fbpx

02/03/2018

2
Mar

Trumpισε οπισθοχώρηση

Trumpισε οπισθοχώρηση.Καταιγίδα Τραμπ πλήττει όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο προκειμένου να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών.

Κάτι τέτοιο δεν άφησε αδιάφορη την Ευρώπη όπου με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ευρωπαΐκής επιτροπής Ζαν κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για να ωμή παρέμβαση με στόχο την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά της Γερμανίας ο υπουργός εξωτερικών Σ. Γκαμπριελ κάλεσε τον Τραμπ να επανεξετάσει τα μέτρα προς αποφυγή ενός Παγκόσμιο εμπορικού πολέμου.

Λόγω αυτής κατάστασής τα χρηματιστήρια παγκοσμίως σημειώνουν μεγάλη πτώση με το γερμανικό DAX να πέφτει 2,3% και το ελληνικό χρηματηστήριο να ακολουθει κι αυτό πέφτοντας 2,16% παρά τις καλές ειδησεις που είχαμε σήμερα για την εκταμίευση της δόσης των 5,7δις περι τά μέσα του μέσα του Μαρτίου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κόντρα στο κλίμα των αγορών τα ελληνικά ομόλογα συμπεριφέρονται καλύτερα όπως φαίνεται παρακάτω.

2
Mar

Βίζερ: Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Το γεγονός πως ήταν μεγάλο λάθος να μην γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2010 τόνισε ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Όταν με ρωτούν αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μετανιώνεις, αυτό είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης στην αρχή του προγράμματος που χάθηκε. Θα είχε βοηθήσει. Δεν έγινε γιατί ήμασταν εν μέσω παγκόσμιας αναστάτωσης και δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει παγκοσμίως αν είχαμε απομείωση. Το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν τόλμησε κανείς να κάνει το βήμα. Δεύτερον η νομισματική Ένωση είχε οικοδομηθεί με δεδομένο ότι δεν θα υπήρχε ποτέ κρίση πληρωμών. Δεν υπήρχε ρήτρα bail-out, δεν είχαμε τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουμε τίποτα τότε. Λυπάμαι που δεν είχαμε το 2010 μια σημαντική απομείωση του χρέους» τόνισε ο κ. Βίζερ.

«Η ζωή θα ήταν πιο εύκολη με προληπτική γραμμή στήριξης»

Ο κ. Βίζερ τόνισε πως κατά την άποψή του μια προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν ένα δίχτυ ασφαλείας. «Η ζωή είναι πάντα πιο εύκολη με ένα δίκτυ ασφαλείας», είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αμφιβάλλει ότι αυτό θα συμβεί καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θέλει πλήρη ανεξαρτησία χωρίς πρόγραμμα.

Μιλώντας για τις τράπεζες, υπογράμμισε πως κατά την εκτίμησή του δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες. Αναφερόμενος δε στην ανακούφιση του χρέους, είπε πως θα γίνει σταδιακά από το 2019-20 και θα εξαρτηθεί από την τήρηση των στόχων από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπήρξαν δύο περιπτώσεις στις οποίες φτάσαμε κοντά στο Grexit

Ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group ανέφερε πως τόσο το 2012, όσο και το 2015, υπήρχαν δύο επεισόδια από τα οποία πλησιάσαμε στο Grexit. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιέσεις δεν έρχονταν μόνο από την Γερμανία. Όπως είπε, το 2012 υπήρχε ώθηση από Βόρειες χώρες οι οποίες εξέφραζαν την άποψη πως η νομισματική Ένωση έχει κανόνες, και από τη στιγμή που δεν τηρούνται θα πρέπει είτε να αλλάξουν είτε οι κανόνες είτε η σύνθεση της Ένωσης. Τελικά το 2012 υπό την επιρροή άλλων μελών αποφεύχθηκε η έξοδος.

Στη συνέχεια, είπε ο κύρος Βίζερ, το 2015 υπήρξε αναζωπύρωση του κινδύνου και μάλιστα η χώρα έφτασε πιο κοντά στην αποχώρηση. Ωστόσο, η δική του ανάγνωση είναι πως δεν συνιστούσε άποψη των Γερμανών το Grexit. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η Γερμανία απλώς ανταποκρινόταν, χωρίς να ωθεί η ίδια. «Φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα» τόνισε. Μιλώντας ξανά για το πρώτο εξάμηνο του 2015, χαρακτήρισε ασφαλή μια εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.

Πηγή: link

2
Mar

Πράσινο φως για τη δόση δίνουν οι δανειστές

Ο συντριπτικός όγκος των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου, συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων που καταρτίστηκε στο Χίλτον.

Η επάνοδος των δανειστών αναμένεται στις αρχές Μαΐου, ενώ λαμβάνοντας ως βασική παραδοχή ότι εντός Μαρτίου θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, από τον Απρίλιο και πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να αρχίσουν να μορφοποιούνται οι αποφάσεις για το χρέος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον πρώτο κύκλο συναντήσεων για την τέταρτη αξιολόγηση, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες, δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για τα κρίσιμα παράπλευρα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, δηλαδή για χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία και δεσμεύσεις.

Δεν συζητήθηκε ούτε το θέμα του αφορολόγητου, όπου το ενδεχόμενο ταχύτερης εφαρμογής της ψηφισμένης διάταξης για περικοπή του έως τις 5.700 ευρώ παραμένει ανοιχτό. Οι αποφάσεις για το αφορολόγητο αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο και σε συνάρτηση με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία της ανάπτυξης.

Την απόφαση θα λάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αναθεωρήσει την εκτίμησή του σχετικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα, το οποίο θεωρεί πως δεν είναι βιώσιμο στο ύψος του 3,5%.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, το τοπίο παραμένει θολό. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση στο σημερινό EwG -στο χθεσινό δείπνο δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα-, αλλά ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν χθες βράδυ ότι η εισήγηση της Κομισιόν για εκταμίευση της δόσης είναι θετική μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, άλλες πηγές όμως έστρεφαν τους προβολείς για την εκταμίευση της δόσης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Μαρτίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM έχει προσδιορίσει χρονικά την εκταμίευση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

 

Πηγή: link

Comodo SSL