10/10/2017

10
Oct

ΔΝΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το 2017 και στο 2,6% το 2018

ΔΝΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το 2017 και στο 2,6% το 2018.Στο 1,8% προσδιορίζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα εν όψει της Ετήσιας Συνόδου, το ΔΝΤ διατυπώνει την εκτίμηση ότι για το 2018, η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,6%. Για φέτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% και για του χρόνου στο 1,3% ενώ η ανεργία είναι το μοναδικό μέγεθος για το οποίο η πρόβλεψη είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Έτσι, για φέτος, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,3% παρά το γεγονός ότι για το τελευταίο τρίμηνο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% ενώ για το 2018 η ανεργία εκτιμάται ότι θα περιορίστει στο 20,7% όταν η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη κάτω από το 20%.

Για το 2022, τελευταίο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του  ΑΕΠ, η ανάπτυξη προβλέπεται μόλις στο 1% του ΑΕΠ.

Πηγή:link

10
Oct

Προχωρά το swap ελληνικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ

Προχωρά το swap ελληνικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ.Την έγκριση των δανειστών, εντός της εβδομάδας, αναμένει η Αθήνα για να προχωρήσει στο λίφτινγκ του ελληνικού χρέους μέσω της ανταλλαγής 20 ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου– ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και τρέχουσας περίπου 20 δισ. – τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds μετά το κούρεμα (PSI) του ελληνικού χρέους το 2012. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανταλλαγή τους θα γίνει σε τέσσερις εκδόσεις διαφορετικής χρονικής διαρκείας (5ετη, 7ετη κλπ), των 5 δισ. ευρώ η καθεμία, εντός του Νοεμβρίου.

Η παρέμβαση στο εν λόγω κομμάτι του ελληνικού χρέους, στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας των ελληνικών ομολόγων και στη βελτίωση της καμπύλης επιτοκίων του χρέους που τελεί υπό διαπραγμάτευση στην αγορά και δεν αφορά σε άντληση νέων κεφαλαίων.

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές απαιτείται χρόνος 2-3 εβδομάδων για να ετοιμασθούν οι συμβάσεις με τους κατόχους των ομολόγων και αμέσως μετά -νωρίς το Νοέμβριο- θα γίνει η ανταλλαγή, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 με 3 ημέρες.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του οικονομικού επιτελείου είναι η ανταλλαγή να πραγματοποιηθεί πριν «πάρει φωτιά» η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. «Με δεδομένο ότι κάθε αξιολόγηση έχει σκαμπανεβάσματα καλό θα ήταν το σχέδιο της ανταλλαγής των ομολόγων να μην επηρεασθεί από την καθημερινότητα της διαπραγμάτευσης», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Οι λήξεις των 20 ομολόγων επεκτείνονται από το 2023 έως και το 2042 και έχουν αξία 1,5-2 δισ. ευρώ έκαστο. Το επιτόκιο με το οποίο θα γίνουν οι νέες εκδόσεις θα είναι ανάλογο με αυτό που έχουν σήμερα τα εν λόγω ομόλογα. Ωστόσο, τα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή θα έχουν πιο καλή εμπορευσιμότητα και αυτό αναμένεται να προκαλέσει σιγά-σιγά την αποκλιμάκωσητων επιτοκίων τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανοδική πορεία και η τρίτη αξιολόγηση εξελιχθεί ομαλά.

Συμφωνούν οι κάτοχοι

Οι επαφές με τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολόγων – στην πλειονότητά τους hedge funds – έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τους συμβούλους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δέχονται την ανταλλαγή και το εγχείρημα αναμένει μόνο την τελική έγκριση των Θεσμών, η οποία εκτός απρόοπτου θα δοθεί τις επόμενες ημέρες», αναφέρει στέλεχος της αγοράς.. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκια hedge funds μετά το κούρεμα του 2012 όταν οι μακροχρόνιοι ξένοι επενδυτές πούλησαν μαζικά ότι ελληνικό ομόλογο είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Νέες εκδόσεις από τον Απρίλιο και μετά…

Με δεδομένη την ανάγκη «αποταμίευσης» για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια ο σχεδιασμός, ο οποίος όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πορεία της οικονομίας αλλά και την εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης, προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες την έξοδο της χώρας στις αγορές από τον Απρίλιο του 2018 και μετά με τρεις εκδόσεις.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018, χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέο δάνειο ή προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ίδιες πηγές πρέπει να γίνουν τρεις εκδόσεις ομολόγων από τον Απρίλιο του 2018 έως και τον Ιούλιο του ιδίου έτους για να μαζευτεί το φρέσκο χρήμα, το οποίο με την σειρά του θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Διαφορετικά -εάν δεν υπάρχει το μαξιλάρι- η Ελλάδα θα κινδυνεύει να δεχτεί ασφυκτική πίεση από τις αγορές και να οδηγηθεί εκ νέου στην ανάγκη στήριξης από τον ESM.

Πηγή : link

Comodo SSL