22/02/2018

22
Feb

Οδηγίες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων

Στη σύνταξη και δημοσίευση Πληροφοριακού Οδηγού για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να αποτραπεί ο εντοπισμός, ως ανασφάλιστων, οχημάτων σε μια σειρά περιπτώσεων, προχώρησαν το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι, για τη διόρθωση της «εικόνας» των οχημάτων που ανάγεται σε αιτίες του παρελθόντος είναι αναγκαία, πρωτίστως, η ορθή ενημέρωση και η συμβολή των ίδιων των πολιτών.

Ο Πληροφοριακός Οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ) και αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 06.06.2017, όσο και εκείνους που, ενώ δεν έλαβαν ειδοποιητήρια στο πλαίσιο της πρώτης διασταύρωσης, γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον Οδηγό και θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να μην εντοπιστούν ως ανασφάλιστα τα οχήματά τους κατά τους επόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. Συνεπώς, χάρη στη νέα αυτή δράση, ο δημόσιος κίνδυνος από την κυκλοφορία στους δρόμους ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων, μειώθηκε δραστικά.

Ταυτόχρονα όμως, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται, τόσο σε εσωτερικές διοικητικές αδυναμίες -που ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν–, όσο και στην κακή ενημέρωση ή αμέλεια των πολιτών.

Σε συνέχεια της πρώτης διασταύρωσης, η δημόσια διοίκηση ανέλαβε πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ώστε να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να διορθώσουν την «εικόνα» του οχήματός τους, όπως αυτή τηρείται στο Μητρώο Οχημάτων. Παράλληλα, αναπτύχθηκε έντονη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, με σκοπό την αναβάθμιση της επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων που παρακολουθούν και ενημερώνουν την κατάσταση και τον κύκλο ζωής κάθε οχήματος. Η συνεργασία αυτή και ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών θα επιφέρει, στο προσεχές διάστημα, μείωση της γραφειοκρατίας και της προσέλευσης των πολιτών στις Δ.Ο.Υ., για τη δήλωση γεγονότων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία οχήματος και που έχουν προηγουμένως δηλωθεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία.

Ενόψει των ανωτέρω υπογραμμίζεται ότι, ο έλεγχος της ασφάλισης των οχημάτων αποτελεί δράση κοινωνικής ευθύνης και για τον λόγο αυτό η τήρηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους πολίτες θα πρέπει να είναι διαρκής.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Εφεξής, τηρώντας τις απαιτήσεις του νόμου 4141/2013, θα διενεργεί τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Ο Πληροφοριακός Οδηγός:

 

Πηγή: link

22
Feb

Moody’s & Fitch βλέπουν “καθαρή” έξοδο, διαφωνούν σε εποπτεία και χρέος

Μέσα σε λίγες ημέρες, ακόμη ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδαςσκιαγραφώντας παράλληλα και την μετα-μνημονιακή εποπτεία της χώρας.

Το κοινό χαρακτηριστικό στα κείμενα των ανακοινώσεων είναι ότι εκτιμούν πως δεν χρειάζεται μία νέα προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την εποπτεία που έρχεται οι οποίες συνδέονται με μία κρίσιμη παράμετρο: το αν και πότε θα γίνουν οι νέες παρεμβάσεις στο χρέος.

· Η Moody’s στην χθεσινή, μη προγραμματισμένη, αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες εκτιμά ότι έρχεται μία “καθαρή” έξοδος από το Μνημόνιο. Μιλά για δεσμεύσεις ετών που θα είναι όμως συνδεδεμένες με το χρέος (σ.σ. στο οποίο δεν βλέπει άμεσες νέες ανάγκες για παρεμβάσεις αλλά μόνο δεσμεύσεις των εταίρων).
· Η Fitch κατά την αναβάθμιση της Παρασκευής έκανε λόγο για υβριδική εποπτεία με προαπαιτούμενα που θα συνδέονται με τις περικοπές αφορολογήτου-συντάξεων που έχουν ήδη θεσπιστεί για το 2019-2020.

Η ανακοίνωση της Moody’s
Η Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρχει “καθαρή” έξοδος με “μαξιλάρι” 18 δισ. ευρώ, υψηλότερο άλλων μετα-μνημονιακών κρατών.

Στο αναλυτικό κείμενο που συνοδεύει την αναβάθμιση επισημαίνει ότι “η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα στηριχθεί από ένα μαξιλάρι διαθεσίμων και την δέσμευση των εταίρων για απομείωση του χρέους ώστε να διατηρούνται οι δανειακές ανάγκες σε διαχειρίσιμα επίπεδα”.

Μιλά για “καθαρή έξοδο, χωρίς πρόσθετη ανάγκη για στήριξη ή αιρεσιμότητες που θα συνδεθούν με αυτή”. Τα 18 δισ. ευρώ του “μαξιλαριού” εκτιμά ότι θα έρθουν από έκδοση ομολόγων και από το υπόλοιπο του δανείου του ESM και θα υπερκαλύπτει τις λήξεις έως και τον Δεκέμβριο του 2020 (φτάνουν όπως λέει στα 17,3 δισ. ευρώ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2020).

Ωστόσο, αυτή η απουσία “αιρεσιμοτήτων” συνδέεται και με μία άλλη… απουσία. Αυτή των άμεσων παρεμβάσεων στο χρέος. Εκτιμά ότι τα  επόμενα χρόνια οι ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας θα μειωθούν σε κάτω του 8% του ΑΕΠ το 2020 από το 14% φέτος.

Επισημαίνει ότι “στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον η ισχυρή δέσμευση των δανειστών της Ελλάδας να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους θα διασφαλίσει διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού και την βιωσιμότητα του χρέους” Και υπολογίζει σε 25% του ΑΕΠ έως το 2060 το όφελος από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Εκτιμά επίσης ως πιθανή την σύνδεση παρεμβάσεων στο χρέος με την πορεία του ΑΕΠ.

“Ο κίνδυνος αναστροφής των μέτρων είναι μικρότερος λόγω “της πιθανής σύνδεσης της απομείωσης του χρέους και της υποχρέωσης της Ελλάδας να παραμένει σε τροχιά προσαρμογής με τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων”.

Αυτή η δέσμευση, εξηγεί, θα παράσχει ένα “καθαρό κίνητρο” στις ελληνικές αρχές ώστε να μην αναστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και αν υπάρξουν πολιτικές πιέσεις εν όψει των εκλογών του 2019, αναφέρει ο οίκος.

Για την πιστοληπτική γραμμή αναφέρει η Moody’s ότι “το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων παρέχει παρόμοια εξασφάλιση με αυτή που θα είχε  μία προληπτική ή άλλους είδους επίσημη πιστοληπτική γραμμή”

Τι έλεγε η Fitch
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch ανέφερε στην δική της έκθεση ότι “θεωρούμε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν μια υβριδική καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν θα συνεπάγεται μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή, αλλά θα εξακολουθεί να συνδέεται με σημαντικές αιρεσιμότητες (conditionality)”.

Επισήμαινε ότι “κατά την άποψή μας, τμήματα της δέσμης μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ενδέχεται να υπόκεινται σε προϋποθέσεις που πιθανόν να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί για να τεθούν σε ισχύ μετά τον Αύγουστο του 2018”, δηλαδή με τα θεσμοθετημένα μέτρα για το 2019 – 2020.

Ανάφερε επίσης ότι βασίζει τις προβλέψεις του στην εκτίμηση ότι το Eurogroup θα αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του 2018, που “θα έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια”, όπως αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Επισημαίνει ότι αυτό έχει ως στόχο να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να στηρίξει την εμπιστοσύνη των αγορών, στηρίζοντας έτσι την πρόσβαση της χώρας στις αγορές μετά το πρόγραμμα.

Πηγή: link

22
Feb

Απροσδόκητη αναβάθμιση από τη Moody’s κατά δύο βαθμίδες

Απροσδόκητη αναβάθμιση από τη Moody’s κατά δύο βαθμίδες.Σε αναβάθμιση – έκπληξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά δύο μάλιστα βαθμίδες, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναβάθμιση της χώρας από την Fitch, προχώρησε η Moody’s. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε B3 από Caa2 προηγουμένως την αξιολόγηση της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα θετικό το outlook.

Στην έκθεσή του ο οίκος μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση και σημαντική υποχώρηση του κινδύνου στάσης πληρωμών, ενώ βλέπει “καθαρή έξοδο” της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Εξηγεί δε, πως επέσπευσε την θετική του αξιολόγηση (ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο) μετά τα συμπεράσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η Moody’s, οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση είναι οι εξής:

1) Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.

2) Ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και θα επιστρέψει στις αγορές από όπου θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της. Η “καθαρή έξοδος” της Ελλάδας θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το ουσιαστικό “μαξιλάρι” ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των πιστωτών της ευρωζώνης για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

3) Ο κίνδυνος μιας νέας στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωσης χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, καθώς και οι αβεβαιότητες έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο και στα μέσα του 2014, η Moody’s εκτιμά πως πλέον το ρίσκο εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει σημειώνει, έχει υποχωρήσει ουσιαστικά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, τα θετικά συμπεράσματα που ανακοίνωσε το Eurogroup μετά τη σύνοδό της 19ης Φεβρουαρίου δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της. Αυτό προκάλεσε τη δημοσίευση της αναβάθμισης-έκπληξη της αξιολόγησης της Ελλάδας σήμερα, σε μία ημερομηνία που αποκλίνει από την προγραμματισμένη.

Θετικό το outlook
Το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό. Η Moody’s εξηγεί ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποφέρουν αποτελέσματα πιο θετικά από τα αναμενόμενα, οδηγώντας σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.
Το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο αξιολόγησης για τα ομόλογα αναβαθμίστηκε επίσης στο Ba2 από B3, κάτι που αντανακλά τον μειωμένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και σε τοπικό νόμισμα αυξήθηκε στο B3 από το Caa2.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“, με θετικό το outlook. Είχε προηγηθεί στις 19 Ιανουαρίου η S&P η οποία είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“, διατηρώντας μεν θετικό το outlook, αλλά διαψεύδοντας όσους ανέμεναν μία πιο γενναιόδωρη κίνηση δύο βαθμίδων.

Πηγή: Capital.gr

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close