15/06/2018

15
Jun

Μέχρι το 2030 φτάνει η συμφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου για το ελληνικό χρέος

Όπως γίνεται κάθε φορά που πρέπει να κλείσουν οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αυξάνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ.

Στα τέλη Ιουνίου το τελικό πακέτο της συμφωνίας θα πρέπει να είναι έτοιμο για να κατατεθεί προς έγκριση στην Bundestag πριν αυτή κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εξ ού και το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία στις 21 Ιουνίου να υπάρξουν έκτακτες συναντήσεις παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής στις 26/27 του μήνα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Η μέχρι στιγμής “συμφωνία” περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία:

* Επαναγορά (προεξόφληση)  με κεφάλαια από τα υπόλοιπα του δανείου των 86 δισ. ευρώ, των 11 περίπου δισ. ευρώ  του ακριβού (επιτόκια 3,5% – 3,8%) δανείου από το ΔΝΤ, το οποίο κανονικά αποπληρώνεται (τελευταία δόση) το 2023. Την επαναγορά θα πρέπει να κάνει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ και όχι ο ESM.

* Επιμήκυνση του δανείου του EFSF με τρόπο που να διασφαλίζει την αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (GLF) τα οποία αρχίζουν να πληρώνονται το 2021 και εξοφλούνται ολοσχερώς το 2040. Η διένεξη εδώ αφορά στο πόσο θα πρέπει να μετακινηθούν/επιμηκυνθούν τα δάνεια του EFSF (αρχίζει η αποπληρωμή τους το 2023 και εξοφλούνται το 2048) ώστε να μη δημιουργείται πίεση στην αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (GLF) που ενδιαφέρουν το Βερολίνο.

* Απόδοση των κερδών (υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ) των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα σε συνάρτηση με την αυστηρή υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τάσεις προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών διαφαίνεται ότι η τελική συμφωνία καταλήγει σε ρυθμίσεις οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι και το 2030 με τη …σφραγίδα του ΔΝΤ (DSA). Αλλά είναι ακόμα σε εκκρεμότητα το τι “αστερίσκοι” θα συνοδεύουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τις επόμενες δεκαετίες και πώς αυτοί οι “αστερίσκοι” δεν θα επηρεάσουν την βελτίωση του rating του ελληνικού χρέους από τους οίκους αξιολόγησης. Το ΔΝΤ, η Κομισιόν και ο ESM επιμένουν ότι ο γόρδιος δεσμός της μετέπειτα βιωσιμότητας θα μπορούσε να λυθεί μέσω της περιβόητης γαλλικής πρότασης που συνδέει τις ετήσιες πληρωμές χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Πράγμα που αρνείται να επιτρέψει να γίνεται “αυτόματα” η Γερμανία.

Έτσι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με αποτέλεσμα να  συγκεντρώσει την προσοχή των Θεσμών στο πώς θα μπορούσε να συγκροτηθεί ο μηχανισμός “ενισχυμένης εποπτείας” με τρόπο που να μη ξεφεύγει από τα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας (δηλαδή να εντάσσεται στο αναθεωρημένο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας) αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιεί και τις απαιτήσεις της Γερμανίας.

Παράγοντας της Κομισιόν στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr υποστήριξε ότι “τεχνικά” η λύση έχει βρεθεί. Και φαίνεται ότι μπορεί να είναι συμβατή τόσο με τους όρους του ΔΝΤ όσο και με τις απαιτήσεις του Βερολίνου.

Ο μηχανισμός αυτός θα είναι “πρωτότυπος” (δηλαδή δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί) και θα αποτελέσει ένα νέο εργαλείο για την Ευρωζώνη αφού “θα μπορεί να είναι μοντέλο για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον ….”.

Πηγή: capital.gr

15
Jun

Ν. Παππάς: Να ορθωθεί ατσάλινο τείχος στις λογικές της Χρυσής Αυγής

«Εδώ πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να υψώσουν ένα ατσάλινο τείχος απέναντι σε αυτές τις λογικές, στις λογικές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται», σχολίασε στο ραδιόφωνο του Real FM, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, το περιστατικό που έλαβε χώρα πριν στη Βουλή, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χ. Μπαρμπαρούση να καλεί από το βήμα του Κοινοβουλίου, τις Ένοπλες Δυνάμεις να συλλάβουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ν. Παππάς είπε ότι το πολίτευμα της χώρας είναι πανίσχυρο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να το επιβεβαιώσουν και να το ενισχύσουν. Χαρακτήρισε αποκαλυπτική τη στάση της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι εδώ πρέπει όλες οι δυνάμεις που έχουν ευαισθησίες και θα διαμαρτυρηθούν για το Μακεδονικό, να μην επιτρέψουν να ανθίσουν τέτοιου τύπου λογικές. Επίσης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν με φειδώ τοποθετήσεις του τύπου ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να διαπραγματεύεται. «Το αν υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο υπάρχουν τρόποι να διαπιστωθεί» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Απαντώντας για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ν. Παππάς είπε ότι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία πολιτεύθηκε με την υπόσχεση της καταστροφής στην οικονομία που δεν ήρθε ποτέ, με την υπόσχεση της αύξησης της ανεργίας και άλλων αφηγημάτων, τώρα τελειώνουν τα αφηγήματα και τα πυρομαχικά της. Επίσης, σημείωσε ότι το κόμμα της ΝΔ κάνει θεαματική μετατόπιση από πολιτικές που έχει υποστηρίξει στο ονοματολογικό εδώ και δύο δεκαετίες, σφιχταγκαλιάζοντας πολιτικές της ακροδεξιάς φράξιας η οποία έχει κατισχύσει πάνω στην ηγεσία του κόμματος. «Οφείλουν πρώτοι να γνωρίζουν οι άνθρωποι που θα κατέβουν σε διαμαρτυρίες πώς πολιτεύτηκαν πάνω στο Μακεδονικό ζήτημα οι προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στηρίζει την κυβέρνηση, πράγμα που θα αποδειχθεί και στην αυριανή ψηφοφορία, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει και κυβέρνηση και υπουργός των Εξωτερικών, και η κυρίαρχη Βουλή θα επικυρώσει με μεγάλη πλειοψηφία και την κυβέρνηση.

«Όταν έρθει η ώρα θα δούμε και τι πλειοψηφία θα συγκεντρώσει και η επικύρωση της συμφωνίας» συνέχισε ο Ν. Παππάς. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει πρόταση μομφής σε πολιτική που έχει ασκήσει και ο πατέρας του. Δηλαδή τώρα θα ανέτρεπε τον πατέρα του μαζί με τον κ. Σαμαρά» υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Απαντώντας για τα ζητήματα της γλώσσας και της ιθαγένειας σχετικά με την συμφωνία, ο Ν. Παππάς είπε ότι το θέμα της γλώσσας έχει δοθεί από το 1977 και οφείλουμε και μεταξύ μας να σταματήσουμε να λέμε ψέμματα ότι δεν υφίστανται. Για την ιθαγένεια η οποία τώρα θα αναγράφει πολίτες της βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι Σκοπιανοί αναφέρονται στα διαβατήριά τους σκέτο Μακεδόνες. Επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, έχει μετακινήσει τον πήχη αλλεπάλληλες φορές, και κάθε φορά που η κυβέρνηση κέρδιζε έδαφος τον πήγαινε και παρακάτω. «Η ΝΔ θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ποιο όνομα προκρίνει, τη στιγμή που έχει υπάρξει και ως κυβέρνηση στο παρελθόν και είχε υποσχεθεί ονόματα» ανέφερε ο Ν. Παππάς, τονίζοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα έχει παρά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δεν θα κρυφτεί τίποτα. «Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με υποκρισία και ψέματα. Δεν είναι νανογιλέκα που τα πουλάει ο κ. Γεωργιάδης στην τηλεόραση, είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που οφείλει η κάθε πολιτική δύναμη να τοποθετηθεί με την αίσθηση της ευθύνης» τόνισε κλείνοντας ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Πηγή: newpost.gr

15
Jun

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

Σε μια επιτυχημένη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη προσβλέπουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής τους σήμερα στην οδό Νίκης.

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος ο κος Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε ορισμένα εξ αυτών να συνδέονται με την τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, άφησε όμως να φανεί ότι θα υπάρχει ένας σχετικά αυξημένος βαθμός ελευθερίας στη λήψη των αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, σε ότι αφορά την αξιοποίηση τυχόν δημοσιονομικού χώρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει μόνη ή σε συνεργασία με τους Θεσμούς ο κος Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι κάπως περίπλοκο το θέμα, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι κατ’ αρχήν θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά θα υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου. Προσέθεσε ευθύς αμέσως δε, ότι η Ελλάδα από τον επόμενο Οκτώβριο επιστρέφει στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», καθώς θα πρέπει να υποβάλει έως τις 15 του μήνα, όπως όλα τα κράτη μέλη, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του ανέδειξε τις διατυπώσεις του κου Ντομπρόβσκις αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει πει πολλές φορές, ότι την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα δεν θα συζητάμε πλέον με τους Θεσμούς πώς θα φτάσουμε στους στόχους αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται. «Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup ο κος Τσακαλώτος είπε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, αυτό συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2017, υπάρχουν όμως διάφοροι συνδυασμοί που μπορείς να το κάνεις αυτό. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι αυτό που θα αποφασιστεί την Πέμπτη.

Τέλος ο κος Ντομπρόβσκις επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφύλαξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ από την απάντησή του σε σχετική ερώτηση προκύπτει ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι κλειδωμένος. Πληροφορίες αναφέρουν όμως, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου θα γίνει συζήτηση αναφορικά με τον ακριβή προσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο 2023-60, ο οποίος με βάση τις μέχρι σήμερα αποφάσεις έχει τεθεί ασαφώς σε πάνω από 2%.

Πηγή: euro2day.gr

15
Jun

Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως θα είναι μεν αυστηρότερη η επιτήρηση, αλλά δεν θα τεθούν νέοι όροι. Εξήγησε ότι κάθε χώρα που παίρνει δάνειο από τον ESM τίθεται σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης, η οποία για την Ελλάδα θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επιτήρηση αυτή θα αφορά κυρίως στο εάν υλοποιούνται τα προσυμφωνηθέντα, όπως π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε δηλώσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την δ’ αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10- 12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται. Δήλωσε μάλιστα, ότι είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά πήρε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε σε ορισμένα follow ups την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως πρόκειται για δευτερεύουσα νομοθεσία και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πάντα ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε στο Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη. Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος. Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το υπερταμείο και τον ESM και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

15
Jun

Ρέγκλινγκ: 20 δισ. ή παραπάνω το «μαξιλάρι» διαθεσίμων

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ έκανε λόγο για «σημαντικό» ταμειακό απόθεμα, το ύψος του οποίου «μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω».

«Θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες», συμπλήρωσε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία.

Για την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, τόνισε πως «κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ, γι’ αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας».

Παραδέχθηκε ότι φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά, αλλά όπως πρόσθεσε, «θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό».

Πηγή: naftemporiki.gr

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close