08/10/2017

8
Oct

Ο Kyle Bass ‘βλέπει’ εκλογές το 2018

Ο Kyle Bass ‘βλέπει’ εκλογές το 2018.Ο παγκοσμίου φήμης επενδυτής και hedge fund manager Κyle Βass της Ηayman Capital τοποθετήθηκε πρόσφατα  για δεύτερη φορά για την Eλλάδα βλέποντας πολιτική αλλαγή τον επόμενο χρόνο. Την πρώτη φορά κατηγορούσε τον ΔΝΤ ευθέως επειδή ζητούσε ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας ότι στην ουσία βασανίζει τη χώρα σε μία λανθασμένη προσπάθεια να πάρει πίσω τα χρήματά του.Τόνισε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει και δείχνει σημάδια ανάκαμψης καθώς οι τράπεζες κάνουν σωστές κινήσεις και ότι δεν είναι τώρα η στιγμή να βάζει νέα εμπόδια στη χώρα.

 

Στο νέο του άρθρο στοιχηματίζει σε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα στο επόμενο δωδεκάμηνο προκαλώντας ράλι  στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές στα οποία έχει επενδύσει το fund που εκπροσωπεί.Εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο και να πούμε το εξής ο κάθε επενδυτής και πόσο μάλλον ένας hedge fund manager θέλει να προστατεύσει με κάθε τρόπο τις επενδύσεις που έχει κάνει.Είναι γνωστό ότι το τελευταίο μεγάλο στοίχημα του Kyle Bass αφορά το τραπεζικό σύστημα της Kίνας και πιο συγκεκριμένα έχει ποντάρει στην πτώση του κινεζικού νομίσματος κατά 30%. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο στοίχημα το περιμένει από το Φεβρουάριο του 2016 και ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

 

Όπως λοιπόν έχει την υπομονή  για το συγκεκριμένο στοίχημα εναντίον του κινεζικού νομίσματος, κάπως έτσι θα έλεγε κανείς ότι θα πρέπει να έχει υπομονή και για τις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα κάποια στιγμή.Είναι θεμιτό και προβλέψιμο κάθε επενδυτής να υποστηρίζει τη θέση που έχει πάρει και έχει προτείνει στους πελάτες του αλλά από την άλλη δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί και για τις πολιτικές του προβλέψεις που κάνει.

 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κάθε fund manager δίνει στην ουσία λόγο στους πελάτες του με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που φέρνει ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει.Aυτό βέβαια διαφέρει πολύ από το να προδικάζει κάποιος πότε θα γίνουν εκλογές.

Για  να το θέσουμε ακόμη πιο απλά, το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον στις τράπεζες , δεν έχει να κάνει με το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά με τις αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί για τα κόκκινα δάνεια και τον έλεγχο που θα κάνει ο SSM μαζί με το διεθνές νομισματικό ταμείο.Θα μπορούσε βέβαια η Νέα Δημοκρατία να αφήσει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία.Όλα τα άλλα είναι προς εσωτερική κατανάλωση και συγκεκριμένα ο Κyle Bass θέλει να δώσει ελπίδα κουράγιο και υπομονή στους πελάτες του, ότι πολύ σύντομα θα δικαιωθούν οι προβλέψεις του, όσον αφορά την άνοδο των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και ομολόγων.

 

Θα συνιστούσαμε λοιπόν στον κύριο Kyle Bass, όπως κάνει υπομονή στο θέμα της Kίνας να κάνει υπομονή και στο θέμα των ελληνικών εκλογών.Kάποια στιγμή θα γίνουν, το σίγουρο είναι το 2019.

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων Guardian Trust S.A

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

 

 

8
Oct

Ν. Παππάς: “Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ομαλά, οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις κερδίσουμε”

Ν. Παππάς: “Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ομαλά, οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις κερδίσουμε”.«Είμαστε λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα θετικά μέτρα διανομής του υπερπλεονάσματος για δεύτερη χρονιά. Πέρυσι, η αντιπολίτευση τα καταψήφισε. Ήταν πραγματικά ντροπή. Η ΝΔ οφείλει αυτή τη φορά να τα ψηφίσει. Να έχει το θάρρος να παραδεχθεί ότι τα πράγματα βελτιώνονται»

«Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ομαλά. Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις κερδίσουμε», τονίζει ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ασκεί κριτική στην αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και ουσιαστικά τους «πετάει το γάντι» ως προς τα θετικά μέτρα διανομής του υπερπλεονάσματος: «Είμαστε λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα θετικά μέτρα διανομής του υπερπλεονάσματος για δεύτερη χρονιά. Πέρυσι, η αντιπολίτευση τα καταψήφισε. Ήταν πραγματικά ντροπή. Η ΝΔ οφείλει αυτή τη φορά να τα ψηφίσει. Να έχει το θάρρος να παραδεχθεί ότι τα πράγματα βελτιώνονται».

Σημειώνει ότι έχει καταρρεύσει το αφήγημα της ΝΔ για «αριστερή παρένθεση», και πως τώρα θα κάνει συνέδριο για να συζητήσει το πρόγραμμα «που ανακοίνωσε ήδη». Αναφέρει ότι η επιλογή της ηγετικής ομάδας του κ. Μητσοτάκη είναι «το «success story Σαμαρά» και η νοσταλγία για την περίοδο 2012-2015». Προσθέτει ότι αυτή την επιλογή «υπηρετούν εξέχοντα μέλη της ακροδεξιάς, τα οποία βρίσκονται στη διοίκηση της ΝΔ και διαμορφώνουν τη στρατηγική, την τακτική, αλλά και τις καθημερινές ανακοινώσεις της ΝΔ, οι οποίες βρίθουν από fake news».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2019, ο κ. Παππάς σχολιάζει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε αυτό που σκέφτονται πάρα πολλοί στην Ευρώπη: «ότι η χώρα πάει καλύτερα, ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει» και οι εταίροι αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι δεν άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι «αυτή που άλλαξε είναι η ΝΔ, η οποία έστησε την αντιπολιτευτική της στρατηγική πάνω στις έξωθεν παρεμβάσεις».

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι η «κυβέρνηση μας δεν θέτει ζήτημα περί παρουσίας ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αυτό που ζητά είναι να τηρηθούν πλήρως τα συμφωνηθέντα από κάθε πλευρά», για να σημειώσει ότι «καθώς η Ελλάδα πράττει ξεκάθαρα το χρέος της, τώρα είναι η σειρά των εταίρων».

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλώνει ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο» και ότι σε λίγες μέρες θα έχει ετοιμαστεί και η προκήρυξη. Ερωτηθείς για τις νέες αντιδράσεις των καναλαρχών για τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, ο υπουργός σχολιάζει ότι κατάλαβαν άπαντες ότι το θέμα τους δεν ήταν η διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ ή η προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά ότι δεν θέλουν να πληρώσουν για άδειες και να ανοίξει το παιχνίδι. Καλεί τη ΝΔ «να σταματήσει να κρύβεται» και της θέτει μια «απλή ερώτηση»: «Έχει ψηφίσει την ουσία του περιβόητου πια Ν.4339/15 (νόμος Παππά), για τις άδειες. Ερωτάται λοιπόν. Πρέπει να εφαρμοστούν το Σύνταγμα, ο νόμος και η απόφαση του ΕΣΡ;».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «καλείται να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» και πως «η πρόσφατη εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη δείχνει πως η «δεξιά σοσιαλδημοκρατία» δεν έχει άλλα περιθώρια, καταποντίζεται εκλογικά». «Περιμένουμε πραγματικά να δούμε ποιες θέσεις θα διατυπωθούν για θέματα όπως το κοινωνικό κράτος, η απλή αναλογική, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα», προσθέτει.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί πως κάποιοι υπουργοί παίζουν «κατενάτσιο» στις συμφωνίες με την τρόικα, απαντά ότι «η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, διαπραγματεύεται σκληρά και διεκδικεί το καλύτερο». «Νομίζω», προσθέτει, «ότι η χρήση του όρου «κατενάτσιο» εξυπηρετεί σκοπούς επικοινωνιακούς και ενδεχομένως στοχοποίηση συγκεκριμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου».

Πηγή : link

Comodo SSL