29/05/2017

29
May

Greek minister warns ‘no excuses’ on bailout deal

Greek minister warns ‘no excuses’ on bailout deal.The Greek finance minister has warned there are “no excuses” for the country not to receive the next instalment of its multi-billion-dollar bailout.

Euclid Tsakalotos said the Greek government had “done its part”, adding “the ball is very much on the side of our creditors and the IMF”.

Last week, talks between eurozone finance ministers aimed at unlocking Greece’s next set of loans broke down.

Mr Tsakalotos said a deal at the next meeting in June was now urgent.

“There are no excuses for not getting this overall deal that the Greek economy so desperately needs in its efforts to access the markets,” he said.

The meeting is aimed at deciding whether Greece has done enough to receive a €7.5bn (£6.4bn; $8.3bn) loan plus debt relief.

The cash is vital for Greece to avoid defaulting on a debt repayment due in July.

To secure the funds, the country has had to enact a series of economic reforms.

As part of this, earlier this month Greece’s parliament approved a new package of austerity measures, including tax rises and further cuts to pensions due to be implemented in 2019-20.

Mr Tsakalotos said the government “had done its part of what it promised”.

A deal is reported to be held up because The International Monetary Fund and Germany are at odds over how to help ease Greece’s debts once its rescue programme ends next year.

The IMF’s participation in Greece’s latest bailout hinges on resolving this issue.

Mr Tsakalotos said that the eurozone would benefit from a deal that helped Greece return to bond markets again.

“There is very little point in entering a programme if the goal is not to leave the programme and leaving the programme should be not only the responsibility of the debtor country but the creditor countries as well,” he added.

Πηγή:link

29
May

Μειώθηκαν κατά 300 εκατ. οι καταθέσεις τον Απρίλιο

Μειώθηκαν κατά 300 εκατ. οι καταθέσεις τον Απρίλιο.Στα 118,99 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζουν μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου, όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 119,31 δισ. ευρώ.

Αρνητική η πιστωτική επέκταση

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ ΕΛΛ -0,73%, τον Απρίλιο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.029 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 361 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,7% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2017.

I. Συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας

Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2017, ήταν θετική κατά 370 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 668 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -5,4% από -3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα
Τον Απρίλιο του 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,9% από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 659 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 307 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2.1 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2017, ήταν θετική κατά 763 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 506 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,7% από -0,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,5% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 756 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 471 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 3,0% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 7 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 35 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2.2 Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Τον Απρίλιο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 11 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 58 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,1% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2.3 Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 115 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Απρίλιο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 257 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,5% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα.

II. Καταθέσεις από το σύνολο της οικονομίας στα πιστωτικά ιδρύματα

ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση
Αύξηση κατά 91 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 677 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 27,4% από 13,1% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα
Μείωση κατά 139 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 278 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις
Μείωση κατά 583 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 590 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 14,5% από 12,7% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 935 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.284 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 352 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2017, έναντι μείωσης κατά 695 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα
Αύξηση κατά 444 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 312 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,9% από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

29
May

Κυρίαρχος στόχος το QE, στην έδρα της ΕΚΤ ο Τσακαλώτος

Κυρίαρχος στόχος το QE, στην έδρα της ΕΚΤ ο Τσακαλώτος.Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «ανιχνεύσει» τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα όρια… ανεκτικότητας που έχει, στην αποδοχήμιας συμβιβαστικής «φόρμουλας» για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελευταίος θα μεταβεί την Τετάρτη στην έδρα της ΕΚΤ, στη Φρανφκούρτη, έχοντας ως απώτερο σκοπό αναπτύξει τις κυβερνητικές θέσεις, σχετικά με την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από τη στιγμή που στο Eurogroup της 22ης Μαΐου ,«ψαλιδίστηκαν» αισθητά οι όποιες πιθανότητες υπήρχαν για συμφωνία που θα περιλάμβανε ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση αναθεώρησε την στρατηγική της και έστρεψε την προσοχή της στον έτερο κυρίαρχο στόχο που ακούει στο όνομα QE.

Στο Μαξίμου επεξεργάζονται εδώ και ημέρες σενάρια και προσεγγίσεις, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την απουσία των προαπαιτούμενων που είχε θέσει-όπως συμφωνία για χρέος και σχετικές εκθέσεις βιωσιμότητας, θα κατοχυρωθεί νομικά και θα λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις δια χειρός ευρωπαίων, προκειμένου να αποδεχθεί την είσοδο της Ελλάδας στο QE.

H φόρμουλα που αναζητά το Μαξίμου, σε συνεννόηση πάντα με Ευρωπαίους ηγέτες, θα δώσει την «ευκαιρία» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμείνει στο πρόγραμμα και θα αποτελεί την δικλείδα «ασφαλείας» που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανάψει το «πράσινο φως» στην Αθήνα.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που θα λειτουργεί ως «εγγύηση βιωσιμότητα χρέους» προς την ΕΚΤ. Εγγύηση που θα φέρει την «υπογραφή» των ευρωπαίων και σύμφωνα με το Μαξίμου μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο «όχημα», προκειμένου να ξεκλειδώσει τις «πύλες» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενδεχομένως και στο επόμενο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.

Συναντήσεις κορυφής στη Φρανκφκούρτη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται, κατά την επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη, όπου θα παραβρεθεί στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;» να αναπτύξει πτυχές του σχεδίου, το οποίο προωθεί το Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσημα και με υψηλόβαθμα στελέχη των ευρωπαϊκών Θεσμών, που επίσης θα παραβρεθούν στο συνέδριο.

Πηγή:link

29
May

O «έντιμος συμβιβασμός» που βάζει τη χώρα στο QE

O «έντιμος συμβιβασμός» που βάζει τη χώρα στο QE.Μια βελτιωμένη εκδοχή των όσων προτάθηκαν στην Αθήνα και απορρίφθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου φαίνεται να αποτελεί το καλύτερο σενάριο ενός ακόμα συμβιβασμού στις 15 Ιουνίου.

Ακόμα και αυτός ο «έντιμος συμβιβασμός» στον οποίο εμφανίζονται δεκτικά κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου όμως, δεν είναι δεδομένος. Αλλώστε το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείει, αν οι υπουργοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να τεθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ευελπιστούμε με καλούς όρους σε μία καλύτερη συμφωνία» δήλωσε το Σάββατο από την Πρέβεζα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει περιθώριο για έναν έντιμο συμβιβασμό, σε μια βελτιωμένη εκδοχή αυτού που προτάθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Το σχήμα, όπως όλα δείχνουν στην παρούσα φάση, για ξεκάθαρα πολιτικούς λόγους που υπαγορεύονται από το Βερολίνο, δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε μία κατ’ αρχάς αποδοχή μελλοντικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όταν με βάση τις απαιτήσεις του Ταμείου μπορέσει να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Αν παράλληλα όμως προχωρούσε ένα σενάριο, σαν αυτό το οποίο έχει εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούσε ενδεχομένως η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ανέφερε στο χθεσινό του άρθρο στην «Καθημερινή»ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον.

Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι αυτό είναι αρκετό για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ακόμη και αν τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ μόνο μέχρι το 2020 και μειωθούν στο 2,0% μετά.

Στο τελευταίο Eurogroup , ο Β. Σόιμπλε δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μετάθεσης της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής τον τόκων των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια, ενώ ένα από τα σενάρια τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι προέβλεπαν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια, με ρυθμό ανάπτυξης 1,25%.

Ακόμα επομένως και εάν το ΔΝΤ δεν συναινούσε στη βιωσιμότητα του χρέους, η επιβίβασή του στο ελληνικό πρόγραμμα με αστερίσκο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιώσεις συμμετοχής στο QE, εάν παράλληλα το Βερολίνο ενέκρινε ένα σενάριο ήπιας αναδιάρθρωσης, παρεμφερές με αυτό που περιγράφει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στο σενάριο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ελπίζει στο QE. Θα έπρεπε όμως παράλληλα να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η χρηματοδότηση από την πλευρά του ΔΝΤ να φέρει ένα ακόμα Μνημόνιο.

Οι αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι δύσκολες. Και το παραπάνω σενάριο μπορεί να αποδειχθεί το ιδανικό. Αν και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποβεί άκαρπο, ο χρόνος θα πιέζει ασφυκτικά και για την αποπληρωμή των ομολόγων και τόκων 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πηγή:link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close