03/06/2017

3
Jun

Ψήφος εμπιστοσύνης από το ελληνικό χρηματιστήριο στην κυβέρνηση

Πολλοί λένε ότι οι αγορές έχουν πάντα δίκιο.Άλλες φορές μπορεί να ξεγελάσουν , αλλά θα είναι για λίγο.Με γνώμονα αυτό το κριτήριο, αν παρατηρήσει κανείς την πορεία του χρηματιστηρίου, από την εφαρμογή των capital controls και μετά το αρχικό σοκ, θα δει ότι είναι καθαρά ανοδική.Σκαμπανεβάσματα υπάρχουν πάντα βέβαια αλλά σε βάθος χρόνου η πορεία παρέμεινε και παραμένει ανοδική.

Αν περιορίσουμε τώρα το χρόνο στα πολύ πρόσφατα γεγονότα όπου δεν είχαμε μια ευτυχή κατάληξη στο Eurogroup στις 22 Μαϊου βλέπουμε ότι ενώ δεν αντέδρασε αρνητικά το χρηματιστήριο την επόμενη ημέρα , το έκανε την αμέσως επόμενη όταν δημοσιεύθηκαν ειδήσεις όπου υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού είναι έτοιμη να δεχτεί την πολύ κακή πρόταση του Eurogroup.

Με την διάψευση των παραπάνω ειδήσεων το ελληνικό χρηματιστήριο άρχισε να αντιδρά πάλι ανοδικά αλλά το σημαντικότερο , δεν ”άκουγε” καμία άσχημη είδηση όσον αφορά το τι πρόκειται να γίνει με το χρέος και αν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση τώρα ή αργότερα.

Παρένθεση : To πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να μπει στο QE δεν έχει να κάνει με το ύψος των αγορών που θα κάνει η ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα , αλλά με το ότι πλέον η Ελλάδα λόγω της σημαντικής της οικονομικής βελτίωσης , θα μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος με τα υπόλοιπα που συμμετέχουν στο QE και που πολλά από αυτά δεν το έχουν ανάγκη καν, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των αγορών.Κλείνει η παρένθεση.

Το ότι δεν ”ακούει” η ελληνική αγορά σε άσχημες ειδήσεις σημαίνει ότι γνωρίζει κάτι που δεν το ξέρουν οι πολλοί.Είτε υπάρχει ήδη έτοιμη μια καλή λύση για το χρέος μας , είτε η αγορά ελπίζει σε κάτι τέτοιο δίνοντας περισσότερες πιθανότητες για αυτό.Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έπαιξαν και αυτά ένα σημαντικό ρόλο, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά.

Όσον αφορά το χρέος εξετάζονται λύσεις συνολικές που θα αφορούν όλα τα κράτη μέλη και θα μειώνουν την μετάδοση του κινδύνου από μια χώρα που κινδυνεύει με χρεωκοπία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.Μια λοιπόν λύση που εξετάζεται είναι τα ESbies .

Καταλήγοντας θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ποντάρει υπέρ του αισιόδοξου σεναρίου για τη χώρα μας δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση.Ζητούμενο είναι να δικαιωθεί άμεσα και να υπάρχει συνέχεια στην ανοδική του πορεία για να αφήσει η χώρα πίσω της όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής καταστροφής που υπέστη.

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων

Guardian Trust S.A

3
Jun

Euronews: Άνοιξη στον χειμώνα της ελληνικής οικονομίας

Euronews: Άνοιξη στον χειμώνα της ελληνικής οικονομίας.

Επιδεικνύοντας ισχυρές αντιστάσεις, η ελληνική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ανάλογη είναι η αύξηση και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Οι επιδόσεις αυτές, σύμφωνα με το Euronews, σκιαγραφούν μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που δημιουργήθηκε με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύφεση 0,5%.

Πού οφείλεται η μεγάλη απόκλιση;

«Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που φαίνεται ότι έκαναν τη «διαφορά» είναι:

– η ενίσχυση του κλάδου υπηρεσιών, με τον τουρισμό να προδιαθέτει για μία ακόμα χρονιά ρεκόρ, όχι μόνο χάρη στην άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά και χάρη στην «ανάσταση» του εσωτερικού τουρισμού

-η βελτίωση της απασχόλησης

– η άνοδος του χονδρικού εμπορίου

Ειδικότερα για τον τουρισμό, και φέτος αναμέvεται να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στο euronews, o Γ. Γραμματέας του υπ. Τουρισμού, Γ. Τζιάλλας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα πετύχει νέο ρεκόρ αφίξεων, με την ποιοτική διαφορά ότι θα συνοδευτούν από αύξηση και των εσόδων:

«Μετά από δύο χρόνια συνεχούς αύξησης των τουριστικών ροών στην χώρα μας, συνεχή ρεκόρ, φέτος εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια τουρίστες, με ταυτόχρονη αύξηση εσόδων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία μας, ιδιαίτερα από τις χώρες όπου έχουμε κάνει σημαντικά ανοίγματα, όπως η Κίνα, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η Ρωσία».

Ελπίδες για το 2017

Τα νέα στοιχεία γεννούν ελπίδες ότι η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να «σπάσει» το σπιράλ ασθενικής ανάπτυξης- ύφεσης, που την ταλανίζει τα τελευταία δύο χρόνια και την κατέστησε τη μόνη οικονομία της Ευρωζώνης που έκλεισε την περσινή χρονιά με ύφεση.

Μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τώρα την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα στήριξης.

Πρόκειται για συνολικά 7,5 δισεκατομμυρία ευρώ.

Χρήματα με τα οποία στοχεύει όχι μόνο να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις αλλά και να δώσει νέα ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Πηγή: Euronews

3
Jun

«Απάντηση στην καταστροφολογία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ»

«Απάντηση στην καταστροφολογία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ανάπτυξη 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2017, αντί για ύφεση, δείχνουν τη χαιρεκακία της αντιπολίτευσης που προηγουμένως πανηγύριζε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημειώνει, τώρα που «η εικόνα είναι καθαρά θετική» το μόνο που ακούγεται είναι σιωπή.

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ελληνική οικονομία δείχνουν, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ανάπτυξη 0,4% αντί για την ύφεση 0,5%, που είχε ανακοινωθεί πριν από έναν μήνα».

Τότε, τονίζει, «η αντιπολίτευση είχε επιλέξει, για μια ακόμη φορά, να επενδύσει στην καταστροφολογία. Ανακοινώσεις, πρωτοσέλιδα, ειρωνικά tweets, φραστικές επιθέσεις, έστησαν το σκηνικό ενός μικρού πανηγυριού για τη διαφαινόμενη, τότε, αδυναμία ανάκαμψης της οικονομίας».

«Πανηγύρι και χαρά για την αδυναμία της χώρας… Σήμερα που η εικόνα είναι καθαρά θετική, σιωπή… ούτε πανηγύρι ούτε χαρά. Μόνο μεμψιμοιρία, χαιρεκακία και εμφανής στοίχιση ορισμένων Κυριακάτικων πρωτοσέλιδων τίτλων με τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, σε σχέση με το χρέος», σημειώνει

«Ανοησία»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι «η πρώτη φορά, τα δυο αυτά χρόνια, που όσοι έβαλαν με δικές τους επιλογές τον τόπο σε βαθιά χαράδρα, κουνάνε τώρα το δάχτυλο και επικρίνουν εκείνους που ανέλαβαν την τιτάνια προσπάθεια να ξελασπώσουν το μέλλον του τόπου.

»Μόνο που τώρα γίνεται φανερό σε όλους ότι η χαιρεκακία για τη χώρα, οι πανηγυρισμοί για τις αρνητικές προβλέψεις και η σιωπή για τις θετικές, η ταύτιση με τους πιο ακραίους από τους δανειστές μας, δεν αποτελεί απλά στρεβλή επιλογή αντιπολίτευσης. Αποτελεί ανοησία».

Και καταλήγει:

«Η διεκδίκηση μιας οριστικής διεξόδου από την κρίση, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης, μετά από επτά χρόνια ύφεσης και σκληρής προσαρμογής, δεν αφορά απλά τον πολιτικό στόχο μιας κυβέρνησης ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θητείας. Αφορά το μέλλον του τόπου. Δεν είναι πολιτικός στόχος. Είναι εθνικός στόχος».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του 2017, υπάρχει αναθεώρηση επί τα βελτίω, καθώς καταγράφεται ανάπτυξη 0,4% έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Επίσης, βάσει των προσωρινών στοιχείων, το α’ τρίμηνο φέτος σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2016 καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,4% έναντι μείωσης κατά 0,1% στην πρώτη εκτίμηση στις 15 Μαΐου.

Πηγή : link

3
Jun

Ν. Παππάς: «Πιο δύσκολο να βρεθεί λύση στο Eurogroup παρά στη σύνοδο

Ν. Παππάς: «Πιο δύσκολο να βρεθεί λύση στο Eurogroup παρά στη σύνοδο.Για βρώμικο πόλεμο στην κυβέρνηση κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς ενώ αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogroup, λέει ότι εφόσον η πρόταση Σόιμπλε ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η Ελλάδα δεν θα πει όχι.

«Μια λύση που οδηγεί την χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια λύση που ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουμε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αγορές και να στείλουμε ένα σήμα ότι περνάμε σε άλλη φάση», αναφέρει ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει πως «πρέπει να μιλάμε για τις δυσκολίες με τρόπο ανοιχτό και ειλικρινή. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι διαμορφώνεται ένα πεδίο όπου πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί μια λύση στο Eurogroup, παρά στη σύνοδο κορυφής.

Αυτό αποτυπώνει και ένα δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Ένα πρόβλημα διαφάνειας στον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και λογοδοσίας όσων υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά στη διαδικασία αυτή».

Εκτιμά επίσης ότι «στην πορεία αυτών των δυο χρόνων η Ελλάδα έχει κερδίσει συμμάχους». «Τον Ιούλιο του 2015, ήμασταν απελπιστικά μόνοι και τώρα οι εξελίξεις μας δικαιώνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την αγορά του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη απαντά:

«Δεν έχω να σχολιάσω κάτι, είναι εμπορική συναλλαγή. Ελπίζω», προσθέτει, «να σηματοδοτεί μια διάθεση για επενδύσεις στον χώρο του Τύπου με βάση το γεγονός, ότι υπήρξε τίμημα το οποίο δεν είναι μικρό και φυσικά να αποκατασταθεί η ομαλότητα σε σχέση με την εργασιακή κατάσταση μέσα στον όμιλο.

Δεν υπήρχε πάντως περίπτωση να γίνει αυτό χωρίς χρήματα και νομίζω ότι άπαντες το συνειδητοποιούν αυτό», τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και προσθέτει ότι από την προηγούμενη ηγεσία του ΔΟΛ, «μας είχε γίνει πόλεμος ονομαστικός στοχευμένος και βρώμικος διότι υπήρχε μια αντίληψη που έλεγε ότι για μια ακόμη φορά θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να πιέσει τις τράπεζες ώστε να παρακάμψουν τους τραπεζικούς κανόνες και να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προνομιακές σχέσεις της κυβέρνησης με τον κ. Σαββίδη και νέα διαπλοκή, ο κ. Παππάς αναφέρει, ότι ο κ. Μαρινάκης έχει πάρα πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Αυτό δεν προδικάζει βεβαίως κάτι για την στάση των ΜΜΕ τα οποία ελέγχει» και τονίζει, ότι «με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ καθίσταται αστεία η κριτική της Ν.Δ. περί νέας διαπλοκής στα μάτια και του τελευταίου Έλληνα».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ, λέει ότι, το νομοσχέδιο βρίσκεται στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή τις επόμενες μέρες θα πάει προς τις επιτροπές, και στα μέσα προς τα τέλη Ιουνίου θα έχει ψηφιστεί.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου για πρώτη φορά επιχειρείται να μπει μια τάξη με όρους διαφάνειας σε αυτό το τοπίο. Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει και την πλατφόρμα κατανομής του διαφημιστικού χρόνου που θα ολοκληρωθεί με ένα σύστημα στο οποίο οι συναλλαγές θα είναι διαφανείς και δημόσιες και αυτό θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των ιδιωτικών καναλιών και του Δημοσίου», σημειώνει ο κ. Παππάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comodo SSL