08/06/2017

8
Jun

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση η οποία δεν θα είναι λύση, λέει ο Παππάς

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση η οποία δεν θα είναι λύση, λέει ο Παππάς.«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση η οποία δεν θα είναι λύση» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8.

«Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε μία λύση, η οποία δεν είναι λύση. Κι η παρουσία ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι το κριτήριό μας. Το κριτήριό μας είναι να διαμορφώνονται οι όροι για την ομαλή, από εδώ και πέρα, χωρίς ερωτηματικά και αμφιβολίες, χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους και την ομαλή και “εύκολη” αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας», απάντησε ο Νίκος Παππάς, σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει στο ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην βάλει χρήματα, αλλά να «κουμαντάρει» το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε άλλη ερώτηση, αν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει μια διατύπωση που θα βάζει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απάντησε: «Μπορούμε να πετύχουμε διατυπώσεις και λύσεις που να φέρνουν την Ελλάδα στη σφαίρα της κανονικότητας ως προς τη χρηματοδότηση.

Και η σφαίρα της κανονικότητας, βεβαίως, είναι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης». Σχετικά με τα εμπόδια που μπαίνουν στην επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, ο Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Προφανώς υπάρχουν πολιτικές προτεραιότητες στη Γερμανία. Υπάρχουν όμως, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικά.

Και αυτός που χρειάζεται μια καθαρή λύση αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται να δείξει ότι έχει το πολιτικό εκτόπισμα, την πολιτική συνέπεια, το πολιτικό αισθητήριο να υπερβεί τις δυσκαμψίες τις οποίες διαμορφώνει η παρουσία του ΔΝΤ».

Πηγή: link

8
Jun

Ξεχάστε το QE: Να οριστούν τώρα τα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Ξεχάστε το QE: Να οριστούν τώρα τα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μιας κατάστασης η οποία θα παρομοίαζε κανείς με την πιο δύσκολη εξίσωση : πως θα γίνει εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το λεγόμενο QE.

Μέτρα , αντίμετρα, κλείσιμο α΄και β΄αξιολογήσης, ανάλυση βιωσιμότητας χρέους  ΔΝΤ και ΕΚΤ , είναι μερικοί από τους όρους που συνυπάρχουν σε αυτήν την άλυτη εξίσωση.

Αλήθεια γιατί είναι τόσο δύσκολη;Προφανώς οι λόγοι είναι αφενός οικονομικοί καθώς το ΔΝΤ δε χαρίζει ούτς σεντ από τα λεφτά που έχει δανείσει και αφετέρου πολιτικοί , καθώς η Γερμανία δε θέλει να δείξει στο εσωτερικό της και ειδικά ενόψει εκλογών ότι υποκύπτει σε μια ρύθμιση του χρέους.

Πόσο σημαντικό όμως είναι να συμμετέχουμε στο QE;Σίγουρα με τη συμμετοχή μας θα υπήρχε στα μάτια όλων ότι η χώρα πάει καλύτερα κτλ.  και οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπεφταν λόγω των αγορών από την ΕΚΤ.Όμως το QE έχει ημερομηνία λήξης και ίσως πιο σύντομη απ’ ότι υπολογίζεται.Άρα αυτό που θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε και  να επιμείνουμε είναι όχι στη συμμετοχή στο QE που έχει ημερομηνία λήξης και μικρή επίδραση σε αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ , αλλά σε ένα σχέδιο ορισμένο τώρα με τα μέτρα (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) που θα  καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.

Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε την εγγύηση του ESM να κάνει ‘what ever it takes’ όπως είχε πει παλιότερα και ο Μάριο Ντραγκι για να γίνει το χρέος μας βιώσιμο.Αν γίνει κάτι τέτοιο οι αγορές θα μειώσουν τις αποδόσεις των ομολόγων μας , χωρίς καμία βοήθεια από το QE.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση η πτώση στις αποδόσεις  των ομολόγων μας θα είναι αληθινή και θα την κάνει πολύ πιο διαφορετική από αυτές άλλων χωρών που συμμετέχουν στο QE.

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοικονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων

Guardian Trust S.A

8
Jun

Βίζερ: Κατά 95% θα έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου

Βίζερ: Κατά 95% θα έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου.Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten ο Τόμας Βίζερ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Euroworking Group, «θα συμφωνήσουμε στις 15 Ιουνίου με την πιθανότητα να φτάνει το 95%» για την εκταμίευση της δόσης και τις ελαφρύνσεις στο χρέος.

Περιγράφοντας το ρόλο του ΔΝΤ, επισημαίνει ότι το Ταμείο θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα, αλλά δεν θα συμμετάσχει με χρήματα μέχρι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγή:link

8
Jun

Ο Ντράγκι και το ερώτημα που δεν μπορεί να αποφύγει

Ο Ντράγκι και το ερώτημα που δεν μπορεί να αποφύγει.Η λέξη που ακούγεται στα γραφεία των traders, κομμάτι του debate για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της ΕΚΤ, είναι ένας όρος που οι φορείς χάραξης πολιτικής προτιμούν να μη χρησιμοποιούν: το tapering.

Πώς, αναρωτιούνται οι επενδυτές, θα περιοριστούν τα προγράμματα εξαιρετικής τόνωσης που εισάχθηκαν για την αναβίωση της οικονομίας της ευρωζώνης; Και όταν περιοριστούν, τι θα γίνει στις αγορές που έχουν συνηθίσει σε έναν αξιόπιστο και ισχυρό αγοραστή χρέους;

Εχουν συσσωρευτεί 1,8 τρισ. δολάρια κυβερνητικού χρέους, χρεογράφων που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία και ομολόγων τραπεζών και εταιριών, και προστίθενται άλλα 60 τρισ. κάθε μήνα.

Ωστόσο, έναν χρόνο αφότου η ΕΚΤ άρχισε για πρώτη φορά να περιλαμβάνει εταιρικό χρέος στις αγορές της, ανάπτυξη και πληθωρισμός δεν δίνουν ενδείξεις σταθερής ανάκαμψης. Το μέγεθος των μηνιαίων αγορών μειώθηκε από 80 δισ. ευρώ το Μάιο και με τους τωρινούς ρυθμούς της συνεχιζόμενης συσσώρευσης, η κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να φτάσει στο ανώτατο όριο που μπορεί να κατέχει σε γερμανικά ομόλογα (Bund).

Επομένως οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές περιμένουν σύντομα μια ανακοίνωση, αν και αναμένουν σταδιακή αλλαγή και διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σχετικά χαμηλά. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει και θα δημοσιεύσει επικαιροποιημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ο Francesco Garzarelli, συνεπικεφαλής στην ερευνητική ομάδα αγορών και μακροοικονομίας της Goldman Sachs, αναμένει πως η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, αλλά θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο ή το Δεκέμβριο tapering που θα διαμορφώσει τις καθαρές αγορές στο μηδέν μέχρι τα τέλη του 2018.

«Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν παρόμοιες απόψεις με τις δικές μας, με την ανακοίνωση να έρχεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο ή το Δεκέμβριο (κάτι που συμφωνεί με τις δικές μας προβλέψεις) και τις αγορές να σταματούν τον Ιούνιο με Σεπτέμβριο του 2018 (νωρίτερα απ’ ότι αναμένουμε εμείς)», τονίζει.

Βασικός παράγοντας, ωστόσο, είναι η πραγματική ισχύς της ανάκαμψης της Ευρώπης. Η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ έχει αναπτυχθεί σταδιακά, για τρία χρόνια, αλλά με αργό ρυθμό. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, με τη «δομική» μέτρηση που παρακολουθούν οι φορείς χάραξης πολιτικής να ξεπερνά σε ετήσια άνοδο το 1%, αλλά να παραμένει πολύ κάτω του στόχου τους για 2%.

Ο Laurent Clavel, οικονομολόγος στην Axa Investment Managers, επισημαίνει πως «η ΕΚΤ θα έπρεπε μάλλον να διατηρήσει μια πολύ διευκολυντική στάση, διότι δεν υπάρχει βεβαιότητα πως ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο».

Πράγματι, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως «εξαιρετική ποσότητα νομισματικής στήριξης» είναι ακόμη απαραίτητη, σε σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, κάποιοι επιχειρηματολογούν πως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να παραδεχθεί πως η οικονομία ισχυροποιείται. «Σύντομα έπειτα από αυτή τη συνεδρίαση, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παραδεχθεί το «tapering» που προξενεί τον τρόμο και να ακολουθήσει τα στοιχεία με το να γίνει πιο επιθετική. Αυτό θα σηματοδοτούσε το πρώτο, το πιο αβέβαιο βήμα προς ένα μέλλον όπου η δημοσιονομική πολιτική θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη από την νομισματική πολιτική», υπογραμμίζει η Aberdeen Asset Management.

Όταν η Fed περιόρισε το δικό της πρόγραμμα αγορών, ανακοίνωσε στα τέλη του 2013 ξεκάθαρο tapering αγορών, μια ελάττωση 10 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, μέχρι το μηδέν.

Η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι διαφορετική και δείχνει μια επιθυμία για ευελιξία που θα μπορούσε να εκπλήξει. Όταν ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση στις μηνιαίες αγορές, τόνισε πως είναι πιθανό το μέγεθος των αγορών να αυξηθεί και πάλι, αν είναι απαραίτητο.

Για κάποιους, τα λόγια του δείχνουν ότι ο περιορισμός στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα μπορούσε να αφαιρεθεί. Οι αγορές έχουν διανεμηθεί μεταξύ των χωρών, ανάλογα με το συγκριτικό μέγεθος των οικονομιών τους, του λεγόμενου «κεφαλαιακού κλειδιού» (capital key), και θεωρητικά η ΕΚΤ δεν πρέπει να έχει στην κατοχή της πάνω από το ένα τρίτο οποιασδήποτε έκδοσης ομολόγων.

«Αυτή η ανακοίνωση μπορεί να είναι πραγματική μόνο αν το κεφαλαιακό κλειδί δεν αποτελεί πραγματικό περιορισμό», εξηγεί ο Νικόλας Πανηγυρτζόγλου, στρατηγικός αναλυτής για την κατανομή περιουσιακών στοιχείων στην JPMorgan. «Δεν πιστεύω ότι αυτός ο τεχνικός περιορισμός αποτελεί πραγματική κόκκινη γραμμή γι’ αυτούς».

Αναφέρεται στις επερχόμενες ιταλικές εκλογές, που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το Μάιο του 2018. Η Ιταλία έχει το περισσότερο κυβερνητικό χρέος στην ευρωζώνη και φοβάται για την ικανότητά της να συντηρήσει αυτό το βάρος, ενώ είναι μέλος του κοινού νομίσματος και τροφοδότησε την κρίση χρέους το 2011.

Ο προσδιορισμός της επίδρασης του QE σε επιμέρους αγορές είναι δύσκολος -η Goldman Sachs εκτιμά πως έχει πιέσει πτωτικά τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς στις χώρες της βόρειας Ευρώπης με μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα, κατά περίπου 40 με 60 μονάδες βάσης, αλλά και περισσότερο σε χώρες με μεγαλύτερο ρίσκο. Η αφαίρεση της «επίσημης πίεσης» πιθανώς θα κάνει τις αγορές να αναμένουν αντιστροφή παρόμοιου μεγέθους.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει να μειώσει τις μηνιαίες αγορές σε 40 δισ. ευρώ για εννέα μήνες -μέχρι να περάσουν οι εκλογές στις οποίες το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναμένεται να τα πάει καλά- και μετά να δει τι θα κάνει.

«Η αναφορά της λέξης tapering είναι επικίνδυνη γιατί, όπως επεσήμανε ο Ντράγκι, υπονοεί ένα σχέδιο για απόλυτο τερματισμό στην ποσοτική χαλάρωση», σχολιάζει ο κ. Πανηγυρτζόγλου.

Πηγή : link

Comodo SSL