fbpx

12/06/2017

12
Jun

«Αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα ζητά ο Κερέ

«Αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα ζητά ο Κερέ.Οι υπουργοί οικονομικών πρέπει να συμφωνήσουν σε «αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα ώστε να τονώσουν την οικονομία της χώρας τόνισε ο Μπερνουά Κερέ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Μιλώντας τρεις ημέρες πριν το Eurogroup που θα συζητήσει το θέμα του χρέους το μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας κάλεσε τους υπουργούς οικονομικών να βρουν μια λύση που θα οδηγήσει στο να επιστρέψουν οι επενδυτές και οι καταθέσεις. Μια συμφωνία είναι απαραίτητη για να εκταμιευτούν χρήματα πριν τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου, θυμίζει το πρακτορείο.

«Ελπίζω πάρα πολύ, και η ΕΚΤ ελπίζει πάρα πολύ (very much hopes) ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης», είπε ο Μπ. Κερέ. «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε, έκαναν ότι τους αναλογούσε σε ότι αφορά τις πολιτικές, σε ότι αφορά το MoU και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς του Eurogroup σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα βασίζεται σε μια συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη της στον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ένα βήμα που θα διευκόλυνε την επιστροφή της χώρα στις αγοράς, θυμίζει το πρακτορείο. Ο κ. Κερέ προειδοποίησε ενάντια στη σύνδεση των δύο ζητημάτων.

«Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ότι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας» τόνισε ο Μπενουά Κερέ.

«Είναι βέβαιο πως δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Εurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις» πρόσθεσε.

Πηγή:link

12
Jun

Τελικά ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη τα ίδια ή τιμωρείται μόνο η Ελλάδα;

Τελικά ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη τα ίδια ή τιμωρείται μόνο η Ελλάδα;

Όλα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα από τη πρώτη μέρα που μπήκαμε στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, ζούμε ένα καθημερινό αγώνα για να καλύψουμε τους στόχους των προγραμμάτων και να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε υπογράψει.Και αφού πάρουμε κάποια μέτρα ζητάνε και άλλα και ούτω  καθεξής.

Ερχόμαστε σήμερα που η Ελλάδα αφού υπεραπόδωσε των στόχων της όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και έχοντας το τρίτο μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη , πηγαίνει στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου με αίτημα να τηρηθούν  τα συμφωνηθέντα ώστε να καταφέρει η χώρα να μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης , αφού οριστούν και τα μέτρα βιωσιμότητας  του χρέους μας.Η κουβέντα όμως τελευταία επικεντρώνεται στο να πάρουμε μόνο τη δόση ή έστω λίγο μεγαλύτερη και μέχρι εκει.

Ας πάμε όμως λίγο στο πολυπόθητο QE για να δούμε αν τηρούνται οι κανόνες.Σύμφωνα με τα στοιχεία των αγορών ομολόγων  από την ΕΚΤ για τους δύο τελευταίους μήνες θα δούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση στον κανόνα του capital key με αποτέλεσμα να έχουν αγοραστεί για το μήνα Μάιο, παραπάνω κατά 12,9% ιταλικά ομόλογα και λιγότερα  κατά 2,3% γερμανικά ομόλογα.

 

Τι σημαίνει αυτό;H ΕΚΤ για να φτάσει τον επιθυμητό στόχο των 60δις το μήνα σε αγορές ομολόγων αναγκάστηκε να παραβλέψει έναν από τους κανονισμούς της  δείχνοντας ευελιξία.

H EKΤ κατέχει πλέον μαζί με τις ιταλικές τράπεζες το 88% του ιταλικού χρέους που ανέρχεται σε 2,4 τρις $ και είναι πλέον ο μοναδικός αγοραστής ιταλικών ομολόγων.Χωρίς την ΕΚΤ οι αποδόσεις  των ιταλικών ομολόγων θα ήταν πολύ ψηλότερα…Ολόκληρο το ιταλικό οικονομικό σύστημα στηρίζεται στην ΕΚΤ.

Θα μπορούσε να δείξει παρόμοια ευελιξία και για την Ελλάδα εντάσσοντας την στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βάση της δικής της DSA για το χρέος;Άλλωστε το QE το χρειάζονται πολύ περισσότερο οι χώρες σαν την Ελλάδα, που είναι πιο αδύναμες και θέλουν μια μικρή ώθηση για να ξεφύγουν από το καθοδικό σπιράλ της οικονομίας τους.

Μήπως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή;

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων

Guardian Trust S.A

 

 

 

Comodo SSL