02/10/2017

2
Oct

Πράετ: Η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει για μεγαλύτερο διάστημα το QE με χαμηλότερες αγορές ομολόγων

Πράετ: Η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει για μεγαλύτερο διάστημα το QE με χαμηλότερες αγορές ομολόγων.

Οι σχετικά ήρεμες συνθήκες της αγοράς μπορεί να ενθαρρύνουν την ΕΚΤ να παρατείνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων για μία σχετικά μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αλλά με μειωμένο ύψος αγορών, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Πέτερ Πράετ.

Ο Πράετ, που είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μίλησε σε συνέδριο στο Λονδίνο, λίγες εβδομάδες πριν η κεντρική τράπεζα συζητήσει για το μέλλον των αγορών ομολόγων.

«Σε πιο φυσιολογικές συνθήκες αγοράς… οι επενδυτές μπορεί να γίνουν πιο υπομονετικοί, ή , με άλλα λόγια να είναι σε καλύτερη θέση για να αξιολογήσουν τη στήριξη που μπορεί να αναμένεται από ένα σχέδιο αγορών, το οποίο υλοποιείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε ο Πράετ.

Πηγή : link

2
Oct

Επενδυτική έκρηξη το 2018 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Επενδυτική έκρηξη το 2018 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.Επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, έκρηξη των επενδύσεων και σημαντική μείωση της ανεργίας προβλέπει για το 2018, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος δήλωσε πως είναι ο “τελευταίος μνημονιακός”.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2018 κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 2,4% σε σταθερές τιμές, γεγονός που υποδηλώνει την ομαλή αύξηση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ (1,2%).

Η πρόβλεψη για μεγαλύτερη ανάπτυξη στηρίζεται στις προβλέψεις για:

• θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση (κατά 1% του πραγματικού ΑΕΠ), που ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας,

• θετική συνεισφορά από τις επενδύσεις (ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου), που αναμένεται να αυξηθούν το 2018 κατά 12,6%, από 4,3% φέτος και από 0,1% το 2016, λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης,

• μικρή περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να κυμανθεί στο 1,1%, βάσει του Εναρμονισμένου ΔΤΚ, ελάχιστα χαμηλότερα από το ρυθμό του 2017. Η μετριοπαθής πορεία ανόδου του εξηγείται από την υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας και την εξάντληση, μέσα στο 2017, της επίδρασης των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία.

Ωστόσο όπως σημειώνεται η επαλήθευση των τρεχουσών εκτιμήσεων για το 2018 εξαρτάται από την πραγματοποίηση των παρακάτω οροσήμων που ενσωματώνονται στις υποθέσεις του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου:

• της ομαλής προόδου του προγράμματος στήριξης μέσω του ΕΜΣ, έως την ολοκλήρωση του τον Αύγουστο του 2018,

• της ομαλής επιστροφής της χώρας στη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, με την υποστήριξη των θεσμών στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης,

• της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξειδίκευσης του μηχανισμού προσαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης στην πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ), και

• της επικράτησης ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έναντι των διεθνών αναταράξεων που επενέργησαν από το 2015 (προσφυγική κρίση, εσωστρέφεια σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ, πολιτική αποκλίσεων από το γενικότερο πνεύμα της παγκόσμιας συνεργασίας).

«Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντας, πριν από λίγο το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε, ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διανομή κοινωνικού μερίσματος, όπως υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.

«Ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες» τόνισε ο κ. Βούτσης, παραλαμβάνοντας από τον κ. Χουλιαράκη το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

 

Πηγή:link

Comodo SSL