Eurozone agreement.”

Yields on Greek notes are attractive for both sides, with the seven-year bond trading under the level of its issue in February, but with yields still high compared with other euro-area notes. This September could provide a good opportunity for Greece to issue its next bond, a second official said, asking not to be named as decisions are not final yet.

Having issued a seven-year bond in 2018 and a five-year note in 2017, now is the time to examine the possibility of issuing a 10-year or a three-year note, both officials said. Greece doesn’t need to raise significant amounts of money, as it has no need for cash.

“Higher yields in euro can entice investors to the market despite the limited liquidity” Dalipis said. “This won’t necessarily mean however that full normality and market access is restored.”

Risks Ahead

The plan for a sustainable return to markets faces two major challenges.

First, Greek authorities have to stick to their commitments and implement what has been agreed on with creditors so they won’t lose the credibility that the conclusion of bailout program has created.

The second risk is political. Early in 2019, the government may lose its parliamentary majority if lawmakers are called to approve the name deal with the Former Yugoslav Republic of Macedonia.

“A combination of internal and external risks could hurt Greece’s market access over the coming months,” said Mujtaba Rahman, managing director at Eurasia Group in London. “The politics around the Macedonia deal will keep the possibility of a government collapse or an early election on the table” while “from Europe, the impending standoff between the European Union and Italy over Rome’s budget could, in a tail scenario, present spillover risks to Greece.”

Cash Buffer

The government’s aim is to broaden the investor base and not to raise funds, as Greece has secured its debt redemption until 2022. The idea is that new debt will be fully collateralized with cash from the buffer of 24.1 billion euros that has been created, the first official said, explaining that Greece now has to show that it is a “frequent issuer” before anything else.

While Greece may not be in a rush for cash from international investors, the country would like to raise funds in order to use liquidity to proceed with further restructuring of the debt portfolio. This can be done through buying back part of existing debt in order to have larger part of the country’s debt with longer maturities and under a fixed coupon.

“Patience may prove to be a virtue in the case of the new issue of Greek government bonds,” said Petros Mylonas, head of Southern Europe at LXM Group in London.“Investors want to see that Greece’s debt is much more insulated against the vulnerabilities of the past before the country can enjoy a sustainable return to the bond market, time may prove the best ally for this.”

28
Jul

ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος μεσοπρόθεσμα

Τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιβεβαίωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ωστόσο, εξακολουθεί να θέτει ερωτηματικά για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του δημόσιου χρέους.

Κατά την αποψινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα στελέχη του ΔΝΤ επιβεβαίωσαν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, χάρη και στα νέα μέτρα ελάφρυνσης έως το 2032.

Ωστόσο, επανέλαβαν τις πάγιες ενστάσεις για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του δημόσιου χρέους, δηλαδή για την περίοδο μετά το 2032. Πάντως, διαβεβαίωσαν ότι η συνεργασία ΔΝΤ – Ευρωζώνης θα συνεχιστεί καθ’ όλη την περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ταμείου θα δημοσιευθούν αναλυτικά την Τρίτη, 31 Ιουλίου.

Πηγές από το περιβάλλον της Κριστίν Λαγκάρντ, παράλληλα, χαρακτήρισαν ως σημαντική την τρέχουσα χρονική συγκυρία, καθώς η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Άλλωστε, αναγνωρίστηκε η πρόοδος της Ελλάδας σ’ όλους τους τομείς, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και τήρησης όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί.

Επί τάπητος, τέλος, τέθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τα στελέχη του ΔΝΤ να καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν ταχύτερη ρύθμιση της κατάστασης, ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην ανάκαμψη μέσω της παροχής νέων δανείων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

27
Jul

Την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στα ρέματα των περιοχών που επλήγησαν ζητά η Δούρου

Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα που εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά των Δήμων Μαραθώνα – Νέας Μάκρης και Ραφήνας – Πικερμίου, ζητά με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παλλήνης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για επικείμενα φαινόμενα στην Αττική και την αποστολή συνεργείων για τον έλεγχο και τον καθαρισμό των περιοχών ευθύνης μας – που επιβαρύνθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας ότι: ανάντη των οδών Δημοκρατίας και Ποσειδώνος από την περιοχή της Ραφήνας μέχρι και την περιοχή Μάτι και για μήκος πλέον των τριακοσίων έως πεντακοσίων μέτρων τα υπάρχοντα ρέματα κατά τμήματα περιορίζονται από ιδιωτικές κατασκευές (κατοικίες – μάντρες κ.λπ.) καθώς και από δημοτική οδοποιία».

Στην επιστολή προστίθεται δε: «Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να είναι δυνατός ο καθαρισμός των υπαρχόντων ρεμάτων, παρακαλούμε όπως προβείτε σε έλεγχο των εν λόγω κατασκευών σύμφωνα με τις αρμοδιότητές σας για τον χαρακτηρισμό και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και να μας ενημερώσετε σχετικά».

Πηγή: kathimerini.gr

26
Jul

Moody’s: Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για την Ελλάδα στο 2% για το 2018 και το 2019

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους που δόθηκε από τους πιστωτές της χώρας τον Ιούνιο, αναφέρει σε ετήσιο report της η Moody’s Investors Service.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους διασφαλίζουν ότι οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμες τα επόμενα 10 χρόνια, υποστηρίζοντας την επιστροφή της χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τις αγορές, μία δεκαετία μετά από την εξάρτησή της για χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.

“Το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχουν επιτύχει οι ελληνικές αρχές στο να διορθώσουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά και την ισχυρή και συνεχή στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα από τους πιστωτές της ευρωζώνης”, αναφέρει στο report η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή εποπτεία από τους πιστωτές της ευρωζώνης, κίνηση που η Moody’s θεωρεί “credit positive” καθώς έτσι θα διασφαλιστεί πως οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν σε μεταρρυθμιστική πορεία.

Η Moody’s αναφέρει στο report της ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα. Πέτυχε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 4% του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια, και έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι εφικτό.

Η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί και οι δαπάνες μειώθηκαν σε διαρθρωτική βάση. Πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί στην προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα προηγουμένως αδύναμα και πολιτικοποιημένα θεσμικά όργανα. Οι ελληνικές αρχές έχουν νομοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής ανεξαρτησίας βασικών θεσμικών οργάνων. Αυτό προσδίδει κάποια εμπιστοσύνη στο ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων.

Στο βασικό σενάριο της Moody’s, το πολύ υψηλό χρέος της Ελλάδας –σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ- θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2019 και μετά, αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό για τις επόμενες δεκαετίες. Ο συνδυασμός πολύ μεγάλης διάρκειας των δανείων με τα χαμηλά επιτόκια, αμβλύνουν τους κινδύνους από ένα τόσο υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά “η Ελλάδα ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως αναγνωρίζει και η ευρωζώνη”.

Πηγή: capital.gr

26
Jul

«Σήμα» για Ελλάδα δίνουν Ντράγκι και ΔΝΤ

Λίγα 24ωρα πριν η Αττική βιώσει την ανείπωτη τραγωδία από τις καταστροφικές πυρκαγιές και περίπου ένα μήνα πριν τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, βρέθηκαν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Οι ξένοι τεχνοκράτες είχαν επαφές με στελέχη της ελληνικής κεντρικής διοίκησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων, βρέθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στις δεσμεύσεις που εκκρεμούν από την τέταρτη αξιολόγηση και θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τους θεσμούς και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του νέου μεταμνημονιακού καθεστώτος ενισχυμένης επιτήρησης.

Σήμερα πάντως η Αθήνα περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ για το waiver και το QE, ενώ αύριο το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την έκθεση για τη βιωσιμότητατου ελληνικού χρέους.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Ελλάδα και ειδικότερα τη θέση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το QE και το waiver, που δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να καταθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και να αντλούν ρευστότητα από τις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της Ευρωτράπεζας. Η άρση του waiver έχει ήδη προεξοφληθεί καθώς ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν επιτρέπει τη διατήρησή του για χώρες εκτός προγράμματος ή για χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν έχουν υψηλή βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους (τουλάχιστον αξιολόγηση «ΒΒΒ-»).

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με πηγές της TτE, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή από την τραγωδία που έπληξε τον ελληνικό λαό και παρακάλεσε τον διοικητή της TτE να τον ενημερώσει σχετικά -καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα το απόγευμα.

Αύριο Παρασκευή τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ουάσινγκτον. Εκεί συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με στόχο την έγκριση της έκθεσης που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση θα εγείρονται σοβαρές ενστάσεις.

Πηγή: euro2day.gr

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close