01/03/2018

1
Mar

Ρεκόρ 11ετίας σε αύξηση ελληνικής παραγωγής τον Φεβρουάριο!

Η κινητικότητα συνεχίστηκε στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά το μέσο του πρώτου τριμήνου, καθώς οι ρυθμοί αύξησης του συνόλου των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της αγοραστικής δραστηριότητας κατέγραψαν υψηλές τιμές, αντίστοιχες με εκείνες που σημειώθηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη Markit.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων στον συγκεκριμένο τομέα, εδώ και πεντέμισι χρόνια. Οι τάσεις αυτές ενθάρρυναν, με τη σειρά τους, τις εταιρείες να προσλάβουν επιπλέον εργαζομένους με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας. Εν τω μεταξύ, η αύξηση του κόστους εισροών παρέμεινε σημαντική και συνέβαλε στη δεύτερη συνεχή αύξηση των μέσων τιμών πώλησης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, κλείνοντας στις 56.1 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 55.2 μονάδες του Ιανουαρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών από τον Ιούνιο του 2000. Η αύξηση επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε εννέα μήνες, τη μακρύτερη περίοδο συνεχούς αύξησης μετά την οικονομική κρίση.

Αναλύοντας τους επιμέρους τομείς, οι εντονότεροι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφηκαν από τους παραγωγούς καταναλωτικών και ενδιάμεσων αγαθών, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των παραγωγών επενδυτικών αγαθών ήταν συγκριτικά πιο υποτονικός.

Η γενική άνοδος ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των νέων παραγγελιών, της δριμύτερης που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007, δεδομένου ότι αναφέρθηκε έντονη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Η αύξηση ήταν ευρείας κλίμακας και καταγράφηκε τόσο από τις αγορές του εξωτερικού όσο και από τις αγορές του εσωτερικού, όπως απέδειξε η πέμπτη συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών.

Οι εταιρείες διεύρυναν το εργατικό δυναμικό τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 1999, που άρχισε η συλλογή δεδομένων. Όσες ανέφεραν αύξηση των εργαζομένων, την απέδιδαν συνήθως στους υψηλότερους στόχους παραγωγής. Παρ’ όλ’ αυτά, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα και στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί.

Οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για όγδοο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο σε συνάρτηση με την ενισχυμένη παραγωγική ικανότητα. Πράγματι, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο σημαντικότερος που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2007 και συνέβαλε στη δεύτερη μόλις αύξηση των αποθεμάτων αγορών σε διάστημα εννιάμισι ετών. Αποτέλεσμα των τάσεων αυτών ήταν η αύξηση της παραγωγής με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Παρ’ όλ’ αυτά, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων εξακολούθησαν να μειώνονται, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να καλύψουν τις παραγγελίες τους με τα υπάρχοντα αποθέματα.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εισροών παρέμεινε έντονη, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών. Κατόπιν τούτου, η αύξηση ήταν ελαφρώς ασθενέστερη από τον Ιανουάριο. Το υψηλότερο κόστος, παράλληλα με την έντονη ζήτηση, είχαν ως αποτέλεσμα τη δεύτερη συνεχή αύξηση των μέσων τιμών πώλησης.

Τέλος, η επιχειρηματική αισιοδοξία βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο. Οι θετικές προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη συνδέθηκαν με τις επενδυτικές δαπάνες και την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: «Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας αντιμετώπισε έναν ακόμα μήνα έντονης κινητικότητας τον Φεβρουάριο, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υπέδειξε τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2000. Οι επιχειρησιακές συνθήκες βελτιώνονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, τη μεγαλύτερη περίοδο συνεχούς βελτίωσης που έχει καταγραφεί από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρέχοντας περαιτέρω ελπίδες ότι η οικονομία βρίσκεται πλέον σε πορεία ανάκαμψης, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.

»Η πιο αισιόδοξη ίσως τάση που υπέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της έρευνας ήταν η έντονη αύξηση της ζήτησης των πελατών, η οποία ήταν, πράγματι, η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Ωστόσο, ένας μικρός λόγος ανησυχίας ήταν η μείωση του όγκου νέων παραγγελιών τις οποίες έλαβαν οι παραγωγοί κεφαλαιουχικών αγαθών, υποδεικνύοντας, ενδεχομένως, ότι οι Έλληνες κατασκευαστές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς τις προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση».

Πηγή: link

1
Mar

Νουί: Τα stress tests είναι η στιγμή της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες

Τα stress tests είναι η στιγμή της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και μια ευκαιρία να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, ανέφερε η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας την ανάγκη οι τράπεζες να κάνουν από μόνες τους βήματα για τη μείωσή τους.

“H Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ, κοντά στο 50%. Αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε μείωση των κερδών και αποτρέπουν τη διοχέτευση ανθρώπινων και άλλων πόρων σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών. Συνολικά, τα προ προβλέψεων κέρδη τους διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα, αλλά μόλις ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες”, είπε.

Η κ. Νουί διαπιστώνει ότι η συγκυρία είναι θετική για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών οι οποίες έχουν διανύσει μακρύ δρόμο: η εξάρτηση από τον ELA, το πάλαι ποτέ καθοριστικό στοιχείο των τραπεζών, μειώθηκε το 2017 κατά περισσότερο από 50%, ενώ οι τράπεζες προέβησαν και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και στελέχωσή τους με έμπειρα άτομα.

Απαριθμώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά οι τράπεζες, ευρωπαϊκές και ελληνικές, η κ. Νουί ανέφερε, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων, καθώς και την ευάλωτη θέση των τραπεζών απέναντι στη μεταμόρφωση του τεχνολογικού κλάδου και πιο συγκεκριμένα την άνοδο του κλάδου fintech που συνιστά απειλή για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Το νούμερο 1 στοίχημα για τις τράπεζες είναι η επιστροφή στην κερδοφορία και η μείωση του χρέους, ανέφερε η κ. Νουί, σημειώνοντας πως η στιγμή είναι ιδανική δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και θα παραμείνουν και το 2018, ενώ η τεχνολογία εκτός από προκλήσεις, προσφέρει και νέες πηγές εσόδων. Στον “ούριο άνεμο” συμβάλλει και η ρυθμιστική βεβαιότητα, με την Ευρώπη να διανύει το τέταρτο έτος τραπεζικής εποπτείας.

Αδύναμος κρίκος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με την κα Νουί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν τον αδύναμο κρίκο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, “δεν χωρά αμφιβολία ως προς αυτό. Η ανάγκη εξυγίανσης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών είναι επιτακτική” δήλωσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθούν τον Μάιο, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. “Η όποια υστέρηση κεφαλαίου (σ.σ. αυτό αφορά πανευρωπαϊκά τις τράπεζες που θα περάσουν stress test) διαπιστωθεί στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου θα πρέπει να καλυφθεί ούτως ή άλλως, με οποιονδήποτε τρόπο. “Σε ό,τι αφορά την όποια υστέρηση διαπιστωθεί στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου, θα αποφασίσουμε κατά περίπτωση” σημείωσε η κα Νουί. Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ, κοντά στο 50%. “Αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία – στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Στηρίζουμε τις τράπεζες 

Η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ υπογράμμισε παράλληλα ότι: “Ως επόπτες στηρίζουμε τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε τελική όμως ανάλυση, εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να αναλάβουν δράση. Όσο για τις ελληνικές τράπεζες, αυτές έχουν σημειώσει πρόοδο, κάποιες λιγότερο και κάποιες περισσότερο.Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσα απλά όσο φαίνονται. Οι τράπεζες προβλέπουν στα σχέδια τους μια μεγαλύτερη μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάθε χρόνο. Άρα θα πρέπει και αυτές από την πλευρά τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους”.

Αναφερόμενη στα νέα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών σημείωσε ότι “πρέπει να παράγουν αποτελέσματα, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο. Πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία, να βελτιώσουν περαιτέρω τη διακυβέρνηση και να οδηγήσουν τις τράπεζες στο σωστό δρόμο”.

Εκτίμησε επιπλέον ότι “η θέσπιση νόμων αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα. Πρέπει να ακολουθεί και η εφαρμογή τους. Και σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να προχωρήσουν ταχύτερα”.

Σύμφωνα με την κα Νουί, “ένα παράδειγμα αποτελεί το πλαίσιο ανάκτησης ή ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων. Πόσο εύκολα μπορούν οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις εξασφαλίσεις που χορήγησαν οι οφειλέτες τους; Μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες μπορούσαν να διενεργούν μόνο φυσικούς πλειστηριασμούς εξασφαλίσεων, οι οποίοι συχνά ακυρώνονταν λόγω απεργιών ή παρακωλύονταν από ομάδες ακτιβιστών. Για αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τους φυσικούς πλειστηριασμούς και να τους αντικαταστήσει με ηλεκτρονικούς. Ήταν μια συνετή κίνηση. Το νέο σύστημα όμως πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα και να καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο ορισμένες περιφέρειες. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρέχουν καλύτερη προστασία στους συμβολαιογράφους που συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων”.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Μιλώντας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εκτίμησε πως μόλις τεθούν σε κανονική λειτουργία, αναμένεται ότι οι οφειλέτες σε αθέτηση θα έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες και, εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Το νέο σύστημα θα συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή δανείων. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι χρονοβόρα, αλλά είναι μια απολύτως απαραίτητη διαδικασία”.

Κατευθύνσεις ΕΚΤ 

Τέλος, αναφορικά με τις νέες κατευθύνσεις της ΕΚΤ για τον σχηματισμό προβλέψεων από τις τράπεζες, η κα Νουί διευκρίνισε: Πρώτον, αφορά τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Δεύτερον, οι τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωμένες να σχηματίζουν αμέσως προβλέψεις για όλο το ποσό αυτών των δανείων. Οι προβλέψεις για δάνεια που δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις και καθίστανται μη εξυπηρετούμενα θα πρέπει να σχηματίζονται πλήρως έπειτα από δύο χρόνια, και για δάνεια που καλύπτονται από εξασφαλίσεις έπειτα από επτά χρόνια.Η δημοσίευση του τελικού εγγράφου αναμένεται στη διάρκεια αυτού του μήνα. Ενόψει αυτής της δημοσίευσης, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες.​

Πηγή: link

Comodo SSL