August 2016

31
Aug

Γιατί θα έπρεπε να κόβουν ‘κλήση’ σε όσους οδηγούν αργά στην αριστερή λωρίδα

Γιατί θα έπρεπε να κόβουν ‘κλήση’ σε όσους οδηγούν αργά στην αριστερή λωρίδα.Η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο είναι συνήθως μια ξεκούραστη διαδικασία για τους οδηγούς, ειδικά όταν πρόκειται για οδόστρωμα με τρεις ή τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση (αυτό δεν ισχύει για την πολύπαθη Κορίνθου-Πατρών που εδώ και χρόνια δεν αποτελεί ούτε Εθνική, ούτε αυτοκινητόδρομο, αλλά test drive γεμάτο κολωνάκια για γερά νεύρα). Τι συμβαίνει όμως με την κλασική περίπτωση που κάποιος οδηγεί στην αριστερή λωρίδα, τη λεγόμενη και ταχείας κυκλοφορίας και κάποιος άλλος πλησιάζει με μεγαλύτερη ταχύτητα; Και γιατί εκείνος που οδηγεί αργά και σταθερά είναι εκείνος που κάνει λάθος και κατά κάποιο τρόπο παραβιάζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Ένα video του VOX επιχειρεί να δώσει την απάντηση και να εξηγήσει παράλληλα γιατί εκείνοι που κινούνται αργά στη λωρίδα ταχείας, αφενός αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος και αφετέρου θα έπρεπε να “παρασημοφορηθούν” με μια ωραιότατη κλήση.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Οδηγείτε αργά; Είστε πιο επικίνδυνος

Όταν οι οδηγοί λοιπόν “κατασκηνώνουν” στην αριστερή λωρίδα, επιδεινώνεται η ροή των οχημάτων και βάζει όλους όσους βρίσκονται στο οδόστρωμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν ΙΧ με σχετικά χαμηλή ταχύτητα παραμένουν αριστερά, τότε άλλα οχήματα που αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα θα αναγκαστούν να κάνουν ελιγμούς και να αλλάξουν λωρίδα περισσότερες φορές προκειμένου να περάσουν. Ο συντάκτης του VOX ισχυρίζεται πως ακόμη και 8 μόλις χλμ/ώρα να κινείται κανείς πιο αργά από το μέσο όρο ταχύτητας των οχημάτων, αναγκάζει άλλα οχήματα να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.

Δείτε το σχετικό βίντεο του VOX:

 

Οι ‘επιμελείς’ οδηγοί θα βιαστούν να σημειώσουν πως εφόσον κινούνται στο όριο ταχύτητας, κανείς δεν τους υποχρεώνει να αλλάξουν λωρίδα, ενώ με τον τρόπο αυτό αναγκάζουν τους ‘γρήγορους’ της ασφάλτου να συμμορφωθούν στο όριο ταχύτητας. Δυστυχώς, οι έρευνες δεν συμφωνούν με την παραπάνω θεωρία. Αν και δεν έχει ερευνηθεί εις βάθος πόσο βοηθά η αποτροπή των οδηγών να ξεπερνούν το όριο ταχύτητας, είναι σαφείς οι ενδείξεις πως το να μειώνουν απότομα ταχύτητα και να εξαναγκάζονται σε αλλαγή λωρίδας είναι πιο επικίνδυνο από το να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα.

Το 4% του συνόλου και το 10% των ατυχημάτων σε αυτοκινητόδρομο οφείλονται σε αλλαγή λωρίδας

Συγκεκριμένα, έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως η αλλαγή λωρίδας βρίσκεται πίσω από το 10% των ατυχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, ενώ φαίνεται όπως αναφέραμε ξανά, πως ένα όχημα που κινείται πιο αργά από τη μέση ταχύτητα των υπόλοιπων οχημάτων, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ατύχημα, από άλλο που αναπτύσσει υψηλότερη. Στο δια ταύτα, η έρευνα δείχνει πως ο βασικότερος παράγοντας πρόβλεψης ατυχήματος δεν είναι η ανώτερη ταχύτητα, αλλά οι διακυμάνσεις ανά όχημα από τη μέση ταχύτητα.

Την παραπάνω έρευνα επιβεβαιώνει στην πράξη το παράδειγμα της Γερμανίας. Οι αψεγάδιαστοι αυτοκινητόδρομοι της ευρωπαϊκής χώρας δεν επιβάλλουν ανώτατο όριο ταχύτητας κι όμως τα ατυχήματα και οι θάνατοι στην άσφαλτο είναι πιο περιορισμένοι. Οι Γερμανοί οδηγοί βέβαια, είναι σαφώς πιο πειθαρχημένοι στον κανόνα της αλλαγής λωρίδας και αυτό, σε συνδυασμό με τους φημισμένης ποιότητας αυτοκινητοδρόμους φέρνει αποτέλεσμα.

Το παράδειγμα της Γερμανίας, που επιβεβαιώνει τη θεωρία του αργού-“επικίνδυνου” οδηγού

Πριν βιαστούν οι ‘αγωνιστικού’ τύπου οδηγοί να πανηγυρίσουν τη δικαίωση, καλό είναι να διαβάσουν και το παρακάτω. Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος οδήγησης είναι όλοι οι οδηγοί να μένουν δεξιά και να χρησιμοποιούν την αριστερή λωρίδα μόνο για να προσπεράσουν. Γιατί, όσο γρήγορα και αν κινείται κανείς, πάντα θα υπάρχει κάποιος που ενδέχεται να είναι ταχύτερος. Αυτό είναι άλλωστε που τηρείται ευλαβικά και στη Γερμανία, με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, το άρθρο του VOX σημειώνει πως όλο και περισσότερες Πολιτείες στην Αμερική “κόβουν” κλήσεις σε οδηγούς που οδηγούν αργά και παραμένουν αριστερά.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Τι προβλέπει όμως ο ελληνικός ΚΟΚ; Φαίνεται πως η κυκλοφορία και η χρήση αυτοκινητοδρόμων ορίζεται στο άρθρο 29 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το συγκεκριμένο άρθρο περιγράφει το θέμα που εξετάζουμε στην παράγραφο τέσσερα και αναφέρει:”Η ακραία αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης”. Πολύ απλά λοιπόν και στην Ελλάδα, η Τροχαία θα μπορούσε με μια αυστηρή ερμηνεία του ΚΟΚ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους κινούνται αργά και παραμένουν στην αριστερή λωρίδα, την οποία ο κώδικας χαρακτηρίζει “λωρίδα προσπέρασης”.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

31
Aug

Ο εγκέφαλος των σκύλων «πιάνει» τόσο τι λένε οι άνθρωποι όσο και πώς το λένε

Ο εγκέφαλος των σκύλων «πιάνει» τόσο τι λένε οι άνθρωποι όσο και πώς το λένε.Ο «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο παρακολουθεί τόσο τα λόγια των ανθρώπων, όσο και τον τρόπο που μιλάει κάποιος, σύμφωνα με μια νέα ουγγρική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -η πρώτη που ερευνά εξονυχιστικά πώς «δουλεύει» ο εγκέφαλος των σκύλων- δείχνει ότι ο τελευταίος επεξεργάζεται τα ανθρώπινα λόγια και, τελείως ξεχωριστά, τον συναισθηματικό τονισμό των λέξεων. Βέβαια, παραμένει μυστήριο τι ακριβώς καταλαβαίνει ο σκύλος από όλα αυτά που ακούει.

Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι χρησιμοποιούν αφενός το αριστερό ημισφαίριο για να επεξεργασθούν τις λέξεις που ακούνε και αφετέρου το δεξιό ημισφαίριο για να επεξεργασθούν τον επιτονισμό των λέξεων, δηλαδή τις αυξομειώσεις της έντασης, τον ρυθμό, το χρωματισμό της φωνής και άλλες προσωδιακές παραμέτρους του προφορικού λόγου.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ατίλα Άντικς του Τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εκτιμούν ότι οι νευρωνικοί μηχανισμοί επεξεργασίας των λέξεων εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, καθώς φαίνεται πως δεν είναι μοναδικοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Αυτό που κάνει τις λέξεις ανθρώπινες με μοναδικό τρόπο, δεν είναι μια ξεχωριστή νευρωνική ικανότητα στον εγκέφαλό μας. Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί στο να εφευρίσκουν και να χρησιμοποιούν λέξεις, συνδέοντας αυθαίρετες αλληλουχίες ήχων με νοήματα», ανέφερε ο Άντικς.

Αν ένα ζώο, όπως ο σκύλος μιας οικογένειας, ζει σε ένα περιβάλλον που του μιλάνε συνεχώς, τότε οι αναπαραστάσεις του νοήματος των λέξεων μπορούν να αναδυθούν στον εγκέφαλό του, παρόλο που ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο αναλύει σε ξεχωριστές περιοχές του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά επίσης ενοποιεί αυτά τα δύο διαφορετικά είδη πληροφοριών, διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο νόημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και οι σκύλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο Άντικς.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13 σκύλους με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), μια μη επεμβατική τεχνική που δεν φάνηκε να ενοχλεί καθόλου τα ζώα. Οι επιστήμονες κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των σκύλων, καθώς τους μιλούσαν οι εκπαιδευτές τους με μια ποικιλία συνδυασμών.

Οι σκύλοι άκουγαν λόγια επιβράβευσης με τον αντίστοιχο τόνο στη φωνή του ανθρώπου, λόγια επιβράβευσης με ουδέτερο «χρωματισμό» φωνής, ουδέτερα λόγια με χροιά επιβράβευσης στη φωνή και ουδέτερα λόγια με ουδέτερη χροιά. Αποδείχθηκε ότι οι σκύλοι κάνουν τη διάκριση στο περιεχόμενο των λέξεων στο αριστερό ημισφαίριο, αναγνωρίζοντας κάθε λέξη ως ξεχωριστή, ενώ στο δεξιό αναλύουν ξεχωριστά τη χροιά των λέξεων (θετική, ουδέτερη ή αρνητική).

Όταν κανείς επαινεί ένα σκύλο, σύμφωνα με τη μελέτη, ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής στον σκυλίσιο εγκέφαλο, μόνο όταν ταιριάζουν οι λέξεις και ο επιτονισμός τους.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

 

31
Aug

Ν. Παππάς: Να ψηφίσουν την τροπολογία για το Σκοπευτήριο της Καισαριανής όλοι οι δημοκρατικοί βουλευτές

Ν. Παππάς: Να ψηφίσουν την τροπολογία για το Σκοπευτήριο της Καισαριανής όλοι οι δημοκρατικοί βουλευτές.Να ψηφίσουν την τροπολογία για την παραχώρηση του χώρου του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στον δήμο κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς βουλευτές ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι η ικανοποίηση αυτού του «ιστορικού αιτήματος» αποτέλεσε δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του όταν και κατέθεσε στεφάνι στο «θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

Ο Ν. Παππάς μίλησε για μια «εκκρεμότητα με το παρελθόν» υπενθυμίζοντας ότι δήμαρχοι της Καισαριανής κι άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της πόλης είχαν ποινική αντιμετώπιση λόγω των αγώνων τους για την ανάκλαση της παραχώρησης του Σκοπευτηρίου στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε και μια ακόμη ιστορική αναφορά με νόημα σημειώνοντας ότι οι 200 πατριώτες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο κατά την Κατοχή δεν είχαν συλληφθεί από τους Ναζί, αλλά είχαν παραδοθεί σε αυτούς από την διδακτορία του Μεταξά, επισημαίνοντας αυτό το γεγονός «σε όσους διεκδικούν την κληρονομιά» του δικτάτορα.

 

Πηγή:link

31
Aug

Eurostat: Αμετάβλητη η ανεργία στην Ελλάδα

Eurostat: Αμετάβλητη η ανεργία στην Ελλάδα.Αμετάβλητο στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,5% τον Μάιο) και την Ισπανία (19,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Τσεχία και τη Γερμανία (4,2%).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,5% και στις γυναίκες στο 28,5%.

Εξάλλου, άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 47,3% τον Απρίλιο σε 50,3% τον Μάιο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (50,3%), την Ισπανία (43,9%) και την Ιταλία (39,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μάλτα (7,1%), και τη Γερμανία (7,2%).

Τον Ιούλιο, η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22,1% και στην ΕΕ στο 20,2%.

Πηγή:link

31
Aug

ΥΠΟΙΚ και έμποροι συζητούν για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

ΥΠΟΙΚ και έμποροι συζητούν για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους φορείς της αγοράς σε μία κοινή πρόταση για το θέμα που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα όπως διαπιστώνουν αρμόδιες πηγές υπάρχει κοινός τόπος στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομιών και των εκπροσώπων των εμπόρων που έχουν υποβάλει σχετικό υπόμνημα.

Το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομιών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους τω εμπόρων (ΕΣΕΕ) και άλλων επαγγελματικών φορέων με κύριο αντικείμενο την διαμόρφωση κοινής θέσης στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού καθώς και των κινήτρων για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα ή μέσω Ιντερνέτ που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα καθώς αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι έως τώρα εκφράζουν αντιρρήσεις για το θέμα του ακατάσχετου.

Το σχέδιο που έχει επεξεργασθεί το επιτελείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει τη δημιουργία ενός λογαριασμού για κάθε επαγγελματία στον οποίο θα εισέρχονται οι εισπράξεις από τις συναλλαγές μέσω καρτών ( POS), από συναλλαγές μέσω Ιντερνέτ καθώς και καταθέσεις μετρητών από τον ίδιο για κάλυψη υποχρεώσεων του.

Από τον λογαριασμό αυτόν θα πληρώνεται αυτόματα ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του επαγγελματία.

 

Πηγή:link

31
Aug

Συμψηφισμός επιστροφής φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ

Συμψηφισμός επιστροφής φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ.Μετά την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκινά και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Πρόκειται για πάγια διαδικασία την οποία προβλέπει η νομοθεσία, βάση της οποίας, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος αυτή θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει στην εφορία.

Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η υποβολή αίτησης μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες του συμψηφισμού με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του φόρου εισοδήματος που θα απομείνει.

Ειδικότερα αν ένας φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ και ταυτόχρονα δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 150 ευρώ τότε το ποσό που θα του επιστραφεί θα είναι 50 ευρώ αφού προηγηθεί ο συμψηφισμός του φόρου.

Αν μετά τις διαδικασίες συμψηφισμού απομένει να καταβληθεί ΕΝΦΙΑ τότε το ποσό αυτό εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου.

 

Πηγή:link

31
Aug

Λ. Κρέτσος: «Προτεραιότητα τώρα οι περιφερειακές άδειες, όχι οι θεματικές»

Λ. Κρέτσος: «Προτεραιότητα τώρα οι περιφερειακές άδειες, όχι οι θεματικές».«Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, είναι υποχρέωσή μας από τον νόμο να αδειοδοτήσουμε τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

«Και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει ασφάλεια του δικτύου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ανοίγει ο ανταγωνισμός, γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη παύει να είναι κλειστό. «Δεν υπάρχει από το σύνταγμα ατομικό δικαίωμα στο να έχω ένα κανάλι. Και αυτό καταργεί και τις αρχές ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένα συμφέροντα είχαν καβαλήσει, σύμφωνα με ορολογία του ΣτΕ, τις δημόσιες συχνότητες παρανόμως, και το κάνανε αυτό για 27 χρόνια» προσέθεσε.

Αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών. «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως δεν γίνεται σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πλέον ποσά που δίνουν οι τράπεζες στα ΜΜΕ, να εισπράττει ο περιφερειακός Τύπος 2,5% και τα περιφερειακά κανάλια να είναι αποκλεισμένα από τη διαφήμιση.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «σ’ αυτό το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας πως «θέλουμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα, γιατί μόνο αυτά θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, πραγματική και ουσιαστική πολυφωνία». Εφόσον έχει αλλάξει το πρότυπο συσσώρευσης οικονομικής, σημείωσε, «πρέπει να στραφούμε και σε νέους κλάδους που έχουν υψηλή προστιθεμένη αξία, και ο κλάδος των οπτικοαουστικών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση».
Πηγή : link


 

30
Aug

«Άνοιξαν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού στα ΙΕΚ-ΟΑΕΔ

«Άνοιξαν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού στα ΙΕΚ-ΟΑΕΔ.Αρχίζει την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 και θα συνεχιστεί έως και την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 (και ώρα 18:00), η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των θέσεων ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ωρομίσθιοι θα απασχοληθούν στα προγράμματα κατάρτισης των ΙΕΚ-ΟΑΕΔ με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 2336/95, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του ν. 2643/98 για το έτος Κατάρτισης 2016 – 2017). Όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, (σύμφωνα με την υπ΄αριθμ οικ. 28959/488 ΦΕΚ 1961/Β΄/30-06-2016 απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την προκήρυξη, υποβάλλονται ή αποστέλλονται σε φάκελο ταχυδρομικώς, συστημένα ή με courier, στη Σχολική Μονάδα πρώτης προτίμησης του κάθε υποψηφίου, στην οποία προκηρύσσεται ο κλάδος και η ειδικότητά του. Στον φάκελο, στα στοιχεία του αποστολέα, αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός πρωτοκόλλου ηλεκτρονικής υποβολής, ο οποίος εμφανίζεται στην ηλεκτρονική αίτηση. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ενδιαφέρον για τα ΙΕΚ-ΣΕΚ μίας και μόνο περιφερειακής ενότητας, προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στους πίνακες επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι πίνακες αυτοί για κάθε ένα από τα ΙΕΚ-ΣΕΚ της περιφέρειας Αττικής ή των περιφερειακών ενοτήτων της υπόλοιπης Ελλάδας θα ισχύουν για ολόκληρο το έτος κατάρτισης 2016 – 2017.

Όσοι υποψήφιοι ωρομίσθιοι είχαν υποβάλει αίτηση κατά το προηγούμενο έτος κατάρτισης 2015 – 2016, θα καταχωρήσουν στη φετινή ηλεκτρονική αίτηση μόνο, όσα δικαιολογητικά δεν είχαν δηλώσει στην περυσινή αίτησή τους και όσα απέκτησαν από 31-08-2015 έως και σήμερα. Τα επιπλέον δικαιολογητικά (τίτλοι, επαγγελματική και διδακτική εμπειρία) θα υποβάλλονται ή θα αποστέλλονται σε φάκελο ταχυδρομικώς συστημένα ή με courier, στη Σχολική Μονάδα ΙΕΚ-ΣΕΚ πρώτης προτίμησης.

Που αποστέλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά

Η εκτυπωμένη ηλεκτρονική αίτηση, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αποστέλλεται στο ΙΕΚ πρώτης προτίμησης του υποψηφίου στις παρακάτω Διευθύνσεις:

Για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες ΙΕΚ-ΣΕΚ της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής & Νήσων:

ΙΕΚ-Αιγάλεω, (Πλαπούτα 11, Τ.Κ. 12243, Αιγάλεω, τηλ. 210-5989455, 210-5908910)

ΙΕΚ-Γαλατσίου, (Λεωφόρος Γαλατσίου 19, Τ.Κ. 11141, Αθήνα, τηλ. 210-2110871, 210-2114521)

ΙΕΚ-Ελευσίνας, (Παλαιά Εθνική οδός Αθηνών – Θηβών Τ.Κ.19600, Μάνδρα Αττικής, τηλ. 210-5548911, 210-5560669)

ΙΕΚ-Καλαμακίου, (Δωδεκανήσου 6-12 Τ.Κ.17456, Άλιμος, τηλ. 210-9925288, 210-9963721)

ΙΕΚ-Κηφισιάς, (Λεωφ. Τατοΐου 125 & Γ. Λύρα 140, Τ.Κ.14564, Κηφισιά, τηλ. 210-8002693, 210- 8002798)

ΙΕΚ-Μοσχάτου, (Θεσσαλονίκης 47 Τ.Κ. 18345, Μοσχάτο, τηλ. 210-4818654)

ΙΕΚ-Ρέντη, (Πέτρου Ράλλη 83 και Κηφισού Τ.Κ.18233, Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ. 210-3478594, 210-3472907)

ΙΕΚ-ΣΕΚ Ηρακλείου Αττικής, (Πεύκων 112/Τ.Κ. 14122, Ν. Ηράκλειο Αττικής, τηλ : 210-2810421)

ΙΕΚ-ΣΕΚ Ρόδου, (Θ. Σοφούλη 93 Τ.Κ. 85100, Ρόδος, τηλ.: 22410-35410).

ΣΕΚ-Μυτιλήνης (Παναγιούδα Λέσβου, Τ.Κ. 81100, τηλ.: 22510-32617, 22510-32618).

Ο φάκελος με την αίτηση και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για τη ΣΕΚ Μυτιλήνης θα αποσταλούν στο ΙΕΚ-Ρέντη στην ανωτέρω διεύθυνση.

Για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες ΙΕΚ-ΣΕΚ της περιφερειακής διεύθυνσης Πελοποννήσου:

ΙΕΚ-ΣΕΚ Πάτρας, (Πανεπιστημίου 21, Τ.Κ. 26500, Ρίο, τηλ. 2610-966962, 2610-966972)

ΙΕΚ-Πύργου, (4ο χιλ. Λεωφ. Πύργου – Πατρών, Τ.Κ. 27100, Πύργος τηλ. 26210-22247)

ΙΕΚ-Αγρινίου, (Εθνική οδός Αγρινίου – Αμφιλοχίας, Τ.Κ. 30100, Αγρίνιο τηλ.: 26410-32982, 26410-21630)

ΙΕΚ-Καλαμάτας, (Εθνική οδός Καλαμάτας – Αθήνας, Τ.Κ. 24100, Ασπρόχωμα Καλαμάτας, τηλ.: 27210-69320, 27210-99624)

Για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες ΙΕΚ της περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης:

ΙΕΚ-Ηρακλείου Κρήτης, (Χρυστομιχάλη Ξυλούρη 64, Τ.Κ. 71304, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810-256049)

Για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες ΙΕΚ-ΣΕΚ της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλίας:

ΙΕΚ-ΣΕΚ Βόλου, (Αθηνών 64, Τ.Κ. 38334, Βόλος, τηλ. 24210-60744)

ΙΕΚ-Καρδίτσας, (Τρικάλων 226, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα, τηλ. 24410-28900)

ΙΕΚ-Λαμίας, (Μεγάλη Βρύση, Τ.Κ. 35100, Λαμία, τηλ. 22310-51086 )

ΙΕΚ-Λάρισας (Ερμογένους 10, Τ.Κ. 41447, Λάρισα, τηλ. 2410-564685)

Για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες ΙΕΚ – ΣΕΚ της περιφερειακής διεύθυνσης Ηπείρου:

ΙΕΚ-ΣΕΚ Ιωαννίνων (3ο χιλ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, Τ.Κ. 45000 Ιωάννινα, τηλ. 26510-68160)

ΣΕΚ-Κέρκυρας (3Ο Χιλ. Εθν. Οδού Λευκίμης, Τ.Κ. 49100 – Τ.Θ. 368, τηλ. 26610-39250, 26610-49002). Ο φάκελος με την αίτηση και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για τη ΣΕΚ Κέρκυρας θα αποσταλούν στο ΙΕΚ Ιωαννίνων στην ανωτέρω διεύθυνση.

Για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες ΙΕΚ – ΣΕΚ της περιφερειακής διεύθυνσης Μακεδονίας.

ΙΕΚ-Θεσσαλονίκης, (Λαγκαδά 117-119, Τ.Κ. 56123, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-721852)

ΙΕΚ-Βέροιας, (Περ. Ασωμάτων προς Νοσοκομείο Βέροιας, Τ.Κ. 59100, Βέροια, Τηλ. 23310-76780, 23310-24640)

ΙΕΚ-Πτολεμαϊδας, (Περιοχή Κουρή, Τ.Κ. 50200, Πτολεμαΐδα, τηλ. 24630-80447, 24630-80147)

ΙΕΚ-Ωραιοκάστρου, (Θεσσαλονίκης 73, Τ.Κ. 57013, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-698223)

ΣΕΚ-ΚΙΛΚΙΣ (Γ. Αργυρίου 16, Τ.Κ. 61100, τηλ. 23410-20896, 23410-20596). Ο φάκελος με την αίτηση και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για τη ΣΕΚ-Κιλκίς θα αποσταλούν στο ΙΕΚ-Βέροιας στην ανωτέρω διεύθυνση.

Για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες ΙΕΚ-ΣΕΚ της περιφερειακής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης:

ΙΕΚ-Δράμας, (7ο χιλ. οδού Δράμας-Νευροκοπίου, Τ.Κ. 66100, Δράμα, τηλ. 25210-81162)

ΙΕΚ-Καβάλας, (Περιγιάλι 2, Τ.Κ. 65201, Καβάλα, τηλ. 2510-839088)

ΙΕΚ-ΣΕΚ Κομοτηνής, (Χίλια Δένδρα, Τ.Κ. 69100, Κομοτηνή, τηλ. 25310-20363)

ΙΕΚ-ΣΕΚ Ξάνθης, (Λαχανόκηποι 2, Τ.Κ. 67100, Ξάνθη, τηλ. 25410-66990, 25410-66991)

ΙΕΚ-Ορεστιάδας, (Κων/πόλεως 62, Τ.Κ. 68200, Ορεστιάδα, τηλ. 25520-23307)

ΙΕΚ-Σερρών, (6ο χιλ. Εθνικής οδού Σερρών-Θεσ/νίκης, Λευκώνας, Τ.Κ. 62100, τηλ. 23210-50096, 23210-35302)

Πληροφορίες για τις ζητούμενες ειδικότητες, την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, καθώς και την αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, που ζητούνται από την παρούσα προκήρυξη, δίνονται στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

30
Aug

NYT: Η Ελλάδα παίρνει μέτρα εναντίον του «Τριγώνου της διαπλοκής» στην τηλεόραση

NYT: Η Ελλάδα παίρνει μέτρα εναντίον του «Τριγώνου της διαπλοκής» στην τηλεόραση.Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δηλώνει πως θέλει να πάρει μέτρα εναντίον αυτού που χαρακτηρίζει «τρίγωνο της διαπλοκής» δημοπρατώντας έναν περιορισμένο αριθμό αδειών που ξεκινά σήμερα, αναφέρεται σε ανταπόκριση των New York Times από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα παίρνει μέτρα εναντίον του “Τριγώνου της διαπλοκής” στην τηλεόραση».

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον “πλήρη έλεγχο” των μέσων ενημέρωσης. Το άλλοτε πανίσχυρο σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σέβεται τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τη δημοπράτηση των αδειών, ο Νίκος Παππάς, στενός σύμβουλος του Τσίπρα, έχει πει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ρυθμίσει έναν άναρχο τομέα.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Παππάς αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους ευρωπαίους εταίρους της να διεξαγάγει τη δημοπρασία και πως, «όπως όλοι οι Έλληνες, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα πρέπει τελικά να πληρώσουν το μερίδιό τους».

«Επί 27 χρόνια, τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούσαν χωρίς άδειες», είπε, σύμφωνα πάντα με τους New York Times. «Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κλειστό ολιγοπώλιο κατεστημένων συμφερόντων σε μια αγορά που θα έπρεπε να είχε ανοίξει από την αρχή. Οι φόροι δεν πληρώνονταν, ο δανεισμός ήταν υπερβολικός (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) και δεν υπήρχε διαφάνεια».

 

Πηγή:link

30
Aug

Ν. Παππάς: Η ΝΔ οφείλει να βγει σήμερα και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού

Ν. Παππάς: Η ΝΔ οφείλει να βγει σήμερα και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας πως «ο διαγωνισμός αυτός, είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι νομίζω ένα παρά πολύ αρνητικό γεγονός».

 

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε την τελική απόφαση του ΣτΕ, πριν προχωρήσει στο διαγωνισμό, ο κ. Παππάς υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εμείς σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και κατ΄ εφαρμογή του Συντάγματος κάνουμε το διαγωνισμό. Το ΣτΕ από το 2010 έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια, αντιβαίνει το Σύνταγμα. Και πραγματικά αν δει κανείς το άρθρο 15, παράγραφος 2, του Συντάγματος θα διαπιστώσει ότι είναι προαπαιτούμενο να υπάρχει άδεια για να λειτουργεί και να εκπέμπει ένας τηλεοπτικός σταθμός. Στην παρούσα φάση εξάντλησαν κάθε νομική δυνατότητα οι λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, και τώρα συμμετέχοντες στο διαγωνισμό».

«Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι’ αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

 

Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

 

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

 

«Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

 

Για όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν περίμενε την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Παππάς επεσήμανε: «Εμείς σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος κάνουμε τον διαγωνισμό». Σε αυτό το σημείο έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το ΣτΕ, από το 2010, έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς άδεια, αντιβαίνει το Σύνταγμα. Όπως συμπλήρωσε, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, είναι προαπαιτούμενο να υπάρχει άδεια για να λειτουργεί και να εκπέμπει ένας τηλεοπτικός σταθμός. «Στην παρούσα φάση εξάντλησαν κάθε νομική δυνατότητα οι λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί και τώρα συμμετέχοντες στο διαγωνισμό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας στο απόσπασμα της συνέντευξης που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί ολόκληρη αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close