July 2017

31
Jul

Υπ. Εργασίας: Βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση δεδουλευμένων

Υπ. Εργασίας: Βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση δεδουλευμένων.O Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, θα κάνουν αποδεκτή κατά το πρώτο της μέρος την τροπολογία του ΚΚΕ με θέμα: «Μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων και βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας».

Το πρώτο μέρος της τροπολογίας, που κατατέθηκε σήμερα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και θα γίνει δεκτό προβλέπει ότι η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Με την εν λόγω ρύθμιση προφυλάσσονται τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην παραβατική πρακτική της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Πηγή : link

31
Jul

Εισαγγελική πρόταση για ενοχή του Ανδ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Εισαγγελική πρόταση για ενοχή του Ανδ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργiου για παράβαση καθήκοντος ζήτησε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας. Εφόσον η εισαγγελική πρόταση εισακουστεί, ενδεχόμενη καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο έντασης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας υποστήριξε αναφορικά με την παράλληλη απασχόλησητου κ. Γεωργίου και στο ΔΝΤ ότι αυτό ήταν ασυμβίβαστο. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, εάν ο κ. Γεωργίου είχε αποκαλύψει την παράλληλη παραμονή του, έστω και για λίγους μήνες, στο ΔΝΤ, δεν θα είχε επιλεγεί ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ως προς τις αιτιάσεις άλλων μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ότι ο κ. Γεωργίου δεν λάμβανε υπόψη τις θέσεις τους, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι όφειλε να δίνει βήμα και στα λοιπά μέλη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, «υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στο νόμο και στην ομάδα, στη συλλογικότητα».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, το ακροατήριο διέκοπτε συνεχώς τη διαδικασία. Μάλιστα η πρόεδρος διέταξε τη 48ωρη κράτηση μίας εκ των ακροατών, που είχε παρέμβει αρκετές φορές διακόπτοντας τη δίκη.

Πηγή:link

31
Jul

Αυτές είναι οι 75 ελληνικές εταιρείες που βγάζουν στο σφυρί οι Τράπεζες

Αυτές είναι οι 75 ελληνικές εταιρείες που βγάζουν στο σφυρί οι Τράπεζες.Βάσει δέσμευσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάσσεται η μείωση του συνόλου των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών θα προκύψουν από πώληση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Κώτσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων (NPLs) το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε διατραπεζικό επίπεδο σύστησαν το NPLs Forum με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων. Έχουν μάλιστα καταρτίσει λίστα 75 επιχειρήσεων, τα “κόκκινα” δάνεια των οποίων ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των NPLs. Στην λίστα αυτή έχουν μπει εταιρείες όπου έχουν κοινή έκθεση σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρωτοβουλίες θα ληφθούν για εταιρείες όπως ο ξενοδοχειακός όμιλος Μαντωνανάκη (Elounda, Grand Resort Lagonisssi), η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κ. Αγγελόπουλου, η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση.

Στην λίστα έχουν παρουσία και δύο ισχυρά σήματα από τον χώρο των τροφίμων, ο όμιλος Χαϊτογλου από την Βόρεια Ελλάδα και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κατεψυγμένων ιχθυρών Καλλιμάνης. Από τον χώρο του αυτοκινήτου ξεχωρίζει η εταιρεία Agripan SA Παντελεημονίτης ενώ η περίπτωση του ομίλου Θεοχαράκη είναι από τις λεγόμενες “ειδικές” καθώς το άνοιγμα της ανέρχεται σε 5 δισ. ευρω.

Τέλος μεταξύ των άλλων στην λίστα συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη ισχυροί όμιλοι, της Jetoil- Mamidoil στον χώρο των καυσίμων και ο Χαραγκιώνης από το real estate.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Το Βήμα

 

 

30
Jul

«Deadline» Τσακαλώτου στο ΔΝΤ: Αποφασίστε ως το τέλος του έτους

«Deadline» Τσακαλώτου στο ΔΝΤ: Αποφασίστε ως το τέλος του έτους.«Deadline» μέχρι το τέλος του έτους δίνει στο ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να αποφασίσει αν θα μπει ή όχι στο πρόγραμμα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει το αίτημα του Ταμείου για επίσπευση των stress tests και δηλώνει αισιόδοξος πως οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλη κεφαλαιακή ενίσχυση, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

«Νομίζω πως στο Eurogroup του Ιούνιου έγιναν βήματα σύγκλισης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, αλλά λογικό είναι να συνεχίζει το ΔΝΤ να πιέζει για ακόμη περισσότερη αποσαφήνιση σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη ρήτρα ανάπτυξης. Εχω πει πολλές φορές ότι μπορούμε να δουλέψουμε με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω. Αυτό που δεν μπορεί να συνεχίσει είναι να συνεχίσει επ’ αόριστον με ένα πόδι μέσα και ένα πόδι έξω. Αρα, οφείλει έως τα Χριστούγεννα  να πάρει τις τελικές αποφάσεις του», ανέφερε στη συνέντευξη.

Όσο αφορά τις τράπεζες, ο υπουργόε υπογράμμισε: «Υπάρχουν προγραμματισμένα stress tests το 2018 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την EBA και τον SSM. Δεν προβλέπεται AQR (έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού). Θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, κάτι που καμιά φορά το ΔΝΤ έχει την τάση να ξεχνάει. Ας αφήσουμε τις ελληνικές τράπεζες να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση».

ΟΕυκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι η έξοδος στις αγορές ήταν επιτυχής και ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Ηταν μια επιτυχής έξοδος όπως αποτυπώνεται τόσο στις δηλώσεις των ξένων θεσμικών παραγόντων όσο και του διεθνούς Τύπου. Εξάλλου, από την επόμενη μέρα της έκδοσης το ομόλογο έχει απόδοση στο 4,45%, απόδειξη της ισχυρής ζήτησης και της υγιούς διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου με επενδυτές που δεν πωλούν το ομόλογο. Αντίθετα το ομόλογο του 2014 π.χ. ανέβηκε πολύ γρήγορα πάνω από το 5% και έφτασε το 5,25% τις πρώτες δυο εβδομάδες κυκλοφορίας», τονίζει.

Τέλος, διαμηνύει ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές διατηρούν την αβεβαιότητα και οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας και συμμαχιών. Η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης συμμερίζεται αυτή την άποψη, σημειώνει, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για υπουργούς που δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Πηγή:link

28
Jul

Σε υψηλό ενός έτους το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Σε υψηλό ενός έτους το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.Σημαντική βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο του 2017 το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 98,2 μονάδες έναντι 94,0 μονάδων τον Ιούνιο του 2017, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση εντός του 2017.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής βελτιώθηκε στις -2,7 μονάδες από -7,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -61,5 μονάδες έναντι -68,8 μονάδων τον Ιούνιο.

Βελτίωση εμφάνισε και ο κλάδος των κατασκευών, ο οποίος ενισχύθηκε στις -39,7 μονάδες από -55,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Θετικές επιδόσεις παρουσίασε, από την πλευρά του, ο κλάδος των υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε στις 17,4 μονάδες έναντι 9 μονάδων τον Ιούνιο.

Τέλος, ο κλάδος του λιανεμπορίου κατέγραψε επίσης άνοδο, καθώς διαμορφώθηκε στις -1,3 μονάδες έναντι -3,4 μονάδων προηγουμένως.

Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 112,1 μονάδες έναντι 111,3 μονάδων τον Ιούνιο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 11 μηνών.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης της 0,1 μονάδας.

Πηγη: naftemporiki.gr

26
Jul

Η Ελλάδα στις αγορές μετά από τρία χρόνια.Πως τα πήγε στο πρώτο τέστ;

Η Ελλάδα στις αγορές μετά από τρία χρόνια.Πως τα πήγε στο πρώτο τέστ;Χθες έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό πενταετές ομόλογο λήξης 2022.Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ύστερα από τρία χρόνια (Απρίλιος του 2014), όπου είχε εκδώσει αντίστοιχα ένα πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,75% και απόδοση 4,95% και το οποίο είχε υπερκαλυφθεί οχτώ φορές.Η τωρινή έκδοση ομολόγου καλύφθηκε δυόμισι φορές περίπου αλλά το επιτόκιο ήταν στο 4,375% και η απόδοση στο 4,625% σαφώς μικρότερα.

Ερώτηση: Πως γίνεται με μεγαλύτερη υπερκάλυψη να πέτυχε τον Απρίλιο του 14 η Ελλάδα χειρότερο επιτόκιο και απόδοση;

Πέρα όμως από το καλύτερο επιτόκιο και απόδοση που πέτυχε η χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

  1. Η κάτοχοι ομολόγων του πρώην πενταετούς πληρώθηκαν για να ρολάρουν τη θέση τους σε ομόλογα λήξης 2022 καθώς η τιμή του πρώην πενταετούς βρισκόταν στο 102,65.Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό και έπρεπε να γίνει καθώς η ΕΚΤ στο QE αγοράζει ομόλογα με λήξη πάνω από δύο έτη.Οπότε όσο περισσότερα ομόλογα μετακυλύονταν στο 2022 τόσα περισσότερα θα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ όταν η χώρα μας μπει στο QE.
  2. Αυτό που είδαμε χθες είναι η αρχή της προετοιμασίας της χώρας μας για την οριστική έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018.Η έξοδος στις αγορές δε θα γίνει εν μια νυκτί.Είναι προφανές πως το όλο εγχείρημα γίνεται υπό την επίβλεψη, καθοδήγηση και εγγύηση του ESM.
  3. Το περιβάλλον που υπήρχε πριν την έκδοση δεν ήταν και το καλύτερο.Από το Στουρνάρα που έλεγε ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο με τον Ντράγκι να επαναλαμβάνει τη θέση του ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και ύστερα να βγούμε στις αγορές, μέχρι το Γιανη Βαρουφάκη με τα διάφορα σχόλια για το 2015 και για το ότι είναι λάθος να βγούμε τώρα στις αγορές και διάφορες άλλες φωνές δε θα έλεγε κανείς ότι υπήρχε και μια πανηγυρική ατμόσφαιρα όπως τον Απρίλιο του 2014.
  4. Επιχειρείται λανθασμένα κατά την κρίση μου να γίνει μια σύγκριση με την Ελλάδα που δε συμμετέχει στο QE με τη Γερμανία και αντίστοιχα το δικό της επιτόκιο που είναι πλέον αρνητικό.Αν θέλουμε να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις ας δούμε που βρίσκεται πρώτα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πόσο κοντά είναι στο να μειωθούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων λόγω έλλειψης διαθέσιμων γερμανικών ομολόγων και στη συνέχεια να δούμε την πρόσφατη έκδοση του 30ετους γαλλικού ομολόγου που καλύφθηκε μόλις 1,3 φορές και ήταν μια πραγματική αποτυχία.

 

Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές.Σε ένα περιβάλλον όπου η Ελλάδα δε συμμετέχει στο QE και αυτό βαίνει προς σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων (tapering) οι επενδυτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί στις αγορές που κάνουν.Ίσως προτιμούν και το αντίθετο μάλιστα.

Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα και αν αναλογιστούμε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να πει κανείς ότι ήταν θετικό.Ζητούμενο στις επόμενες εκδόσεις να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα , κάτι το οποίο θα έχει να κάνει και με την πορεία της οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει εις πέρας.

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων

Guardian Trust S.A

 

25
Jul

Άνω των 7 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο – στο 4,375% το κουπόνι

Άνω των 7 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο – στο 4,375% το κουπόνι.Προσφορές που ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το ελληνικό πενταετές ομόλογο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr με βάση τα τελικά στοιχεία το κουπόνι του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 4,325% και η απόδοση στο 4,625%.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ποσό προσφορών άνω των 4 δισ. ευρώ αφορά νέο χρήμα, ενώ οι ανταλλαγές με ομόλογα τις σειρές του  2014 έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τάση δείχνει ότι το επιτόκιο μπορεί να κινηθεί ακόμα και κάτω από το 4.75%. Οι επόμενες ώρες, πάντως, θεωρούνται πολύ κρίσιμες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό χρέος, το Reuters μείωσε την εκτίμησή του για το επιτόκιο από 4,875% σε 4,75%, καθώς όπως εξηγεί η Ελλάδα φαίνεται πως θα πετύχει ένα καλύτερο deal σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος.

Όπως σχολιάζει στο Capital.gr o υπεύθυνος του τμήματος ομολόγων της BETA Securities, Κωνσταντίνος Μπούκας, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο 4,75%, οι πιθανότητες για ακόμη καλύτερο επιτόκιο είναι σημαντικές. Όπως τονίζει, “το καλό είναι ότι βλέπουμε και ακούμε ότι υπάρχουν εντολές από ξένους επενδυτές με νέο χρήμα και αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων για αυτούς τους τίτλους, δίνει την αίσθηση ότι ο κίνδυνος της Ελλάδας έχει καλή αποδοχή πλέον από το εξωτερικό”.

Όπως προσθέτει ο κ. Μπούκας, αυτό που θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η κατανομή των Ελλήνων και των ξένων επενδυτών, όταν κλείσουν οι προσφορές καθώς και το πόσοι συμμετείχαν στην έκδοση με ανταλλαγή και πόσοι με νέα χρήματα”.

“Έτσι”, όπως καταλήγει ο κ. Μπούκας, “εν αναμονή και των λεπτομερειών της έκδοσης τις επόμενες ώρες, αυτή η κίνηση της Ελλάδας αποτελεί μία πολύ καλή, θετική, πρώτη κίνηση. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε και από τους ξένους αναλυτές. Κλειδί είναι η συνέχιση του θετικού κλίματος όπως και η εικόνα που θα δείξουν οι επόμενες εκδόσεις στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, με ομόλογα άλλων διαρκειών. Φυσικά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο η έξοδος στις αγορές σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ καλό ξεκίνημα”.

Πηγή:link

25
Jul

Τα δύο σημερινά στοιχήματα της έκδοσης του πενταετούς

Τα δύο σημερινά στοιχήματα της έκδοσης του πενταετούς.Σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαπιστωθεί το κατά πόσο η αγορά πραγματικά θεωρεί την πρώτη μετά από τρία χρόνια έκδοση του ελληνικού δημοσίου ως απολύτως ικανή να απορροφηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, συνδέοντάς την με τις προσδοκίες ομαλοποίησης του ελληνικού χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018.

Σε δύο σημεία αναμένεται να αποτυπωθεί η στάση της αγοράς, αφ΄ ενός στην τελική απόδοση της έκδοσης και αφ’ εταίρου στο εύρος της εμφάνισης αγοραστών με “νέο” χρήμα πέραν εκείνων που θα ανταλλάξουν τα νέα ομόλογα με εκείνων της σειρά που είχε εκδοθεί το 2014.

Σήμερα τρεις ελληνικές τράπεζες η Εθνική, η Alpha και η Eurobank θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή των παλιών ομολόγων ύψους συνολικά ενός δισ. ευρώ καλύπτοντας το 50% του στόχου της ανταλλαγής.

Οι εκτιμήσεις μέχρι αργά χθες βράδυ έκαναν λόγο για δυνατότητα να κλείσει η απόδοση του ομολόγου κοντά στο 4,5% – 4,6%, χωρίς να αποκλείουν και ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν “επιθυμεί” μία ευρείας έκτασης συρρίκνωση της απόδοσης και στοχεύει σε μία περισσότερο ομαλή και σταδιακή αποκλιμάκωση η οποία θα ισχυροποιείται βήμα το βήμα με επόμενες εκδόσεις.

Η “στρατηγική” με την οποία έχει προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ και με την οποία οργανώνονται αυτό αλλά και τα επόμενα βήματα του ΟΔΔΗΧ, στηρίζεται στην σύνδεση των εκδόσεων με την ομαλή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες που εμφανίζονται στις διεθνείς αγορές.

Το κάθε “παράθυρο” εκδόσεων που θα ακολουθήσει είναι συνδεδεμένο με τις επόμενες αξιολογήσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους όπως υποστηρίζεται αρμοδίως από το ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά πάντως την στάση των αναλυτών, από τα όσα γράφονται σχετικά φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι από πλευράς τουλάχιστον του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών (ESM,ECB, Κομισιόν) έχουν πεισθεί για το καλό timing της έκδοσης, όπως και όσων θα ακολουθήσουν.

Αναφορικά με το εύρος των εκδόσεων, στις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ δεν είναι τόσο η συσσώρευση “ρευστού” – δεν υπάρχουν άλλωστε σοβαρές υποχρεώσεις άμεσα – όσο η δοκιμασία των αγορών έναντι της πρόθεσης του ΟΔΔΗΧ, να προχωρήσει σε ομαλοποίηση της διασποράς των υποχρεώσεων των επόμενων ετών με τρόπο που να μειώνει σε κάποια δύσκολα έτη, το ύψος των υποχρεώσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Με άλλα λόγια μία πρώτη μικρού εύρους αναδιευθέτηση χρέους με την στήριξη της διεθνούς αγοράς.

Πηγή:link

24
Jul

O κύβος ερρίφθη για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου

O κύβος ερρίφθη για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν και σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Οι σχετικές διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ η διαδικασία της τιμολόγησης θα ακολουθήσει την αναγγελία έκδοσης. Σε ό,τι αφορά το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει μάλλον αύριο.

Υπό τη σκιά των προδημοσιεύσεων του νέου βιβλίου Βαρουφάκη, οι προετοιμασίες για την έκδοση ομολόγου έχουν ήδη δρομολογηθεί και τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι σήμερα και μετά την αξιολόγηση των τελευταίων πληροφοριών από την πλευρά των συμβούλων και του ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο λίγο πάνω από το 4,5% – 4,6% (με αποδόσεις οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 4,75%).

Η διαδικασία προβλέπει την έκδοση ανακοίνωσης – πρόσκλησης που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των primary dealers. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η πρόσκληση θα αφορά συνολικά την αντικατάσταση τίτλων λήξεως 2022 (πενταετές ομόλογο του 2014) με το νέο πενταετές ομόλογο ή θα περιλαμβάνει και κάποιο ποσό της έκδοσης που θα διατεθεί σε νέους επενδυτές.

Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο Capital.gr, “γίνονται πολύ καλές προσπάθειες και η ανταπόκριση των αγορών εμφανίζεται ικανή να υποδεχθεί μία τέτοια έκδοση. Άλλωστε σε τέτοιες διάρκειες κάθε έκδοση με το “4” μπροστά (σ.σ. Με επιτόκιο πάνω από 4%) είναι κάτι που οι αγορές δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν και να μην υποδεχθούν θετικά. Αυτές οι προσδοκίες έχουν ενισχυθεί και από το γεγονός της βελτίωσης της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους από την S&P (σ.σ. Θετικό outlook) την περασμένη Παρασκευή…”. Ανάλογου κλίματος είναι και οι εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων που συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με αυτούς ο συγκεκριμένος τίτλος έχει όλα τα εχέγγυα για να απορροφηθεί στο πολλαπλάσιο της έκδοσης στην παρούσα συγκυρία.

Η τιμολόγηση του τίτλου θα γίνει την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι τόσο από πλευράς Ευρωζώνης, όσο και των αγορών υπάρχει ισχυρά θετική προσέγγιση στο εγχείρημα της έκδοσης, εν τούτοις η ανησυχία για το ενδεχόμενο αρνητικών απροόπτων παραμένει καθώς το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο και επιβαρύνεται από τη δημόσια δήλωση του διοικητή της ΤτΕ με την οποία είχε πρόσφατα εμφανισθεί έως και αρνητικός απέναντι στο εγχείρημα της εξόδου στις αγορές.

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ πάντως υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι μετά την τοποθέτηση Στουρνάρα, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον για το εγχείρημα της εξόδου με το πενταετές ομόλογο και στο περιβάλλον αυτό έχουν κινηθεί οι σύμβουλοι του υπουργείου για την προώθηση της σχετικής έκδοσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης υπάρχει ένα σημαντικό “παράθυρο” που ευνοεί την κίνηση αυτή.

Και στην ίδια λογική θα ακολουθήσουν εκτός απροόπτου και οι επόμενες εκδόσεις, πάντα σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις στο πλαίσιο μίας στρατηγικής η οποία δεν στοχεύει στην αύξηση του χρέους αλλά στην ήπια αναδιάρθρωση σε συνδυασμό με την πορεία και την ολοκλήρωση του προγράμματος και την περαιτέρω ελάφρυνσή του μετά το 2018.

Άλλωστε όπως αναφέρεται αρμοδίως η “καθαρή” έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να έχει προετοιμασθεί με μία σειρά εκδόσεων που θα επαναφέρουν στην κανονικότητα την καμπύλη επιτοκίων του κρατικού χρέους σε όλες τις διάρκειες και με επαρκή ρευστότητα.

Στις αγορές πάντως κανείς δεν έχει “ξεχάσει” την περιπέτεια του 2014 και τη διακοπή της ανάλογης διαδικασίας που είχε αρχίσει τον Απρίλιο για να διακοπεί στην συνέχεια μετά τον Σεπτέμβριο.

Και οι επιφυλάξεις αυτές παραμένουν “ζωντανές” στις συζητήσεις που γίνονται από πλευράς ΥΠΟΙΚ με τους primary dealers του κρατικού χρέους.

Πηγή:link

21
Jul

Νέα στρες τεστ για τις τράπεζες ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ

Νέα στρες τεστ για τις τράπεζες ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε αργά χθες τη νύχτα την επί της αρχής συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, προβάλλοντας ταυτόχρονα απαιτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και δυσχεραίνουν την έξοδο στις αγορές. Μεταξύ άλλων, ζητάει να διενεργηθούν νέα στρες τεστ στις τράπεζες, αλλά και να μην ανατραπούν μετά το τέλος του προγράμματος οι περιορισμοί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, επιμένει ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και καλεί τους Ευρωπαίους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης που θα βασίζονται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρυθμό ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.

Αναλυτικά:

• Το Δ.Σ. του Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, με 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία, ωστόσο, θα εκταμιευθούν όταν αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

• Το ΔΝΤ αναφέρει τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκαν και θα ισχύσουν το 2019 και το 2020, σημειώνοντας ότι θα συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Ωστόσο, μετά το 2022 θεωρεί πως ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ώστε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Προς το παρόν, σημειώνει, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε πιο φιλοδοξους δημοσιονομικούς στόχους μακροπρόθεσμα και αυτό είναι ένα θεμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

• Το Ταμείο εκτιμά ότι η στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε εξαιρετικά αισιόδοξες υποθέσεις. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι εποπτικές αρχές να ενισχύσουν τα κίνητρα για μείωση των «κόκκινων» δανείων και να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου. «Οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και στρες τεστ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Αυτό θα διευκολύνει και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

• Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να ανατρέψει τις αλλαγές που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης, το Ταμείο ζητεί να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

• Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Ταμείο επιμένει ότι παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο. «Αν και οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας έχουν περιοριστεί, τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι μια στρατηγική ελάφρυνσης που βασίζεται στη διατήρηση χωρίς προηγούμενο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μακρό χρονικό διάστημα, δεν είναι αξιόπιστη. Γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω σύγκλιση σε μια στρατηγική που θα βασίζεται σε πιο ρεαλιστικές υποθέσεις…», καταλήγει το Ταμείο.

Πηγή:link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close