03/12/2017

3
Dec

Πότε και πώς θα μπει η Ελλάδα στο QE

Πότε και πώς θα μπει η Ελλάδα στο QE.Στην ΕΚΤ η συζήτηση για το πότε και πώς θα μπει η Ελλάδα στο QE έχει ανοίξει, αλλά δεν έχει κλείσει. Και, καταπώς φαίνεται από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, “κανείς δεν βιάζεται”, καθώς η λύση έχει ήδη βρεθεί και είναι τόσο απλή όσο και “το αυγό του Κολόμβου”.

Είτε σταματήσει, είτε επεκταθεί το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ που προβλέπει ότι το QE θα διακοπεί τον Σεπτέμβριο του 2018, τα κεφάλαια που έχει επενδύσει σε αγορές τίτλων μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να επενδύει μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2018, ήτοι κάτι περισσότερο από 2,5 τρισ. ευρώ, θα επανεπενδύονται όταν οι τίτλοι λήγουν.

Και θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται μέχρι να εκτιμήσει η ΕΚΤ ότι οι συνθήκες στην Ευρωζώνη είναι τέτοιες που να μπορεί να αρχίσει να αποσύρει αυτά τα κεφάλαια, όταν οι τίτλοι στους οποίους έχει επενδύσει λήξουν. Αυτό θα συμβεί αφού πρώτα η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει και πάλι τα επιτόκιά της μέχρι αυτά να φτάσουν τουλάχιστον στο επίπεδο του 2% – 3%.

Σε αυτή την περίοδο της συνέχισης της επανεπένδυσης των τίτλων του QE και μέχρι εξάντλησής της, δηλαδή τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το τέλος του QE, η ΕΚΤ μπορεί να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους στις αγορές της εφόσον το δημόσιο χρέος έχει χαρακτηρισθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς “βιώσιμο” και αυτό έχει έμπρακτα γίνει αποδεκτό από τις αγορές.

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ έχει κάθε δυνατότητα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του QE, είτε αυτή γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018 –ήτοι έναν μήνα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος– είτε συνεχίσει και επεκτείνει το πρόγραμμά της.

Αυτή είναι η “λύση” που έχει επιλεγεί καταρχήν από πλευράς ΕΚΤ και αυτό είναι γνωστό στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ εδώ και αρκετό καιρό. Στο μεταξύ όμως, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε την ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικούς τίλους ακόμα και πριν συμβεί αυτό για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Στην ΕΚΤ βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό ένας φάκελος με τα απαραίτητα στοιχεία τραπεζικού καλυμένου ομολόγου (Covered Bond) το οποίο αναμένει να αξιολογηθεί προκειμένου να μπει στη λίστα με τις αγορές της ΕΚΤ. Και άλλες τράπεζες περιμένουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα με σχεδόν έτοιμους προς αποστολή και τους δικούς τους φακέλους με ανάλογου μεγέθους covered bonds.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση αυτή ακούγεται ότι έχει να κάνει με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα “κόκκινα” δάνεια (πλειστηριασμοί και πωλήσεις) στην Ελλάδα, πριν κριθεί η τύχη του πρώτου φακέλου που βρίσκεται στα συρτάρια των αρμόδιων διευθύνσεων της ΕΚΤ.

Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, αναμένεται να συμβεί σύντομα και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του έτους.

Υπάρχει, όμως, υπόψη των αρμόδιων “θεσμών” και ένα εναλλακτικό σενάριο για τα κρατικά ομόλογα που μπορεί να ανατρέψει τις σχετικές χρονικές προβλέψεις.

Αυτό έχει να κάνει με το αν το ΔΝΤ στη δική του αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τον Φεβρουάριο οδηγηθεί σε συμπεράσματα που καταλήξουν στην απόσυρσή του από αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση, είτε το ΔΝΤ θα αποσυρθεί ολοκληρωτικά από την τελευταία φάση του προγράμματος είτε θα επιστρέψει με έναν νέο εποπτικό – συντονιστικό ρόλο, η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα με όρους μεγαλύτερης… ελευθερίας επιλογών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επίσπευση της ένταξης των κρατικών ομολόγων στο QE, ανάλογα με το πώς θα έχουν εξελιχθεί αφενός οι αξιολογήσεις και αφετέρου η στάση των αγορών απέναντι στις εκδόσεις ομολόγων που θα ακολουθήσουν μετά την επιτυχή έκβαση του swap των 25 δισ. ευρώ της εβδομάδας που πέρασε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επιτυχής έκβαση του swap φαίνεται να επηρεάζει θετικά τη στάση των αγορών.

Η σταδιακή αποκατάσταση της καμπύλης των κρατικών τίτλων και η κάλυψη “κενών” σε εμπορεύσιμους τίτλους σχεδόν σε όλες τις διάρκειες επιτρέπει στην ΕΚΤ, όταν αποφασίσει “αγορές”, να μπορεί να έχει στη διάθεσή της όλους τους επιλέξιμους τίτλους για το QE.

Πηγή: link

3
Dec

Ο νόμος που μπορεί να δώσει «ανάσα» στον Παναθηναϊκό

Ο νόμος που μπορεί να δώσει «ανάσα» στον Παναθηναϊκό.Νομικός δρόμος που μπορεί να τον ανακουφίσει οικονομικά και να τον καταστήσει βιώσιμο ως ΠΑΕ φέρεται να υπάρχει για τον Παναθηναϊκό.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη «Live Sport», οι «πράσινοι» μπορούν να υπαχθούν στον νόμο που προβλέπει εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου «ρυθμίζουν τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης χρηματικών οφειλών προς οποιονδήποτε πιστωτή, οι οποίες είτε προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη, είτε αποτελούν οφειλές από άλλη αιτία, εφόσον η ρύθμιση των εν λόγω οφειλών κρίνεται από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οφειλέτη».

Έτσι εφόσον κριθεί λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις μπορούν να ισχύσουν και για τον Παναθηναϊκό, η ΠΑΕ θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Διότι σε περίπτωση που επιμηκυνθεί η εξόφληση των χρεών της προς τις τράπεζες και το δημόσιο και δεδομένου ότι μόνο η Τράπεζα Πειραιώς εισπράττει ολόκληρο το ποσό των 3-3,5 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στα τηλεοπτικά δικαιώματα, ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα μένει στα ταμεία και θα μπορεί να διατεθεί για πληρωμές παικτών.

Επομένως θα περιοριστεί η πιθανότητα προσφυγών από ποδοσφαιριστές και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος να αφαιρούνται βαθμοί από την ομάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Παναθηναϊκός πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί στον συγκεκριμένο νόμο (εξάλλου οι ΠΑΕ δεν ανήκουν στις εξαιρέσεις του) και εκτιμάται ότι θα καταθέσει τη σχετική αίτηση νωρίτερα από τις 31/12/2018 που λήγει η σχετική προθεσμία.

ΠΗΓΗ: filathlos.gr

Comodo SSL