03/09/2016

3
Sep

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους ιδιοκτήτες ζώων;

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους ιδιοκτήτες ζώων;Ειδική αναφορά γίνεται στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας για την κίνηση των ζώων και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων τους.

Το άρθρο 14 υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ζώων, τους συνοδούς αγελών και τους αναβάτες αλόγων σε αστικά κέντρα και σε αγροτικές περιοχές σε μια σειρά από διατάξεις, η παραβίαση των οποίων επιφέρει πρόστιμο 20 ευρώ.

Δείτε εδώ αναλυτικά:

ΑΡΘΡΟ 14: Ζώα, αναβάτες αλόγων και συνοδοί ζώων

1.Ζώα επιτρέπεται να οδηγούνται μόνο από ανθρώπους απόλυτα ικανούς γι’ αυτό που είναι σε θέση να τα ελέγχουν πλήρως.

2.Ζώα που είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τους χρήστες των οδών, δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς, εκτός και αν βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη και έλεγχο κάποιου κατάλληλου οδηγού. Τα σκυλιά πρέπει, γενικά, να είναι δεμένα με ειδικό λουρί.

3.Ζώα επικίνδυνα, είτε σε αγέλες ή κοπάδια, πρέπει επίσης να κινούνται κάτω από τον έλεγχο ενός ατόμου επικεφαλής. Μεγάλες αγέλες ή κοπάδια ζώων πρέπει να έχουν πολλούς οδηγούς.

4. Εφόσον μεγάλα ζώα ή αγέλες ή κοπάδια κινούνται κατά τη διάρκεια της νύκτας στις οδούς, οι οδηγοί τους υποχρεούνται να επισημαίνουν τα ζώα, ως και την αρχή και το τέλος της αγέλης ή του κοπαδιού με ευδιάκριτα φώτα.

5. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο είκοσι (20,00) ευρώ. (αναπροσαρμογή Ν.3542/02.03.2007/ΦΕΚ.50α)

Οι ποινές για τις παραπάνω διατάξεις δεν προβλέπουν αφαίρεση άδειας οδήγησης, άδειας κυκλοφορίας, point system ή ποινικές κυρώσεις.

 

Πηγή:link

3
Sep

Η Humanite και η Liberation για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Humanite και η Liberation για τις τηλεοπτικές άδειες.Με τίτλο: «Λιγότερα κανάλια, για περισσότερη ελευθερία στην τηλεόραση» η εφημερίδα «Ουμανιτέ» έχει δισέλιδο αφιέρωμα στην έντυπη έκδοση του περιοδικού της, του Σαββατοκύριακου.

Η δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου για το τηλεοπτικό τοπίο, και κυρίως το τέλος της διαπλοκής, αποτελούν τον στόχο της νέας νομοθεσίας της κυβέρνησης Τσίπρα, που θα μπει σε εφαρμογή παρά τις αντιστάσεις που συναντά» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Εξηγώντας το πώς λειτουργούσαν τα μίντια στην Ελλάδα, η Ουμανιτέ αναφέρεται στις δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη το 2005, που ήρθαν στη δημοσιότητα μέσω WikiLeaks:
[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]«Τα ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται από ντόπιους μεγάλο-επιχειρηματίες. Τα κέρδη τους από άλλους τομείς τούς επιτρέπουν να λειτουργούν τα κανάλια τους παρά τις απώλειες, για να επωφελούνται από την πολιτική και οικονομική επιρροή που τους προσδίδουν (…) Οι διαδοχικές κυβερνήσεις, ελπίζοντας σε μια θετική επικοινωνιακή κάλυψη, έχουν έως τώρα κλείσει τα μάτια μπροστά σε διάφορους παράνομους ελιγμούς των ΜΜΕ και τους έχουν μάλιστα παραχωρήσει και μια σειρά φορολογικών εξαιρέσεων».

«Όσο τραγικά και εάν μοιάζουν όλα αυτά», σημειώνεται στο δημοσίευμα, «δεν συνοψίζουν παρά μέρος της όλης κατάστασης, που θυμίζει μια Δημοκρατία-Μπανανία, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τα ηνία της χώρας το 2015».

Η «Ουμανιτέ» αναφέρεται στη συνέχεια στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία» που όπως αναφέρει, είχε καταντήσει ο τηλεοπτικός χώρος.
Παρά τους 16 νόμους, εξηγεί, που έχουν υπάρξει από το 1989 σε σχέση με τη λειτουργία των οπτικοαουστικών μέσων, τα 27 χρόνια που υπάρχουν τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα, δεν εφαρμόστηκε κανένα σύστημα λήψης αδειών. Αυτό επέτρεψε στις διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα να έχουν ένα μέσο πίεσης, ή καλύτερα ένα νόμισμα ανταλλαγής απέναντι στους μεγάλους μεγιστάνες των ελληνικών ΜΜΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διεξαγωγή της δημοπράτησης των αδειών και στις καταγγελίες της ΝΔ για «σταλινικές μεθόδους» και για «απόλυτα αντισυνταγματική διαδικασία».

«Αυτές οι επιθέσεις προέρχονται από ένα κόμμα που το 2013 χωρίς ντροπή υποστήριξε το κλείσιμο της ΕΡΤ από τη μία μέρα στην άλλη και σήμερα έρχεται να μιλάει για “επικοινωνιακό πλουραλισμό”» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Αναφέρεται επίσης στις «κωμικοτραγικές διαστάσεις» παρεμβάσεων ορισμένων καναλαρχών, προκειμένου να ελέγχουν τη ροή των ειδήσεων.

«Όλος αυτός ο ωραίος κόσμος είχε πάρει τη συνήθεια, που τη συναντάς σπάνια αλλού στην Ευρώπη, ενός ελέγχου της έκφρασης των ιδεών στα κανάλια, που είχε πάρει διαστάσεις κωμικοτραγικές», λέει ο συντάκτης καταλήγοντας ότι ήταν πολλαπλά «απαραίτητη αυτή η μεταρρύθμιση».

Liberation: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα με τις τηλεοπτικές άδειες»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως κέρδισε ένα στοίχημα: αυτό της μεταμόρφωσης του ελληνικού οπτικοακουστικού τοπίου», καταλήγει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation που αναφέρεται στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η εφημερίδα αναφέρει πως, έπειτα από έναν πλειστηριασμό που διεξήχθη σε «απίθανες» συνθήκες, η δημοπρασία για τα κανάλια απέφερε στην Ελλάδα 246 εκατ. ευρώ. «Μέχρι τώρα», επισημαίνει, «έξι κανάλια εκμεταλλεύονταν τις συχνότητες με τρόπο σχεδόν αναρχικό και παράνομο. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υποσχεθεί ότι θα προχωρήσουν σε κανονιστική ρύθμιση του τομέα. Το έκαναν πρώτα νομοθετώντας και μετά περιορίζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των συχνοτήτων για την ιδιωτική τηλεόραση, επιπλέον αυτών που εκμεταλλεύεται η δημόσια ΕΡΤ. Για την κυβέρνηση, η μάχη είναι επίσης ιδεολογική? έγκειται στον τερματισμό της “διαπλοκής”, του τριγώνου πολιτικοί-μέσα ενημέρωσης-τράπεζες, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται Έλληνες επιχειρηματίες και μεγάλες οικογένειες, που είναι επίσης επικεφαλής ναυτιλιακών και πετρελαϊκών εταιρειών».
Άραγε ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε; ρωτάει η Liberation, επισημαίνοντας πως ορισμένοι ήδη διατυπώνουν αμφιβολίες, ακόμη και ανησυχίες. «Η τιμή των 3 εκατ. ευρώ που ορίσθηκε για τις άδειες δεν επέτρεπε να περιληφθούν στους διεκδικητές των συχνοτήτων συνδικάτα, ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών…», λέει στη γαλλική εφημερίδα ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Άλλοι παρατηρητές ειρωνεύονται: “ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τη δική του διαπλοκή”», σημειώνει η εφημερίδα.
Για τον Νίκο Σμυρναίο, ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης τον οποίο επικαλείται επίσης η Liberation, «πρόκειται για μια νίκη γι’ αυτή την κυβέρνηση η οποία μπόρεσε να φέρει σε πέρας αυτή τη διαδικασία παρά τις πιέσεις των ολιγαρχών». Για παράδειγμα, σημειώνει η εφημερίδα, «έξι από τους οκτώ υποψηφίους επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά η προσπάθειά τους απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας».
Και το δημοσίευμα της Liberation καταλήγει: «Τα κανάλια έχουν τώρα 90 ημέρες μπροστά τους: τα καινούρια για να ετοιμαστούν, τα άλλα για να κλείσουν ή για να επανατοποθετηθούν: “Θα μπορούν πάντα να μεταδίδουν στο Ίντερνετ, σε πλατφόρμες επί πληρωμή ή σε περιφερειακή κλίμακα”, λέει ένα κυβερνητικό στέλεχος. Για τα περιφερειακά κανάλια πρόκειται να πραγματοποιηθεί και πάλι μια διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών, στο ίδιο πρότυπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε κάθε περίπτωση να έχει κερδίσει ένα στοίχημα: αυτό της μεταμόρφωσης του ελληνικού οπτικοακουστικού τοπίου».
 

Πηγή : link[/expander_maker]

3
Sep

Ασφαλίζονται οι ζημιές μεταξύ των οχημάτων σε πορθμεία και πλοία;

Ασφαλίζονται οι ζημιές μεταξύ των οχημάτων σε πορθμεία και πλοία;Ατυχήματα συμβαίνουν κατά την διάρκεια της επιβίβασης ή αποβίβασης του οχήματος σε ένα πλοίο, ή σε πορθμείο/ φεριμπότ ή ακόμα και σε χώρους στάθμευσης ιδιωτικούς ή δημόσιους, σε οικιακά πάρκινγκ, πυλωτές πολυκατοικιών κτλ. Ανεξάρτητα από την ιδιαιτερότητα των σημείων, το όχημα βρίσκεται σε κίνηση και ο οδηγός φέρει αστική ευθύνη προς τρίτους για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες που ενδέχεται να προξενήσει.

Η αστική ευθύνη των οδηγών κατά την μεταφορά του οχήματος σε πλοία ή μέσα σε φυλασσόμενους χώρους καλύπτεται από τα συμβόλαια οχημάτων των εταιρειών, ενδεικτικά Generali, Εθνική, ΑΧΑ, Eurolife, Ergo, Αγροτική, Μινέττα, Ατλαντική κ.α.

Η ευθύνη άλλων πιθανών ζημιών που μπορεί να συμβούν στα ακινητοποιημένα μεταφερόμενα οχήματα κατά την διάρκεια ενός ταξιδίου με πλοίο ή με σιδηρόδρομο ή και κατά την διάρκεια φύλαξης τους, αφορά την εκάστοτε εταιρεία και την λειτουργία της.

Πριν επισκεφτείτε ένα από τα λιμάνια της χώρας, ανοίξτε το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας, ελέγξτε εάν έχετε μαζί σας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και άλλα τυχόν απαραίτητα έγγραφα, τηλεφωνήστε στον ασφαλιστή σας εάν χρειάζεστε κάτι επιπλέον, βάλτε στο πόρτ-μπαγκάζ ρουχισμό, καπέλο, πετσέτα, αντηλιακό, φορτιστές κινητού, tablet ή laptop, την οικογένεια σας και καλό ασφαλισμένο ταξίδι!

Πηγή : link


 

3
Sep

Ρέγκλινγκ: Έξοδος στις αγορές το 2017

Ρέγκλινγκ:Έξοδος στις αγορές το 2017.«Η συμφωνία δεν αλλάζει», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μιλώντας στα «Νέα». «Ο στόχος για 3,5% συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο. Η συμφωνία είναι πολύ σαφής. Δεν βλέπω να υπάρχει καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου χρόνου», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε να ληφθούν νωρίτερα οι αποφάσεις αλλά, «υπάρχει σοβαρός λόγος να το κάνουμε αργότερα, γιατί τότε θα μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας».

Ακόμη, χαρακτήρισε ενοχλητικές τις αμφισβητήσεις του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από ορισμένους υπουργούς, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος στο σύνολο της κυβέρνησης. Αναγνώρισε όμως ότι τα σχόλια αυτά δεν προέρχονται ούτε από τον υπουργό Οικονομικών, ούτε από τον πρωθυπουργό.

Ακόμη, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστεί πλήρως το υφιστάμενο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ρέγκλινγκ, αν το πρόγραμμα ακολουθηθεί, η Ελλάδα θα έχει βγει στις αγορές το 2017 ενώ στα μέσα του 2018 θα σταματήσει η χρηματοδότηση από τον ESM.

Πηγή : link

 

3
Sep

Προτεραιότητα τα περιφερειακά κανάλια

Προτεραιότητα τα περιφερειακά κανάλια.Ευφορία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το υψηλό τίμημα στο οποίο κατάληξε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες με κυβερνητικό στέλεχος να εξηγεί πως “κανείς δεν το περίμενε” με εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών να τοποθετούν το ποσό που θα συγκεντρωθεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ. “Έγιναν 350 χτυπήματα”, τόνιζε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τα περιφερειακά κανάλια. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου που προκρίνουν την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. “Θέλουμε το ΕΣΡ όπως το θέλαμε και σε αυτή την διαδικασία”, τονίζουν χαρακτηριστικά. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ξεχνούν να σημειώσουν την σπουδή της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ στην προηγούμενη φάση. Δεν αποκλείουν, όμως πως “αν δεν υπάρχει ΕΣΡ η αδειοδότηση να γίνει πάλι με τον ίδιο τρόπο”.

Όσον αφορά τα θεματικά κανάλια όλα δείχνουν ότι είναι εκτός σχεδιασμού αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζοντας σε σχέση με το περιεχόμενο που θα έχουν, όταν έρθει η ώρα για τον καθορισμό τους, πως δεν θα περιλαμβάνουν καθόλου ειδήσεις.

Για την διαδικασία και την κριτική που έχει ασκηθεί η ίδια πηγή επεσήμανε πως ο “εγκλεισμός” των συμμετεχόντων ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν διαρροές και να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ η μη επικοινωνία μεταξύ των υποψηφίων είχε ως αποτέλεσμα το τίμημα να μεγιστοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση από τους 4 υπερθεματιστές πρέπει να δοθεί μέσα σε 15 ημέρες, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η τρίτη εντός 24.
Πηγή : link 

3
Sep

Σουλτς: Σύντομα λύση στο Κυπριακό

Σουλτς: Σύντομα λύση στο Κυπριακό.Eπανένωση της Κύπρου αναμένει σύντομα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.

«Διαπίστωσα στην Αγκυρα για πρώτη φορά μια ειλικρινή διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Σουλτς, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Διαπίστωσε επίσης, ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών και του ΟΗΕ εκφράζονται με αισιοδοξία στο θέμα της επανένωσης. Επομένως, διαγράφεται μια σημαντική εξέλιξη τώρα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί τα συντομότερο δυνατό.

«Η λύση του Κυπριακού θα ήταν ένα καταπληκτικό μήνυμα σε μια εποχή δύσκολων ευρωπαϊκών κρίσεων», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσει και οικονομικά.

«Στο τέλος η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει και να φροντίσει πως θα συμμετάσχει και οικονομικά στην επανένωση της Κύπρου λ.χ. πώς θα πρέπει να αποζημιωθούν οι περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν (ενν. στα κατεχόμενα)»
Πηγή : link


 

3
Sep

Οι επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

Οι επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου.Επισήμως η Σκλαβενίτης ΑΕ ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, με την οποία “δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και τη Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σκλαβενίτης:

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.

Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος αναφέρει:

«Στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της προχώρησε σήμερα η Μαρινόπουλος. Με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή.

Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας.

Η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας».

Πηγή:link[/expander_maker]

3
Sep

Την αξιολόγηση CCC για το ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε την Παρασκευή το βράδι η Fitch

Την αξιολόγηση CCC για το ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε την Παρασκευή το βράδι η Fitch.Οπως αναφέρει ο οίκος, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση το Μάιο της δεύτερης δόσης για την Ελλάδα αναδεικνύει τις βελτιωμένες σχέσεις με τους δανειστές. Ωστόσο, σημειώνει ότι τα ρίσκα υλοποίησης είναι ακόμη μεγάλα.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση νομοθέτησε ως «προαπαιτούμενα», μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 3% το 2018, τα 2/3 εκ των οποίων καλύπτονται από τις αλλαγές σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό. Η σχετικά αδύναμη εγχώρια «ιδιοκτησία» καθιστά δύσκολη την πλήρη υλοποίησή τους. Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει έναν δημοσιονομικό μηχανισμό που θα πυροδοτεί νέα μέτρα αν χάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Τονίζει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% το 2016 αλλά οι στόχοι για πλεόνασμα 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018 θα είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιτευχθούν.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το δ’ τρίμηνο, με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά να είναι οι δυσκολότερες. Η Fitch εκτιμά ότι η Αθήνα θα έχει σημαντικά «μαξιλάρια» (σε μετρητά, repos και ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές οφειλών) για να αντέξει ως το β’ τρίμηνο του 2017 χωρίς κάποια εκταμίευση μετά την ολοκλήρωσή της, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις να «τραβήξουν» και το νέο έτος.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πιθανό να βασιστεί στο στόχο χαλάρωσης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων και για το ύψος της δέσμευσης για ανακούφιση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει η Fitch.

Οι υποσχέσεις για το χρέος

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Οπως αναφέρει ο οίκος, μέχρι στιγμής το Eurogroup έχει θέσει μόνο τις γενικές παραμέτρους μιας πιθανής συμφωνίας για το χρέος: Ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης θα πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσπρόθεσμα και κάτω του 20% στη συνέχεια, και ότι τα μέτρα σημαντικότερης ελάφρυνσης όπως οι μειώσεις επιτοκίων και οι ωριμάνσεις θα εξαρτηθούν από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Η σταδιακή ελάφρυνση χρέους και η εξάρτησή της από όρους μπορεί να προσφέρει κίνητρο, αλλά μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα αν θεωρηθεί από τους πολιτικούς ή τους πολίτες ως πολύ μακρινή ή ανέφικτη προοπτική. Η αβεβαιότητα για το πιθανό αποτέλεσμα περιορίζει και τα οικονομικά οφέλη μιας ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Στο τραπέζι πολιτικές «εκπλήξεις»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει μικρότερες ιδεολογικές διαφορές με σειρά πολιτικών του προγράμματος αλλά έχει ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων.

Παρά την ισχνή πλειοψηφία, η Fitch εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να συνεχίσει να βασίζεται στις ψήφους κεντρώων κομμάτων, αλλά παραμένει το στοιχείο των πολιτικών εκπλήξεων.

Η διατήρηση επαρκούς στήριξης για τους απαιτητικούς όρους του προγράμματος ως το 2018 είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδίως αν θυμηθεί κανείς το ιστορικό των προηγούμενων προγραμμάτων.

Στο -0,5% η ύφεση

Το ΑΕΠ εμφάνισε πτώση 0,75% το πρώτο εξάμηνο και η Fitch προβλέπει ήπια ανάκαμψη στο υπόλοιπο του έτους, με την ετήσια μέτρηση στο -0,5%. Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017 λόγω αύξησης των επενδύσεων και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ακόμη, εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σταδιακά στο 21,9% το 2018, παραμένοντας ωστόσο η υψηλότερη στην ευρωζώνη.

Οι τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνει η Fitch, βοήθησε να σταθεροποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αλλά η καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη ανακάμπτουν αργά. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 2% μετά την πτώση 25% (38 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του 2015, αν και η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο, (ιδιαίτερα η άρση των περιορισμών στο «φρέσκο χρήμα»), αναμένεται να οδηγήσουν σε μέτρια ανάκαμψη των καταθέσεων το β’ εξάμηνο του 2016.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες ανισορροπίες στη χρηματοδότηση, με τον ELA να αντιστοιχεί στο 20% της χρηματοδότησης. Η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον Ιούλιο που επέτρεψε να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα επιτρέψει ένα σχετικά μικρό κομμάτι της χρηματοδότησης του ELA (εκτιμάται σε 7%) να μεταφερθεί στην ΕΚΤ με 150 μονάδες βάσης χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες.

Η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν υπερβολικά υψηλά, πάνω από 45% των συνολικών χορηγήσεων. Εγινε πρόοδος, σημειώνει η Fitch, στο νομικό πλαίσιο αλλά η πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβληματικού ενεργητικού είναι σχετικά αργή. Τα υψηλά NPLs, οι χρηματοδοτικές ανισορροπίες και η αδύναμη ζήτηση για πίστωση συνεχίζουν να περιορίζουν την πιστωτική επέκταση η οποία αναμένεται από τον οίκο να μειωθεί κατά 2,8% το 2016 και 1,5% το 2017.

Τι θα αλλάξει την αξιολόγηση

Εξελίξεις που θα μπορούσαν, αυτόνομα ή συνολικά, να οδηγήσουν σε αναβάθμιση είναι:

* Περαιτέρω επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος που θα επέφερε μια ομαλή σχέση συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και ένα σχετικά σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

* Οικονομικά ανάκαμψη, περαιτέρω πρωτογενή πλεονάσματα και ανακούφιση χρέους θα προσφέρουν μεσοπρόθεσμα ανοδικό μομέντουμ για την αξιολόγηση.

Εξελίξεις που θα μπορούσαν, αυτόνομα ή συνολικά, να οδηγήσουν σε υποβάθμιση είναι:

Επανάληψη της παρατεταμένης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών που είδαμε πέρυσι, για παράδειγμα στο πλαίσιο αδυναμίας επίτευξης των στόχων και χειροτέρευση των συνθηκών ρευστότητας.

– Μη πληρωμή, μετατροπή ή υποχρεωτική ανταλλαγή χρέους που εκδόθηκαν στην αγορά ή κυβερνητική δήλωση για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του συνόλου του χρέους.

Η Fitch σημειώνει ότι βασική παραδοχή για τα παραπάνω είναι ότι όποια ανακούφιση χρέους δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος θα αφορά μόνο τον επίσημο τομέα, και γι’ αυτό δεν θα συνιστά «πτώχευση» σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close