March 2018

31
Mar

Υπέρ μιας «καθαρής εξόδου» ο πρόεδρος της EBRD

Υποστηρικτικός στην ιδέα μιας «καθαρής εξόδου», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ταχύτερη ανάπτυξη και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Σούμα Τσακραμπάρτι.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της EBRD τονίζει ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων θα συμβάλει σημαντικά στην εικόνα της Ελλάδας ως πιο ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Για το δημόσιο χρέος, επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα για «κάποια σημεία όπου κορυφώνονται οι πληρωμές» και πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους πιστωτές για το εάν χρειάζεται κάποια προσαρμογή.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, υπογραμμίζει ως μεγάλο πρόβλημα την «αύξηση των ανισοτήτων», τόσο μεταξύ των χωρών όσο και στο εσωτερικό τους. Η EBRD, προσθέτει, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, σχεδιάζοντας χρηματοδοτικά προϊόντα γι’ αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά.

Σ’ αυτό «το ταξίδι», όπως λέει χαρακτηριστικά, που θα πάρει πάνω από 10 χρόνια, πρέπει να συμμετάσχει ενεργά και η Κομισιόν, παρέχοντας χρήματα και κυρίως ευκαιρίες, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που οδηγεί στην άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακραμπάρτι, το φαινόμενο του brain drain μπορεί να αναστραφεί και στην Ελλάδα, όπως αναστράφηκε στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ινδία. Χρειάζεται ωστόσο, τονίζει, «κάτι παραπάνω από οικονομική ανάπτυξη».

Η EBRD είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα που έχει εμπλακεί ενεργά τα τελευταία 2,5 χρόνια στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, με επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια, ενώ χρηματοδότησε την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της για το προσεχές μέλλον βρίσκεται η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), σε συνδυασμό με την απασχόληση των νέων. Διερευνά παράλληλα το μεγάλο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Πηγή: link

30
Mar

Εισαγγελική έρευνα για μαζική εξόντωση ζώων στον Υμηττό

Την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, για την εξόντωση με φόλες αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων, αλλά και αλεπούδων στην περιοχή του Υμηττού τις προηγούμενες εβδομάδες.

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η συνεχιζόμενη εξόντωση με φόλες αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων, αλλά και αλεπούδων στην περιοχή του Υμηττού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ΕΡΤ, όλα ξεκίνησαν πριν λίγες εβδομάδες όταν κάποιος γέμισε απειλητικά σημειώματα στη νότια περιοχή του Υμηττού ότι θα τοποθετούσε φόλες σε δασικούς δρόμους σε αντίποινα επίθεσης που όπως ισχυρίζεται, δέχθηκε από σκύλο.

Μερικές εβδομάδες μετά την ανάρτηση των απειλητικών σημειωμάτων, δυστυχώς ο δράστης φέρεται να έκανε πράξη τις απειλές του και το έγκλημα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέρα από τα νεκρά ζώα που βρέθηκαν, σκυλιά και αλεπούδες, εντοπίστηκαν πρόσφατα τοποθετημένα κομμάτια κιμά, πιθανότατα εμποτισμένα σε μαρμελάδα, τα οποία είχαν και ισχυρότατα δηλητήρια.

Πηγή: link

30
Mar

Σήμερα “κλειδώνει” το πρωτογενές πλεόνασμα – Κρας τεστ για το αφορολόγητο

Ένα πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει – ενδεχομένως και σημαντικά – το 3,5% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου υπολογίζουν  σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικές πηγές για το 2017. Τα τελικά στοιχεία θα “κλειδώσουν” πάντως σήμερα (χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής).

Θα πρέπει  να σταλούν – στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος/EDP- από την ΕΛΣΤΑΤ στην Εurostat μέσα στην ημέρα (η κοινοτική νομοθεσία ορίζει την αποστολή των στοιχείων πριν την 1η Απριλίου/1η Οκτωβρίου κάθε έτους).

Η επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 (σ.σ. αναλυτικοί πίνακες για την διάρθρωση ελλείμματος και χρέους που πρέπει να παράσχει η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη – μέλη, δύο φορές το χρόνο), αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου από το κοινοτικό όργανο. Θα αποτελέσει το 1ο (επί συνόλου 3) και το κρισιμότερο στοιχείο που περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει τη θέση του αναφορικά με το αν θα συνεχίσει να ζητά την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019), μαζί με τη μείωση των συντάξεων, κάτι που συνεχίζει να επιθυμεί όπως φάνηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις αξιωματούχου του Ταμείου.

Τα άλλα δύο στοιχεία που περιμένει το ΔΝΤ είναι τα αποτελέσματα των stress test (που θα κοινοποιηθούν το Μάιο), αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018 που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Μοχλός πίεσης στο Eurogroup – Επιστολή Σεντένο

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αισιοδοξεί για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2017 (ή το 4,5% του ΑΕΠ αν δεν προσμετρηθούν οι παροχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου), όταν μνημονιακός στόχος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Θέλει να χρησιμοποιήσει τις επίσημες ανακοινώσεις της 23ης Απριλίου στα κρίσιμα ραντεβού που θα λάβουν xώρα στην Ουάσιγκτον (Σύνοδος ΔΝΤ) αλλά και στην Σόφια (Eurogroup 27ης Απριλίου), όπου σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επιστολή του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα ξεδιπλωθούν πέντε μεγάλα ανοιχτά μέτωπατου ελληνικού ζητήματος.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να παρουσιάσει το υπερπλεόνασμα (το οποίο υπολογίζει ότι θα επιτευχθεί για 3η συνεχή χρονιά) ως μία απόδειξη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ήδη πιο πολλά από τα αναγκαία ούτως ώστε όχι μόνο να αντικρούσει τις πιέσεις για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου, αλλά και για να μπορέσει να “περάσει” το κοινωνικό πακέτο που θα περιλαμβάνει στο Ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο καλείται να ολοκληρώσει (έστω και σε μορφή πρώτου σχεδίου) μέσα στον Απρίλιο. Πρώτος σταθμός όλων αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι η σύνοδος του EWG της 12ης Απριλίου, στην οποία θα υπάρχει μία πρώτη “εσωτερική” πληροφόρηση για την αποδοχή ή όχι των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για το τελικό πακέτο που θα σταλεί σήμερα το βράδυ από την Αθήνα στους θεσμούς.

Σε αυτή τη σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ που θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να φανεί η “ετοιμότητα” της κυβέρνησης αλλά και οι “διαθέσεις” των θεσμών (σ.σ. δεδομένων των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Κομισιόν και όχι μόνο).

Τι είναι το EDP

Η Ελλάδα εξήλθε πέρυσι από την διαδικασία “υπερβολικού ελλείμματος”. Δηλαδή από το “τούνελ” στο οποίο εισήλθε στις 27 Απριλίου του 2009, όταν διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα (έλλειμμα μαζί με τους τόκους) ήταν υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ (για να ακολουθήσουν έναν χρόνο αργότερα τα Μνημόνια). Σε διαδικασία EDP είχε εισέλθει για πρώτη φορά το 2004 με την “έξοδο” να λαμβάνει χώρα το 2007.

Πρόκειται για την διαδικασία αυξημένης εποπτείας που αφορά σε όλα τα κράτη – μέλη με υψηλά ελλείμματα. Ένα κράτος εισάγεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) αν το δημοσιονομικό του έλλειμμα είναι μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ (σ.σ. έλλειμμα μαζί με τόκους και όχι το πρωτογενές έλλειμμα που εξετάζεται για το Μνημόνιο και στο οποίο δεν προσμετρούνται οι τόκοι).

Ένα κράτος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υποχρεούται να λάβει μέτρα προσαρμογής που συστήνει η Επιτροπή και επικυρώνουν οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Αν δεν τα λάβει τότε υπάρχουν κυρώσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και αναστολή χορήγησης κονδυλίων της ΕΕ.  Επιτηρείται τουλάχιστο ανά έξι μήνες από την Επιτροπή η οποία ελέγχει τα στοιχεία που συγκεντρώνει και στέλνει η στατιστική υπηρεσία.

Αυτή η διαδικασία αφορά στα κράτη “εκτός” μνημονίου που έχουν πρόσβαση στις αγορές και όχι στην “μνημονιακή” Ελλάδα. Το Μνημόνιο και οι όροι του υπερτερεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Έτσι, η διαδικασία αυτή θα έχει ουσιαστική “αξία” όταν/αν λάβει χώρα η “έξοδος” από το Μνημόνιο, αν και βεβαίως δείχνει την “εμπιστοσύνη” στα ελληνικά δημοσιονομικά και αποτελεί ένα μήνυμα προς τις αγορές.

Πηγή: link

29
Mar

Ο ΟΤΕ φέρνει την οπτική ίνα σε 1 εκατομμύριο σπίτια

Δίκτυο αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (Fiber to the Home – FTTH) θα φέρει ο Όμιλος ΟΤΕ σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις, μέχρι το 2022. Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, περιλαμβάνεται επίσης η κάλυψη με οπτική ίνα εγκαταστάσεων μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πλάνο επενδύσεων του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTH για ταχύτητες έως 1Gbps στο 25% των συνδέσεων της χώρας ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και στον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, κ. Νίκο Παππά, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κ. Srini Gopalan και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Όμιλος ΟΤΕ επανέλαβε επίσης την δέσμευσή του να επενδύσει δυναμικά και για την ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς (5G), ως προϋπόθεση για την Κοινωνία του Gigabit. Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου, κυρίως για υποδομές και δίκτυα νέας γενιάς, θα ανέλθουν σε έως 2 δισ. ευρώ έως το 2022.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Höttges δήλωσε: «H επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας. Επενδύουμε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας στο δρόμο για την Κοινωνία του Gigabit. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για όσα έχει πετύχει η διοικητική ομάδα του Ομίλου ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει το καλύτερο δίκτυο κινητής στην χώρα. Τώρα αυξάνει τις επενδύσεις του για να φτάσει η οπτική ίνα στο σπίτι. Μαζί θα συμβάλλουμε στην ταχύτερη μετάβαση της Ευρώπης στη νέα ψηφιακή εποχή».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Είμαστε η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα. Υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες παντού. Χρόνια τώρα, επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, φέρνοντας την οπτική ίνα σε 1 εκατομμύρια σπίτια. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα €2 δισ. Χάρη στις εκτεταμένες επενδύσεις του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα.

Το COSMOTE Fiber με μήκος διαδρομής 43.000χλμ, δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες Internet έως 200Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Το Fiber to the Home αποτελεί στρατηγικό στόχο και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ.

Και στην κινητή τηλεφωνία, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος, εξελίσσοντας συνεχώς τα δίκτυά του. Σήμερα είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα, φτάνοντας περίπου το 98%, αλλά και 4G+, με 92%. O Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη δυναμική του συμμετοχή σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ήδη η COSMOTE πραγματοποίησε το πρώτο live demo 5G στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό τις δυνατότητές του.

Πηγή: Euro2day

29
Mar

Ελλάδα και Η.Α.Ε δημιουργούν fund ύψους 400 εκατ. ευρώ

Τη δημιουργία fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ συμφώνησαν το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και του κρατικού επενδυτικού fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Co.

Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) υπεγράφη από ελληνικής πλευράς από τον Αντώνη Γεωργακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΝΕΟ, παρουσία του Γιώργου Τσίπρα, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜoU), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η «δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για επενδύσεις από κοινού αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική συνεργασία για τις δύο πλευρές.

Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ έχουν ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια αύξηση στο διμερές εμπόριο και στις επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας.

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια διευρυμένη συνεργασία μεταξύ της Μubadala και του ΤΑΝΕΟ, καθώς και της δημιουργίας μιας επενδυτικής πλατφόρμας που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των εύρωστων επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή ΑΜΠΕ

28
Mar

Ηλιόπουλος: Το 2018 η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20%

Το 2018 θα είναι η χρονιά που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20%, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

“Γνωρίζουμε ότι και το 20% και το 18% παραμένει ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Μπορεί το 18% να φαίνεται σημαντική μείωση, όταν έχει ξεκινήσει από το 26% να σου δίνει το κουράγιο να πεις ότι συνεχίζουμε αυτή την πορεία, αλλά δεν μπορεί να ξεχνάς ότι πίσω από το ποσοστό βρίσκονται άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα”, είπε ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι “για εμάς η επόμενη μέρα, αν πρέπει να έχει ένα χαρακτηριστικό, αυτό είναι η προστασία της εργασίας”.

Εν συνεχεία επικαλέστηκε επίσημες εκθέσεις για την αγορά εργασίας λέγοντας ότι, “οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας υποτίμησαν τα αποτελέσματα που θα είχαν στην παραβατικότητα και έτσι υπήρξε μία έκρηξη στην αδήλωτη εργασία και στην παραβατικότητα. Η αδήλωτη εργασία πανελλαδικά στη χώρα, στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχει μειωθεί από το 19,2% το 2014 στο 12,5%, με βάση τα τελευταία στοιχεία”.

Επιπλέον είπε ότι, “τα τελευταία χρόνια από την Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται και μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά για τη λεγόμενη υποδηλωμένη εργασία, όπου ένας από τους πρωταθλητές κλάδους στην απλήρωτη υποδηλωμένη εργασία είναι το τραπεζικό σύστημα, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πληρώσει περισσότερα από 2 εκατ. πρόστιμα για παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί από τους επιθεωρητές εργασίας”.

Τέλος ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι “μετά την τελευταία αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑΝΑΔ, που είναι το βασικό επιχειρησιακό πρόγραμμα από το οποίο αντλεί το υπουργείο Εργασίας κοινοτικούς πόρους για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το πρώτο θετικό νέο είναι ότι έχουμε περισσότερα από 350 εκατ. για να εντάξουμε το επόμενο διάστημα σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης”, ενώ “πλέον θεσμικά μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από το ΕΠΑΝΑΔ να σχεδιάζουμε προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει μία περιφέρεια ή μία ομάδα από περιφέρειες, που μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά”.

 

Πηγή: enoikonomia

28
Mar

Αχτσιόγλου: Εξετάζουμε τη μείωση του προστίμου για αδήλωτη εργασία αν υπάρξει πρόσληψη

Ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται διεξοδικά, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι και αυτό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης 93,4.

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι σχεδιάζεται μία αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, δηλαδή μία συνολική αλλαγή της λογικής του: από την αμιγώς εισπρακτική σε μία λογική περισσότερης δικαιοσύνης προς τον αδήλωτο εργαζόμενο.

Όπως είπε, σε λίγες ημέρες, θα έρθει η σχετική διάταξη στη Βουλή και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που πιαστεί με αδήλωτο εργαζόμενο, θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον λάβει χώρα πρόσληψή του και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δεν έχει κλείσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι η μείωση αυτή να είναι κλιμακωτή και, συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι, «αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία τριμηνιαία σύμβαση, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και, αν είναι ετήσια, θα είναι 3.000 ευρώ περίπου». «Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών γι’ αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτος» συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα, «σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, αποσαφήνισε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει λογική ισορροπίας, αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει ευρεία συναίνεση. «Ο στόχος είναι να γίνονται συμβάσεις εργασίας και, μάλιστα, κατά το δυνατόν αορίστου χρόνου ή εκτεταμένου χρονικού διαστήματος. Είναι κάτι που αναζητούν σε μεγάλο βαθμό και οι συνεπείς εργοδότες» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε, το 2017, στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. «Πλέον, το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες, αλλά δηλώνεται για τέσσερις», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, εκτιμώντας ότι, με την αλλαγή του προστίμου, θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

28
Mar

Aegean: Παραγγελία-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων στην Airbus

Aegean: Παραγγελία-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων στην Airbus.Την επιλογή της Airbus για τη νέα παραγγελία αεροσκαφών ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα σε συνέντευξη Τύπου η Aegean (Αεροπορία Αιγαίου). Η συμφωνία αφορά σε συνολικά 42 αεροσκάφη Airbus 320neo (30 αεροσκάφη, συν 12 αεροσκάφη για τα οποία υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης), το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια. Το ύψος αυτό, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, αφορά σε “κόστος τιμοκαταλόγου” και αφορά στο σύνολο των 42 αεροσκαφών, εφόσον δηλαδή ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης.

Ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα καθώς η εταιρεία ανακοινώνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση σήμερα στην Ελλάδα. “Μια επένδυση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την εταιρεία”, ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. “Η αύξηση του στόλου ενισχύει την ανταγωνιστικότητα διεθνώς και μειώνει το λειτουργικό κόστος, ενώ αυξάνει τη δυνατότητα της εταιρείας να πετάει σε πιο μακρινούς προορισμούς’”, σημείωσε.

Ο Chief Commercial Officer της Airbus κ. Σουλτς χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παραγγελία αυτή για τον όμιλο που εκπροσωπεί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Aegean.

Από την πλευρά του ο κ. Γερογιάννης, CEO της εταιρείας, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της θέλησης της εταιρείας να προχωρήσει πιο δυναμικά. Έκανε λόγο για μια πολύμηνη διαδικασία, άνω των 12 μηνών, που απαιτήθηκε προκειμένου να επιλεγεί ο τύπος του αεροσκάφους που θα οδηγήσει την Αεροπορία Αιγαίου στην νέα εποχή.

Η απευθείας αυτή παραγγελία, όπως αναφέρθηκε, αφορά αρχικά 30 αεροσκάφη, με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 12 αεροσκαφών. Η παραγγελία θα αρχίσει να εκτελείται από το 2020 και μετά σταδιακά. Το προσύμφωνο της παραγγελίας υπεγράφη σήμερα και η τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως σημειώθηκε, η αγορά των αεροσκαφών θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός “μικτού” σχήματος που θα περιλαμβάνει χρήση ιδίων κεφαλαίων, δανεισμό, καθώς και από την αγορά και επαναμίσθωση των αεροσκαφών (sale and lease back).

Η εν λόγω επένδυση, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει σημαντικά οφέλη σε εξοικονόμηση κόστους καυσίμου και συντήρησης καθώς και περιθωρίων δραστηριοποίησης και διείσδυσης σε νέες αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές είχε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία της επιλογής κατασκευαστή διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο, καθώς απαιτήθηκε να δοθεί έμφαση στον περιορισμό του κόστους χρήσης των αεροσκαφών και συντήρησης των κινητήρων.

Η νέα γενιά αεροσκαφών, που θα αποτελέσει τον κορμό του στόλου της Aegean για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία, θα επιτρέψει εξοικονόμηση κόστους σε ποσοστό της τάξης του 20-25%, σε σχέση με το υφιστάμενο κόστος, όπως σημείωσε στην τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της Aegean.

Η Αεροπορία Αιγαίου εμφανίζει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 307 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Στο σύνολο του έτους σημείωσε αύξηση 11% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,127 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυναμική στις πτήσεις εξωτερικού οδήγησε τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να φτάσει τα 120 εκατ.ευρώ, 56% υψηλότερα από το 2016.

Σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει τα εξής:
Η AEGEAN ανακοινώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, προχωρά στην υπογραφή προσυμφώνου (Memorandum of Understanding) με την εταιρεία Airbus για την απόκτηση έως 42 συνολικά αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo.

Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε $5 δις. δολάρια σε τιμές καταλόγου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για επέκταση σε νέους προορισμούς και αγορές. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, μέσω ουσιαστικών ωφελειών που συμβάλλουν στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους.

Το προσύμφωνο αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo, (Α320neo & A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12  επιπλέον αεροσκάφη. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατΆ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση  εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Τα αεροσκάφη παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κατασκευαστών κινητήρων, είτε τηςPratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A). Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους δύο κατασκευαστές κινητήρων και αναμένεται να καταλήξει σε τελική επιλογή έως τον Ιούλιο του 2018.

H ολοκλήρωση και υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2018, θα επιτρέψει στην AEGEAN να συνεχίσει την επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της, αυξάνοντας σημαντικά αλλά και ανανεώνοντας παράλληλα τον υπάρχοντα στόλο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο στόλος της AEGEAN αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025.

Αναφερόμενος στη νέα επένδυση της εταιρείας ο Αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε: “Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ΑEGEAN, η αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και δημιουργίας. Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo, ανανεώνουμε την υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας”.

Ο κ. Eric Schulz, Chief Commercial Officer της Airbus, δήλωσε σχετικά:

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η AEGEAN, ένας πελάτης που χρησιμοποιεί αποκλειστικά jet αεροσκάφη Airbus, επέλεξε την κορυφαία σε πωλήσεις οικογένεια αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων και προστίθεται στη μεγάλη ομάδα των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το νέο τύπο. Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η AEGEAN.”

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας επεσήμανε: “Συνεργαστήκαμε για 12 μήνες  συστηματικά με τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της Aegean για να διαμορφώσουμε και να αξιολογήσουμε τις προτάσεις των δύο υποψηφίων κατασκευαστών, πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή της Airbus. Στόχος μας  ήταν να βελτιώσουμε τους όρους υποστήριξης για τα αεροσκάφη, αλλά και να ορίσουμε μια νέα αφετηρία για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Η τεχνολογία των αεροσκαφών είναι εξαιρετική. Την έχουν όμως πολλές εταιρείες και γίνεται ουσιαστικό πλεονέκτημα, χάρη στους ανθρώπους μας που με το ήθος τους και τη συνεργασία τους θα φέρουν τη διαφοροποίηση, το κάτι παραπάνω, που θα μας επιτρέψει και πάλι να ξεχωρίσουμε”.

Πηγή: link

27
Mar

Liikanen (ΕΚΤ): Όσοι προεξοφλούν το τέλος του QE, μπορεί να διαψευστούν

Όσοι μετέχοντες στην αγορά περιμένουν το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο μπορεί να κάνουν λάθος, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Erkki Liikanen.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς των κρατικών και εταιρικών ομολόγων που ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενος τους πολιτικούς κινδύνους ως πιθανό πρόβλημα για την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

“Ήμασταν προσεκτικοί στην διατύπωσή μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Liikanen, ενώ πρόσθεσε “είπαμε ότι θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα αγοράς παγίων μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά αν χρειαστεί”.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ίδιος “η νομισματική πολιτική μας είναι και θα εξακολουθεί να εξαρτάται από τα οικονομικά μεγέθη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθούμε τα νέα στοιχεία που προκύπτουν κάθε φορά.

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του QE ο Liikanen απάντησε χαρακτηριστικά “Θα δούμε”.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της η ΕΚΤ διατήρησε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα “για παρατεταμένη χρονική περίοδο”. Όμως, την ίδια στιγμή, αφαίρεσε από την ανακοίνωση της την πρόταση ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού” εάν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν.

Πηγή: link

27
Mar

ESMA to ban binary options, restrict CFDs for retail investors

According to a statement by the European Securities and Markets Authority

They’ve already gone about the issue quite a number of times, easing the leverage on CFDs back in January as well.
The latest announcement here is said to ‘protect retail investors’ as they fear that excessive leverage from CFDs and the embedded conflict of interest between providers of binary options and their clients poses concerns for investor protection.
The full release can be found here.
Source: link
Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close