fbpx

28/03/2018

28
Mar

Ηλιόπουλος: Το 2018 η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20%

Το 2018 θα είναι η χρονιά που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20%, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

“Γνωρίζουμε ότι και το 20% και το 18% παραμένει ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Μπορεί το 18% να φαίνεται σημαντική μείωση, όταν έχει ξεκινήσει από το 26% να σου δίνει το κουράγιο να πεις ότι συνεχίζουμε αυτή την πορεία, αλλά δεν μπορεί να ξεχνάς ότι πίσω από το ποσοστό βρίσκονται άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα”, είπε ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι “για εμάς η επόμενη μέρα, αν πρέπει να έχει ένα χαρακτηριστικό, αυτό είναι η προστασία της εργασίας”.

Εν συνεχεία επικαλέστηκε επίσημες εκθέσεις για την αγορά εργασίας λέγοντας ότι, “οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας υποτίμησαν τα αποτελέσματα που θα είχαν στην παραβατικότητα και έτσι υπήρξε μία έκρηξη στην αδήλωτη εργασία και στην παραβατικότητα. Η αδήλωτη εργασία πανελλαδικά στη χώρα, στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχει μειωθεί από το 19,2% το 2014 στο 12,5%, με βάση τα τελευταία στοιχεία”.

Επιπλέον είπε ότι, “τα τελευταία χρόνια από την Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται και μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά για τη λεγόμενη υποδηλωμένη εργασία, όπου ένας από τους πρωταθλητές κλάδους στην απλήρωτη υποδηλωμένη εργασία είναι το τραπεζικό σύστημα, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πληρώσει περισσότερα από 2 εκατ. πρόστιμα για παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί από τους επιθεωρητές εργασίας”.

Τέλος ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι “μετά την τελευταία αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑΝΑΔ, που είναι το βασικό επιχειρησιακό πρόγραμμα από το οποίο αντλεί το υπουργείο Εργασίας κοινοτικούς πόρους για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το πρώτο θετικό νέο είναι ότι έχουμε περισσότερα από 350 εκατ. για να εντάξουμε το επόμενο διάστημα σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης”, ενώ “πλέον θεσμικά μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από το ΕΠΑΝΑΔ να σχεδιάζουμε προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει μία περιφέρεια ή μία ομάδα από περιφέρειες, που μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά”.

 

Πηγή: enoikonomia

28
Mar

Αχτσιόγλου: Εξετάζουμε τη μείωση του προστίμου για αδήλωτη εργασία αν υπάρξει πρόσληψη

Ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται διεξοδικά, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι και αυτό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης 93,4.

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι σχεδιάζεται μία αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, δηλαδή μία συνολική αλλαγή της λογικής του: από την αμιγώς εισπρακτική σε μία λογική περισσότερης δικαιοσύνης προς τον αδήλωτο εργαζόμενο.

Όπως είπε, σε λίγες ημέρες, θα έρθει η σχετική διάταξη στη Βουλή και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που πιαστεί με αδήλωτο εργαζόμενο, θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον λάβει χώρα πρόσληψή του και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δεν έχει κλείσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι η μείωση αυτή να είναι κλιμακωτή και, συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι, «αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία τριμηνιαία σύμβαση, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και, αν είναι ετήσια, θα είναι 3.000 ευρώ περίπου». «Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών γι’ αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτος» συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα, «σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, αποσαφήνισε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει λογική ισορροπίας, αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει ευρεία συναίνεση. «Ο στόχος είναι να γίνονται συμβάσεις εργασίας και, μάλιστα, κατά το δυνατόν αορίστου χρόνου ή εκτεταμένου χρονικού διαστήματος. Είναι κάτι που αναζητούν σε μεγάλο βαθμό και οι συνεπείς εργοδότες» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε, το 2017, στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. «Πλέον, το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες, αλλά δηλώνεται για τέσσερις», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, εκτιμώντας ότι, με την αλλαγή του προστίμου, θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

28
Mar

Aegean: Παραγγελία-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων στην Airbus

Aegean: Παραγγελία-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων στην Airbus.Την επιλογή της Airbus για τη νέα παραγγελία αεροσκαφών ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα σε συνέντευξη Τύπου η Aegean (Αεροπορία Αιγαίου). Η συμφωνία αφορά σε συνολικά 42 αεροσκάφη Airbus 320neo (30 αεροσκάφη, συν 12 αεροσκάφη για τα οποία υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης), το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια. Το ύψος αυτό, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, αφορά σε “κόστος τιμοκαταλόγου” και αφορά στο σύνολο των 42 αεροσκαφών, εφόσον δηλαδή ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης.

Ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα καθώς η εταιρεία ανακοινώνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση σήμερα στην Ελλάδα. “Μια επένδυση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την εταιρεία”, ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. “Η αύξηση του στόλου ενισχύει την ανταγωνιστικότητα διεθνώς και μειώνει το λειτουργικό κόστος, ενώ αυξάνει τη δυνατότητα της εταιρείας να πετάει σε πιο μακρινούς προορισμούς’”, σημείωσε.

Ο Chief Commercial Officer της Airbus κ. Σουλτς χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παραγγελία αυτή για τον όμιλο που εκπροσωπεί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Aegean.

Από την πλευρά του ο κ. Γερογιάννης, CEO της εταιρείας, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της θέλησης της εταιρείας να προχωρήσει πιο δυναμικά. Έκανε λόγο για μια πολύμηνη διαδικασία, άνω των 12 μηνών, που απαιτήθηκε προκειμένου να επιλεγεί ο τύπος του αεροσκάφους που θα οδηγήσει την Αεροπορία Αιγαίου στην νέα εποχή.

Η απευθείας αυτή παραγγελία, όπως αναφέρθηκε, αφορά αρχικά 30 αεροσκάφη, με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 12 αεροσκαφών. Η παραγγελία θα αρχίσει να εκτελείται από το 2020 και μετά σταδιακά. Το προσύμφωνο της παραγγελίας υπεγράφη σήμερα και η τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως σημειώθηκε, η αγορά των αεροσκαφών θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός “μικτού” σχήματος που θα περιλαμβάνει χρήση ιδίων κεφαλαίων, δανεισμό, καθώς και από την αγορά και επαναμίσθωση των αεροσκαφών (sale and lease back).

Η εν λόγω επένδυση, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει σημαντικά οφέλη σε εξοικονόμηση κόστους καυσίμου και συντήρησης καθώς και περιθωρίων δραστηριοποίησης και διείσδυσης σε νέες αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές είχε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία της επιλογής κατασκευαστή διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο, καθώς απαιτήθηκε να δοθεί έμφαση στον περιορισμό του κόστους χρήσης των αεροσκαφών και συντήρησης των κινητήρων.

Η νέα γενιά αεροσκαφών, που θα αποτελέσει τον κορμό του στόλου της Aegean για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία, θα επιτρέψει εξοικονόμηση κόστους σε ποσοστό της τάξης του 20-25%, σε σχέση με το υφιστάμενο κόστος, όπως σημείωσε στην τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της Aegean.

Η Αεροπορία Αιγαίου εμφανίζει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 307 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Στο σύνολο του έτους σημείωσε αύξηση 11% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,127 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυναμική στις πτήσεις εξωτερικού οδήγησε τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να φτάσει τα 120 εκατ.ευρώ, 56% υψηλότερα από το 2016.

Σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει τα εξής:
Η AEGEAN ανακοινώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, προχωρά στην υπογραφή προσυμφώνου (Memorandum of Understanding) με την εταιρεία Airbus για την απόκτηση έως 42 συνολικά αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo.

Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε $5 δις. δολάρια σε τιμές καταλόγου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για επέκταση σε νέους προορισμούς και αγορές. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, μέσω ουσιαστικών ωφελειών που συμβάλλουν στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους.

Το προσύμφωνο αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo, (Α320neo & A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12  επιπλέον αεροσκάφη. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατΆ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση  εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Τα αεροσκάφη παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κατασκευαστών κινητήρων, είτε τηςPratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A). Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους δύο κατασκευαστές κινητήρων και αναμένεται να καταλήξει σε τελική επιλογή έως τον Ιούλιο του 2018.

H ολοκλήρωση και υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2018, θα επιτρέψει στην AEGEAN να συνεχίσει την επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της, αυξάνοντας σημαντικά αλλά και ανανεώνοντας παράλληλα τον υπάρχοντα στόλο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο στόλος της AEGEAN αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025.

Αναφερόμενος στη νέα επένδυση της εταιρείας ο Αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε: “Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ΑEGEAN, η αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και δημιουργίας. Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo, ανανεώνουμε την υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας”.

Ο κ. Eric Schulz, Chief Commercial Officer της Airbus, δήλωσε σχετικά:

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η AEGEAN, ένας πελάτης που χρησιμοποιεί αποκλειστικά jet αεροσκάφη Airbus, επέλεξε την κορυφαία σε πωλήσεις οικογένεια αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων και προστίθεται στη μεγάλη ομάδα των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το νέο τύπο. Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η AEGEAN.”

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας επεσήμανε: “Συνεργαστήκαμε για 12 μήνες  συστηματικά με τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της Aegean για να διαμορφώσουμε και να αξιολογήσουμε τις προτάσεις των δύο υποψηφίων κατασκευαστών, πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή της Airbus. Στόχος μας  ήταν να βελτιώσουμε τους όρους υποστήριξης για τα αεροσκάφη, αλλά και να ορίσουμε μια νέα αφετηρία για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Η τεχνολογία των αεροσκαφών είναι εξαιρετική. Την έχουν όμως πολλές εταιρείες και γίνεται ουσιαστικό πλεονέκτημα, χάρη στους ανθρώπους μας που με το ήθος τους και τη συνεργασία τους θα φέρουν τη διαφοροποίηση, το κάτι παραπάνω, που θα μας επιτρέψει και πάλι να ξεχωρίσουμε”.

Πηγή: link

Comodo SSL