01/09/2016

1
Sep

Χαρίτσης: Θα δεχθούν και άλλα παιδιά οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί

Χαρίτσης: Θα δεχθούν και άλλα παιδιά οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί.Την εκτίμηση ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια χωρίς εκπαιδευτικά κενά» χάρη στην πρόσληψη 23.000 αναπληρωτών καθηγητών μέσω του ΕΣΠΑ, έκανε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102fm της ΕΡΤ3.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός ζήτησε «να σταματήσει η παραπληροφόρηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, σε σχέση με το «τόσο ευαίσθητο ζήτημα» της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, μέσω του ΕΣΠΑ.

«Η κριτική που δεχόμαστε δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Για πρώτη φορά φέτος είχαμε τόσο πολλούς δικαιούχους και τόσο πολλά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και κρατικούς πόρους, και για πρώτη φορά συμμετέχουν τα παιδιά όλων των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς και τα άτομα με αναπηρία. Αντιλαμβανόμαστε ότι εν μέσω κρίσης είναι πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι», ανέφερε ο κ.Χαρίτσης, ενώ γνωστοποίησε ότι αναμένονται παρεμβάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα «να βρεθεί λύση για όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους που έμειναν εκτός προγράμματος, δεδομένων των οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αφορμή και πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την ευρωπαία Επίτροπο της Κομισιόν, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, ο υφυπουργός τόνισε πως «επιβεβαιώθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προγράμματα αποδίδει καρπούς. Η χώρα μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι πρώτη σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και έχουν δεσμευτεί όλοι οι πόροι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, δεδομένου ότι ως το Μάρτιο του 2017 πρέπει να υποβάλουμε εκθέσεις κλεισίματος».

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά «πολύ γρήγορα στην ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων που αφορούν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία», ορίζοντας ως «πρώτη, βασική και κυρίαρχη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων εργασίας».
Πηγή : link 

1
Sep

Σεισμός 7,2 ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Σεισμός 7,2 ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία.Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μπέι οφ Πλέντι, σε απόσταση 169 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Γκίσμπορν, με εστιακό βάθος 30 χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Πηγή : link

1
Sep

Goldman Sachs: Ο Draghi αναγκάζεται να επεκτείνει το QE έως τα τέλη του 2017

Goldman Sachs: Ο Draghi αναγκάζεται να επεκτείνει το QE έως τα τέλη του 2017.H Goldman Sachs εκτιμά ότι στην συνεδρίαση της EKT την επόμενη εβδομάδατα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί έως το τέλος του 2017 και κατά 9 μήνες.

Επίσης, η ΕΚΤ να ανακοινώσει τη χαλάρωση ορισμένων από τους περιορισμούς στις αγορές των assets που έχει επιβάλει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η GS αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αφαιρέσει την κλείδα κατανομής – το capital key – και πως λόγω των πολιτικών ζητημάτων έχουν τεθεί γύρω από αυτό, η ανακοίνωση θα παρουσιαστεί χωρίς φανφάρες, πολύ τυπικά και ως μία τεχνική προσαρμογή στη εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την οικονομία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Draghi κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, θα δείξουν μια μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit.

Όπως τονίζει η GS, o Draghi δεν μπορεί να αποφύγει την επέκταση του QE, κάτι που η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά εδώ και καιρό, καθώς έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα είναι αορίστου χρόνου, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τονίσει πως εξαρτάται από την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Και ενώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής δεν υποδεικνύουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις για την ευρωζώνη, οι καθοδικοί κίνδυνοι που απορρέουν από το Brexit, αποτελούν έναν λόγο για να επισπευσθεί η ανακοίνωσης της επέκτασης του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.

Τα συνεχιζόμενα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού,είναι ακόμα ένας άλλος παράγοντας που υποστηρίζει αυτή την ανακοίνωση νωρίτερα παρά αργότερα.

Όπως καταλήγει η Goldman, το ότι η επέκταση είναι πολύ πιθανό να συμβεί έτσι και αλλιώς, γίνεται σαφές, αν λάβουμε υπόψη ότι η λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017 πιθανότατα θα συνεπάγεται και με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που θα έχει τεράστια σημασία στις αγορές μετά το ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει τα ομόλογα το τελευταίο διάστημα.

Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, είναι αρκετά για να πειστεί η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο ότι μια επέκταση του QE πέραν του Μαρτίου του 2017 είναι επιτακτική ανάγκη.

 

Πηγή:link

1
Sep

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με αφορμή δημοσιεύματα.Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία», τα οποία αναφέρονται σε παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα του 2009. Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα, η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τα δημοσιεύματα, τα οποία διαβιβάστηκαν, ήδη, στον κ. Ζαγοραίο, έχουν ημερομηνία 29 και 31 Αυγούστου 2016. Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά» και το δεύτερο «Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά- η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες».

Με την παραγγελία της προς τον κ. Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να ερευνηθεί το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι για την υπόθεση του ελλείμματος πρόσφατα είχε αναιρεθεί η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009. Πλέον, τον τελικό λόγο για την υπόθεση Γεωργίου έχει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1
Sep

Αυτό είναι το προφίλ του απατεώνα στις επιχειρήσεις

Αυτό είναι το προφίλ του απατεώνα στις επιχειρήσεις.Η απάτη μέσα στους οργανισμούς είναι «γένους αρσενικού», καθώς όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη διεθνής έρευνα της KPMG «Global Profiles of the Frauster», το 79% όσων διαπράττουν απάτη μέσα στις επιχειρήσεις είναι άντρες, εκ των οποίων το 66% είχε και συνεργό. Οι γυναίκες φαίνεται να προτιμούν να λειτουργούν περισσότερο μόνες τους, με το 45% αυτών να έχει επιλέξει συνεργό.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των οργανισμών δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της απάτης, διαπιστώνει η KPMG, η οποία βλάπτει ανεπανόρθωτα σε κάποιες περιπτώσεις την εταιρική φήμη και κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η προληπτική ανάλυση δεδομένων παίζει πολύ μικρό ρόλο στην αντιμετώπιση της απάτης (μόλις το 3% έχει εντοπιστεί με τον τρόπο αυτό).

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Όπως σχολιάζει ο Phil Ostwalt, Global Head of Investigations της KPMG, «η χρήση της τεχνολογίας για την απάτη είναι δίκοπο μαχαίρι, το οποίο γίνεται όλο και πιο κοφτερό. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο αυξάνεται και η κακόβουλη χρήση της. Είναι ξεκάθαρο ότι οι απατεώνες έχουν μια ιδιαίτερη άνεση να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διαπράξουν οικονομικό έγκλημα, σε αντίθεση με τους οργανισμούς που, όπως φαίνεται, δεν εκμεταλλεύονται την τεχνολογία σωστά για να εμποδίσουν την απάτη. Οι οργανισμοί θα πρέπει να εξοπλιστούν με εργαλεία παρακολούθησης ύποπτων κινήσεων και συμπεριφορών, οι οποίες με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας θα μπορούν να αναλυθούν αποτελεσματικά».

Το προφίλ του απατεώνα στις επιχειρήσεις

Το 68% των απατεώνων είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, ενώ νεότερες ηλικίες αντιπροσωπεύονται στο δείγμα με ποσοστό 15%.

Το 65% διέπραξε την απάτη ενώ εργαζόταν στον οργανισμό και το 21% αφού είχε αποχωρήσει. Όπως διαπιστώθηκε, το 38% εργαζόταν στον οργανισμό πάνω από 6 έτη και το 14% μεταξύ 4 και 6 έτη.

Το 34% ήταν μέλη της ανώτατης διοίκησης και το 32% διευθυντικά στελέχη με προϋπηρεσία στον οργανισμό άνω των 6 ετών.

Το 38% των απατεώνων χαρακτήρισαν εαυτόν ως αξιοσέβαστα πρόσωπα στους οργανισμούς που εργάζονταν και το 44% είχε σημαντικές δικαιοδοσίες με δυνατότητα παραβίασης των συστημάτων ελέγχου.

Το κίνητρο που υπερίσχυσε για τη διάπραξη της απάτης ήταν το προσωπικό όφελος σε ποσοστό 60% και ακολουθεί η απληστία σε ποσοστό 36% και η ευκολία/δυνατότητα (το κάνω γιατί μπορώ) σε ποσοστό 27%.

Η ευκαιρία και το είδος της απάτης

Η απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών αποτέλεσε ευκαιρία για τη διάπραξη της απάτης σε ποσοστό 61%. Στην Ευρώπη μάλιστα το 72% δήλωσε ότι λόγω μη επαρκών συστημάτων ελέγχου βρήκε ευκαιρία να διαπράξει την απάτη.

Το 24% χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να διαπράξει την απάτη, ενώ το 47% προέβη σε κατάχρηση περιουσίας και το 22% σε αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων.

Το 66% των περιπτώσεων απάτης διαπράχθηκε σε περίοδο 1 έως 5 έτη και στο 27% των περιπτώσεων η απάτη κόστισε σε κάθε οργανισμό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το 44% των απατεώνων εντοπίστηκε μετά από πληροφορίες τρίτων, είτε με επίσημο τρόπο (whistle blowing hotline), είτε με ανεπίσημο (παράπονα, υποδείξεις) ενώ το 24% μετά από διοικητικό έλεγχο.

Σημείωση: Η ανάλυση προέκυψε μετά από ειδικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η KPMG μεταξύ Μαρτίου 2013 και Αυγούστου 2015 σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Αμερική και Ειρηνικό, και αφορά σε 750 φυσικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε εταιρικές απάτες 81 χωρών και των οποίων η ταυτότητα αποκαλύφθηκε.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

1
Sep

Σκλαβενίτης: Την Πέμπτη η υπογραφή για τη Μαρινόπουλος

Σκλαβενίτης: Την Πέμπτη η υπογραφή για τη Μαρινόπουλος.Αίσιο τέλος στο θρίλερ της Μαρινόπουλος δίνουν οι τρεις πλευρές. Πέφτουν υπογραφές για την υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας με ανεφοδιασμό καταστημάτων.

Το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ της οικογένειας Μαρινόπουλου, της Σκλαβενίτης και των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες έχουν αναλάβει και την χρηματοδότηση του νέου εγχειρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247, αναμένεται ταχύτητα η υλοποίηση του σχεδίου, με ανεφοδιασμό των καταστημάτων.

Το σχέδιο σωτηρίας

Η Σκλαβενίτης, η οποία μέσω νέας εταιρείας θα ελέγχει τα καταστήματα που φέρουν το σήμα Μαρινόπουλος πρόκειται να λάβει από τις τράπεζες δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Σκλαβενίτης πρόκειται να διαθέσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ αρκετά από τα οποία πρόκειται να κατευθυνθούν άμεσα και για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, δηλαδή την περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Μαρινόπουλος, ώστε να πληρωθούν οφειλές προς προμηθευτές και εργαζόμενους.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι 10.000 περίπου εργαζόμενοι λαμβάνουν έναντι του μισθού τους δύο φορές την εβδομάδα (10% – 15% του κανονικού τους μισθού κάθε φορά) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουν πληρωθεί έως το πρώτο δεκαήμερα Ιουλίου.

Σε ότι αφορά τους προμηθευτές οι περισσότεροι έχουν κλείσει την στρόφιγγα προμήθειας και αναμένουν τις εξελίξεις ώστε να δουν εάν θα αλλάξουν στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες το “σχέδιο σωτηρίας” προβλέπει μία σημαντική θυσία από πλευρά τους καθώς θα ζητηθεί γενναίο “κούρεμα” των οφειλών της Μαρινόπουλος.

Πηγή: link

1
Sep

Σε ανάκαμψη η ελληνική βιομηχανία τον Αύγουστο

Σε ανάκαμψη η ελληνική βιομηχανία τον Αύγουστο.Μικρή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Markit, καθώς άρχισε να ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ενισχύθηκε από την αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν επίσης εμφανής. Όσον αφορά τις τιμές, το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνει, ενώ οι εταιρείες διατήρησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών πώλησης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index PMI) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– επανέκαμψε στις 50.4 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 48.7 μονάδες του Ιουλίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε νέα ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν γενικά χαμηλός.

Οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, το οποίο συμβαίνει για δεύτερη μόλις φορά μέσα στο 2016. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής συμβάδιζε, σε γενικές γραμμές, με τον μέσο όρο που προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας, παρότι ήταν γενικά περιορισμένη. Υπήρξαν ενδείξεις ότι η άνοδος των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για ελληνικά αγαθά από το εξωτερικό.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν άνοδο των επιπέδων νέων εργασιών για τους Έλληνες κατασκευαστές, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο συνεχούς μείωσης, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες ήταν χαμηλός. Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, ενώ η τελευταία αύξηση ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2014.

 

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Οι εταιρείες μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Αύγουστο. Επιπλέον, η αύξηση των θέσεων εργασίας καταγράφεται στον τομέα κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, δεδομένου ότι μέλη του πάνελ συνδέουν την πρόσφατη αύξηση με τα σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων έλαβε χώρα παρά την περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να ασκούν πολιτική μείωσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς τόσο τα αποθέματα εισροών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν.

Ορισμένα μέλη του πάνελ παρέθεσαν τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών ως έναν από τους παράγοντες που συνέτειναν στη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι εταιρείες περιόρισαν τις αγορές εισροών για τέταρτο συνεχή μήνα, μολονότι μόνο σε μικρό βαθμό.

Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα εξακολούθησε να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στο κόστος κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεδομένου ότι οι τιμές εισροών αυξήθηκαν περαιτέρω. Αύξηση καταγράφεται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών, καθώς οι τιμές χρέωσης υποχώρησαν και πάλι.

Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών στους Έλληνες κατασκευαστές επιμηκύνθηκαν τον Αύγουστο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο αύξησης σε 21 συνεχείς μήνες.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: «Τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου παρείχαν κάποιες θετικές ενδείξεις ότι ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται ενδεχομένως στο κατώφλι της ανάπτυξης. Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, ενισχυμένος κυρίως από τις νέες παραγγελίες, τα επίπεδα των οποίων επανήλθαν σε πλαίσια ανάπτυξης για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών. Επιπλέον, οι κατασκευαστές αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους, μολονότι σε μικρό βαθμό, μετά την έντονη συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ εξακολούθησε να αυξάνεται ο αριθμός του εργατικού δυναμικού.

»Ωστόσο, τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους περιορίστηκαν περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες παραμένουν πρόθυμες να μειώσουν τις τιμές πώλησης παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν εντεινόμενες πιέσεις στο κόστος. Παρότι τα επίπεδα αποθεμάτων και ανεκτέλεστων εργασιών εξακολουθούν να μειώνονται, στο σύνολό του ο Αύγουστος ήταν ένας από τους ισχυρότερους μήνες του 2016 για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών».

 

Πηγή:link[/expander_maker]

1
Sep

Στην έδρα της ΕΚΤ ο Τσακαλώτος για τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Στην έδρα της ΕΚΤ ο Τσακαλώτος για τράπεζες και κόκκινα δάνεια.Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται σήμερα, Πέμπτη, στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντ. Νουί, στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, κεντρικό ζήτημα στη δεύτερη αξιολόγηση είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέες διοικήσεις των τραπεζών.

Υπό αυτή την έννοια, το ζήτημα της επιλογής των νέων διοικήσεων και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι αλληλένδετα, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το επόμενο διάστημα.

1
Sep

ΟΑΕΕ: Σενάρια ανταλλαγής χρέους με… συντάξεις

ΟΑΕΕ: Σενάρια ανταλλαγής χρέους με… συντάξεις.Σχέδιο έμμεσης διαγραφής οφειλών, αλλά και αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης, με ότι αυτό συνεπάγεται στο ύψος των συντάξεων, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Το “πάγωμα” των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η κατάσταση στον Οργανισμό κρίνεται άκρως ανησυχητική.

Από τους 701.148 ασφαλισμένους του, οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες (296.720 άτομα) είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο (241.367 άτομα) με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν πλέον τα 12 δισ. ευρώ.

Η… πατρότητα της πρότασης που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με στόχο να κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών με την έναρξη της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης, ανήκει στην ΕΣΕΕ.

Προβλέπει το πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που δημιουργήθηκαν εντός της κρίσης, και την κεφαλαιοποίησή τους με συνυπολογισμό όλων των χρεών, καθώς και τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις σε ενιαίο κεφάλαιο.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Από την κεφαλαιοποίηση και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με ένα τυπικό επιτόκιο ύψους 1% με 1,5%, ενώ ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές του.

Ο χρόνος ασφάλισης που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί ο ασφαλισμένος, να διαγράφεται από τον ασφαλιστικό χρόνο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί τελικά η σύνταξη. Στην πράξη, ο οφειλέτης ως συνταξιούχος θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει καταβάλλει στον ΟΑΕΕ, καθώς τα οφειλόμενα ποσά θα μειώσουν κατά αναλογία, την σύνταξή του.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 163.061 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές της τάξης των 231,5 εκατ. ευρώ το δίμηνο, αντί ποσού 454,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εισπραξιμότητα των τρεχουσών εισφορών κινείται πέριξ του 50%, με τη μέση εισφορά να εκτιμάται στα 326 ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα, συνεπώς, για τον επόμενο χρόνο που θα είναι και ο χρόνος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα, είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας.

Ηδη, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και θα αναζητηθούν μόνο εάν οι συγκεκριμένοι «διακοπέντες οφειλέτες» καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έκδοση της σύνταξης η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τα υπόλοιπα 8,5 δισ. ευρώ χρέη, σε διακανονισμό εντάχθηκαν 2,6 δισ. ευρώ, το 1 δισ. βγήκε εκτός, μόλις 48 εκατ. ευρώ εξοφλήθηκαν, άλλα 146 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν ως δόσεις και πλέον, ανεξόφλητες παραμένουν οφειλές ενταγμένες σε ρύθμιση, της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ..

Για την ώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, έχοντας βέβαια ήδη αντιδράσει αρνητικά σε αντίστοιχες προτάσεις του παρελθόντος, είτε από εκπροσώπους των μικρομεσαίων, είτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση επανέφερε στο προσκήνιο το οικονομικό επιτελείο κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί την αντίδρασή του ιδιαίτερα θετική. Με προσοχή άκουσε την πρόταση, αυτή τη φορά από το προεδρείο της ΕΣΕΕ, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των Θεσμών Ντ. Κοστέλο, χωρίς όμως και αυτός να πάρει θέση. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι η πιθανότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου, η εκούσια αφαίρεση του μη πληρωμένου χρόνου ασφάλισης από τον υπολογισμό της σύνταξης, αναιρεί στην πράξη την υποχρεωτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στον αντίποδα, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά προβλέπεται και στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, καθώς ορίζεται ρητά ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ασφάλισης κατά τον οποίο καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές.

Το εναλλακτικό σενάριο

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κι εφόσον η αρχική πρόταση απορριφθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών, εξετάζει το σενάριο μόνο κεφαλαιοποίησης της οφειλής για μερικά χρόνια, καθώς έχει θέσει ως νούμερο ένα στόχο της την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΟΑΕΕ, κυρίως κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών, βάσει των πραγματικών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού μάλιστα, έχει καταθέσει ήδη στο υπουργείο Εργασίας πρόταση για μια άλλη παραλλαγή του παγώματος – κεφαλαιοποίησης των οφειλών. Αφορά αυτούς που βρίσκονται κοντά στην ηλικία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προβλέπει την αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους, ακόμη κι αν είναι άνω των 20.000 ευρώ, είτε μέσω της εφάπαξ καταβολής του απαιτούμενου ποσού, είτε μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι και την πλήρη αποπληρωμή του χρέους. Τότε θα προσαρμόζεται η σύνταξη στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο η ΕΣΕΕ με νέα επιστολή που απέστειλε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους αρχηγούς των κομμάτων.

ΠΗΓΗ: Euro2day[/expander_maker]

 

1
Sep

Η Google «μπαίνει στα χωράφια» της Uber

Η Google «μπαίνει στα χωράφια» της Uber.Με την Uber…. τα βάζει η Google, η οποία εγκαινιάζει τη δική της υπηρεσία συνεπιβατισμού στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρία άρχισε να δραστηριοποιείται στο car pooling με πολύ χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και την οποία επικαλείται το MarketWatch.
Η μονάδα της Alphabet ξεκίνησε το Μάιο ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκεί όπου βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία στην Καλιφόρνια, το οποίο επιτρέπει σε χιλιάδες εργαζόμενους συγκεκριμένων εταιριών της περιοχής να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Waze για να συνδεθούν με άλλα άτομα που μετακινούνται στην ίδια περιοχή (συνεπιβατισμός).
Η Google σχεδιάζει πλέον να ανοίξει το πρόγραμμα σε ολόκληρο το Σαν Φρανσίσκο αυτό το φθινόπωρο, ευελπιστώντας να επεκτείνει την υπηρεσία αν αποδειχθεί επιτυχημένη. Η Waze, η οποία αποκτήθηκε από την Google το 2013, προσφέρει real-time οδηγίες, βάσει πληροφοριών από άλλους οδηγούς.
Αντίθετα από την Uber και την άλλη ανταγωνίστρια, την Lyft, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ως υπηρεσίες ταξί on demand, η Waze επιθυμεί να συνδέει επιβάτες με οδηγούς που ήδη πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Η εταιρία έχει τονίσει ότι θέλει να κάνει τις τιμές πολύ φθηνές, προκειμένου να αποθαρρύνει τους οδηγούς από το να λειτουργούν ως οδηγοί ταξί. Το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα της Waze χρεώνει στους επιβάτες το πολύ 54 cents ανά μίλι –πολύ λιγότερα σε σχέση με τις δύο αντιπάλους- και, προς το παρόν, η Google δεν λαμβάνει μερίδιο.

Πηγή : link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close