05/06/2017

5
Jun

Handelsblatt: Συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα προσφέρει στους Ευρωπαίους η Λαγκάρντ

Handelsblatt: Συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα προσφέρει στους Ευρωπαίους η Λαγκάρντ.”Eάν οι δανειστές δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο να σεβαστούν τις εκθέσεις μας και να τις αποδεχτούν, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το λάβουμε υπόψη μας και να τους τον δώσουμε”, είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη Handelsblatt, η οποία θα δημοσιευτεί στην έκδοση της Τρίτης.

“Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι χρηματικές καταβολές να γίνουν όταν θα έχουν καταστεί σαφή τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές”, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

“Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας “, όπως είπε, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί μια ταχεία συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους ως την “ιδεώδη λύση”.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε παράλληλα τις προγνώσεις του έναντι των Ευρωπαίων: “Υπολογίζουμε την βιωσιμότητα του χρέους επί τη βάσει της ρεαλιστικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει επικρίνει τις προγνώσεις του ΔΝΤ ως πολύ απαισιόδοξες.

Πηγή:link

5
Jun

Rolf Strauch (ESM): Μπορούν να εφαρμοστούν νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα

Rolf Strauch (ESM): Μπορούν να εφαρμοστούν νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα.Σε συνέντευξη που παρέδωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch στην ισπανική εφημερίδα Expansion, τόνισε ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης η έξοδος της χώρας στις αγορές και ότι μπορούν να εφαρμοστούν νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά το 2018, αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη που αφορούν την Ελλάδα:

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη μη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup;

Κάναμε καλή πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup. Η Ελλάδα συμφώνησε σε μια πολύ εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική δέσμη 140 μέτρων. Τούτο κλείνει τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ και η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση για μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να συνάψει το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση αλλά δεν κατέληξε ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή απόφαση ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μόνο τον Αύγουστο του 2018, αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα ESM. Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Συνολικά, οι ευνοϊκοί όροι που έχουν ήδη προσφερθεί στην Ελλάδα ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχουν οι ευρωπαίοι δανειστές της. Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις για την Ελλάδα και δεν συνεπάγονται πρόσθετο κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Όλες οι αποφάσεις για την απελευθέρωση της εκταμίευσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

Πιστεύετε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την Αθήνα;

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πολλά μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη παρείχαν επαρκή δημοσιονομικό χώρο στη χώρα. Οι ευεργετικοί όροι δανεισμού μας σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση της αγοράς αποφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι 6% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην αειφορία του χρέους. Ωστόσο, υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν είναι απαραίτητο και εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Αυτές περιλαμβάνουν την περαιτέρω αναβολή των επιτοκίων και την παράταση της διάρκειας των δανείων.

Πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές;

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των επενδυτών και να επανέλθει στο φυσιολογικό. Ο στόχος είναι να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της χώρας. Το πρόγραμμα δεν επικεντρώνεται πλέον στο σχεδιασμό νέων μέτρων, αλλά στην εφαρμογή τους. Εάν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεών της, η Ελλάδα θα έχει πολλές ευκαιρίες να επιστρέψει στην αγορά. Δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πότε θα επιστρέψουν στην αγορά, αλλά για την ελληνική κυβέρνηση. Όταν είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι αρκετά καλή, τότε θα αρχίσουν να κάνουν τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται πάντα προσεκτική προετοιμασία, αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών.

 

Πηγή:link

5
Jun

Τα «γλυκαντικά» του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Τα «γλυκαντικά» του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.Μία γενναιόδωρη δόση, που μπορεί να φτάσει τα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή των θεσμών, και κάποιες ελαφρώς βελτιωμένες δηλώσεις για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, είναι τα μόνα «γλυκαντικά» στα οποία μπορεί πλέον να προσβλέπει η κυβέρνηση Τσίπρα, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Μια τολμηρή απόφαση για το χρέος, που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να βάλει γραβάτα, έχει ήδη φανεί ότι είναι «too good, to be true». To ΔΝΤ δεν αναμένεται να δώσει πιστοποιητικό βιωσιμότητας στο χρέος μας, προχωρώντας σε χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα «γλυκαντικά» ίσως να μην εξασφαλίσουν ούτε την ένταξη στο QE, που αποτελούσε μέχρι χθες το πετράδι του στέμματος του κυβερνητικού αφηγήματος. Ετσι, ακόμη και το τελευταίο οχυρό, η επιστροφή στις αγορές, δείχνει αδύναμο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Το κυβερνητικό αφήγημα πρέπει να αλλάξει, υποστηρίζουν στον ESM, λέγοντας ότι το βάρος πρέπει να μεταφερθεί από το QE στις μεταρρυθμίσεις. Φορολογικός εκσυγχρονισμός και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αποδειχθούν πιο πειστικά για τις αγορές απ’ ό,τι το QE, αναφέρουν οι πηγές του, απηχώντας και τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι αγορές θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση, να υπάρχει σαφήνεια ότι μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου και σαφήνεια ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει σε βάθος χρόνου», υποστηρίζουν. Είναι μια διαφορετική εκδοχή από την «καθαρή λύση» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η ιδέα δεν είναι λανθασμένη, αναγνωρίζουν πηγές της αγοράς ομολόγων στην Αθήνα, αλλά προσθέτουν ότι «για να πουλήσεις Ελλάδα, χρειάζεται χρόνος». Αρα, η επιστροφή στις αγορές καθυστερεί. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να κάνει θαύματα με τις μεταρρυθμίσεις και να πουλήσει έτσι ένα equity story.

Οι θεσμοί υπόσχονται, πάντως, «στήριξη» για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, όταν θα έρθει η ώρα, ενώ οι προσπάθειες για το QE δεν έχουν εγκαταλειφθεί.

Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς –και όχι μόνο– είναι να γίνουν δύο βελτιώσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων των υπουργών Οικονομικών: Η προβλεπόμενη παράταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας κατά «0 έως 15 χρόνια» να γίνει «έως 15 χρόνια», σβήνοντας το αστείο «0» και να απαλειφθεί η φράση ότι η μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ οφείλεται στις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως εξεταστεί και το ενδεχόμενο να φτάσει η παράταση τα 17,5 χρόνια. Αλλες λύσεις εξετάζονται ακόμη, όπως η παροχή κάποιας μορφής εγγύησης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα χρειαστεί όμως και κάτι ακόμη κι αυτό θα είναι πιθανώς μια μεγάλη δόση, ίσως 9 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει την περίοδο έως και μετά τις γερμανικές εκλογές και η οποία θα εκταμιευθεί –φυσικά– σε υποδόσεις για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ιουλίου, αλλά και για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος έχει οδηγήσει επιτελικά της στελέχη στην απεγνωσμένη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με μια πηγή, είναι αυτή που υπέβαλε το αίτημα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θεωρητικά θα μπορούσε να το αποσύρει, ασκώντας πίεση, με αυτό τον τρόπο, στη Γερμανία, για να εξασφαλίσει κάποια καλύτερα ανταλλάγματα στο επίπεδο του χρέους ή του QE.

Πάντως, οι πηγές δεν πιθανολογούν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στήσει σκηνικό κρίσης με την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα για το θέμα αυτό. Αλλες αναλύσεις αναφέρουν ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ δεν είναι υποχρεωτικό να έχει το χαρακτήρα ρήξης, αλλά μπορεί να προκύψει εκ των πραγμάτων, αφού το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Eurasia Group ανέφερε την Παρασκευή ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά «προσποίηση» ενόψει γερμανικών εκλογών και ότι το Ταμείο δεν θα επιστρέψει πραγματικά ξανά.

Πηγή:link

Comodo SSL