04/10/2017

4
Oct

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το Ελληνικό ξεμπλοκάρει την επένδυση

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το Ελληνικό ξεμπλοκάρει την επένδυση.«Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να αποτυπώσει το κλίμα της ανάκαμψης με μία δίκαιη μοιρασιά, με μία ανάκαμψη των κοινωνικών δεικτών, όχι μόνο των οικονομικών»

Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 300 στεμμάτων στο Ελληνικό ξεκλειδώνει την επένδυση από όλες τις απόψεις, δήλωσε ο αρμόδιος για τη διασφάλιση της συνοχής του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκη.

«Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός -πάντοτε ίσχυε αυτό, όχι μόνο τώρα- δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία. Ο χώρος αυτός έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό ότι είναι περιοχή αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το είχαν δεχθεί και από παλιά και οι επενδυτές» είπε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, «διότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δίνει και μεγαλύτερη αξία στην επένδυση, καθώς όταν είναι γνωστό από τα πριν, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται».

«Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, μία άλλη πολιτική διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ουσία θα σήμαινε ότι δε θα γινόταν ποτέ η επένδυση αυτή, δεδομένου ότι θα είχαμε σίγουρα προσφυγές στο ΣτΕ, νομικές ανακατατάξεις και χαρακτηρισμούς σε δεύτερο χρόνο, ο χρόνος θα πέρναγε και όλα θα ήταν πολύ πιο ρευστά. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι καθαρό, είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε είναι μία πολύ μικρή έκταση» εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Αφού περάσαμε τις δύο αξιολογήσεις, οι οποίες ήταν πάρα πολύ δύσκολες διαδικασίες, με πολύ δύσκολα θέματα και με μεγάλες τεχνικές, διοικητικές και πολιτικές εκκρεμότητες, τώρα έχουμε έναν πιο καθαρό διάδρομο».

«Είμαστε πια και σε ένα άλλο πλαίσιο και περιβάλλον από αυτό που ήμασταν το 2015, έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, έχει αποδώσει», διευκρίνισε, σημειώνοντας: «Η εκκρεμότητα της συμμετοχής, ή μη, του ΔΝΤ, έχει φύγει από εμάς […] το μεγάλο βάρος έχει φύγει πια από εμάς, εμείς έχουμε δείξει ότι είμαστε αξιόπιστοι και έχουμε κερδίσει έναν καθαρό διάδρομο διαχείρισης».

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε πως «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να αποτυπώσει το κλίμα της ανάκαμψης με μία δίκαιη μοιρασιά, με μία ανάκαμψη των κοινωνικών δεικτών, όχι μόνο των οικονομικών».

Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται εντός του κόμματος σε επιμέρους ζητήματα ο υπουργός σημείωσε: «Έχουμε μάθει να ζούμε με διαφορετικές απόψεις και τάσεις. Έχουμε μάθει να ζούμε μέσα σε μία πολυπλοκότητα, σε έναν πλουραλισμό απόψεων και αυτό έχει γίνει πια και μία δεύτερη φύση. Αυτά που για κάποιους άλλους είναι λίγο περίεργα, για εμάς είναι η καθημερινότητα». Αναφορικά με την κριτική που ασκείται στον επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Βερναρδάκης παρατήρησε: «Ο κ. Καμμένος δέχεται επιθέσεις, αλλά είναι και προσχηματικές. Προφανώς είναι το μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης αυτή τη στιγμή και θεωρείται ότι αν δεχθεί μία φθορά ή μία επίθεση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης. Έχουν μία ιδιοτέλεια αυτές οι επιθέσεις που γίνονται στον κ. Καμμένο. Ο κ. Καμμένος είναι βεβαίως αρμόδιος να απαντάει σε αυτές τις επιθέσεις». Υπογράμμισε δε: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μία συνοχή στην κυβερνητική γραμμή και το κυβερνητικό έργο και σε αυτό το πράγμα, παρά το γεγονός ότι όντως υπάρχουν αρκετές φορές και από μεμονωμένους βουλευτές αλλά και συνολικά διαφορετικές εκτιμήσεις, νομίζω ότι έχουμε βρει έναν τρόπο όλες αυτές οι διαφορές να συντίθενται».

Κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες για τη συγκρότηση νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Βερναρδάκης εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής που είναι σε εξέλιξη «αναπαράγει τις παθογένειες που έχει αυτός ο χώρος, ότι δε θέλει να είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, έχοντας καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές». «Αυτό δε γίνεται και για ιστορικούς λόγους και για συμβολικούς λόγους και για πολιτικούς. Έτσι όπως γίνεται αυτή η αντιπαράθεση η εσωτερική και με τους τόσους υποψήφιους υπονομεύει το εγχείρημα και δεν του δίνει κάποια αξιοπιστία. Στην ουσία γίνεται μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό ενός συστημικού καθεστωτικού μπλοκ, το οποίο όμως βασική συνιστώσα του είναι η ΝΔ? τουλάχιστον αυτό ισχύει για το 80% των υποψηφίων αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

Πηγή: link

4
Oct

Τα επόμενα βήματα και τα μέτωπα για το Ελληνικό

Τα επόμενα βήματα και τα μέτωπα για το Ελληνικό.«Κατ’ αρχήν ικανοποιημένη» εμφανίζεται η κυβέρνηση από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικής ζώνης στο Ελληνικό.

Σε πρώτη φάση – και εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης του επενδυτή – κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν (με νόημα) ότι με την χθεσινοβραδυνή απόφαση του ΚΑΣ «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».

Της συνεδρίασης του Συμβουλίου είχαν προηγηθεί «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο για τις εναλλακτικές κινήσεις που συζητήθηκαν στο Μαξίμου στην περίπτωση που είχαμε χθες άλλη μία αναβολή της συζήτησης ή την κατάληξη σε απόφαση που πρακτικά θα ακύρωνε την επένδυση.

Η πιο σημαντική κίνηση θα ήταν η προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου στο ΣτΕ με επίκληση τις «σκόπιμες κωλυσιεργίες» ή την άνευ επαρκούς αιτιολόγησης κήρυξη «γιγαντιαίας» αρχαιολογικής ζώνης.

Εν τέλει, τόσο η πραγματοποίηση της συνεδρίασης όσο και η απόφαση για τα 280 στρέμματα έστειλαν στα συρτάρια τα «plans B», ενώ από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι η κατάληξη δεν θα προσκρούσει σε αντιρρήσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, εν αναμονή της επίσημης τοποθέτηση της LAMDA Development, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η χθεσινή απόφαση δεν παραβιάζει το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη ανάμεσα στον επενδυτή και στο ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο εκτός από το θέμα της αρχαιολογικής ζώνης, η οποία τελικά ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, το ΚΑΣ εξέφρασε χθες ενστάσεις και για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ελληνικού.

Οι παρατηρήσεις του εστιάζονται στους όρους δόμησης της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, στο ύψος των κτιρίων που σχεδιάζονται, κλπ. Τόσο το επενδυτικό σχήμα, όσο και η υπόλοιπη αγορά που παρακολουθούσε τις τελευταίες εβδομάδες «τη μάχη του ΚΑΣ» αναμένουν, βέβαια, την τελική απόφαση που θα υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η υπόθεση των αρχαίων δεν είναι εξάλλου η μοναδική εκκρεμότητα του Ελληνικού καθώς ακόμα και σήμερα είναι άγνωστη η τύχη της προσπάθειας μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ), της αποχώρησης άλλων νόμιμων ή παράνομων χρηστών, κ.α.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο εντός του πρώην αεροδρομίου, κ.ά. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να γίνει και το περίφημο «οικονομικό κλείσιμο» και να εισπραχθεί η πρώτη δόση του τιμήματος.

Το επενδυτικό σχήμα εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλούς τόνους, καθώς θα πρέπει τώρα να αξιολογήσει τις επιπτώσεις από τις προτάσεις του ΚΑΣ και, φυσικά, να περιμένει την τελική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Η απόφαση είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσει το υπό έγκριση σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε τελικά να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Πηγή : link

Comodo SSL