fbpx

16/08/2016

16
Aug

Για μία “χεριά” έχασε το χρυσό ο Γιαννιώτης

Για μία “χεριά” έχασε το χρυσό ο Γιαννιώτης.Ο Σπύρος Γιαννιώτης έχασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το χρυσό για μία χεριά στη γραμμή τερματισμού, αφού χτύπησε αργότερα από τον Ολλανδό, Βέρτμαν το ξύλο που βρίσκεται στη γραμμή του τερματισμού, προκειμένου να σταματήσει η χρονομέτρηση.

Γιαννιώτης και Βέρτμαν τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο, όμως ο Ολλανδός είχε φροντίσει να χτυπήσει στο ξύλο για να σταματήσει η χρονομέτρηση με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωταθλητής να μείνει στη 2η θέση.

Ακόμα και έτσι, όμως, ο 36χρονος κολυμβητής πέτυχε το στόχο του που ήταν η κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή:link

16
Aug

Reuters: Ενδιαφέρον από JP Morgan & Goldman Sachs για τα ελληνικά ομόλογα

Reuters: Ενδιαφέρον από JP Morgan & Goldman Sachs για τα ελληνικά ομόλογα.Οι διαχειριστές κεφαλαίων, μερικοί από τους οποίους στήριξαν την Αθήνα κατά την  επιστροφή της στις αγορές πριν από δύο χρόνια, σκέφτονται να αγοράσουν τα νέα ομόλογα που σχεδιάζει να εκδώσει η κυβέρνηση το επόμενο καλοκαίρι, σημειώνει το Reuters.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος για να σηματοδοτήσει ότι στέκεται και πάλι στα πόδια της, όπως αναφέρει το πρακτορείο τονίζοντας ωστόσο ότι η πρόσφατη επιδρομή της στις αγορές το 2014 αποδείχθηκε μία ψεύτικη ελπίδα που κατέληξε σε αποτυχία: οι τιμές των ομολόγων αυτών γρήγορα υποχώρησαν και εξακολουθούν να είναι κάτω από την τιμή πώλησης τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια funds μπορεί ακόμα να σημειώνουν απώλειες από αυτή τους την επένδυση.

Αλλά με τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει και βελτιώνεται και η προοπτική ότι τα ομόλογά της σύντομα θα είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η εμπειρία του παρελθόντος και μόνο είναι απίθανο να αποτρέψει τους επενδυτές, σημειώνει το Reuters.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]”To 2014 μοιάζει πολύ παλιό πια. Είναι αρχαία ιστορία κατά τη δική μας άποψη”, σημειώνει ο Andrew Wilson, CEO της Goldman Sachs Asset Management στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ο οποίος είπε η εταιρεία του είχε αγοράσει ομόλογα από την Ελλάδα το 2014, τα οποία τα έχουν πουλήσει.

“Τα πάντα πρέπει να έχουν να κάνουν με το τι έρχεται στο μέλλον και όχι τι συνέβη στο παρελθόν. Πρέπει να πει κανείς: Ποια είναι η ευκαιρία; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Δεν έχει τίποτα να κάνει με το τι έγινε πριν από ένα χρόνο, πριν από δύο χρόνια, πριν από πέντε χρόνια”, τονίζει προσθέτοντας ότι δεν θα απέκλειε να αγοράσει η GS τα νέα ελληνικά ομόλογα.

Τα 5ετή και τα 3ετή ομόλογα που εκδόθηκαν από την Ελλάδα το 2014 έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του τον Ιούλιο που ακολούθησε, λόγω του “πολέμου” που σημειώθηκε μεταξύ της νέας αριστερής κυβέρνησης στης Ελλάδας και των πιστωτών που έστειλε τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Ο επικεφαλής επιτοκίων της JPMorgan Asset Management, David Tan,σημειώνει ότι το σημερινό περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του μπορεί να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται σήμερα λίγο πάνω από το 8%, πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο του 19% των μέσων του 2015, αλλά πάνω από το 6% κατά την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές το 2014.

“Θα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επένδυσης σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου”, δήλωσε ο Τan. “Φυσικά πρέπει να μαθαίνουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος, αλλά στο σύνολό τους οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτούν το μέλλον.”

Η πιο τολμηροί επενδυτές, τα hedge funds, ήδη εντοπίζουν ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές, προβλέποντας ανάκαμψη μετά από επτά χρόνια της κρίσης.

Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο, πολύ πάνω από τον στόχο, ενώ τα στοιχεία της ανάπτυξης του β’ τριμήνου νίκησαν επίσης τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Ωστόσο η ευρύτερη ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τηρεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Μια επιτυχημένη αξιολόγηση τον Οκτώβριο θα μπορούσε να δει τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται επιλέξιμα για το πρόγραμμα π ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ θα διατηρήσει επίσης την Αθήνα σε καλό δρόμο για τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, προσθέτει το Reuters.

Ο Rabbani Wahhab, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην London and Capital σημειώνει ότι  οι θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα “χτυπήθηκαν αρκετά άσχημα” πριν από περίπου ένα χρόνο και τα έχει πουλήσει από τότε.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα ελληνικά ομόλογα “μπορεί να μοιάζουν λίγο πιο ενδιαφέροντα” αν οι αποδόσεις μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας παραγόντων όπως η ένταξη στο QE.

Ένας λόγος που μία νέα έκδοση ομολόγων θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής είναι ότι τα funds αγωνίζονται να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, διότι πολλά από αυτά είναι στα χέρια των επίσημων πιστωτών της,  ενώ και οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος ομολόγων. Κατά την έκδοση του 5ετούς το 2014, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να αγγίζουν τους 550.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

 

16
Aug

Εξαγγελία ποινής χωρίς δίκη: Δις ισόβια και 1.900 χρόνια κάθειρξη για τον Φετουλάχ Γκιουλέν θέλει η τουρκική εισαγγελία

Εξαγγελία ποινής χωρίς δίκη: Δις ισόβια και 1.900 χρόνια κάθειρξη για τον Φετουλάχ Γκιουλέν θέλει η τουρκική εισαγγελία.Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται ότι “επιχείρησε να καταλύσει με τη βία τη συνταγματική τάξη”.

Την επιβολή δύο ποινών ισόβιας κάθειρξης και μια συμπληρωματική ποινή κάθειρξης 1.900 ετών ζήτησε η τουρκική εισαγγελία για τον πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στο κατηγορητήριο έκτασης 2.527 σελίδων που ενέκριναν οι εισαγγελείς της περιοχής Ουσάκ (δυτικά), ο 75χρονος ιεροκήρυκας, που έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την έκδοση του οποίου ζητεί η Άγκυρα, κατηγορείται ότι «επιχείρησε να καταλύσει με τη βία τη συνταγματική τάξη» και ότι «συνέστησε και διηύθυνε μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα», σύμφωνα με το Ανατολή.

Εκτός από τις δύο καταδίκες σε ισόβια και 1.900 χρόνια στη φυλακή, οι εισαγγελείς ζητούν την επιβολή προστίμου στον Γκιουλέν που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

 

Πηγή:link

16
Aug

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ξεχνά

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ξεχνά”Η Ελλάδα και ο μαρτυρικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Κομμένο Άρτας, όπου βρίσκεται, για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή 317 ανθρώπων από το ναζιστικό καθεστώς, στις 16 Αυγούστου του 1943.

“Η Ελλάδα δεν ξεχνά την ιστορία της, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού στρατού και απαιτεί έμπρακτη αναγνώρισή τους από τη γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως η αναγνώριση των εγκλημάτων πολέμου είναι χρέος απέναντι σε όλη την Ευρώπη, στον ίδιον τον γερμανικό λαό, στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη και χρέος ιστορικό στην ίδια την Ειρήνη.

Ακόμη, όπως είπε, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά συγκροτημένη πολιτική για τη διεκδίκηση τωνγερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό – και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο – προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Κατά την άφιξή του στο μαρτυρικό χωριό, άγημα του στρατού απέδωσε τιμές ενώ τον κ. Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, βουλευτές και ο Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στον οποίο ανήκει το Κομμένου, κ. Ευστάθιος Γιαννούλης.

Πηγή:link

16
Aug

Βελτίωση οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο

Βελτίωση οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο.Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο δείχνει ο δείκτης ZEW, ωστόσο τα στοιχεία είναι χειρότερα του αναμενόμενου.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 0,5 έναντι του -6,8 τον προηγούμενο μήνα, όμως αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως θα αυξάνονταν στο 1,8.

Αντιθέτως, καλύτερα του αναμενόμενου είναι ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, που διαμορφώθηκε στο 57,6 τον Αύγουστο από 49,8 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 50 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, οι προσδοκίες ανακάμπτουν κάπως μετά το σοκ του Brexit, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Σημειώνει, δε, πως τα πολιτικά ρίσκα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτρέπουν ένα πιο αισιόδοξο οικονομικό outlook για τη Γερμανία.

 

Πηγή:link

16
Aug

Νόμιμα ναρκωτικά διαθέσιμα σε…ψιλικατζίδικα. Η μόδα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πιτσιρικάδων

«Μάγκες βρέθηκα σε μία παρέα και κάνανε αυτά τα καινούργια, τα μοδάτα ναρκωτικά. Ήμουν τρελαμένος να κάνω και γω αλλά μόλις τους είδα πως γίνανε απλά το μετάνιωσα. Αγοράστε το χειρότερο μπάφο παρά αυτό».

Η φράση ανήκει σε χρήστη του διαδικτύου που καταθέτει τη γνώμη του σε φόρουμ με θέμα τα «νόμιμα ναρκωτικά». Όπως αναφέρει ρεπορτάζ, του«Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για μία μόδα που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες πιτσιρικάδες στο εξωτερικό, η οποία εδώ και αρκετό καιρό έχει φτάσει και στην Ελλάδα. Τα «legal drugs», όπως είναι γνωστά παγκοσμίως, είναι συνθετικές ουσίες, υποκατάστατα της κάνναβης, που πωλούνται ως αρωματικά χώρου σε πολύχρωμες –ελκυστικές για τους νέους- συσκευασίες.

Οι παρασκευαστές τους φροντίζουν να χρησιμοποιούν ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών για να μπορούν να τα πουλάνε νόμιμα ως αρωματικάποτ-πουρί. Η βιομηχανία των «spice» (αρωματισμένων) ναρκωτικών – όπως συνηθίζουν να τα ονομάζουν οι αστυνομικοί- έχει αναπτύξει μάρκετινγκ που θα το ζήλευαν ακόμα και πολυεθνικές εταιρίες. Στο πλαίσιο αυτό δίνουν διάφορα ελκυστικά ονόματα στο προϊόν τους, όπως «head trip», «Boom», «Ultra Πυθία», «cloud 10» και «freedom fly».

Οι νέοι βάζουν το συνθετικό ναρκωτικό στα στριφτά τσιγάρα. Οι λόγοι για τους οποίους το επιλέγουν είναι γιατί είναι της μόδας, είναι φθηνό (κοστίζει περίπου 10 ευρώ το φακελάκι), το αγοράζουν νόμιμα και μπορούν να το καπνίσουν όπου θέλουν (καφετέριες, μπαρ) διότι δεν μυρίζει ύποπτα.

 

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Στη Θεσσαλονίκη οι ψυχοτρόπες ουσίες πωλούνται ακόμα και σε ορισμένα «επιλεγμένα» ψιλικατζίδικα και περίπτερα. Λιγότερο διαδεδομένο είναι στην Αθήνα. Σε ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής στα περίπτερα της Ομόνοιας, του Συντάγματος και του Μοναστηρακίου δεν διαπιστώθηκε ότι πωλούνται «spice» ναρκωτικά. Αυτό, ωστόσο, από μόνο του δεν είναι καθησυχαστικό, καθώς με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί οποιοσδήποτε να βρει διαδικτυακά μαγαζιά που πουλάνε με 12 ευρώ τα 10 γραμμάρια.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί ότι «τα συγκεκριμένα συνθετικά ναρκωτικά δεν είναι συνήθως ανιχνεύσιμα και είναι ένα βήμα πιο μπροστά από το νόμο. Τα κυκλώματα συνεργάζονται με χημικούς που τα παρασκευάζουν με τρόπο που να είναι νόμιμα. Γνωρίζουν τις διατάξεις του νόμου και χρησιμοποιούν ουσίες που δεν εμπίπτουν σε αυτόν. Όταν η Αστυνομία κατασχέσει τέτοιου είδους ουσίες, τις στέλνει στο Γενικό Χημείο του Κράτους που διαπιστώνει την επικινδυνότητά τους και έτσι προστίθενται και αυτές στη λίστα με τα παράνομα σκευάσματα. Ωστόσο, αφενός η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ χρόνο και αφετέρου όταν οι ουσίες ενταχθούν στο νόμο τότε τα κυκλώματα τροποποιούν τα συνθετικά για να μπορούν να τις κυκλοφορούν ξανά νόμιμα».

Τον Ιανουάριο του 2016 οι λιμενικοί της Θεσσαλονίκης συνέλαβαν έναν εισαγωγέα «αρωματικών ποτ-πουρί» και έναν ιδιοκτήτη ψιλικατζίδικου που τα πουλούσε στο κατάστημά του στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Συνολικά κατασχέθηκαν 230 συσκευασίες του ενός γραμμαρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο συλληφθείς εισαγωγέας ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι εισήγαγε απόλυτα νόμιμα και με όλα τα παραστατικά τα προιόντα από την Ισπανία και πως είχε υιοθετήσει τις συστάσεις του  Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με τις οποίες οι συσκευασίες πρέπει να αναγράφουν ότι «η ουσία δεν καπνίζεται γιατί είναι επικίνδυνη».

Την επιγραφή αυτή φέρουν σχεδόν όλα τα φανταχτερά φακελάκια ανεξαρτήτως προέλευσης. Η παραγωγή τους γίνεται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και στην Κίνα, αν και οι παλιότεροι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα θυμούνται μία υπόθεση που είχαν αποκαλύψει στην οποία τα υποκατάστατα συνθετικά κάνναβης παρασκευάζονταν από Ισραηλινό χημικό σε πρόχειρα εργοστάσια που είχαν φτιαχτεί στη γειτονική Βουλγαρία. Οι χημικοί χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη αποξηραμένα βότανα, τα οποία ψεκάζουν με επικίνδυνες συνθετικές ουσίες. Στη Σουηδία τα «legal drugs» σαρώνουν τις νεαρές ηλικίες και υπολογίζεται ότι μόνο το 2014, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε έξαρση, έχασαν τη ζωή τους 300 άνθρωποι. Η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση είναι η Ρωσία.

Ο ΕΟΦ ζητά ανακλήσεις

Σε έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ημερομηνία 20 Απριλίου 2016 ζητείται η ανάκληση των ποτ πουρί αρωματικών χώρου με τις ονομασίες: «Exclussive», «Boom», «Ultra Πυθία» και «Cloud 10 Chill». Στα πρώτα τρία ανιχνεύτηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους συνθετικό κανναβινοειδές και στο τέταρτο η επικίνδυνη ουσία καθινόνη MDPV. «Τα παραπάνω προιόντα (τεμάχια αποξηραμένου ιστού) είναι δυνητικά ικανά να χρησιμοποιηθούν ως γόμωση σε τσιγάρα και να καπνιστούν. Οι εταιρίες εισαγωγής και διακίνησης οφείλουν να επικοινωνήσουν με όσους έχουν αγοράσει τα προιόντα αυτά στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η απόσυρσή τους από την αγορά», αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΦ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα των αρωματικών μπορεί να προκαλέσει –μεταξύ άλλων- ταχυκαρδία, υπέρταση, παραισθήσεις ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

16
Aug

Το Lonely Planet προτείνει ταξίδι με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο

Το Lonely Planet προτείνει ταξίδι με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο.Σύμφωνα με το Lonely Planet η Πελοπόννησος είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που συνδυάζει ένα θαυμάσιο σκηνικό από βουνά με γραφικούς περιπάτους σε απομακρυσμένες από τον πολιτισμό παραλίες και αρχαία αξιοθέατα.

Αν προσθέσετε σε αυτά τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών που μπορείτε να δοκιμάσετε, τη διαμονή σε ιστορικούς πέτρινους πύργους και την αξεπέραστη φιλοξενία των ντόπιων, έχετε τη συνταγή για ένα αξέχαστο ταξίδι με το αυτοκίνητο.

1. Ταξιδέψτε στους δρόμους του κρασιού της Νεμέας

Το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο είναι η Ενετική παραθαλάσσια πόλη του Ναυπλίου, χτισμένη με φόντο ένα απότομο βουνό με το φρούριο στην κορυφή. Μέσα σε μόλις 45 χλμ. εύκολης διαδρομής βρίσκεσαι στη Νεμέα, ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για να δοκιμάσεις τις τοπικές ποικιλίες κρασιού. Ο Δρόμος του Κρασιού της Νεμέας σε οδηγεί σε μια σειρά εξαιρετικών οινοποιείων που βρίσκονται καλά κρυμμένα στους λόφους της νοτιοδυτικής Κορίνθου. Έξι από τα δώδεκα αυτά οινοποιεία οργανώνουν επισκέψεις για οινογνωσία για τους επισκέπτες – μερικά δωρεάν, μερικά κατόπιν ραντεβού.

2. Κάντε πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου

Ανατολικά της Τρίπολης και της εθνικής οδού Ε65, ένα στενό μονοπάτι απλώνεται σαν φίδι μέσα από μεσαιωνικά χωριά φτάνοντας ψηλά μέχρι το πιο απόκρημνο φαράγγι στο όρος Μαίναλο- το φαράγγι του Λούσιου. Ο Μυλάων ποταμός περνά μέσα από την πλούσια κοιλάδα στο χαμηλότερο σημείο του φαραγγιού, ακολουθώντας το πιο δημοφιλές κομμάτι της διαδρομής του Μαινάλου (“Menalon Trail”) μήκους 72,5 χλμ., που συνδέει τη Στεμνίτσα με τη Δημητσάνα. Μπορείτε να κατεβείτε στο φαράγγι κοντά στη Στεμνίτσα, για να θαυμάσετε τη Μονή Προδρόμου που βρίσκεται στη βάση ενός βράχου, και να ανεβείτε την απέναντι πλευρά, βλέποντας τα αξιοθέατα στα ερείπια της Μονής Φιλοσόφου. Ή εναλλακτικά, ξεκινήστε την πεζοπορία σας από τη Δημητσάνα, σε μια διαδρομή που περιλαμβάνει μονοπάτια, δασώδεις εκτάσεις και χωματόδρομους που διασχίζουν δάση, δίπλα στο ερημωμένο Βυζαντινό φρούριο και σε πετρόχτιστα σπίτια, και που περνά πάνω από ένα πέρασμα στο βουνό καταλήγοντας στην εξοχή.

3. Εξερευνήστε την ιστορική Μάνη

Από την Τρίπολη ο δρόμος με κατεύθυνση νότια περνά από την οροσειρά του Ταϋγέτου και μέσα από τη Σπάρτη, πριν «κόψει» δυτικά για τη Μάνη – μια άγρια, σκληραγωγημένη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι ήταν γνωστοί για την έντονη ανεξαρτησία τους και τις φονικές διαμάχες τους (βεντέτες) για αιώνες. Ακολουθήστε τον δρόμο, με τις πολλές στροφές του, νότια της Αρεόπολης, και περάστε από τους πρόποδες άγονων και άγριων στην όψη βουνών και μέσα από ήσυχα χωριουδάκια με τους πετρόχτιστους πύργους τους- που το κάθε ένα αποτελεί μια οχυρωμένη κατοικία παλιών οικογενειών. Οι πιο εντυπωσιακοί πύργοι βρίσκονται στην Κοίτα και τη Νόμια στη δυτική ακτή, στη Βάθεια, κρυμμένοι μέσα σε βραχώδεις περιοχές, και στα Μουντανίστικα, που πρέπει όμως να διασχίσεις έναν εντελώς απόκρημνο δρόμο στη μία πλευρά και που απαιτεί οδηγούς με τρομερή ψυχραιμία.

Πηγή : link


 

16
Aug

Online από τις 18 Αυγούστου ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Online από τις 18 Αυγούστου ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.Χαμόγελα ή έστω μια μικρή ανακούφιση αλλά μόνο για τον έναν στους τρεις των συνολικά 6,5 εκ. ιδιοκτητών ακινήτων, φέρνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2016 που αναμένεται να αρχίσουν να αναρτώνται από την Πέμπτη 18 του μήνα στις προσωπικές μερίδες των φορολογουμένων στο TAXISnet.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εκκαθάριση του φόρου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι:

Περίπου 2,4 εκατ. ιδιοκτήτες, ή το 34% επί του συνόλου, υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2015 λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε όλη την χώρα από 4% έως και 38%.

Περίπου 1.650.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ίδιο ακριβώς με το 2015.

Περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μια μικρή επιβάρυνση σε σχέση με πέρσι που δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 10 ευρώ.

Περίπου 690.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρο σε σύγκριση με πέρσι από 10 ευρώ μέχρι και το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015.

Περίπου 930.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μηδενικό ΕΝΦΙΑ καθώς περιλαμβάνονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που εξαιρούνται από τον βασικό φόρο ακινήτων. Η μερίδα αυτή δεν υπολογίζεται στο σύνολο των υπόχρεων του φόρου.

Από που προκύπτουν οι επιβαρύνσεις

Ο αυξημένος από λίγα ευρώ έως και πολλές χιλιάδες ευρώ ΕΝΦΙΑ προκύπτει από δύο παράγοντες. Στις επιλογές που έγιναν στην μείωση των αντικειμενικών αξιών καθώς και στην αρχιτεκτονική του ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές να είναι ίδιοι σε μεγάλο εύρος αντικειμενικής αξίας ακινήτων.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι:

– Για 253.384 δικαιώματα, η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 650 στα 600 ευρώ και ο φόρος παρέμεινε σταθερός στα 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

– Για 577.923 δικαιώματα η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 700 στα 650 ευρώ το τετραγωνικό με τον φόρο να παραμένει και πάλι στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

– Για 221.381 ιδιοκτησίες εντοπίστηκαν σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 750 στα 700 ευρώ με τον φόρο ανά τετραγωνικό να παραμένει επίσης στα 2,8 ευρώ.

– Για συνολικά 1,3 εκατ. δικαιώματα επί ακινήτων, ο φόρος παρέμεινε στα 2,9 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα η τιμή ζώνης των οποίων μειώθηκε μεν, αλλά παρέμεινε στην περιοχή των 751-1.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα

Οι επιβαρύνσεις για όσους θα πληρώσουν παραπάνω προκύπτουν και από τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο με τους δανειστές με στόχο η βεβαίωση του φόρου να μείνει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ και η καθαρή είσπραξη στα 2,65 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτά αφορούν

1 Την κατάργηση της έκπτωσης 20% από τον κύριο φόρο για τα αποπερατωμένα κτίσματα που είναι κενά με κομμένο το ρεύμα.

2 Την μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

3 Την αύξηση στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, που ουσιαστικά εκμηδενίζουν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

4 Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα.

5 Την αύξηση του υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα από 5 σε 5,5 τοις χιλίοις.

6 Την επιβολή για πρώτη φορά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.
Επισημαίνεται ότι το ανώτερο ποσό των 13 ευρώ ανά μέτρο επιβάλλεται στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ και άνω.

7 Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για κτίσματα ηλικίας άνω των 100 ετών τα οποία είναι διατηρητέα.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποτίμηση των αγροτεμαχίων έγινε φέτος για πρώτη φορά καθώς μέχρι και πέρυσι, δεν επιβαλλόταν συμπληρωματικός φόρος στις εκτάσεις γης των φυσικών προσώπων, αφού δεν επιβαλλόταν συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα που αναγράφονται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9.

Από τους συγκεκριμένους υπολογισμούς προέκυψε ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων «αξίζουν» 100,447 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων 28,115 δισ. ευρώ. Επομένως, η αξία κάθε ακινήτου που δηλώνουν οι Έλληνες ανέρχεται πλέον στα 710 δισ. ευρώ.

Πηγή : link 

16
Aug

Μετωπική Λαγκάρντ – Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος

Μετωπική Λαγκάρντ – Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος.Δύο ουσιαστικές διαφορές χωρίζουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην πρόταση βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, η οποία θα παρουσιασθεί από τους Ευρωπαίους στο Ταμείο τον Σεπτέμβριο και θα κρίνει εν τέλει, πιθανότατα τον Νοέμβριο, τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. 


Πριν καλά-καλά μπουν στο χαρτί οι τελευταίες λεπτομέρειες της τρίπτυχης βραχυπρόθεσμης λύσης, που περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρέους στα 32 από 29 έτη, γεγονός που δεν απαιτεί έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (εξού και ο μικρός χρόνος επιμήκυνσης), την οριστικοποίηση ενός «ταβανιού», πάνω από το οποίο δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια του χρέους, και την αποφυγή του πέναλτι των 200 εκατ. ευρώ λόγω μη επιστροφής δανεικών ύψους 10 δισ. ευρώ (που χρησιμοποιήθηκαν στο PSI II), έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, με καταλύτη το Βερολίνο. 

Οι δύο διαφωνίες

Το πρώτο μπρα ντε φερ μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφορά το ύψος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού χρέους. 

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και, σε συνδυασμό με τις συντηρητικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική αύξηση του ΑΕΠ, το ποσοστό 15% για εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ βαρύ για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τηςRealnews, ζητούν το ποσοστό να κινηθεί στο 10% του ΑΕΠ. Κάτι που ούτε καν συζητούν οι Ευρωπαίοι, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τους προκαλεί εκνευρισμό και επιμένουν από την πλευρά τους το ποσοστό να κατέβει στο 14,5%. 

Πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για το χρέος τονίζουν ότι η διαφωνία είναι έντονη και θα ενταθεί εντός του Οκτωβρίου όταν το ΔΝΤ θα κληθεί να συντάξει την Έκθεση Βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, λαμβάνοντας υπόψη τη βραχυπρόθεσμη λύση που προτείνει ο ESM. 

Το ζήτημα προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα, καθώς μπροστά της έχει ορισμένες πολύ δύσκολες ως προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους χρονιές: Το 2022 όταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 33,362 δισ. ευρώ (χρεολύσια και τόκους), το 2023 το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους φθάνει τα 28,737 δισ. ευρώ (χρεολύσια και τόκους) και το 2024 στα 24,505 δισ. ευρώ (χρεολύσια και τόκους). 

Το δεύτερο χάσμα απόψεων είναι το πλέον ουσιαστικό. Αφορά την προστασία του ελληνικού χρέους από τον κίνδυνο της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων. 

Το ΔΝΤ επιμένει στο κλείδωμα των επιτοκίων στο 1,5%-1,6% (συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών δανείων του χρέους, όπως έντοκα τα οποία έχουν επιτόκιο 3%, άλλες λήξεις με μεγαλύτερο επιτόκιο κ.ά.), χωρίς όμως να συζητά το ενδεχόμενο για τα δάνεια που το ίδιο έχει δώσει στην Ελλάδα και φέρουν επιτόκιο 4%. 

Πηγή : link 

Comodo SSL