fbpx

20/10/2016

20
Oct

Λίστα Λαγκάρντ: Έχει βεβαιωθεί το ποσό των 225,4 εκατ. – Ολοκληρώθηκαν 177 έλεγχοι

Λίστα Λαγκάρντ: Έχει βεβαιωθεί το ποσό των 225,4 εκατ. – Ολοκληρώθηκαν 177 έλεγχοι.Συνολικά 225,4 εκατομμυρίων ευρώ έχει βεβαιώσει έως τώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών από τους ελέγχους που διενεργούνται στους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για 365 ελέγχους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει, ενώ από αυτούς έχουν ολοκληρωθεί οι 177 σε σύνολο 2.062 υποθέσεων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τους ελέγχους που διεξάγονται για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο τα οποία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο μέσος όρος φόρων που βεβαιώνονται ανά υπόθεση στους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ ανέρχεται σε 1,273 εκατ. ευρώ.

Από ελέγχους που έχουν γίνει σε υποθέσεις που δεν αφορούν άμεσα αλλά σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ έχουν βεβαιωθεί φόροι 8,529 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη Λίστα Μπόργιανς έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 60 υποθέσεις, ενώ για τους φορολογούμενους με εμβάσματα εξωτερικού έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 1.491 υποθέσεις και έχει ολοκληρωθεί σε 623 από αυτές. Τα ποσά φόρων που έχουν βεβαιωθεί ανέρχονται σε 308,874 εκατ. ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που βεβαιώνεται ανά υπόθεση ανέρχεται σε 495.785 ευρώ.

Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε άλλες 665 υποθέσεις που σχετίζονται με αυτές των εμβασμάτων εξωτερικού και έχει ολοκληρωθεί σε 231 από αυτές με το συνολικό ποσό βεβαιωθέντων φόρων 47 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική περίοδο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24.413 έλεγχοι φέτος έναντι 39.614 πέρυσι, 22.275 το 2014 και 7.115 το 2013. Οι εφορίες πραγματοποίησαν 17.148 ελέγχους κατά τη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουάριος – Αύγουστος 2016 και βεβαίωσαν ποσά φόρων ύψους 1,273 δισ. ευρώ.

Από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έγιναν το οκτάμηνο 173 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι 393,955 εκατ. ευρώ. Από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έγιναν 141 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι 435,316 εκατ. ευρώ. Από τα τελωνεία το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016 πραγματοποιηθήκαν 2.567 έλεγχοι που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο καυσίμων και βεβαιώθηκαν φόροι 2,437εκατ ευρώ.

Για το λαθρεμπόριο καπνικών έγιναν 4.531 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 279,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

20
Oct

Nτράγκι: Θα εξετάσουμε ανεξάρτητα το ελληνικό χρέος

Nτράγκι: Θα εξετάσουμε ανεξάρτητα το ελληνικό χρέος.Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε ανεξάρτητα το θέμα της βιωσιμότητας. Εως τότε είναι πρόωρο να συζητήσουμε τις αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Όσον αφορά στην Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από την DBRS, τότε τα ομόλογά της θα αποκλειστούν από το QE.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Πορτογαλία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θα μείνουν χαμηλά τα επιτόκια

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως οι μηνιαίες αγορές των 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τον Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί. Διευκρίνισε ωστόσο πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε σήμερα μια επέκταση του QE και αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για περιστολή των μηνιαίων ρυθμών αγορών (tapering).

«Κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε το tapering, ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγορών των στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια απότομη διακοπή του προγράμματος.

Σημείωσε επίσης πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επωφεληθεί τον Δεκέμβριο από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019.

Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως ακόμα δεν υπάρχουν σημάδια για μια πειστική ανοδική τροχιά του πληθωρισμού. Τόνισε ωστόσο πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω αλλαγών στις τιμές της ενέργειας.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι οι μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και ακόμη περισσότερο, εάν χρειαστεί, έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει τα επίπεδα-στόχους που θέτει η τράπεζα.

Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι.

 

Πηγή:link

20
Oct

Ποινική δίωξη στον Κοντομηνά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ποινική δίωξη στον Κοντομηνά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ασκήθηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά μετά από έρευνα των οικονομικών Εισαγγελέων στα οικονομικά στοιχεία του επιχειρηματία και προέδρου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Η ποινική δίωξη αφορά χρηματικό ποσό περίπου 48 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταλογιστεί αρχικά και φαίνεται να προέκυψε ως διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων του κ. Κοντομηνά για την περίοδο 2006-2008.

Η υπόθεση σε βάρος του κ. Κοντομηνά εντάσσεται στις έρευνες που διεξάγουν εδώ και περίπου ένα χρόνο οι οικονομικοί εισαγγελείς με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους από τις ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής.

Ο επιχειρηματίας κλήθηκε από τους Εισαγγελείς σε εξηγήσεις για την απόκλιση που εμφανίζουν τα οικονομικά του στοιχεία της επίμαχης περιόδου και φέρεται να αρνήθηκε την διάπραξη αξιόποινης πράξης. Είχε επίσης καταθέσει προσφυγή και στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προσβάλλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από την Φορολογική Διοίκηση πλην όμως από τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε δεν έγιναν δεκτές οι αιτιάσεις του.
Για την υπόθεση αυτή οι οικονομικοί Εισαγγελείς είχαν εκδώσει και εντολή δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, πριν ένα χρόνο, για ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την άσκηση της δίωξης διαβιβάστηκε ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε ειδικό ανακριτή ενώπιον του οποίου ο επιχειρηματίας θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Πηγή: link

20
Oct

Τρ. Αλεξιάδης: Υπέρβαση των στόχων στα έσοδα σε όλους τους τομείς

Τρ. Αλεξιάδης: Υπέρβαση των στόχων στα έσοδα σε όλους τους τομείς.Στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει υπέρβαση των στόχων στα έσοδα σε όλους τους τομείς κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Παράλληλα, ο Τρ. Αλεξιάδης προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει σε ποια άλλη περίοδο έχουν γίνει τόσα πολλά ως προς τους ελέγχους, το λαθρεμπόριο και την φοροδιαφυγή.

Σχετικά με τις επιστροφές, ο Τρ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι στο 9μηνο υπάρχει υπέρβαση κατά 280 εκατ. ευρώ, 14% 14% πάνω από τον στόχο. Για τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο, ο Τρ. Αλεξιάδης σχολίασε ότι «δεν ισχύουν όσα ακούγονται για έκρηξη» επισημαίνοντας ότι το συνολικό ύψος τους είναι στα 92,4 δισ. ευρώ με τον ρυθμό αύξησής της στο πρώτο οκτάμηνο του 2016, «παρα τα όσα καταστροφολογικά ακούγονται» είναι στα 5,1 δισ. ευρώ, την στιγμή που ήταν στα 6,3 δισ. ευρώ το 2015, στα 7,2 δισ. ευρώ το 2014, την χρονιά του success story, και στα 5,1 δισ. ευρώ το 2013.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε τους νόμους που είχαν ψηφιστεί, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θέτοντας το ερώτημα γιατί συνέβη αυτό και ποιους εξυπηρετούσε. Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση για τα ολοκληρωμένα συστήματα εκροών-εισροών σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και χημικών, με τον αντίστοιχο νόμο να έχει ψηφιστεί το 2013. Επίσης με νόμους του 2012 προβλεπόταν GPS σε πλωτά μέσα κι ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων, όμως τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν από την σημερινή κυβέρνηση.

Για παραφιλολογία σχετικά με τους πλειστηριασμούς μίλησε ο Τρ. Αλεξιάδης

Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε ακόμα για «παραφιλολογία» στο ζήτημα των πλειστηριασμών παρατηρώντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει να εισπράξουμε από οφειλέτες που έχουν μια πρώτη κατοικία και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» κι ασκώντας κριτική στον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος από τα ΜΜΕ, αλλά κι όσους κινητοποιούνται. Ο Τρ. Αλεξιάδης επέκρινε την τροπολογία της Ν.Δ. για τους πλειστηριασμούς επισημαίνοντας ότι, με βάση το κείμενό της, το μόνο που έχει να χάσει είναι το Δημόσιο, καθώς θα «έτρεχαν» να δεσμεύσουν τα σπίτια των οφειλετών οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κι οι άλλοι πιστωτές.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

20
Oct

Greece Might Just Get a Boost From an Unlikely Source

Greece Might Just Get a Boost From an Unlikely Source.As European Union leaders gather in Brussels on Thursday with the refugee crisis on the agenda, some of them may repeat the claim that their economies can’t bear the cost of aiding people fleeing war and persecution. Greece ought not to be one of them.

After all it has been through in the past six years, the arrival of tens of thousands of refugees from across the Aegean may in fact be giving the country a mild, short-term stimulus.

Hundreds of millions of euros have been spent so far to provide shelter, provisions, and support to migrants and asylum seekers, in a period when government-funded spending has taken successive cuts.

Thousands of staff, from social workers to engineers — both from international and non-governmental organizations — as well as local contractors, have been deployed to support the gigantic operation of hosting more than 60,000 people stranded in Greek facilities.

A government-commissioned study from April this year, shows that the impact of that effort on Greek gross domestic product could range from neutral to positive by 0.3 percentage points. Having won an exemption for refugee spending from budget targets, it’s the positive scenario that’s now more likely to materialize.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]The European Commission says that it has approved almost 200 million euros($220 million) in funding for projects related to the refugee crisis in Greece this year. That may not look like a huge amount, but this consumption boost comes at a time when money in Greece is so tight that total spending on investment from government coffers is just over 700 million euros a year.

And given that the Commission forecasts an economic contraction of 0.3 percent in 2016, the boost from aid spending and associated demand could make the difference between contraction and breaking even.

The burden for Greek taxpayers this year, net of external sources of funding, is projected at 54 million euros, about 0.03 percent of the country’s GDP, according to the draft 2017 budget.

“Concerns about the capacity of the Greek economy to accommodate the burden of refugees are likely to prove overstated,” said Sotiria Theodoropoulou, a Brussels-based senior researcher at the European Trade Union Institute. “Insofar as EU and other international organisations’ funds are secured to cover the costs of hosting refugees, the additional costs of public service provision can be covered and in fact, new staff can be recruited, thus providing a small boost in the Greek economy. ”

If that’s welcome news at a time when Greece is trying to keep its finances on track and its creditors satisfied, there’s more: Concerns about the refugee crisis scaring off foreign visitors have also proven to be overdone. 2016’s tourism take is likely to be right on target.

 

Source:link[/expander_maker]

20
Oct

Στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και χρέος ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και χρέος ο Τσίπρας.Με γεμάτη ατζέντα και πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Η πορεία της οικονομίας, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το “αγκάθι” των εργασιακών, το χρέος, αλλά και το προσφυγικό αποτελούν το “μενού”, πάνω στα οποία θα εστιάσει ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας νέα πολιτική πρωτοβουλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί το πρωί με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς. Αυτή τη φορά η συνάντηση με τον Γερμανό αξιωματούχο αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που έχουν βάση τα δημοσιεύματα για πιθανή υποψηφιότητά του για την Καγκελαρία. Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου ξεκινούν στις 18.45 και ακολουθεί δείπνο των ηγετών.

Την Παρασκευή το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Για το ζήτημα του χρέους πραγματοποιήθηκε χθες ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Τζανακόπουλος)

Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε ένα οργανόγραμμα για το ζήτημα του χρέους με βάση τα δεδομένα που έχει η ελληνική πλευρά, αλλά και τις βλέψεις που θέτει.

4 θέματα μπήκαν στο τραπέζι:

– Ο χρόνος που επιθυμεί το Μαξίμου να δοθεί μια λύση για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του έως το τέλος του χρόνου.

– Μια λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο.

– Τα νέα δεδομένα που θα δώσει στην οικονομία η οριστικοποίηση των μέτρων.

– Η δύσκολη κατάσταση που εχει προκληθεί με βάση την σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η αβεβαιότητα για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω θεωρούνται απαραίτητα από το κυβερνητικό στρατόπεδο προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με την ηγεσία της οποίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν επαφές το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει αναμένεται να επιμείνει στην υποχρέωση της Ε.Ε για τήρηση των συμφωνηθέντων που απέχουν σε μεγάλο βαθμό από τα “εμπόδια” που βάζει το Βερολίνο μέσω του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Το προσφυγικό

Στην επίσημα ατζέντα της Συνόδου είναι και το προσφυγικό με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει τους κινδύνους που υπάρχουν από την μη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και να ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της χώρας μας σε προσωπικό για τις υπηρεσίες ασύλου.

Αρωγός ο Ομπάμα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν με θετικό μάτι την πολύ πιθανή άφιξη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα ειδικά μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει και στο Βερολίνο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος υπενθύμιζε στο NEWS 247 πως το ραντεβού θα γίνει στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου πως η λύση για το χρέος πρέπει να δοθεί πριν την αποχώρηση του Μπάρακ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, ενώ η ίδια πηγή επεσήμανε και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη με το θέμα του ελληνικού χρέους να αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

Τσίπρας με Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε χθες το βραδύ ο Αλέξης Τσίπρας με τους δυο ηγέτες να επικεντρώνουν στο Κυπριακό.

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για την αμέσως επόμενη περίοδο, στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Με δεδομένη την σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, ως αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με ξένους ηγέτες, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν ακόμα οι σχέσεις Ε.Ε με την Ρωσία, το Συριακό, αλλά και η έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε – Καναδά.

Πηγή : link[/expander_maker]

20
Oct

Ιωάννινα: Ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ – Μεγάλη καθίζηση νωρίτερα, δίπλα στην Ε.Ο. προς Άρτα (βίντεο) – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, φυσιολογική η ακολουθία

Ιωάννινα: Ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ – Μεγάλη καθίζηση νωρίτερα, δίπλα στην Ε.Ο. προς Άρτα (βίντεο) – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, φυσιολογική η ακολουθία.Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος περίπου 10 χλμ, και σημειωθηκε ΒΔ των Ιωαννίνων, στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού του περασμένου Σαββάτου.

Να σημειωθεί ότι οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους εμφανίζονται καθυσηχαστικοί και επισημαίνουν ότι η μετασεισμική ακολουθία ειναι φυσιολογική.

Η δονηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Ενημέρωση 23:23

Αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας, η περιοχή όπου σημειώθηκε το μεγάλο βύθισμα της γης.

Δίπλα στον κρατήρα που άνοιξε με βάθος τουλάχιστον 5 μέτρα, υπάρχει κολώνα της ΔΕΗ, γι΄αυτό έγινε και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, το γεωλογικό φαινόμενο να έχει σχέση με την ισχυρή σεισμική δόνηση του περασμένου Σαββάτου . Όπως είπε, στους ασβεστόλιθους της περιοχής όπου σημειώθηκε ο κρατήρας, μπορεί να προϋπήρχε ένα καρστικό κενό, το οποίο πριν το σεισμό να ήταν σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και με τις αλλεπάλληλες δονήσεις να κατέρρευσε.

Αύριο αναμένεται κλιμάκιο του ΙΓΜΕ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Προηγούμενη ενημέρωση:

«Άνοιξε η Γη», σε παράδρομο της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Άρτας, στο ύψος του 12ου χλμ., περίπου στις 9 το βράδυ, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Ειδικότερα, ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους ογδόντα έως εκατό τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, υποχώρησε και δημιουργήθηκε μία μεγάλη τρύπα βάθους τουλάχιστον τεσσάρων έως πέντε μέτρων, σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο.

Στο σημείο, αυτήν την ώρα βρίσκονται ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Αστυνομία και Πυροσβεστική, ενώ έχει ενημερωθεί και το ΙΓΜΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακούγονται ήχοι μέσα από την Γη και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα γίνει μεγαλύτερη καθίζηση.

Αυτή την ώρα η διέλευση επιτρέπεται μόνο στα Ι.Χ. αυτοκίνητα από το ένα μόνο ρεύμα κυκλοφορίας και δεν αποκλείεται -εάν η βροχόπτωση συνεχιστεί- αργά το βράδυ να κλείσει εντελώς η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο δρόμο.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και epirusgate.blogspot.gr)

 

 Πηγή:link
Comodo SSL