fbpx

07/06/2017

7
Jun

Capital controls: Αλλάζουν τα όρια για τη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό

Capital controls: Αλλάζουν τα όρια για τη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό.Νέο μηνιαίο όριο αποδοχής και εκτέλεσης εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό ανά πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα με τα capitalcontrols προβλέπει η απόφαση της επιτροπής έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Τα νέα όρια που ισχύουν από την 1η Ιουνίου έχουν ως εξής:

 

Τα ανωτέρω πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να ενημερώνουν την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σε μηνιαία βάση και πάντως το αργότερο έως τη δέκατη μέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς για το συνολικό αριθμό και τα συγκεντρωτικά ποσά των εξερχόμενων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό που εκτελέστηκαν κατά το μήνα αναφοράς.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η υπ’ αριθ. 7/2016 (Β’2415) απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Πηγή:link
7
Jun

ΟΟΣΑ: Ενθαρρυντικά σημάδια και βελτίωση για την ελληνική οικονομία το 2018

ΟΟΣΑ: Ενθαρρυντικά σημάδια και βελτίωση για την ελληνική οικονομία το 2018.Οικονομική σταθεροποίηση και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, διαπιστώνει για την Ελλάδα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια οικονομική έκθεσή του. Παράλληλα, προβλέπει ανάκαμψη της τάξεως του 2,5% μέσα στο 2018.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ο υπουργός πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, ‘Ανχελ Γκουρία. Σε καλό κλίμα συζήτησαν την περαιτέρω αξιοποίηση της εποικοδομητικής συνεργασίας κυβέρνησης-ΟΟΣΑ, που ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Προϋπόθεση για την υψηλή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας στο προσεχές διάστημα, αποτελεί η συνέχιση της ταχείας εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και η σύντομη σύναψη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας με τους εταίρους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ, ενώ τονίζει σαφώς ότι η δυναμική αυτή συνδέεται άρρητα με την ακόμη μεγαλύτερη από τη συμφωνηθείσα, μείωση του χρέους.

Πηγή:link

7
Jun

Η γαλλική πρόταση για το χρέος στη συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Λε μερ

Η γαλλική πρόταση για το χρέος στη συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Λε μερ.Συνάντηση στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν, Μπρούνο Λε Μερ, έχει αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παρόλο που επισήμως το θέμα της συζήτησης ήταν «οι τρέχουσες οικονομικές υποθέσεις», όπως ανακοίνωσε ο εξ απορρήτων του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στο twitter, εκτιμάται ότι στην συνάντηση συζητείται το σχέδιο των Γάλλων για το ερχόμενο Eurogroup, σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Μακρόν, την οποία είχε αποκαλύψει το Ραδιόφωνο 24/7 και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αφορά την σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ προτείνει οι ελαφρύνσεις να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση. Πληροφορίες του news247.gr, αναφέρουν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ επιδιώκει να “το παλέψει” ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Ο ίδιος άλλωστε είναι σε αναζήτηση “συμμαχιών” ενόψει Eurogroup, προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα που θα γεφυρώνει τις διακοπές Γερμανίας-ΔΝΤ -πάντως όχι πολύ μακριά από τη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή:link

7
Jun

Ρεκόρ 16ετίας στη μισθωτή απασχόληση τον Μάιο

Ρεκόρ 16ετίας στη μισθωτή απασχόληση τον Μάιο.Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα στην αύξηση της απασχόλησης κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ καταγράφηκαν 215.304 νέες θέσεις εργασίας. Η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη επίδοση πενταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Θετική είναι και η επίδοση του Μαΐου 2017, στον οποίο καταγράφεται  αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 89.534 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαΐου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 264.587, ενώ οι αποχωρήσεις σε 175.053. Από τις 175.053  συνολικά αποχωρήσεις, οι 89.785 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 85.268 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μάιος 2017 και Μάιος 2016, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 12.943 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Μάιο 2017 (θετικό ισοζύγιο 89.534  θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (76.591) τον Μάιο του 2016.

Ο Μάιος 2017 είναι ο τέταρτος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το ισοζύγιο ροών απασχόλησης του μηνός Μαΐου καταγράφεται πάντα θετικό και επιπλέον η επίδοση του Μαΐου 2017  είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Μαΐου από το 2001 μέχρι σήμερα. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 924.321 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 709.017, εκ των οποίων οι 353.927 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 355.090 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε: «H θετική δυναμική στην αγορά εργασίας διατηρήθηκε και τον Μάιο. Η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Χωρίς θριαμβολογίες, συνεχίζουμε την προσπάθεια με σχέδιο και επιμονή».

Πηγή:link

7
Jun

QE : Ή αλλάζει ή θα πρέπει να τερματιστεί πρόωρα;

QE : Ή αλλάζει ή θα πρέπει να τερματιστεί πρόωρα;Πέρσι τέτοιο καιρό είχα επισημάνει σε ένα άρθρο μου ότι αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό της έλλειψης διαθέσιμων γερμανικών ομολόγων προς αγορά.

Τους τελευταίους δύο μήνες που έχουμε στοιχεία (Απρίλιο, Μάιο) για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ παρατηρούμε ότι το παραπάνω πρόβλημα έχει κάνει την εμφάνιση του και μάλιστα δυναμικά.Ο κανόνας του capital key σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα ανάλογα με το ποσοστό συνεισφοράς που έχει η κάθε χώρα στην ΕΚΤ, έχει καταστρατηγηθεί , με αποτέλεσμα για το Μάιο να έχουν αγοραστεί λιγότερα κατά 2,3% γερμανικά ομόλογα και 12,9% περισσότερα ιταλικά ομόλογα για να καλυφθεί το ποσό των 60 δις € αγορών το μήνα.

Αυτή η απόκλιση λοιπόν φαίνεται καθαρά στο παρακάτω γράφημα

 

Ενδεικτικό της έλλειψης των γερμανικών ομολόγων είναι ότι ο μέσος όρος λήξης των ομολόγων έχει πέσει στα τέσσερα χρόνια όπως φαίνεται παρακάτω:

 

 

Καταλήγοντας βλέπουμε ότι είτε πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί του QE (capital key, όριο του 33% αγοράς ομολόγων της συνολικής έκδοσης ανά χώρα, περιορισμός -0,4% αποδόσεων ομολόγων), είτε θα πρέπει να βρει τρόπο σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων έως του τερματισμού του.

Υποσημείωση: Το να μπει η Ελλάδα στο QE μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να αποφέρει στην ΕΚΤ.

Το λόγο έχουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοικονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων

Guardian Trust S.A

Comodo SSL