02/02/2018

2
Feb

Νίκος Παππάς: Η κυβέρνηση επενδύει στην ευφυή γεωργία

Νίκος Παππάς: Η κυβέρνηση επενδύει στην ευφυή γεωργία.Η ανάπτυξη, ιδίως η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, έχει τεθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση ως βασική προτεραιότητα του καθημερινού της έργου.

Ο στόχος αποδίδει. Τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας, με την ανάπτυξη να αγγίζει το 2%, την παραγωγή να αυξάνεται κατά 4,4% και τις εξαγωγές να είναι 15,5% υψηλότερα από πέρυσι. Το σημαντικό για τους πολίτες είναι πως τα αποτελέσματα αυτά περνούν στην κοινωνία. Μέσα σε τρία χρόνια, η ανεργία μειώθηκε κατά 6%, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 320 χιλιάδες, οι μέσες απολαβές αυξήθηκαν κατά 9,3% το 2016 και κατά 3,6% το 2017.

Παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται στην οικονομία, όπως και στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, ένα νέο ξεκίνημα επιχειρείται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.

Σταθερό στόχο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αποτελεί η διάχυση των ωφελειών που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες σε όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάθε πολίτη, κάθε τομέα συμμέτοχο στη νέα εποχή. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι από τους πρώτους που θα κληθούν να αξιοποιήσουν τα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, έχουν ήδη σχεδιάσει ένα έργο πρότυπο. Τη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας για τη συλλογή δεδομένων, σχετικών με την αγροτική παραγωγή, το έδαφος, την καλλιέργεια, την ατμόσφαιρα, το νερό και την αγροτική εκμετάλλευση, με τη «συνεργασία» επίγειων σταθμών και δορυφόρων και την αξιοποίηση των νέων δικτύων ίντερνετ που φέραμε σε κάθε γωνιά της χώρας.

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο θα μπορούν να μετάσχουν όλοι οι άνθρωποι της υπαίθρου χωρίς εξαιρέσεις, είναι να καταστεί πιο αποτελεσματικό το έργο του αγρότη, να μειωθεί το κόστος παραγωγής –σε ορισμένες καλλιέργειες, ακόμη και περισσότερο από 30%- και να αυξηθεί η απόδοση της καλλιέργειάς του.

Αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η εφαρμογή του οποίου θα επιφέρει αύξηση στα εισοδήματα, βελτίωση των προϊόντων και της ανταγωνιστικότητας και νέες θέσεις εργασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018, με προϋπολογισμό 33,5 εκατ. ευρώ.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ακούστηκαν μεγάλα και όμορφα λόγια για τη στήριξη των αγροτών μας μέσα από τα εργαλεία της νέας εποχής. Ακούστηκαν  πολλά, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Τουλάχιστον, δεν εφαρμόστηκαν με σχέδιο και ισότιμη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων.

Αυτό, όμως, αλλάζει. Ο κόπος των αγροτών μας αξίζει. Και με την ευφυή γεωργία θα αξίζει ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με επιμονή. Για να φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για Όλους.

*Ο Νίκος Παππάς είναι υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την έκτακτη έντυπη έκδοση της Voria.gr για την έκθεση Agrotica

Πηγή: link

2
Feb

Εντείνεται το sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης, βελτίωση στα ελληνικά

Εντείνεται το sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης, βελτίωση στα ελληνικά.Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη σημειώνουν άνοδο σε πολυετή υψηλά επίπεδα, μετά και την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ. Οι επενδυτές πραγματοποιούν φυγή από τα ομόλογα της ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, καθώς η αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία αυξάνει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει ταχύτερα από το αναμενόμενο τη νομισματική πολιτική.

“Τα Bunds παραμένουν ευάλωτα, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι στα αμερικάνικα Treasuries συνεχίζονται”, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Commerzbank.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 στο 2,80% σήμερα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημειώνουν σήμερα άνοδο 3 με 4 μ.β., ενώ το spread μεταξύ των ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας αυξάνεται στις 206 μ.β. Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας έφθασε το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2015 στο 0,75%. Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, αποτελούν έναν λόγο των πιέσεων που ασκούνται σήμερα στις αποδόσεις. Οπως δήλωσε χθες, πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς assets (QE) της ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τώρα, αλλά h απόφαση για το πρόγραμμα θα έλθει τον Σεπτέμβριο

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Benjamin Schroeder, σημειώνει ότι “οι αποδόσεις αυξάνονται από την ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ και τώρα “γεράκια” όπως ο Nowotny λένε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για το τέλος του QE και αυτό προσθέτει στις πιέσεις”.

“Δεν βλέπουμε καμία στήριξη για τα αμερικάνικα ομόλογα αν οι μετοχές των ΗΠΑ αποδυναμωθούν”, σημειώνει  o Peter Chatwell, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια στην Mizuho.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, οι διεθνείς πιέσεις δεν έχουν μεταφερθεί αφού οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες ημέρες. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 1,4% στο 3,652 και διατηρείται στα χαμηλά 12ετίας, ενώ η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κατά 0,71% και στο 2,816% και κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Πηγή: link

2
Feb

Κερέ: Η επόμενη ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να δοκιμάσει τα όρια της ΕΚΤ

Κερέ: Η επόμενη ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να δοκιμάσει τα όρια της ΕΚΤ.Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για μία νέα ύφεση και η επόμενη κρίση μπορεί να δοκιμάσει τα όρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωθώντας πιθανόν τα επιτόκια ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις θεσμικές αδυναμίες, που προκάλεσαν την τελευταία κρίση, δεν έχουν αντιμετωπισθεί ακόμη, ο Κερέ προειδοποίησε ότι ακόμη και μία μικρή ύφεση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

«Η επόμενη κρίση μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να δοκιμάσει τα όρια των αρμοδιοτήτων της», είπε ο Κερέ σε συνέδριο στη Σλοβενία. «Ανάλογα με τη φύση της επόμενης κρίσης, τα μέτρα πολιτικής πιθανόν να απαιτούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος ή αγορές στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο από τα κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ή μπορεί να μας σύρουν επικίνδυνα κοντά στη νομισματική χρηματοδότηση των κρατών», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αν και η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη τα μέτρα στήριξης που έλαβε μετά την κορύφωση της κρίσης, το επιτόκιο της για την αποδοχή καταθέσεων διαμορφώνεται στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του -0,4% και διακρατά στον ισολογισμό της κρατικά και εταιρικά ομόλογα αξίας άνω των 2 τρισ. ευρώ, με στόχο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κερέ υποστήριξε ότι η ευελιξία των αγορών, περιλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, πρέπει να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας, επειδή απορροφά αποτελεσματικά τα σοκ. Σημείωσε, όμως, ότι μόνο ένα ποσοστό των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ΕΕ έχει γίνει αποδεκτό. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών αναμένεται επίσης να διαφοροποιήσει και να μειώσει τον κίνδυνο, περιορίζοντας το οικονομικό βάρος για τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους, είπε ο Κερέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

2
Feb

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση του ομίλου ΑΣΠΙΣ

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση του ομίλου ΑΣΠΙΣ.Παρακολουθούμε συνέχεια και επαναλαμβανόμενα μια στοχευμένη δημοσιότητα σχετικά με τα “σημαντικά κατορθώματα” των υπευθύνων που εμπλέκονται σε όλα τα επίπεδα της εκκαθάρισης του ομίλου ΑΣΠΙΣ.

Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση και αποτύπωση της αλήθειας έχει να κάνει με γεγονότα και όχι με στοχευμένη δημοσιογραφία. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

– Ο ιδιοκτήτης του ομίλου ΑΣΠΙΣ δημιούργησε μια τεράστια τρύπα στα αποθεματικά του ομίλου μεγαλύτερη από 150 εκ ευρώ που είχε αρχικά εκτιμήσει η τότε εποπτική αρχή (ΕΠΕΙΑ) και είναι παράδοξο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί και επιστραφεί ούτε ένα ευρώ.

– Οι εμπλεκόμενοι σε όλα τα ανώτερα επίπεδα εκκαθάρισης και πολιτικής ηγεσίας, σε όλο το διάστημα πριν την κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν έπραξαν ώστε να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των πολιτών.

– Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε την πολιτική της βούληση να αποζημιωθούν οι πολίτες και για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια άρχισε η καταβολή χρημάτων στους δικαιούχους.

– Η κυβέρνηση σεβόμενη το θεσμικό ρόλο των εποπτικών αρχών και το νομικό πλαίσιο της Ελληνικής Δημοκρατίας όπως οφείλει δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες που αφορούν τον ορισμό εκκαθαριστή. Έτσι ο εκκαθαριστής που ορίστηκε ήταν απλά επανάληψη του προηγούμενου με μια μερική αντικατάσταση προσώπων και ρόλων.

– Ο τρόπος που ο εκκαθαριστής διανέμει τα ποσά στους πολίτες, η ταχύτητα που το κάνει, τα έξοδα που αφορούν την εκκαθάριση, τα 200.000 συμβόλαια που βρέθηκαν εκτός εκκαθάρισης, το ύψος των ποσών που διανέμει και γενικότερα ότι αφορά το τεχνικό μέρος της διαδικασίας εκκαθάρισης είναι σχεδιασμός των αρχών εκκαθάρισης σε όλα τα επίπεδα.

– Η θετική εξέλιξη της πιθανής συμμετοχής του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής ώστε να καταβληθούν επιπλέον ποσά στους πολίτες ταυτόχρονα με τα ποσά που καταβάλει η εκκαθάριση, προέκυψε μετά από αίτημα της πολιτικής ηγεσίας σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ αφού πρώτα διατυπώθηκε από τους πολίτες που έχουν ζημιωθεί. Άρα και σε αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση είναι εκείνη που βρίσκεται κοντά στα δίκαια συμφέροντα των πολιτών.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση από την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο του ομίλου ΑΣΠΙΣ αλλά και μετά την έναρξη της εκκαθάρισης δεν ενδιαφέρθηκε για τους πολίτες τα δικαιώματα τους και τις αποζημιώσεις τους, η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους δεν έγινε επειδή “το σκέφτηκε” η εκκαθάριση, εξάλλου οι ίδιοι είναι πριν εκλεγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι κανείς δε θα μας σταματήσει στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών ούτε θα αλλοιώσει την αλήθεια στο σήμερα και στο μέλλον.

Όλες οι θετικές εξελίξεις είναι εφαρμογή της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης της αριστεράς, πρώτο μέλημα μας είναι ο πολίτης και τα δικαιώματα του. Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον σκληρής επιτροπείας που μας έριξαν απροστάτευτους τα 40 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της αριστεράς είναι εκείνη που κρατά την κοινωνία όρθια και θα τη βγάλει από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο και μόνο αυτή.

Πηγή: link

 

2
Feb

Guardian: Στην καλύτερη απόδοση των τελευταίων 10 χρόνων η Ελλάδα

Guardian: Στην καλύτερη απόδοση των τελευταίων 10 χρόνων η Ελλάδα.Τα εργοστάσια της ευρωζώνης κινούνται με έναν εκ των ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης και την προσέγγιση υπέρ της ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί από την Ε.Κ.Τ., γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για ευρωζώνη των 19, οι παραγγελίες, η παραγωγή και η απασχόληση αυξήθηκαν έντονα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον δείκτη IHS Markit, καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη σε κάθε χώρα της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη απόδοσή της εδώ και μια δεκαετία, ενώ η Ιταλία καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο κατά την τελευταία οκταετία.

Η Ελλάδα επλήγη από 30% μείωση της παραγωγής και η Ιταλία από μια παρατεταμένη ύφεση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έθεσε σε αμφιβολία την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Πηγή: link

2
Feb

Η συμφωνία – πακέτο για την έξοδο και οι “ιδέες” Γιουνκέρ

Η συμφωνία – πακέτο για την έξοδο και οι “ιδέες” Γιουνκέρ.Το φθινόπωρο του 2016 αξιωματούχος της Κομισιόν σε μακράς διάρκειας “ειδική αποστολή” στην Αθήνα, εξηγούσε σε συνομιλητή του υπό τον όρο της “ανωνυμίας”, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο θα στηριχθεί σε μία συμφωνία – πακέτο, η οποία θα έχει δύο βασικά στοιχεία: ένα ελληνικής προέλευσης πρόγραμμα ανάπτυξης/μεταρρυθμίσεων και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Η διευκρίνιση πάνω στο πακέτο αυτό ήταν ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ενσωματώνει τη δέσμευση και προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει να εξασφαλισθεί με τρόπο “επαρκή” από την κυβέρνηση και θα προϋποθέτει την ολοκλήρωση της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης.

Το Capital.gr είχε παρουσιάσει τότε το σχεδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας πακέτο, με την επισήμανση, ότι αυτό αποτελούσε – και συνεχίζει να αποτελεί – την πλατφόρμα των “ιδεών” Γιουνκέρ για την “έξοδο” της Ευρωζώνης από το ελληνικό πρόβλημα το 2018.

Η γαλλική πρόταση και το ΔΝΤ

Στο σχέδιο αυτό έκτοτε έχει προστεθεί η περιβόητη “γαλλική πρόταση” (σ.σ. η οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι “γαλλική” αλλά προέρχεται από τη συνεργασία του ESM με την Κομισιόν) η οποία συνδέει την ανάπτυξη με το ύψος των ετήσιων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους.

Η πρόταση αυτή έγινε αναγκαία όχι για να εξυπηρετηθεί η Ελλάδα, αλλά για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαφοράς εκτίμησης που υπάρχει μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, όσον αφορά την πορεία της οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018 και σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Με τον μηχανισμό αυτό είτε η πραγματικότητα δικαιώσει τις προβλέψεις της Ευρωζώνης είτε του ΔΝΤ θα υπάρχει “αυτόματη” προσαρμογή για το ύψος της εξυπηρέτησης του χρέους και των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, δηλαδή το τι μέτρα θα πρέπει να λαμβάνει η κυβέρνηση υπάρχει ακόμα “κενό” στον μηχανισμό.

Αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το ελληνικής υπογραφής “αναπτυξιακό/μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα” που θα πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο τον Μάιο.

Σ΄αυτό το σημείο ακριβώς αναφερόταν χθες ο κ. Τσακαλώτοςλέγοντας σε πρόσφατη δημόσια δήλωσή του ότι “Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση που θα έχουμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε. Σιγά σιγά η επιτήρηση θα μειώνεται…”.

Κοστέλο και Κομισιόν

Ο κ. Κοστέλο δύο 24ωρα νωρίτερα στην Ολλανδική Βουλή εξήγησε λίγο περισσότεροπερί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Ένας μηχανισμός που θα συνδέει τη διευκόλυνση του χρέους με το ύψος του ΑΕΠ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα “εργαλείο” χρησιμοποίησης της δυνατότητας αυτής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για πολιτικές που δεν θα… συνάδουν με τη λογική της εποπτείας που πρέπει να υπάρχει μετά την 20η Αυγούστου. Ήτοι θα μπορούσε η κυβέρνηση να επηρεάζει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ με τρόπο που να διευκολύνεται με το χρέος.

Και ο κ. Κοστέλο εξήγησε ότι η εποπτεία – που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού του Συμφώνου Σταθερότητας – θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτό το “κάτι άλλο” που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ελληνικής υπογραφής πρόγραμμα είχε υπόψη του ο κ. Τσακαλώτος όταν έλεγε χθες ότι η επιτήρηση θα μειώνεται “σιγά – σιγά”…

Πηγή: link

2
Feb

Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο – Προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις 3,5 δις ευρώ

Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο – Προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις 3,5 δις ευρώ.Την «αρκετά καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εφέτος, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως η βασική διαφορά θα είναι η μετάβαση από ένα καθεστώς στο οποίο η επιτήρηση αφορά και στους στόχους αλλά και στο πώς αυτοί επιτυγχάνονται (το «πώς να το κάνετε»), σε ένα καθεστώς επιτήρησης το οποίο θα αφορά μεν στους στόχους, αλλά το πώς αυτοί θα επιτυγχάνονται θα καθορίζεται με βάση το ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση, που είχαμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι « αυτή σιγά- σιγά θα μειώνεται» και αναφέροντας, παράλληλα, πως υπάρχουν και πολλές δυνάμεις μέσα στην ευρωζώνη που λένε «αρκετά με τη λιτότητα».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA, ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα θα έχει έως την άνοιξη το δικό της πρόγραμμα με αναπτυξιακούς στόχους και άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Περιέγραψε τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί, φέροντας ως παραδείγματα τη συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τη δημόσια διοίκηση, τον επενδυτικό τομέα, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό, είπε ο υπουργός, θα τεθεί στον λαό στις βουλευτικές εκλογές το 2019, προκειμένου «να ξέρει ο λαός τι έχει μπροστά του».

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, λέγοντας πως «το σημαντικό είναι να βγει η χώρα από την τεχνική βοήθεια, να είναι μια κανονική χώρα χωρίς πρόγραμμα. Μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα για να βγεις από αυτό». Πρόσθεσε ότι και οι αγορές θέλουν να είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα.

3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε βάθος 5ετίας

Σχετικά με τους υπάρχοντες υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο υπουργός ανέφερε πως στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο θα προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μια 5ετία. «Θα είναι πρωτίστως για τη μεσαία τάξη, για τις ομάδες που έχει δυσκολέψει περισσότερο η ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, παράλληλα, τα αντίμετρα και τον δημοσιονομικό χώρο, που, όπως είπε, τον δημιούργησε η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή για το ονοματολογικό, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αυτό είναι «εντελώς νόμιμο», προσθέτοντας πως «κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό». Και έκανε λόγο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με τον βόρειο γείτονα, κάτι που, όπως είπε, δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις. «Δεν μπορείς να θέλεις να κάνεις τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων και να μην έχεις καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα», είπε. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ανατολικά από ό,τι στον Βορρά.

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του για το όνομα «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε περάσει πολλά κύματα στο θέμα του ονόματος, με πολύ ακραίες θέσεις. Νιώθω δικαιωμένος που ήμουν σε μια μικρή αριστερά του 3% που έλεγε ότι δεν είναι σοβαρό να μην λυθεί το πρόβλημα».

Στην προσωπική ερώτηση, εάν σήμερα, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, αισθάνεται λιγότερο αριστερός, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι. Έχεις και προβλήματα και συμβιβασμούς που πρέπει να κάνεις».

Πηγή: link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close