June 2017

30
Jun

«Με το σπαθί της» θα επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα

«Με το σπαθί της» θα επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα.«Το κουβάρι έχει ξεμπερδευτεί και πράγματι η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, υπήρξε το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και μια στέρεη βάση για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι αυτό κατέστη δυνατό, δίχως να επαναλάβουμε τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014 και αποδείχθηκε απολύτως καταστροφική τόσο για την οικονομία όσο όμως και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
«Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας» σημείωσε κατηγορηματικά ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist. Υπογράμμισε στον αντίποδα ότι η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μια οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης.
Η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα, δίκτυα, υποδομές, τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα ένα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες, είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Σημείωσε ότι για το λόγο αυτό, η προσήλωση μας είναι πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα παραπάνω ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. “Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, μέσω του μισθού, ώστε να συμπαρασύρει θετικά την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας. Για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας”.
Υπογράμμισε ότι οι παραπάνω στόχοι ορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, “είναι η βάση πάνω στην οποία επιλέγουμε να ξεδιπλώσουμε όχι γενικά το όραμα μιας αναπτυξιακής πορείας, αλλά το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην ελληνική κοινωνία”.
“Σταθερός στόχος για τη χώρα από εδώ και στο εξής, είναι να βελτιώσουμε την απόδοσή της ελληνικής οικονομίας, να ενισχύσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο βαθμό και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Η ανεργία ο μεγάλος εφιάλτης για τη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει μια σαφή πτωτική τάση, με το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας να είναι θετικό κατά  250.000 θέσεις, είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας ότι αυτά αποτελούν θετική εξέλιξη αλλά δεν μένει εκεί η κυβέρνηση.
Διότι, τόνισε, θέλει να επιταχύνει το ρυθμό απoμείωσής της και αυτό θα γίνει μέσω της επενδυτικής ανάκαμψης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων.
Ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας της κυβέρνησης “ήρθε και το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης για να τερματίσει οριστικά μια περίοδο αβεβαιότητας, δίνοντας περισσότερη σαφήνεια γύρω από τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τα οποία πια δεσμεύονται οι εταίροι μας να τα υλοποιήσουν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα” είπε ο πρωθυπουργός.
“Αλλά δίνοντας και ένα πλέγμα  συγκεκριμένων δράσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης”, πρόσθεσε, για να τονίσει πως “το πιο σημαντικό όμως στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο απο σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης”. “Να μπορεί αυτοδύναμα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και συνακόλουθα αυτόνομα να προσδιορίζει τις οικονομικές της πολιτικές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”.
“Η Ελλάδα δε θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.Θα βγεί με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
“Για αυτό και η Ελλάδα”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, “δε θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγεί καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας”.
“Η Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες της και τη συμφωνία που πέτυχε για το χρέος γυρίζει σελίδα”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε, “βασίζεται πια σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, εγγυάται την ομαλή λειτουργία των θεσμών και προωθεί ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης που στοχεύει στην παραγωγή πλούτου αλλά και στη δίκαιη κατανομή του”.
Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προάσπισης του δημοκρατικού μοντέλου και είναι αυτό χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη συνολικά.Πλέον το πρόγραμμα προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, και είναι αυτή η κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να αναλάβει το έργο της ταχύτατης ολοκλήρωσης του. Χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς άσκοπες αμφιταλαντεύσεις”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας .
“Είναι πια καιρός για την Ελλάδα να σηκωθεί ξανά στα πόδια της”, σημείωσε, προσθέτοντας: “Να μην είναι πια ο ασθενής της Ευρώπης. Και έχει τις δυνατότητες να το πράξει. Το έχει αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια”. Είπε πως πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. “Ειδικά για τους νέους. Για την επόμενη γενικά που θέλει να ζήσει και να δημιουργήσει στην πατρίδα της”.
“Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια προοδευτική επανάσταση απέναντι στην μονόπλευρη κι αέναη λιτότητα που η συντηρητική ηγεμονία επέβαλε και επιδιώκει να παγιώσει ως αναπόδραστη μοίρα”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Επισήμανε ότι “τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη συνολικά έχουμε ανάγκη από μια ολοκληρωμένη, μακρόπνοη αναπτυξιακή στρατηγική που θα στηρίζει πρώτα και κύρια το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων αυτής της ηπείρου σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο”.
Τόνισε ότι η στήριξη της εργασίας και των δικαιωμάτων καθώς και η επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και θα επαναφέρουν την πίστη των λαών στις ευρωπαϊκές αξίες.
Μιλώντας για την Ευρώπη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι “τώρα παρά ποτέ χρειάζονται συντονισμένες δράσεις σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση και μπορώ με συγκρατημένη αισιοδοξία να πω ότι τα ρεύματα αλλαγής υπάρχουν, και νέοι συσχετισμοί διαμορφώνονται, με σκαμπανεβάσματα και ισχυροποιούνται και έρχονται στο προσκήνιο”.
“Η Ευρώπη ως υπόθεση, αφορά τη συλλογική προοπτική των λαών της και δεν περιορίζεται όπως θέλει η συντηρητική αντίληψη στα όρια ενός οικονομικού ή γεωγραφικού χώρου”, σημείωσε.
“Σε αυτό το κρίσιμο τάιμινγκ, η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτά την αξιοπιστία της, η φωνή της ισχυροποιείται και συμμετέχει με εποικοδομητικές προτάσεις σε όλα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται εξέλιξη”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Είπε ότι η επιστροφή μας στην κανονικότητα με σταθερά βήματα και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού συνοδεύεται ήδη από την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας που την κερδίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι επενδύσεις, πρόσθεσε, ανακάμπτουν και η οικονομία αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους. “Στόχος μας αυτή η ανάκαμψη να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή εργασία και την ευημερία για τους πολίτες της.
Πηγή: ΑΜΠΕ
29
Jun

Ολόκληρη η εγκύκλιος για τα ανασφάλιστα οχήματα – Τι ισχύει τελικά

Ολόκληρη η εγκύκλιος για τα ανασφάλιστα οχήματα – Τι ισχύει τελικά.Με την ΠΟΛ 1090/2017 τροποποιείται η ΠΟΛ 1033/2016 σχετικά με τον εντοπισμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων και την επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών, μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, όπως ισχύει.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 της ΠΟΛ 1033/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

Η Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στη Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, εντοπίζει με διασταύρωση τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία την εν λόγω ημερομηνία, παράγει αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α’ 331/1976), όπως ισχύει, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 2 της Α.Υ.Ο. με αριθμό ΠΟΛ.1163/3.7.2013, όπως ισχύει.

Πριν την αντικατάστασή της είχε ως εξής:
Η Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στη Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, εντοπίζει με διασταύρωση τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία την εν λόγω ημερομηνία, παράγει αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 2 της Α.Υ.Ο. με αριθμό ΠΟΛ.1163/3.7.2013, όπως ισχύει.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 της ΠΟΛ 1033/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση επιβολής του χρηματικού προστίμου που προβλέπεται στο εδάφιο β της παρ. 4 του άρθρου 5 του π.δ. 237/1986, όπως ισχύει, μετά από διαπιστωθείσα παράβαση Αστυνομικής Αρχής κατά την κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος, δεν απαιτείται κατά την ασφάλιση του οχήματος αυτού και η πληρωμή του προβλεπόμενου παραβόλου.».

Πριν την αντικατάστασή της είχε ως εξής:
Σε περίπτωση επιβολής του χρηματικού προστίμου που προβλέπεται στο εδάφιο β της παρ 4 του άρθρου 5 του Π.Δ. 237/1986, όπως ισχύει, μετά από διαπιστωθείσα παράβαση Αστυνομικής Αρχής κατά την κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος, δεν απαιτείται κατά την ασφάλιση του οχήματος αυτού και η πληρωμή του παραβόλου των 250,00 ευρώ.

Η περίπτωση α’ της παραγράφου 4 του άρθρου 3 της ΠΟΛ 1033/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«α) στην περίπτωση που έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του π.δ. 237/1986 και οι ποινές που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ίδιου π.δ.».

Πριν την αντικατάστασή της είχε ως εξής:
α) στην περίπτωση που έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις και οι ποινές που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 237/1998

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 της ΠΟΛ 1033/2016 προστίθενται δύο περιπτώσεις με στοιχεία γ’ και δ’ αντιστοίχως ως εξής:

«γ) από τον αγοραστή, αν απέκτησε όχημα έως την ημερομηνία της εκάστοτε διασταύρωσης και από τη μεταβίβαση του σε αυτόν έως τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου δεν παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών εργασίμων ημερών,

δ) από τον κληρονόμο ή τους κληρονόμους, αν ο θανών ιδιοκτήτης του οχήματος απεβίωσε μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών που προηγείται της εκάστοτε διασταύρωσης και είχε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα επ’ αυτού».

Στο άρθρο 7 της ΠΟΛ 1033/2016 προστίθεται τρίτη παράγραφος ως εξής:

«Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν για διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται από την 14.7.2017 και εφεξής. Τυχόν εκδοθέντα παράβολα ακυρώνονται.».

Πηγή:link

28
Jun

Μήνυμα θεσμών: Οχι άλλα μέτρα, αλλά τηρήστε τα συμφωνηθέντα

Μήνυμα θεσμών: Οχι άλλα μέτρα, αλλά τηρήστε τα συμφωνηθέντα.Μήνυμα με προφανή αποδέκτη μάλλον στην πλευρά του ΔΝΤ έστειλε σήμερα από το συνέδριο του Economist ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Είναι πολύ σημαντικό είπε, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση αλλά επίσης σημαντικό είναι να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής (σ.σ. μέτρα) από την κυβέρνηση, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι είναι πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα» είπε ο Ντ. Κοστέλο. Λίγο νωρίτερα όμως είχε υπενθυμίσει ότι το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας είχε ανοίξει και το 2014, όταν η χώρα είχε μπει και πάλι στον τελευταίο χρόνο του τότε προγράμματος.

«Είναι σημαντικό να μη χαθεί η ευκαιρία που δίνεται, το “μπαλάκι” είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τα δύσκολα είναι πίσω μας, δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά η αχίλλειος πτέρνα των ήδη ψηφισμένων μέτρων είναι η εφαρμογή. Η μπάλα βρίσκεται και στο γήπεδο των θεσμών. Θα πρέπει να μην επιβάλουμε τη λήψη νέων μέτρων πολιτικής πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί».

Η υλοποίηση είναι το «κλειδί» για την έξοδο από το πρόγραμμα, τόνισε από την πλευρά του και ο Φρ. Ντρούντι της ΕΚΤ, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Τζιαμαρόλι (ESM).

Αρκετό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην ερμηνεία των αποφάσεων του Eurogroup και στο θέμα του QE. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, αφού είχε τονίσει προκαταβολικά ότι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα, ερμήνευσε την απόφαση του Eurogroup με θετικό τρόπο, σημειώνοντας ότι κανείς δεν περίμενε ελάφρυνση χρέους μετά τη β’ αξιολόγηση, ξέραμε ότι θα εξειδικευτούν τα μέτρα στο τέλος του προγράμματος το 2018, περιμέναμε όμως ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι οι πιστωτές παραμένουν δεσμευμένοι στην επιτυχία του προγράμματος. Η δήλωση του Eurogroup είναι ένα επαρκές σήμα ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι η απόφαση του Eurogroup δίνει σαφές μήνυμα στις αγορές, η αντίδραση των οποίων ήταν θετική. «Ο διάδρομος για την πρόσβασή μας στις αγορές είναι ανοικτός».

Στη σημείο αυτό ο Γ. Χουλιαράκης επανέλαβε ότι η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι επιθυμητή και εφικτή, συμπληρώνοντας βεβαίως ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο.

Σε ό,τι αφορά στην έξοδο στις αγορές ο Ντ. Κοστέλο σημείωσε ότι η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ είναι η βάση για να ξεκινήσει η Ελλάδα να βγαίνει σιγά σιγά στις αγορές. Από την πλευρά του, ο Ν. Τζιαμαρόλι του ESM είπε ότι για να έχει η χώρα πρόσβαση στις αγορές πρέπει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην υλοποίηση, με πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος. Είμαστε στη μέση του δρόμου, πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα, συμπλήρωσε.

Κόντρα για το QE

Λίγο αργότερα η κουβέντα άναψε όταν ο Φρ. Ντρούντι ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ επανέλαβε αυτό που είπε η κεντρική τράπεζα, ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα. Στη δήλωση του Eurogroup, όμως, προσέθεσε ότι δεν υπάρχει επαρκής εξειδίκευση για βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές και έτσι από τη δική μας πλευρά είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν μετά την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα υπάρξει βιωσιμότητα, διότι απλά τα μέτρα δεν έχουν εξειδικευτεί.

«Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μ. Ντράγκι», τόνισε ο κος Ντρούντι κλείνοντας τη συζήτηση. Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γ. Χουλιαράκης διαφώνησε ευθέως με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι το Eurogroup έδωσε τη δυνατότητα παραμετροποίησης των τριών αγνώστων στην εξίσωση για το DSA, δηλαδή των πλεονασμάτων, της ανάπτυξης και των μέτρων για το χρέος. «Ολοι μπορούν να προσθέσουν τα νούμερα και να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Υπάρχει επαρκής καθαρότητα», τόνισε ο υπουργός και επανέλαβε ότι το QE είναι επιθυμητό, το επιδιώκουμε, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές.

Στο τέλος της ομιλίας του, παρ’ όλα αυτά, επανήλθε στο θέμα του QE με μια διαφοροποιημένη διατύπωση. Η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καθοριστικός παράγοντας είναι το QE. Θα ζητήσω από τον Φραντσέσκο να αναθεωρήσουν τα δεδομένα.

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις

Και οι τρεις εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών με κάθε ευκαιρία επαναλάμβαναν τη φράση «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση», θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι μετά την ψήφιση των μέτρων, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία του προγράμματος είναι η υλοποίησή τους τόσο στη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά από αυτό.

Για παράδειγμα ο κ. Ντρούντι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει ψηφιστεί το απαραίτητο πλαίσιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά τώρα πρέπει να τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μειωθεί το ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο επί του παρόντος έχει απλώς σταθεροποιηθεί.

Στις μεταρρυθμίσεις επέμεινε και ο κ. Τζιαμαρόλι, σημειώνοντας ότι πράγματι ο λαός έχει κουραστεί από τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά εγώ μιλάω για διαρθρωτικές αλλαγές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδόθηκε και στην άρση των capital controls. Για να έχουμε άρση τους, είπε ο κ. Ντρούντι, χρειάζεται τροφοδότηση πιστώσεων. Αυτή είναι η βασική πρόκληση: να δείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος.

Πηγή:link

28
Jun

Ψηφίζει σήμερα η γερμανική Βουλή για τη δόση στην Ελλάδα

Ψηφίζει σήμερα η γερμανική Βουλή για τη δόση στην Ελλάδα.Σήμερα Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για την έγκριση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε ζήτησε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα ο Β. Σόιμπλε απέστειλε συγκεκριμένα σχετική επιστολή προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) όπως και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) –μια επιστολή που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται-, στην οποία αναφέρει τα εξής: «κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κριτική που ασκείται από κάποιους βoυλευτές εστιάζει στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του Β. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι, το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο». Εντούτοις, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής από το το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια: «Η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Σόιμπλε ότι: «μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Αντ’ αυτού ο γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή : link

 

27
Jun

Απειλείται η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη;

BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive): Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014 , για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ή για να το κάνουμε πιο κατανοητό η οδηγία που καταργεί το bail out να γίνονται δηλ οι διασώσεις των  τραπεζών με λεφτά των φορολογουμένων , φέρνοντας σε ισχύ το bail in , όπου τις ζημιές των τραπεζών καλούνται να πληρώσουν οι μέτοχοι τους (ομολογιούχοι, μέτοχοι , καταθέτες).

Η παραπάνω οδηγία είναι σε ισχύ από την 01/01/2016 και υποτίθεται ότι θα έφερνε τέλος στην κρατική ενίσχυση των τραπεζών σε περίπτωση που αυτές χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έγιναν με αυτόν τον τρόπο πριν καν ισχύσει η οδηγία (Δεκέμβριος 2015).Είμασταν το πρώτο πείραμα θα έλεγε κανείς της BRRD.

Οι έχοντες γνώση επί του θέματος ήξεραν ότι στο μέλλον είχαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτή των ελληνικών τραπεζών αλλά  και πιο δύσκολες ίσως.Ερχόμαστε στο σήμερα.Πρόσφατα η ισπανική τράπεζα Banco Santander εξαγόρασε στην τιμή του ενός ευρώ την τράπεζα Banco Popular σύμφωνα με την οδηγία BRRD.Οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των τραπεζών υπέστησαν κούρεμα και η Banco Santander μαζί με τα καλά assets της τράπεζας πήρε και τα κόκκινα δάνεια της.Για αυτό το λόγο ανακοίνωσε και αμέσως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Για την Ιταλία όμως φαίνεται τα πράγματα είναι διαφορετικά.Μετά την εξαίρεση της Monte dei Paschi από την καθολική ισχύ της οδηγίας BRRD αφού υπήρξε και κρατική ενίσχυση , ήρθε μόλις προχθές στις 23/06/17 η απόφαση για τις ιταλικέςVeneto Banka και Banca Popolare di Vicenza , δύο προβληματικές τράπεζες, να τεθούν σε εκκαθάριση με βάση το ιταλικό δίκαιο και όχι με βάση την BRRD.Θα εξαγοράσει μόνο τα καλά assets τους η Intensa Sao Paolo και όλα τα υπόλοιπα θα πάνε σε bad bank μαζί με το λογαριασμό στο κράτος ήτοι 17δις.

Τι σημαίνει αυτό;Για μια ακόμη φορά χρέη τραπεζών θα φορτωθούν στους φορολογούμενους πολίτες και αυτό για να μην υποστούν κούρεμα οι κύριοι ομολογιούχοι των τραπεζών.Και εδώ τίθεται προφανώς το ερώτημα.Ισχύουν για όλους οι ίδιοι νόμοι και κανονισμοί στην ευρωπαϊκή ένωση ή γίνονται διαχωρισμοί όπου είναι δυνατόν;

Πόσο συμβάλει το παραπάνω παράδειγμα στην εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη και τι μήνυμα στέλνει στο Βερολίνο που κοιτάζει διστακτικά το όλο εγχείρημα , πόσο μάλλον όταν βλέπει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν προκειμένου να μην κουρευτούν οι κύριοι ομολογιούχοι;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πάρει μια απόφαση έστω και αν είναι δύσκολη και να εφαρμόσει το νόμο όπως πρέπει για όλους.Τίθεται θέμα πλέον αξιοπιστίας η οποία μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.

 

Γιώργος Αναβαλόγλου

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος,

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων της GuardianTrust S.A

26
Jun

«Πάγο» στο QE βάζει ο Μάριο Ντράγκι

«Πάγο» στο QE βάζει ο Μάριο Ντράγκι.Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν παρέχουν αρκετή διαύγεια για την διενέργεια μιας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, κομβική για την πορεία των πραγμάτων θα είναι η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ να υπάρξει περαιτέρω “διαύγεια” στο θέμα του ελληνικού χρέους αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και σίγουρα αρκετά πριν την λήξη του προγράμματος, δεδομένου ότι για να μετάσχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα, καθώς αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης πολύ κάτω από τις “επενδυτικές” βαθμίδες.

Κρίσιμη με τη σειρά της ως προς αυτό είναι η απόφαση που καλείται να πάρει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείο για το εάν ή όχι θα θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα κληθεί η ευρωπαϊκή πλευρά να εκπληρώσει την απαίτηση του Ταμείου για περισσότερη διαύγεια στο χρέος. Οπως είναι γνωστό σε ανάλογα προγράμματα “επί της αρχής” στο παρελθόν, σε κάποια υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε κάποια όχι.

Η απάντηση Ντράγκι

Ο κεντρικός τραπεζίτης, σε επιστολή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, γράφει πως η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Eurogroup, την οποία όπως επισημαίνει βλέπει ως ένα βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει πως παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«O βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια.

Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» υπογραμμίζει ο κ. Ντράγκι σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι «θα αποφασίσει ανεξαρτήτως αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων».

Σε ερώτηση του κ. Χουντή για το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει την πορεία του χρέους, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει πως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από την διαφορά του από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι υποστηρίζει ακόμα πως στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια στρατηγική που θα ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, μέσω μιας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται από το πρόγραμμα διάσωσης και τους στόχους του SSM. Όπως γράφει ο κεντρικός τραπεζίτης, αυτό είναι ένα σημαντικό μονοπάτι προς μια βιώσιμη μείωση του spread ανάμεσα στα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη και θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Πηγή:link

26
Jun

Moody’s: Αναβάθμισε στο Caa3 το κύριο χρέος των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Αναβάθμισε στο Caa3 το κύριο χρέος των ελληνικών τραπεζών.Η Μοοdy’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των τίτλων κύριου χρέους (senior debt) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε Caa3 από Ca, καθώς και τη βασική τους πιστοληπτική αξιολόγηση σε Caa2 από Caa3.

Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σε Caa3 τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς και της Alpha Bank .

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Moody’s, οι πράξεις αξιολόγησης ακολουθούν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο πυροδότησε την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa2 από Caa3.

«Η υψηλότερη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση αντανακλά κατά κύριο λόγο το βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας στην Ελλάδα» σημειώνει η Moody’s. «Επιπρόσθετα, η βασική πιστοληπτική ικανότητα λαμβάνει επίσης υπόψη τις προοπτικές για περαιτέρω ήπιες βελτιώσεις στα οικονομικά θεμελιώδη των τραπεζών, που μπορεί να προέλθουν από την πιθανή επιστροφή περισσότερων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» προσθέτει.

Πηγή:link

26
Jun

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 η απόδοση των 10ετών ομολόγων.Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την Παρασκευή, με τις αποδόσεις να πλησιάζουν σε επίπεδα, στα οποία η Αθήνα θα μπορούσε να σκεφθεί την επιστροφή της στις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Moody’s αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε “Caa2” από “Caa3” μετά τη νέα δόση που της έδωσαν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ενώ άλλαξε επίσης σε θετικές τις προοπτικές του (outlook) από σταθερές. «Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για μία αναβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά αυτό που αποτέλεσε πραγματικά έκπληξη ήταν οι θετικές προοπτικές, που δίνουν τη δυνατότητα για μία ακόμη αναβάθμιση», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 5,42%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009. Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, εάν το επίπεδο (της απόδοσης) υποχωρήσει κάτω από το 5%. Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών τίτλων διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Ο Moody’s ανέφερε ως λόγους για την αναβάθμιση την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για το πρόγραμμα βοήθειας, τη βελτιωμένη δημοσιονομική επίδοση και τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Η απόφαση να δοθούν στην αξιολόγηση θετικές προοπτικές ελήφθη λόγω των καλύτερων προοπτικών για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους. «Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Πηγή:link

26
Jun

Έκκληση Μαυραγάνη: Σπεύστε να διαγράψετε τα κλεμμένα οχήματα

Έκκληση Μαυραγάνη: Σπεύστε να διαγράψετε τα κλεμμένα οχήματα.Να προσέλθουν στις κατά τόπους διευθύνσεις μεταφορών και να διαγράψουν τυχόν κλαπέντα ή απωλεσθέντα οχήματά τους, αλλά και να δηλώσουν ακινησία για όσα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν πλέον, προκειμένου να τακτοποιηθεί το τοπίο γύρω από τα ανασφάλιστα οχήματα, καλεί τους πολίτες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Μαυραγάνης γνωστοποίησε ακόμη ότι έχει ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν δόσεις για να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων και σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα εισηγηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης -στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες- να συμπληρώσει μία σχετική διάταξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα που έλαβαν πολίτες, των οποίων τα οχήματα είχαν κλαπεί, διευκρίνισε ότι οι εν λόγω περιπτώσεις αφορούν κυρίως περιστατικά πριν από το 2010, οπότε δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα στην αστυνομία για την καταχώρηση κλοπής ή απώλειας οχημάτων. Τότε, συνήθως, όπως είπε, οι πολίτες δεν πήγαιναν στην αστυνομία να παραλάβουν την οριστική βεβαίωση για την απώλεια του οχήματός τους και δεν την κατέθεταν, ως όφειλαν, στη διεύθυνση μεταφορών της περιφέρειάς τους για να κάνουν διαγραφή του οχήματός τους.

Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι «η ψηφιοποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα στην εποχή μας», προσθέτοντας ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες «να επιλύσει μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο θέματα ψηφιοποίησης που η Ελλάδα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες».

Σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής φορτωτικής που εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες, ο κ. Μαυραγάννης εξήγησε ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για μία προσπάθεια ψηφιοποίησης των εγγράφων που συνοδεύουν ένα φορτίο.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσε, θα καταπολεμηθεί το παράνομο καμποτάζ από τις γειτονικές χώρες, καθώς όλες οι πληροφορίες θα «ανεβαίνουν» πάνω στο ψηφιακό σύστημα και από εκεί όλα θα μπορούν να ελεγχθούν, προς όφελος και των ιδιοκτητών φορτηγών και των μεταφορέων που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών.

Για όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup επανέλαβε την προσωπική θέση του ότι η ρήτρα ανάπτυξης είναι «η μόνη λύση για τη χώρα» καθώς, όπως ανέφερε, αφορά «τη σύνδεση των καταβολών περί το χρέος με την ανάπτυξη, τον πλούτο που πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα».

Τέλος, χαρακτήρισε μονόδρομο την αναπτυξιακή τράπεζα στην Ελλάδα και έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή:link

25
Jun

Σε ιδιώτη ο Μπουτάρης για την αποκομιδή 1.500 τόνων σκουπιδιών

Σε ιδιώτη ο Μπουτάρης για την αποκομιδή 1.500 τόνων σκουπιδιών.Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε την απειλή του προς τους εργαζόμενους πράξη και προχώρησε στη προκήρυξη διαγωνισμού για να αναθέσει την αποκομιδή απορριμμάτων 1.500 τόνων σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία. Η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια αναφέρει ότι ο Δήμος θα διαθέσει 192.000 ευρώ για τρεις ημέρες αποκομιδής (400 τόνοι ημερησίως). Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα γίνει γνωστό αύριο στις 10:30.

Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιώτη για να καθαρίσει η πόλη εξόργισε τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι αποφάσισαν κατά τη σημερινή ημέρα να εμποδίσουν τον στόλο απορριμματοφόρων ασφαλείας να εξέλθει από το αμαξοστάσιο του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν θα μαζευτεί από τους κάδους ούτε μία σακούλα σκουπιδιών.

Οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα σχέδια Μπουτάρη για εμπλοκή ιδιώτη. «Αύριο θα επιχειρήσουμε να εμποδίσουμε την διεξαγωγή του διαγωνισμού για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας» δήλωσε στο thestival.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Κλεοπάτρα Χοροζίδου.

Πηγή:link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close