fbpx

06/06/2017

6
Jun

Τραμπ: Εγώ βρίσκομαι πίσω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τραμπ: Εγώ βρίσκομαι πίσω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε την Τρίτη να αναγνωρίσει ως επίτευγμά του την τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας με έμμεσο τρόπο τις κυρώσεις κατά του Κατάρ.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Τραμπ έγραψε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία οι ηγέτες κρατών της Μέσης Ανατολής του υπέδειξαν το Κατάρ, όταν τους διεμήνυσε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ριζοσπαστικών ιδεολογιών που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία.

«Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή τόνισα πως δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. Οι ηγέτες μού υπέδειξαν το Κατάρ. Κοιτάξτε!» έγραψε στο Twitter.

Τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης και οι Μαλδίβες, διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία».

Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Πηγή:link

6
Jun

Ε. Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup

Ε. Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup.«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι»: αυτό επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt.

Σε άλλο σημείο ζητά, «η Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα». Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κορυφώνουν τώρα την πίεσή της προς το ΔΝΤ, μηδέ εξαιρουμένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», λέει ο Έλληνας υπουργός.

Για το QE ειδικότερα, «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος. Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ», αναφέρει καταληκτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Πηγή:link

6
Jun

Κομισιόν: Είναι η ώρα των δανειστών

Κομισιόν: Είναι η ώρα των δανειστών.Την πάγια θέση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι είναι η ώρα και οι δανειστές να κάνουν το ίδιο» επανέλαβε πριν από λίγο στην αίθουσα Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί επιφέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή διασφαλίζει μια αξιόπιστη δημοσιονομική διαδρομή για τη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος.

«Είναι τώρα η σειρά όλων των πλευρών να φτάσουν σε μια κοινή απάντηση στο ζήτημα για το ελληνικό χρέος τις προσεχείς εβδομάδες. Οι εργασίες θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016, με τη διάθεση φυσικά να ολοκληρωθούν στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς.

Πηγή:link

6
Jun

Αυτή είναι η συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα, που θα συζητηθεί σήμερα στο EWG – Τι θα γίνει αν πει «όχι» η Αθήνα

Αυτή είναι η συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα, που θα συζητηθεί σήμερα στο EWG – Τι θα γίνει αν πει «όχι» η Αθήνα.Κανένα κράτος της ζώνης του ευρώ δεν διαφωνεί με την πρόταση της 22ας Μαΐου, η οποία διατυπώθηκε στο περασμένο Eurogroup, σε σχέση με τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και την υποχώρηση των τελευταίων αντιστάσεων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr το ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αναμένεται να προσφέρουν στις ελληνικές αρχές μια συμφωνία που θα προβλέπει ότι η δόση των 7,5 δισ. θα μπορέσει να εκταμιευθεί πριν από την 1η Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο Π. Τόμσεν και η Κρ. Λαγκάρντ «θα καταθέσουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αίτημα για σύναψη χρηματοδοτικού προγράμματος με την Ελλάδα», ύψους ως 5 δισ. ευρώ και με διάρκεια 18 ή 24 μηνών.

Όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε διάσκεψη του Euro Working Group που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα, το ΔΝΤ θα εμμείνει στην άποψη ότι θα εκταμιεύσει μόνο μετά το καλοκαίρι του 2018, όταν θα επικυρωθούν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα θα διατηρήσει το δικαίωμα να μην ζητήσει τα χρήματα και να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα του ΔΝΤ, λίγους μήνες (1-2) μετά τον τερματισμό του προγράμματος του ESM (Αύγουστος 2018), αν έχει βγει στις αγορές.

Η κυβέρνηση θα λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει ετοιμάσει για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης, για την υποστήριξη της εξόδου στις αγορές.

Στη βάση των αποφάσεων που συνεχίζουν και ισχύουν (Eurogroup 25 Μαΐου 2016) το δεύτερο από τα τρία στάδια της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εκτελεστεί μόνο με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 – όπως είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο.

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει μια προσπάθεια (που θα ολοκληρωθεί στο τακτικό Euro Working Group σε λίγες μέρες) να δοθεί λίγη μεγαλύτερη σαφήνεια και στα «μάκρο – πρόθεσμα» μέτρα που προέβλεπε η απόφαση του περσινού Eurogroup, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό αν κάτι τέτοιο καταλήξει στα κείμενα της 15ης Ιουνίου.

Σε σχέση με τα «μέσο – πρόθεσμα» μέτρα αναδιάρθρωσης, ο ESM έχει εξαντλήσει τα πιθανά σενάρια, με βάση τα οποία το ελληνικό χρέος θα απομειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες μέχρι τη λήξη του (τα βραχυπρόθεσμα έχουν άλλες 20 μονάδες επίπτωση και εκτελέστηκαν τον Ιανουάριο).

Ωστόσο η διαφωνία με το ΔΝΤ για το ύψος της ανάπτυξης παραμένει. Το ΔΝΤ επιμένει σε ανάπτυξη 1% ως το 2060 και η ΕΕ δεν κατεβαίνει κάτω από το 1,8% με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 και 2 μονάδων του ΑΕΠ – κάτι που δε θεωρείται ανέφικτο.

Το ΔΝΤ δέχεται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει τις εκταμιεύσεις μόλις επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για την Ελληνική οικονομία.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι διαφορετικές εκδοχές και σενάρια την ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους θα καταγράφονται σε όλες και στο MEFP (το μνημόνιο με το ΔΝΤ) και στο αναθεωρημένο μνημόνιο με τον ESM, ενώ η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) με ομόλογα 3,6 δις επαφίεται αποκλειστικά σε απόφαση του ΔΣ της EKT και δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Η ΕΚΤ θα πάρει τεχνικά την απόφαση μόνη της, αφού αναλύσει τα ρίσκα επί των ελληνικών ομολόγων.

Το QE δεν μπορεί εκ των συνθηκών να αποτελέσει τον τρόπο ή το πάτημα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές (απευθείας νομισματικές μεταβιβάσεις – ΣΛΕΕ).

Σε σχέση με την ίδια την Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές δεν μετέχουν στις συζητήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη θέση της χώρας ολοκληρώνοντας και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση θα ερωτηθεί στο Eurogroup αν αποδέχεται τη λύση, είτε αυτή έχει βελτιωθεί ή όχι.

Η μέγιστη βελτίωση που μπορεί να αναμένεται είναι το πρόγραμμα του ΔΝΤ να γίνει 18 μηνών και όχι 24, ακολουθούμενο με όσα προεγράφησαν παραπάνω.

Η πλήρης ημερολογιακή ταύτιση των δύο προγραμμάτων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη να επιτευχθεί.

Αν οι συζητήσεις καταρρεύσουν η ΕΕ έχει την πολιτική βούληση (όπως έγραψαν οι Ειδήσεις στις 27 Μαΐου) να διασώσει την Ελλάδα εξετάζοντας δάνειο «γέφυρα» προς ένα νέο πρόγραμμα με τον ESM.

Το περίφημο Plan B προς το παρόν εξετάστηκε άπαξ και στη συνέχεια δεν έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

Καλό, βεβαίως, για την ελληνική υπόθεση και την πορεία της οικονομίας θα ήταν να μην διαταραχθεί η πορεία προς τις αγορές με άλλη μια κρίση με ελληνική υπαιτιότητα (π.χ. να μην δεχθεί την κοινή πρόταση ΕΕ- ΔΝΤ), διότι τότε για την μη έξοδο στις αγορές δεν θα φταίει ούτε το χρέος, ούτε οι πολλαπλασιαστές.

Καθώς, δε οι χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλές ως το 2023, η δημιουργία «καμπύλης αποδόσεων» με μικρά ποσά είναι πολύ πιθανή και εφικτή και για αυτό οι επίσημοι φορείς παρακολούθησης του προγράμματος δεν ανησυχούν για την ικανότητα της χώρας να την χτίσει.

Πηγή : link

Comodo SSL