fbpx

01/06/2017

1
Jun

Π. Μοσκοβισί: Οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας δεν μπορούν να συνεχιστούν

Π. Μοσκοβισί: Οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας δεν μπορούν να συνεχιστούν.Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τα κράτη μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεχθούν να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο. «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας και επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία στο μέλλον ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ -ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ-, καθώς και το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, μόνιμης απασχόλησης.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί. «Δεν πρέπει να είμαστε τόσο υπερήφανοι που δεν υπάρχει λογοδοσία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας.

Πηγή:link

1
Jun

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ.Αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, είναι υπό επεξεργασία πρόταση για να γίνουν αναλογικότερα, καθώς θα συνυπολογίζονται τα κυβικά και η παλαιότητα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί και η τιμή αγοράς, καθώς και κριτήρια όπως η ρύπανση.

Η κ. Παπανάτσιου είπε ακόμη πως το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στις 30 Ιουνίου. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. «Αν δοθεί παράταση, οι πολίτες θα χάσουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε πέντε δόσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι η καταληκτική ημερομηνία έχει νομοθετηθεί.

Για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε πως στα αντίμετρα προβλέπεται μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ με στόχο να ωφεληθούν οι χαμηλές ιδιοκτησίες και πως θα υπάρξει κλιμάκωση των επιβαρύνσεων από τα χαμηλά προς τα υψηλά. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι έως τα τέλη του έτους να έχουν εναρμονιστεί οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες και πως δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός φόρος για τα αγροτεμάχια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η εφορία δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, αλλά οφείλει να κάνει κατασχέσεις για να διασφαλίζει το Δημόσιο τα δικαιώματά του.

Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία απαξίωση του ΣΔΟΕ υπενθυμίζοντας ότι η υπηρεσία πλέον ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα, ενώ τα φορολογικά και το λαθρεμπόριο τελωνείων ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή. Το ΣΔΟΕ έχει δράση και επιτυχίες και στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και ενισχύεται «συνεχώς από το υπουργείο», τόνισε η κ. Παπανάτσιου. Είπε ακόμη πως με μετατάξεις ενισχύονται οι κτηματικές υπηρεσίες, καθώς έχουν ως αντικείμενο να εναρμονίσουν τις εμπορικές και τις αντικειμενικές αξίες.

Πηγή:link

1
Jun

Επί της αρχής ευρω-ιταλική συμφωνία για διάσωση της Monte dei Pashi

Επί της αρχής ευρω-ιταλική συμφωνία για διάσωση της Monte dei Pashi.Σε επί της αρχής συμφωνία για τη διάσωση της ιστορικής τράπεζας Monte dei Pashi di Siena κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ιταλίας, με βάση τους νέους κοινοτικούς κανόνες που προβλέπουν «κούρεμα» για μετόχους και ορισμένους ομολογιούχους.

Η συμφωνία επιτρέπει την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» του ιδρύματος με αδιευκρίνιστου μεγέθους κρατικά κεφάλαια.

Η παροχή κρατικής βοήθειας προϋποθέτει ότι η τράπεζα θα κριθεί βιώσιμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ως αντάλλαγμα για την παροχή δημόσιου χρήματος
, οι μέτοχοι και οι μη προστατευμένοι ομολογιούχοι της MPS «θα συμβάλουν στο κόστος αναδιάρθρωσης της τράπεζας», όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

H συμφωνία προβλέπει ακόμα πως η τράπεζα θα πρέπει να επιβάλει «πλαφόν» στο σύνολο των αποδοχών των ανώτερων στελεχών της. Το όριο θα αντιστοιχεί σε 10 φορές τον μέσο μισθό υπαλλήλων του ιδρύματος.

Παράλληλα, η MPS θα πρέπει να μηδενίσει το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων της.

Τη συμφωνία χαιρέτισε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών Ρομπέρτο Μπάσο, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Την πήραμε [τη συμφωνία]».

Πηγή:link

1
Jun

Ντομπρόβσκις: Ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Ντομπρόβσκις: Ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου, απάντησε: «Ελπίζουμε, επειδή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολογήσαμε τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις του προγράμματος και βλέπουμε ότι η Ελλάδα τις υλοποιεί από την πλευρά της».

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, δήλωσε ότι «η Ελλάδα στην πραγματικότητα τους ξεπέρασε πέρυσι και αναμένεται να επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το επόμενο έτους, που είναι 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα». Επομένως, πρόσθεσε, είναι ώρα να προχωρήσουμε, και οι εταίροι στο πρόγραμμα, για να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση.

Πηγή:link
1
Jun

SZ: Ο Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση στο ελληνικό ζήτημα

SZ: Ο Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση στο ελληνικό ζήτημα.«Παρακαλώ, όχι κλιμάκωση στο θέμα της Ελλάδας!» Αυτό ή κάτι παρόμοιο θα πρέπει να είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, την Τετάρτη, στο Βερολίνο, για να μιλήσει στη συνείδησή του.

Αυτές τις μέρες έχουν ανάψει και πάλι τα καλώδια των τηλεφώνων μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών για αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις συμφωνίες μεταξύ του Εurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρεμποδίζει μέχρι στιγμής τη συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Εν τω μεταξύ διαφαίνεται ένας συμβιβασμός, ο οποίος όμως δεν φαίνεται αν αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αφήνει καμιά ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να αμφισβητήσει τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 Ο κ. Γιούνκερ θα θυμήθηκε το 2015, όταν ο Σόιμπλε σε παρόμοια κατάσταση πρότεινε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δεν θέλει να φτάσουν τα πράγματα ξανά σε τέτοιο σημείο, γράφει σε σύντομο σχόλιό της η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1
Jun

Γαλλικό «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας

Γαλλικό «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας.Μία πρόταση της Γαλλίας επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ξεμπλοκάροντας τη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt -που επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν- η πρόταση αναφέρεται σε μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να πειστεί το Ταμείο και να αλλάξει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια – ώστε να περιοριστεί η επιδίωξή του για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Στην εν λόγω πρόταση περιλαμβάνονται μέτρα για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών. Όπως προτείνεται, οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας: αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά, αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

«Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια πρόταση, διατυπωμένη από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τις θέσεις του.

Πηγή:link

Comodo SSL